Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΓΙΑΓΚΑΖΟΓΛΟΥ



Στο διαδίκτυο "αλίευσα" το παρακάτω σχόλιο για τον ευεργετικό ρόλο του Σταύρου Γιαγκάζογλου στην "διάσωση" του μαθήματος των Θρησκευτικών στο Νέο Λύκειο. Το προσυπογράφω και ως εκ τούτου το αναδημοσιεύω πανηγυρικά, ευχαριστώντας τον άγνωστο σε μένα συνάδελφο για την συναντίληψη.


Αγαπητοί φίλοι, συνάδελφοι κι αδελφοί, πριν λίγες μέρες, έστειλα ένα κείμενο υπεράσπισης και θαυμασμού για τον σύμβουλο του Π. Ι. Σταύρο Γιαγκάζογλου, σε διάφορα blogs. Πλην ενός ανισόρροπου (amethystosblogspot) που ανήρτησε το κείμενό μου ...σχολιάζοντας ότι «υπερασπίζομαι τα σκατά», όλοι οι άλλοι (και δη ιστολόγια που ασχολούνται με το μάθημα όπως το thriskeftikablogspot) με αγνόησαν… Ας μην είμαστε μεμψίμοιροι… Ο Σταύρος Γιαγκάζογλου, ενήργησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο… Χρησιμοποίησε την καταπληκτική του επιχειρηματολογία σε κάθε ευκαιρία… Ζήτησε κατ’ επανάληψη ακρόαση από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και έπεισε… Ξεκούνησε τον Αρχιεπίσκοπο και την Ι. Σύνοδο… Μίλησε για αλλαγή του χαρακτήρα του μαθήματος έγκαιρα, χωρίς όμως να συνθηκολογεί με τη διάθεση εκάστου κακοπροαίρετου άσχετου ή εκσυγχρονιστικού συνασπισμένου απολιφαδιού… Κατηγορήθηκε και συκοφαντήθηκε όσο κανείς άλλος… Ο κάθε συμπλεγματικός, φονταμενταλιστής, κληρικαλιστής, ζηλωτής, σούπερ ορθόδοξος, χριστοδουλικός, συγκρουσιακός ή άσχετος, έριχνε και μια κακή κουβέντα, μια βρισιά προς τον Γιαγκάζογλου… Κι όμως, η μετά Χριστόδουλο εκκλησιαστική πολιτική, αποδεικνύει διαρκώς ότι, δεν χρειάζεται να συγκρούεσαι ντε και καλά με την πολιτική εξουσία… Αν συζητήσεις μαζί τους, ίσως να είσαι πιο αποτελεσματικός από το να κάνεις μια λαοσύναξη φασιστικού τύπου για … του Χριστού την πίστη την αγία… Ο Γιαγκάζογλου, το έκανε, χωρίς να οπισθοχωρήσει ούτε στιγμή από τις θεολογικές του αρχές…

Τιμή στο Σταύρο Γιαγκάζογλου λοιπόν φίλτατοι… Σε πόλη της νησιωτικής Ελλάδας, αντιμετωπίζαμε στην αρχή της σχολικής χρονιάς τεράστιο πρόβλημα με το μάθημα… Διευθυντής Γυμνασίου (συνδικαλιστής και πολιτευτής του ΣΥΡΙΖΑ), άρχισε να δίνει ελεύθερα απαλλαγές… Προϊστάμενος Γραφείου Δ. Ε. λόγω άδειας γονικής ή κύησης τριών συναδέλφων, έδωσε οδηγίες το μάθημα να καταστεί μονόωρο σε πλειάδα σχολείων, αντί να καλέσει αναπληρωτές ή ωρομισθίους… Παλαιότερα, προηγούμενος προϊστάμενος, έδινε αναθέσεις θρησκευτικών σε φιλολόγους… Απευθυνθήκαμε στον τοπικό σύμβουλο, ο οποίος αντέδρασε χλιαρά, φοβισμένα και συμπλεγματικά… Κανένα αποτέλεσμα παιδιά… Στείλαμε mail στον Γιαγκάζογλου και σε 2 εργάσιμες μέρες, τους πήρε όλους ο διάολος… Αποκαταστάθηκε η νομιμότητα αμέσως (με λίγα μιξοκλάματα, ότι «εγώ δεν ήθελα να προσβάλλω το μάθημά σας, το καλό της υπηρεσίας ήθελα» και άλλα τέτοια)…

Τιμή και δόξα φίλοι θεολόγοι, στο σύμβουλο του Π. Ι Γιαγκάζογλου… Η αποθέωση της αγνωμοσύνης στη δουλειά του συμβούλου, έρχεται από τους ίδιους τους θεολόγους… Ποιος άραγε διέβαλε τον σύμβουλο στο «Πρώτο Θέμα» και μια επιτυχημένη συνέντευξη μεταβλήθηκε σε αισχρή συκοφαντία; Θέλετε κι άλλο; Στο ΠΕΚ, επιμορφωτής, σύμβουλος, μέλος του Δ.Σ. της ΠΕΘ, εγκάλεσε ανώνυμα τις συναδέλφους που προέβησαν σε καταγγελία των νησιωτικών παρατυπιών περί τα θρησκευτικά, τις εγκάλεσε που απευθύνθηκαν στο Π. Ι. γιατί λέει προέβησαν σε υπέρβαση ιεραρχίας και γιατί όσα παράτυπα γίνονταν, γίνονταν για το καλό της υπηρεσίας… Έχετε ακούσει ή διαβάσει πιο γλοιώδη θέση; Μήπως τέτοιους θεολόγους έχουμε πολλούς; Μήπως τέτοιας ποιότητας μάθημα κάνει η πλειοψηφία των θεολόγων;

Κι επειδή εργάζομαι ως φιλόλογος γαλλικής φιλολογίας (η θεολογία είναι δεύτερη σπουδή), θέλω να πω μόνο, ότι θα είμαστε πανευτυχείς, αν μια κοντινή μέρα άνθρωποι σαν τον Γιαγκάζογλου, συστήσουν αξιολογικό σώμα για τους εκπαιδευτικούς θεολόγους… Επιτέλους, ρε παιδιά, μια τεράστια μερίδα θεολόγων, κινείται μεταξύ ευλάβειας και βλακείας, θαυμάτων και υποβολών, αγάπης Χριστού και ψευδαισθήσεων… Τις προάλλες «συνάδελφος» θρησκευτικός, ήρθε σχολείο με δυο χούφτες θυμίαμα, μια σε κάθε τσέπη του σακκακιού του… Όταν ρώτησα το συγκεκριμένο σούργελο προς τι η πρωινή «ευωδία», μου απάντησε, για να διώχνει τα κακά πνεύματα, τον οξαποδώ… Ο εν λόγω, αποκαλεί τον Πάπα Ρώμης στα παιδιά ως «Κοκκινοσκουφίτσα». Ομοίως και όλους τους ρωμαιοκαθολικούς ιεράρχες που συμμετέχουν στους διαλόγους … Λοιπόν, παιδιά εμπρός για καινούρια αρχή…

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΤΙ ΚΑΙ Ο Κ. ΣΤΑΥΡΟΣ ΓΙΑΓΚΑΖΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΟΙ Κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑΘΗΣ ΚΑΙ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ ΚΑΝΟΥΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ. ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΠΕΡΙΤΩΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΑΚΟΜΑ ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΚΟΣΜΟΣ ΜΟΝΟ 1 ΩΡΑ ΣΤΗ Β΄ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 2 ΩΡΕΣ. ΜΕ ΤΙΣ ΦΑΙΔΡΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΥΠΕΡΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΚΑΠΟΤΕ ΚΑΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ. ΔΕ ΘΑ ΧΑΛΑΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΩΝ ΘΕΟΛΟΓΩΝ ΑΠΟ ΤΕΤΟΙΕΣ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ.

Ανώνυμος είπε...

"Tις προάλλες «συνάδελφος» θρησκευτικός, ήρθε σχολείο με δυο χούφτες θυμίαμα, μια σε κάθε τσέπη του σακκακιού του… Όταν ρώτησα το συγκεκριμένο σούργελο προς τι η πρωινή «ευωδία», μου απάντησε, για να διώχνει τα κακά πνεύματα, τον οξαποδώ…" xaxaxaaaaaa ΤΟ ΑΝΑΨΕ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΘΥΜΙΑΜΑ?

"Ο εν λόγω, αποκαλεί τον Πάπα Ρώμης στα παιδιά ως «Κοκκινοσκουφίτσα»" ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ...ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΤΟΝ ΑΠΟΚΑΛΕΣΕΙ "ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟ" ΟΠΩΣ ΠΡΑΤΤΟΥΝ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΠΑ-ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΙΟΜΑΣΤΕ- ΚΑΤΙ ΠΑΤΡΙΝΟΙ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΕΣ...

Νεκτάριος Πετρίδης είπε...

Θέλω νὰ συστήσω στὸν/στὴν ἀνώνυμο/η τῆς 31/3 4.51 μμ. τὸ πολύ καλό βιβλίο τοῦ Τάσου Μιχαλᾶ "Ἐδῶ Φινλανδία",ἐκδόσεις "Ἑπτάλοφος".Θὰ διαβάσεις ἀρκετὰ γιὰ τὴ ζωή τῶν Ὀρθοδόξων Φινλανδῶν καὶ γιὰ τὸ μάθημα τῶν θρησκευτικῶν στὰ δημόσια σχολεία τῆς συγκεκριμένης χώρας !Ἴσως διὰ σέ νὰ εἶναι "σούργελα" κι αὐτοί, ξανθά αὐτή τὴ φορά !

Καὶ κάτι τελευταίο.Δὲν ἀνέχομαι νὰ προσβάλεται τοιουτοτρόπως ἡ Κοκκινοσκουφίτσα !

Ανώνυμος είπε...

@31 Μαρτίου 2011 8:00 μ.μ.
Εάν δεν ανέχεσαι τις προσβολές να πας εκεί που αυτές τελεσιουργούνται και να ψέξεις λόγοις και έργοις εκείνους που τις τελεσιουργούν! Σε ό,τι αφορά το πως της Εκκλησιαστικής ζωής αλλά και της δημόσιας παιδείας δε χρειάζεται να φθάσουμε τόσο βόρεια χειμώνα καιρό.....ο Μιχαλάς έχει γράψει, το 1984, και σχετικά με την αντίστοιχη παιδεία των Ρωμιόπουλων στην Πόλη και μας πληροφορεί πως γίνεται να καλλιεργείται λίαν εξαίρετη θρησκευτική "ομολογιακή" παιδεία στα παιδιά αυτά και μάλιστα εντός των τειχών και υπό το ανύστακτο "βλέμμα.." του κατ'εξοχήν ανθΕλλληνικού κράτους ανά την υφήλιο!

Και κάτι τελευταίο. Την ευθύνη για το, περί τα θρησκευτικά μαθήματα στην εκπ/ση, μπάχαλο στην Ελλάδα, την φέρει ακεραία η Ελλαδική Εκκλησία που έχει αναθέσει, και δη με απ' ευθείας ανάθεση, την θρησκευτική αγωγή των μελών της στο Κράτος και δη από της συστάσεώς του!
31 Μαρτίου 2011 4:51 μ.μ.

Νεκτάριος Πετρίδης είπε...

Στὸ κάτι τελευταίο,εἶμαι ἕτοιμος νὰ συμφωνήσω,ἄν ἀπουσίαζε ἡ λέξη "ἀκεραία".

Κοινή πεποίθηση λοιπόν γιὰ τὴν ὕπαρξη θρησκευτικῆς ὁ μ ο λ ο γ ι α κ ῆ ς παιδείας.Λαμπρὰ.Ἔκτακτα.

Ἐπιμένω στὰ περί προσβολῆς.Ἡ Κοκκινοσκουφίτσα ἦταν ἀθῶα καὶ εἶχε ἀγαθές προθέσεις ! Δὲν ἀποκεφάλισε , οὔτε ἔκαψε κανέναν.

Ανώνυμος είπε...

1.Εάν το σκεφτείς λιγάκι το "ακεραία",και θα συμφωνήσεις και θα το αναγάγεις εις "ακεραία ευθύνη" στη νιοστή και περιπλέον, και έτι, και πλείον του πολλοστού και δε συμμαζεύεται η ευθύνη..! Ο μακαριστός Μιχαήλ Καρδαμάκης προσφυέστατα το "ακεραία" το άφησε παρακαταθήκη εγγράφως και καταλογάδην:"να χτυπήσουν,-οι εκκλησιαστικοί ταγοί...- τα κεφάλια τους στον τοίχο"! Αλλά που να βρεθεί την σήμερον ντομπροσύνη και αρρενωπότης!

2.Το ακραιφνές της "θρησκευτικής ομολογιακής παιδείας" στην Ελλάδα και υπό τις κρατούσες συνθήκες, βλ.σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας και όχι μόνο, είναι ριψοκίνδυνο διότι έχει προηγηθεί η άλωση του Ορθόδοξου βίου και της σχετικής ηθικής στον Ελλαδικό χώρο, από Τουρκοκρατίας ήδη, από τις διδασκαλίες της "Κοκκινοσκουφίτσας.." και ίσως γιαυτό τόσο πολύ την ψέγουν. Δήλα δη στο πρόσωπό της καθρεπτίζονται και αναγνωρίζουν τον εαυτό τους διάφοροι και πολλοί...και οι νοούντες θρησκευάμενοι νοείτωσαν! Σημειωθήτω δε ότι το Κράτος-ειδικά σήμερα- το τελευταίο που το απασχολεί είναι η Παιδεία και δη η θρησκευτική τοιαύτη! Προηγείται η ψηφοθηρία και άλλοι "ευγενείς στόχοι" που εξαναγκάζουν έως και την κατά Γιανναρά "παρακμιακή θεούσα του παλαιού πολιτικού ημερολογίου" να προσέρχεται εις τας, επί τω Νέω Έτει και ταις Εθνικαίς εορταίς, Δοξολογίας... κλπ.

3.Οι παρατηρήσεις σου περί "προσβολής" έχουν ληφθεί σοβαρώς υπ' όψιν και θα μελετηθούν εκκλησιοπρεπώς οψέποτε το θέμα τεθεί στους θεολογικούς διαλόγους αγάπης τους οποίους διεξάγει η Ορθόδοξος Εκκλησία, συνόλη, με την Ρωμαιοκαθολική.
31 Μαρτίου 2011 10:08 μ.μ.

Related Posts with Thumbnails