Σάββατο, 31 Αυγούστου 2013

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΠΑΤΜΙΑΔΑ ΑΠΟΨΕ ΣΤΟ 13ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΠΑΤΜΟΥ


Το 13ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου πραγματοποιείται και φέτος, από χθες Παρασκευή 30 Αυγούστου έως την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013, στον Ιερό χώρο της Αποκάλυψης με Καλλιτεχνικό Διευθυντή τον εμπνευστή του θεσμού, ακάματο μαέστρο και συνθέτη  Άλκη Μπαλτά και διοργανωτή το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Πάτμου. 
Στα 13 χρόνια της ιστορίας του το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου έχει παρουσιάσει πλήθος καλλιτεχνών προσφέροντας στο κοινό μια καλοκαιρινή εμπειρία εντελώς διαφορετική από κάθε άλλη μουσική διοργάνωση, σε ανοιχτό χώρο. Δεν είναι τυχαίο ότι κάθε χρόνο το Φεστιβάλ γίνεται πόλος έλξης πολυάριθμων επισκεπτών, που θέλουν να γευτούν την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα των εκδηλώσεων του, αλλά και να απολαύσουν την ομορφιά που προσφέρει το νησί και οι πάντα φιλόξενοι κάτοικοι του. 
Και το 13ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου, επιμένει και προσκαλεί ξεχωριστούς καλλιτέχνες και σχήματα για 6 ημέρες μουσικής πανδαισίας αλλά και παιδείας, αποκαλύπτοντας τον τεράστιο πλούτο της θρησκευτικής μουσικής και ποίησης. Έτσι, στις συναυλίες θα ακουστούν Ύμνοι από την Ορθόδοξη και Δυτική μουσική παράδοση, λατρευτικά τραγούδια της Μικράς Ασίας και των Δωδεκανήσων, θρησκευτικά χορωδιακά τραγούδια του διεθνούς μουσικού ρεπερτορίου, θα υπάρχει βραδιά αφιερωμένη στον Ποιητή μας Κωστή Παλαμά και τα ποιήματά του για την Παναγία, βραδιά για την προστασία του περιβάλλοντος με παραδοσιακά τραγούδια της Δωδεκανήσου, και μία ιδιαίτερη εκπαιδευτική συναυλία με την Ορχήστρα του Φεστιβάλ να συμπράττει με τους μαθητές του Γυμνασίου της Πάτμου δημιουργούν ένα ποικιλόμορφο και ιδιαίτερο πρόγραμμα που συγκινεί και συνεγείρει.


Απόψε, 31 Αυγούστου, το βράδυ θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη Συναυλία του προγράμματος, που είναι αφιερωμένη στα 300 χρόνια από την ίδρυση της Πατμιάδας Σχολής (1713-2013).
Το Συγκρότημα Παραδοσιακής Μουσικής "ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ" θα ερμηνεύσει Βυζαντινούς ύμνους στα ελληνικά και αραβικά, καθώς και λατρευτικά τραγούδια της Μικράς Ασίας και των Δωδεκανήσων. Σύντομη ιστορική αναδρομή για την Πατμιάδα Σχολή θα κάνει ο Σχολάρχης της Πατμιάδας Στάθης Κόττορος. 
Το συγκρότημα ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ αποτελείται από τους: 
Ναμπίλ Γεώργιο Αλ Σαέγκ- ούτι, φωνή 
Γιώργο Μυλωνά - βιολί 
Γιάννη Μεγαλούδη - λαούτο, ταμπουράς 
Roni Bou Saba - φωνή 
Νίκο Σουλιώτη - κρουστά, φωνή 
Στέργιο Τάτσιο – φωνή 
Ελένη Καλπία- κανονάκι, φωνή 
Αλεξάνδρα Τσούκη - κρουστά, φωνή.
Αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ δείτε στην ιστοσελίδα του
Την εκτέλεση παραγωγής  έχει αναλάβει ο συνθέτης Αλέξανδρος Μούζας, με την εταιρία παραγωγής ANAX-Cultural Projects, που διευθύνει. Και είναι πολύ ενδιαφέρον ότι ο συνθέτης Αλ. Μούζας θα πραγματοποιήσει μια ολωσδιόλου ξεχωριστή εκπαιδευτική συναυλία με το έργο του CAM-MEDIA, όπου συμπράττουν η Ορχήστρα του Φεστιβάλ της Πάτμου & μαθητές Γυμνασίου της Πάτμου. 
Μία συνέντευξη του Αλέξανδρου Μούζα για τη συναυλία αυτή καθώς και μια άλλη του Καλλιτεχνικού Διευθυντή Άλκη Μπαλτά για το 13ο Φεστιβάλ διαβάστε στην Πεμπτουσία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails