Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ



Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης μάς επιφυλάσσει τις επόμενες μέρες δύο μεγάλα καλλιτεχνικά γεγονότα:
Μία έκθεση με μεγάλη, και όχι μόνο, εικαστική σημασία, το «Ιχνηλατώντας την Κωνσταντινούπολη», από το 303 μ.Χ. ώς σήμερα, για το πώς βλέπουν την Κωνσταντινούπολη οι Έλληνες καλλιτέχνες, και μια συναυλία της Ευανθίας Ρεμπούτσικα με τη συμμετοχή τούρκων καλλιτεχνών.
Με την Κωνσταντινούπολη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2010, μια τέτοια έκθεση έχει τη θέση της, δικαιωματικά, και την εικαστική σπουδαιότητά της. Την έκθεση επιμελείται η ιστορικός Τέχνης, βυζαντινολόγος και επιμελήτρια εκθέσεων Ίρις Κρητικού. Το πρώτο σκέλος της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί στο διατηρητέο «Σισμανόγλειο Μέγαρο» της Πόλης και τα εγκαίνιά της θα τελεσθούν μεθαύριο Σάββατο, 28 Αυγούστου, από τον πρόξενο της Ελλάδος Βασίλειο Μπορνόβα.

Στη Χάλκη για 20 ημέρες

Το δεύτερο σκέλος της έκθεσης θα φιλοξενηθεί στη Θεολογική Σχολή Χάλκης. Τα εγκαίνια θα τελέσει την Κυριακή, 29 Αυγούστου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, συνοδευόμενος από τα μέλη της Ιεράς Συνόδου. Στον χώρο της επιβλητικής Εισόδου και στα Σπουδαστήρια της φημισμένης, και από χρόνια κλειστής, Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, θα στήσει την έκθεση, με άλλα εκθέματα από αυτά του «Σισμανογλείου», η Ίρις Κρητικού, με έργα που δίνουν μηνύματα πάνω στην ιστορία της Πόλης στα βυζαντινά χρόνια, στη μοναδικότητα της θέσης και του τοπίου της.

«Από τις 101 αφηγήσεις των ισάριθμων καλλιτεχνών, μερικά, τα περισσότερο νοηματικά στην έμπνευσή τους –γράφει η Ίρις Κρητικού, επιμελήτρια της έκθεσης– παραπέμπουν στα αρχετυπικά ψήγματα του πολιτισμού της Πόλης: το χρυσό βάθος και τα ψηφιδωτά σπαράγματα των βυζαντινών ναών, το σύμβολο του Σταυρού, τα σύνθετα διακοσμητικά και αρχιτεκτονικά μοτίβα που διαμορφώθηκαν μέσα από αιώνες αισθητικών ανταλλαγών και αναζητήσεων σε ένα πρισματικό φάσμα εικόνων, σε έναν παλίμψηστο καμβά που γοητεύει την ψυχή και συμπαρασύρει το βλέμμα σε ένα διηνεκές ταξίδι μνήμης...».

Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες είναι:

Ηώ Αγγελή, Νίκος Αγγελίδης, Δάφνη Αγγελίδου, Γιάννης Αδαμάκης, Στέλιος Αλεξάκης, Νίκος Αλεξίου, Ιερομόναχος Αναστάσιος, Δημήτρης Ανδρεαδάκης, Κατερίνα Ανταχοπούλου, Άγγελος Αντωνόπουλος, Καλλιόπη Ασαργιωτάκη, Χρύσα Βέργη, Αλέξης Βερούκας, Εριέττα Βορδώνη, Μάριος Βουτσινάς, Ανδρέας Γεωργιάδης, Σάββας Γεωργιάδης, Κωστής Γεωργίου, Ευστάθιος Γιαννής, Κωνσταντίνος Γιωτάκης, Πέννυ Γκέκα, Ειρήνη Γκόνου, Χαράλαμπος Δερμάτης,Τάνια Δημητρακοπούλου, Μανώλης Ζαχαριουδάκης, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Βαγγέλης Θεοδωρίδης, Φίλιππος Θεοδωρίδης, Αλεξάνδρα Ισακίδη, Μάρκος Καμπάνης, Τίνα Καραγεώργη, Δημήτρης Κατσιγιάννης, Θεόφιλος Κατσιπάνος, Κώστας Κερεστετζής, Ανδρέας Κοντέλλης, Λήδα Κοντογιαννοπούλου, Γιώργος Κόρδης, Δέσποινα Κουβάτσου, Σπύρος Κρητικός, Γρηγόρης Λαγός, Παναγιώτης Λαμπρινίδης, Γιάννης Λασηθιωτάκης, Αφροδίτη Λίτη, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Μιχάλης Μαδένης, Θανάσης Μακρής, Καλλιρρόη Μαρούδα, Αλίνα Μάτσα, Στέλλα Μελετοπούλου, Δημήτρης Μεράντζας, Ιωάννης Μητράκας, Κυριάκος Μορταράκος, Νίκος Μόσχος, Τίμος Μπατινάκης, Γιάννης Μπεκιάρης, Χαρίτων Μπεκιάρης, Παναγιώτης Μπελντέκος, Ξενοφών Μπήτσικας, Άννα Μπίλη, Μανώλης Μπιτσάκης, Γιάννης Μπουρνιάς, Βάνα Ξένου, Δημήτρη Ξόνογλου, Χρήστος Παλλαντζάς, Μίλτος Παντελιάς, Απόστολος Παπαγεωργίου, Άγγελος Παπαδημητρίου, Έλενα Παπαδημητρίου, Μαρία Παπαδημητρίου, Χρήστος Παπανικολάου, Κώστας Παππάς, Παναγιώτης Πασάντας, Βασίλης Πέρρος, Νατάσσα Πουλαντζά, Ελιάννα Προκοπίου, Παύλος Σάμιος, Δημήτρης Σαρασίτης, Χρίστος Σιμάτος, Δημήτρης Σκουρογιάννης, Ευγένιος Σπαθάρης, Μάριος Σπηλιόπουλος, Αντώνης Στάβερης, Μαρίνα Στελλάτου, Νίκος Στεφάνου, Άρις Στοΐδης, Νίκος Στρατάκης, Παναγιώτης Τανιμανίδης, Παναγιώτης Τέτσης, Πραξιτέλης Τζανουλίνος, Μαρία Τοξαβίδη, Παναγιώτης Τούντας, Μαρία Τσάγκαρη, Βίκυ Τσαλαματά, Γιώργος Τσεριώνης, Αλέκος Φασιανός, Μαρία Φιλοπούλου, Γιώργος Χαδούλης, Πάβλος Χαμπίδης, Απόστολος Χαντζαράς, Μάρκος Χατζηπατέρας, Αχιλλέας Χρηστίδης.

Ντοκιμαντέρ για την Πόλη

Στα εγκαίνια της έκθεσης στη Χάλκη, θα γίνει και η προβολή του ντοκιμαντέρ «Ιχνηλατώντας την Πόλη», που ήταν και η αφορμή για να γίνει η εικαστική έκθεση. Είναι μια συναρπαστική, με εικόνες και κείμενο, περιήγηση στην ιστορία της Πόλης και στα μνημεία της, ευλαβική όσο και αντικειμενική. Η σκηνοθεσία είναι της Κατερίνας Καραγιάννη, παραγωγή και σενάριο Νατάσσας Μάνου, φωτογραφία Αριστοτέλη Μεταξά και μουσική Ευανθίας Ρεμπούτσικα. Διάρκεια εκθέσεως στο «Σισμανόγλειο» και στη Χάλκη έως τις 23 Σεπτεμβρίου. Πρέπει να σημειωθεί πως οι επισκέπτες της έκθεσης στο «Σισμανόγλειο» θα μπορούν να βλέπουν σε video τα εκθέματα της έκθεσης στη Χάλκη.

Στην «Τεχνόπολη» στο Γκάζι

Τον Οκτώβριο έρχεται σύσσωμη η έκθεση από «Σισμανόγλειο» και Χάλκη, στον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων όπου και θα καταλάβει τρεις αίθουσες της «Τεχνόπολης» στο Γκάζι, για ένα μήνα. Κάθε απόγευμα θα γίνεται η προβολή του ντοκιμαντέρ «Ιχνηλατώντας την Πόλη» στην αίθουσα «Αγγελος Σικελιανός» στο κτίριο-μουσείο «Μαρία Κάλλας», στο Γκάζι.

«Καμία άλλη πόλη δεν είναι σαν την Κωνσταντινούπολη... Γεφυρώνοντας δύο ηπείρους, περιτριγυρισμένη από νερό κατά μήκος του Κεράτιου Κόλπου και του Βοσπόρου και γλιστρώντας σιωπηλά ώς τη Μαύρη Θάλασσα, κεντημένη με τα Πριγκιπόννησα και με ιστορικά μνημεία αρκετά ώστε να κρατήσουν οποιονδήποτε μελετητή απασχολημένο για περισσότερες από μία ζωές, η Κωνσταντινούπολη ορθώνεται αγέρωχη και μοναδική, ενώνοντας ετερόκλητα στοιχεία από διαφορετικούς πολιτισμούς, και εξελίσσεται στο διάβα των αιώνων σε μια πόλη με υπερβατική πολιτισμική σημασία...» (από τον Κατάλογο της έκθεσης).

Συναυλία της Ευανθίας Ρεμπούτσικα


Στις 18 Σεπτεμβρίου η γνωστή ελληνίδα συνθέτρια Ευανθία Ρεμπούτσικα, μαζί με δύο τούρκους ερµηνευτές που συνεργάζονται µαζί της: τον Τσιχάν Οκάν και την Ντιλέκ Κοτς θα πραγματοποιήσουν συναυλία στους Κήπους της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
Ο Τσιχάν Οκάν είναι από τους τραγουδιστές σταρ της Τουρκίας κι έχει συµµετάσχει στο σάουντρακ της Ρεμπούτσικα «Βabam Ve Οglum», ενώ η Ντιλέκ Κοτς, µόνιµη κάτοικος Θεσσαλονίκης εδώ και πολλά χρόνια, έχει τραγουδήσει στην «Πολίτικη κουζίνα», που ήταν η πρώτη μεγάλη επιτυχία της Ε. Ρεμπούτσικα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails