Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΘΕΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ



Στην έναρξη του Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα: "Η χριστιανική παρουσία και η μαρτυρία στη Μέση Ανατολή σήμερα: Θεολογικές και πολιτικές προκλήσεις" που διοργανώνει η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών της Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδος, σε συνεργασία με το πρόγραμμα «Αλληλεγγύη με τους χριστιανούς της Παλαιστίνης και της Μέσης Ανατολής» του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, το Οικουμενικό Πατριαρχείο εκπροσωπεί ο Επίσκοπος Σινώπης Αθηναγόρας, ο οποίος διάβασε σημαντικό μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου.
Ο Πατριάρχης απευθύνει το γράμμα του προς τον Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνάτιο, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, την προσφορά της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών: “Την έναρξιν και διεξαγωγήν του Συνεδρίου τούτου από καρδίας και μετ' ιδιαιτέρας χαράς επευλογούμεν από του Οικουμενικού Πατριαρχείου και προσωπικώς, έχοντες υπ΄ όψει ημών και την άχρι τούδε σημαντικήν θεολογικήν και ευρυτέραν προσφοράν της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών της καθ' υμάς Ιεράς Μητροπόλεως προς την Εκκλησίαν, εκ των ναμάτων της οποίας και ζωηρρύτως ποτίζονται και εμπνέονται Ορθοδόξως θεολογείν τα μετέχοντα του αρχομένου Συνεδρίου τέκνα αυτής”.
Στη συνέχεια ο Πατριάρχης αναφέρεται στη μακραίωνη χριστιανική παρουσία στη Μέση Ανατολή και στο νέφος των μαρτύρων και των οσίων που επότισαν τη γη αυτή με το αίμα τους και τους ασκητικούς ιδρώτες τους. Και τονίζει, επίσης, την πρωτοβουλία του Οικουμενικού Θρόνου να συγκαλέσει στις αρχές Σεπτεμβρίου Σύναξη των Πατριαρχών της Ανατολής και του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, για να συζητηθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκεί χριστιανοί, ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες πολιτικές αναταραχές και ανατροπές.
Κλείνοντας, τώρα, το γράμμα του ο Οικουμενικός Πατριάρχης, υπογραμμίζει: “...μετ' ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος θα αναμένωμεν τα πορίσματα αυτού (ενν. του Συνεδρίου) εν όψει και της προαναγγελθείσης ανωτέρω Ιεράς Συνάξεως των μνημονευθέντων αδελφών Προκαθημένων”.
Ολόκληρο το μήνυμα του Πατριάρχου διαβάστε εδώ.
Ένα μεγάλο, διεθνές συνέδριο, λοιπόν, για τους Χριστιανούς της Μέσης Ανατολής, με επιστήμονες και επιφανείς πενυματικούς ανθρώπους από τις περιοχές αυτές, λίγο πριν την Σύναξη των Προκαθημένων των Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής στο Φανάρι.
Όλα εν εξελίξει και όλα τα παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails