Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Η ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΟΔΟΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΟΜΕΝΗ ΣΤΟΝ "ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΤΥΠΟ"


Η “αγωνιστική” εφημερίς Ορθόδοξος Τύπος αναδημοσίευσε την Ιδιωτική Οδό! Και όπως φαίνεται υιοθετεί (!) τα υφ' ημών γραφέντα. Τα ύστερα του κόσμου! Ας δούμε το σχετικό δημοσίευμα (φ. 9-11-12, σ. 8) και μετά θα επισημάνουμε κάποια πράγματα χάριν της ιστορίας και μόνο. 
ΑΙ ΕΥΘΥΝΑΙ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΡΩΣΙΑΣ κ. ΚΥΡΙΛΛΟΥ ΔΙΑ ΤΑΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ 
Μέγα λάθος ὁ ἐναγκαλισμός της μὲ τὴν κρατικὴν ἐξουσίαν 
Προσφάτως ὁ ὑπουργὸς Ἐξωτερικῶν τοῦ Πατριαρχείου Μόσχας Μητροπολίτης Ἱλαρίων, ἀπέστειλε μίαν ἐπιστολήν, πρὸς ὅλας τὰς Ὀρθοδόξους Ἐκκλησίας μὲ τὴν ὁποίαν κατέστησε γνωστὸν ὅτι ἡ Ὀρθόδοξος Ἐκκλησία τῆς Ρωσίας, ὅσο καὶ ἂν «ἠχεῖ παράξενα» εὑρίσκεται ὑπὸ διωγμόν. Ἡ εἴδησις εἶναι πράγματι συγκλονιστική, διότι μετὰ τὴν κατάρρευσιν τοῦ κομμουνισμοῦ ἡ Ὀρθοδοξία εἰς τὴν Ρωσίαν «γνωρίζει ἡμέρες δόξας». Ἡ πραγματικότης ὅμως εἶναι ἄλλη, ἀφοῦ ὁ ἴδιος ὁ ὑπουργὸς Ἐξωτερικῶν τοῦ Πατριαρχείου Μόσχας καταγγέλλει διώξεις. 
Τὰ αἴτια 
Τὰ αἴτια αὐτῆς τῆς ἀλλαγῆς στάσεως τοῦ Ρωσικοῦ Κράτους ἔναντι τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας τῆς Ρωσίας ἐπιχειρεῖ νὰ ἀναλύση ἡ ἱστοσελὶς «ἰδιωτικὴ ὁδός», ἡ ὁποία ὑπερασπίζεται τοὺς Θεολογικοὺς Διαλόγους μετὰ τῶν Παπικῶν καὶ ἤλεγξε τὸν Σεβ. Μητροπολίτην Πειραιῶς κ. Σεραφεὶμ διὰ τὴν ἀνάγνωσιν τῶν ἀναθεμάτων κατὰ τὴν Κυριακὴν τῆς Ὀρθοδοξίας. Εἰς τὴν ἀνάλυσίν των οἱ ὑπεύθυνοι τῆς ἱστοσελίδος ὑποστηρίζουν τὰ ἀκόλουθα: 
Παρατίθεται το κείμενό μας. 
Δυο λόγια, λοιπόν, για τα παραπάνω. 
Το ότι ο Ορθόδοξος Τύπος αναπαράγει το συγκεκριμένο κείμενο της Ιδιωτικής Οδού, προξενεί εύλογη απορία, διότι η όλη αρθρογραφία του φανερώνει ότι, στην Ελλάδα τουλάχιστον, επιθυμεί το «σφιχταγκάλιασμα» της Εκκλησίας με το κράτος, το οποίο θέλει αρωγό στην «ελληνορθόδοξη αγωγή» των πολιτών. 
Το κείμενό μας στηλιτεύει την Ρωσική μεν διαπλοκή (η Εκκλησία το alter ego του Πούτιν) αλλά υπονοεί ότι κάτι παρόμοιο δεν πρέπει να συμβαίνει σε κανένα ορθόδοξο κράτος. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να ζητείται η συνδρομή του κράτους για να απαγορευθεί το Corpus Christi στην Ελλάδα ή μια αντίστοιχη παράσταση στη Σερβία, όπως συνέβη πρόσφατα. 
Ο Ορθόδοξος Τύπος μας λέει ότι η Ιδιωτική Οδός «υπερασπίζεται τους Θεολογικούς Διαλόγους μετά των Παπικών», και αυτό συνιστά ασφαλώς μομφή για τον Ο.Τ. και τους συν αυτώ. Άθελά του αποκαλύπτει μια αλήθεια. Όλοι οι «αντι-οικουμενιστές» είναι στην ουσία εναντίον κάθε διαλόγου με τους ετεροδόξους, ενώ διατείνονται ότι ενοχλούνται, τάχα, από τους διαλόγους με τον «προδοτικό» τρόπο που διεξάγονται. Στην πραγματικότητα αντιτίθενται διότι δεν θέλουν να κάνουν διάλογο αλλά και διότι δεν μπορούν. Αλίμονο αν ο Απόστολος Παύλος έλεγε στους Αθηναίους ό,τι αναμασούν κάθε τόσο οι «αντι-οικουμενιστές». Δεν θα υπήρχε χριστιανισμός. 
Τέλος, ο Ο.Τ. σημειώνει ότι η Ιδιωτική Οδός «ήλεγξε τον Μητροπολίτην Πειραιώς κ. Σεραφείμ δια την ανάγνωσιν των αναθεμάτων την Κυριακήν της Ορθοδοξίας». Η Ιδιωτική Οδός, όμως, δεν είναι «αγωνιστικό μετερίζι», όπως νοούν οι του Ο.Τ. τα δικά τους δημόσια βήματα λόγου. Δεν ελέγχει επισκόπους ούτε τους βρίζει ούτε τους εξουθενώνει, ούτε ζητάει «καθαιρέσεις» ούτε «παραιτήσεις» κ.ο.κ. όπως πολλοί «καθαροί» χριστιανοί μέσω των ιστολογίων τους και όχι μόνο. 
Διατυπώσαμε τον θεολογικό προβληματισμό μας για την νεοφανή αυτή κίνηση του Μητροπολίτου Πειραιώς, ο οποίος δεν ηρκέσθη στα αναθέματα του Συνοδικού της Ορθοδοξίας, όπως αυτά αναγράφονται στο Τριώδιον, αλλά προσέθεσε και νέα δικά του, που αφορούν στις μέρες μας, υποτίθεται... Και αναρωτηθήκαμε πόθεν αυτή η πρακτική και τι θα γίνει αν έστω και με κάποιο τρόπο παγιωθεί από κάποιους, την ώρα που η Ορθόδοξη Εκκλησία μετά από Πανορθόδοξες αποφάσεις βρίσκεται εν επισήμω διαλόγω με τους ετερόδοξους χριστιανούς. 
Αυτά τα ολίγα. 
Π.Α.Α.
Ψηφιακή απεικόνιση του ναού που θέλει ο Πούτιν στο Παρίσι
με τους χρυσούς τρούλους και την  κυματιστή γυάλινη οροφή
Υ.Γ. Είδηση της τελευταίας στιγμής: 
Ο πρόεδρος της Γαλλιας Φρανσουά Ολάντ πιέζεται από τη Μόσχα να υπογράψει για την αποπεράτωση μιας ρώσικης ορθόδοξης εκκλησίας την οποία είχε υποσχεθεί το 2010 ο τότε γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί στο ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ. 
Η λήξη της προθεσμίας για την έγκριση της κατασκευής του ορθόδοξου ναού λήγει στις 29 Νοεμβρίου και ο γάλλος πρόεδρος δέχεται το «στενό μαρκάρισμα» του Ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν να πει το τελικό «ναι», ώστε να συμπέσει χρονικά με την προγραμματισμένη, για τις 27 Νοεμβρίου, επίσκεψη του Μεντβέντεφ στο Παρίσι. 
Η εκκλησία θα ανεγερθεί πάνω σε ένα μεγάλο οικόπεδο στις όχθες του Σηκουάνα που η ρωσική κυβέρνηση αγόρασε από τη Γαλλία έναντι 70 εκατ. ευρώ με σκοπό να «αναδειχθεί ο ρωσικός πολιτισμός».
Διαβάστε ολόκληρη την είδηση εδώ.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μα στον ύπνο του σε βλέπει ο Τελεβάντος; Πάλι ολόκληρη ανάρτηση σου αφιερώνει
http://panayiotistelevantos.blogspot.gr/2012/11/blog-post_3590.html
Σε αναδημοσιευει και μετα γράφει τα ωραία του τα όπα του:
Διερωτόμαστε: Μήπως ο κ. Παναγιώτης Ανδριόπουλος ο γνωστός bon viveur του Grande Βritagne και της καφετέριας Da capo έχει "διορατικό" χάρισμα;
Θα μου πείτε: Καλά! Πώς σου ήρθε τώρα να μας βγάλεις “διορατικό” τον κ. Ανδριόπουλο;
Ξέρω εγώ πατέρες και αδελφοί;
Μήπως έχει κανένα παππού - ή γιαγιά -, που χαμογελά από την αιωνιότητα, κανένα Γέροντα που ευωδιάζει ή έστω βλέπει το άκτιστο φως - που του κληροδότησε το "διορατικό" χάρισμα;
Ορίστε τι γράφει!
“Όλοι οι «αντι-οικουμενιστές» είναι στην ουσία εναντίον κάθε διαλόγου με τους ετεροδόξους, ενώ διατείνονται ότι ενοχλούνται, τάχα, από τους διαλόγους με τον «προδοτικό» τρόπο που διεξάγονται. Στην πραγματικότητα αντιτίθενται διότι δεν θέλουν να κάνουν διάλογο αλλά και διότι δεν μπορούν.”
Σας ρωτώ λοιπόν: Εμείς είπαμε στους Οικουμενιστές ένα εκατομμύριο φορές ότι δεν είναι με τους διαλόγους που διαφωνούμε αλλά με τον αντορθόδοξο τρόπο που διεξάγονται.
Και όχι μόνον τους το είπαμε άπειρες φορές, αλλά και τους εξηγήσαμε πώς και γιατί συμφωνούμε ολόψυχα και θεωρούμε χρέος της Εκκλησίας να διεξάγει διαλόγους αρκεί να μην καταπατούνται οι Ιεροί Κανόνες και να μην προσβάλλονται οι Οροι της πίστεως.
Ο κ. Ανδριόπουλος όμως επιμένει ότι άλλα λέμε και άλλα πιστεύουμε.
Από πού το συμπεραίνει;
Οχι πάντως από αυτά που λέμε ή γράφουμε!
Επομένως;
Πρέπει να έχει “διορατικό”! Δεν εξηγιέται αλλιώς.
Μπορεί και βλέπει αυτά που ούτε εμείς οι ίδιοι δεν αντιλαμβανόμαστε ότι συμβαίνουν στην ψυχή μας.
Και μην τολμήσει κανείς να διαμφισβητήσει το "διορατικό" του κ. Ανδριόπουλου για να μην πάθει αυτό που έπαθε ο εισαγγελέας που πίστεψε τις συκοφαντίες της "κερούς" για τον Αγιο Νεκτάριο!!!

Ανώνυμος είπε...

Καλύτερη απάντηση για το δημοσίευμα δεν θα μπορούσε να υπάρχει

ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΙΣ ΤΟΥ «Ο.Τ»
ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ «ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΟΔΟΣ»
Ἐάν ὁ Ἀπόστολος Παῦλος ἠκολούθει τό παράδειγμα τῶν Οἰκουμενιστῶν, σήμερον δέν θά ὑπῆρχε Χριστιανισμός εἰς τήν Ἑλλάδα
http://www.orthodoxostypos.gr/Photos/Pages/1951.pdf
Κοιτάξτε σελ. 8

Related Posts with Thumbnails