Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΑΒΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΓΡΗΓΟΡΕΑ


Για τα σημερινά γενέθλια του Μάνου Χατζιδάκι, που τον φέρουμε μέσα μας από πάντα και διά πάντα, ακούμε τραγούδια του από την Σαβίνα Γιαννάτου (φωνή) και τον Κώστα Γρηγορέα στην κλασική κιθάρα.
Πρόκειται για αποσπάσματα (10 videos) από τη συναυλία: “Μια Ιστορία με Τραγούδια” που πραγματοποιήθηκε στο Πυθαγόρειο Αμφιθέατρο στην Άνοιξη Αττικής. Η διασκευή για κιθάρα είναι του Κώστα Γρηγορέα.
Φυσικά δεν είναι τυχαία η επιλογή μας. Και οι δύο ερμηνευτές είναι μέχρι μυελού οστέων "χατζιδακικοί".
Ο Μάνος Χατζιδάκις είχε πει για τον Κ. Γρηγορέα, με αφορμή την εργασία του "Το Τετράδιο για Κιθάρα" που είναι μεταγραφές τραγουδιών του Χατζιδάκι για σόλο κιθάρα: 
«Ο Κώστας Γρηγορέας είναι ένας από τους πιο προικισμένους Έλληνες κιθαριστές του καιρού μας. Σύγχρονος στην αντίληψή του για την κιθάρα και βαθιά καλλιεργημένος μουσικά…». 
Η Σαβίνα Γιαννάτου κι αυτή έχει θητεύσει ποικιλοτρόπως στην ακριβή αντίληψη που ο Χατζιδάκις έχει διαμορφώσει για το αληθινό τραγούδι. Ο δίσκος της "Πάω να πω στο σύννεφο" αποτελεί μια σχεδόν κατανυκτική προσέγγιση - ερμηνεία  συνθέσεων του Μάνου Χατζιδάκι με ενορχήστρωση εξαιρετικά λιτή - πιάνο, βιολί, βιολοντσέλο, κλαρινέτο.
Στη συνύπαρξη Γιαννάτου - Γρηγορέα η λιτότητα είναι αρετή και αρεστή - είμαι σίγουρος - στον Μάνο Χατζιδάκι, ο οποίος πάντοτε την επιδίωκε στα τραγούδια του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails