Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ"Μας φέρνει πάντα την αυγή" ΜΕ ΜΕΛΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗ ΣΙΚΙΝΟ


φωτογραφίες: Σπύρος Χαμπίπης 
Μια συναυλία μελοποιημένης ελληνικής ποίησης απολαύσαμε το Σάββατο 27 Ιουλίου το βράδυ, στη Σίκινο, στην κεντρική πλατεία του Κάστρου, δίπλα στην εκκλησία της Παντάνασσας, στο πλαίσιο των Γιορτών Σικίνου 2013. 
Μια συναυλία με τίτλο: "Μας φέρνει πάντα την αυγή", δηλ. τραγούδια και ποιήματα που μας οδηγούν από τη νύχτα στην αυγή, σε μουσική του συνθέτη Γιώργου Κουρουπού. και επιμέλεια της ποιήτριας Ιουλίτας Ηλιοπούλου.  
Ποιήματα των: Σαπφούς (μτφ. Ελύτη), F.G.Lorca (σε μεταφράσεις των Ανδρέα Αγγελάκη και Άρη Δικταίου), Οδυσσέα Ελύτη, Ανδρέα Εμπειρίκου, Γιάννη Ρίτσου, Γιώργου Σαραντάρη, Κώστα Καρυωτάκη και Ιουλίτας Ηλιοπούλου, μελοποιημένα με τέχνη και ευαισθησία, με φαντασία και γνήσιο λυρισμό, από τον Γιώργο Κουρουπό. 
Κι ακόμα τρία δημοφιλή λαϊκά άσματα:  Ξύπνα μικρό μου κι άκουσε (Σταύρος Περιστέρης-Μίνωας Μάτσας ), Τα παιδιά της γειτονιάς σου (Παραδοσιακό)  και Τα ματόκλαδά σου λάμπουν (Μάρκος Βαμβακάρης), σε μια έντεχνη επεξεργασία του Γιώργου Κουρουπού για φωνή (Σπύρος Σακκάς και πιάνο). Ειδικά το Ξύπνα μικρό μου κι άκουσε μου θύμισε το ύφος Χατζιδάκι στις Έξι Λαϊκές Ζωγραφιές. 


Το πλήρες πρόγραμμα της συναυλίας δείτε εδώ
Τραγούδησαν ο Σπύρος Σακκάς και η Δάφνη Πανουργιά. Στο πιάνο ο ίδιος ο συνθέτης Γιώργος Κουρουπός  και στην απαγγελία η Ιουλίτα Ηλιοπούλου. 
Η συναυλία - παρά την ....φυσική της δυσκολία, μελοποιημένη ποίηση γαρ, κι όχι εύκολη - ενθουσίασε το κοινό, ντόπιους και ξένους που κατέκλυσαν την κεντρική πλατεία του νησιού. Ανάλογη συναυλία, με τους ίδιους συντελεστές, είχε πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο στις 6 Αυγούστου 2011, όταν έγιναν τα θυρανοίξια της εκκλησίας της Παναγίας της Παντοχαράς, που ήταν τάμα του ποιητή Οδυσσέα Ελύτη και εκπλήρωσε η Ιουλίτα Ηλιοπούλου. 
Π.Α.Α. 


Δείτε και τις σχετικές αναρτήσεις 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails