Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

ΠΡΩΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΥΜΦΩΝΙΚΩΝ ΟΡΧΗΣΤΡΩΝ ΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ


Συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων της Κύπρου στην Κωνσταντινούπολη

Tου ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΒΙΚΕΤΟΥ

Σημαντικό γεγονός θεωρείται η παρουσία της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου στην Κωνσταντινούπολη στο τέλος αυτού του μήνα.

Η Ορχήστρα Νέων, τμήμα του Ιδρύματος Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, θα δώσει συναυλία στον ιστορικό χώρο της Αγίας Ειρήνης, η οποία ήταν ο πρώτος πατριαρχικός ναός.

Η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου προσκλήθηκε στην Πόλη από το Σύνδεσμο Ορχηστρών Νέων για να λάβει μέρος στο Πρώτο Διεθνές Φεστιβάλ Συμφωνικών Ορχηστρών Νέων, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «ISTANBUL: Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης, 2010». Η συναυλία θα δοθεί στις 29 Αυγούστου το βράδυ.

Στην Πόλη η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου, περίπου 90 μέλη, θα ταξιδέψει με επικεφαλής τον καλλιτεχνικό της διευθυντή Άγι Ιωαννίδη. Μέλη της Ορχήστρας είναι και τουρκοκύπριοι νέοι.

Στη συναυλία η Ορχήστρα θα ερμηνεύσει έργα Μπετόβεν, Μπερλιόζ και Μουσόρσγκι με τρεις σολίστες, ένα ελληνοκύπριο, ένα τουρκοκύπριο και ένα νέο, ο οποίος είναι μετανάστης στην Κύπρο.

Σε ενημερωτικό φυλλάδιο, που κυκλοφόρησαν στην Κωνσταντινούπολη οι οργανωτές του Φεστιβάλ, αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου ιδρύθηκε το 1987 από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, ταυτόχρονα με την Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου ως Κρατική Ορχήστρα Νέων. Από την 1.1.2007 τη λειτουργία της Ορχήστρας ανέλαβε το νεοσύστατο Ίδρυμα Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου και η Ορχήστρα μετονομάστηκε σε Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου. Η Ορχήστρα κάνει δοκιμές κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους και δίνει τρεις περίπου συναυλίες το χρόνο, στην Κύπρο και το εξωτερικό. Επίσης, συμμετέχει τακτικά σε επίσημες εκδηλώσεις και επετείους, τόσο ως σύνολο όσο και σε ομάδες μουσικής δωματίου. Έχει λάβει μέρος σε εκδηλώσεις όπως η τελετή βράβευσης του Διαγωνισμού Σχολείων της Ευρώπης και η τελετή έναρξης της Κρατικής Εκπαιδευτικής Έκθεσης. Αναπόσπαστο μέρος των δραστηριοτήτων της είναι η εκπαίδευση και η συμμετοχή των μελών της σε σύνολα μουσικής δωματίου, σύνολα εγχόρδων και την συμφωνική ορχήστρα πνευστών.

Σημαντικό μέρος των δραστηριοτήτων της Ορχήστρας είναι η ετήσια Θερινή Σχολή, η οποία διοργανώνεται από το 2005 στον Πεδουλά, και έχει εξελιχθεί σε Διεθνή Θερινή Μουσική Ακαδημία με τη συμμετοχή νέων και διδακτικού προσωπικού διεθνούς εμβέλειας από την Κύπρο και το εξωτερικό. Η διεθνής συμφωνική ορχήστρα η οποίασυγκροτείται κατά τη διάρκεια της διεθνούς θερινής ακαδημίας έχει ήδη δώσει συναυλίες στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κύπρια 2007, 2008 και 2009.

Κατά τη διάρκεια του έτους διοργανώνονται και άλλες κατασκηνώσεις πιο μικρής διάρκειας. Από το 1990 λειτουργεί ως παράρτημα της Ορχήστρας το Μουσικό Εργαστήρι, το οποίο προσφέρει σε ταλαντούχα παιδιά εξειδικευμένη εκπαίδευση σε όλα όργανα της συμφωνικής ορχήστρας. Οι καθηγητές του Εργαστηρίου είναι κυρίως μέλη της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου.

Από τον Ιανουάριο του 2005, για δεύτερη φορά στην ιστορία της Ορχήστρας, Καλλιτεχνικός Διευθυντής είναι ο μαέστρος και συνθέτης Άγις Ιωαννίδης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails