Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ: ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ


Αύριο στις 8 το βράδυ στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών θα γίνει η έναρξη του 3ου Πανελλήνιου Ιατρικού Συνεδρίου Διατατικής Ιστογένεσης, κατά την οποία θα παρουσιάσουμε με το Καλλιτεχνικό Σύνολο Πολύτροπον αρχαιοελληνικούς ύμνους - μουσικά τεκμήρια που έχει επισημάνει η έρευνα και δυο νεώτερα κομμάτια, με αρχαιοελληνική αναφορά:
Το Κέλομαί σε γογγύλα του Μ. Χατζιδάκι και χορικά από τον Προμηθέα Δεσμώτη της Εύας - Πάλμερ Σικελιανού.
Χαίρομαι πολύ διότι κατά τη διάρκεια της μελέτης μας αποφασίσαμε να προσαρμόσουμε στα αραβικά ένα από τα χορικά της Εύας σε ήχο πλ. β' για να το τραγουδήσουμε στην αυριανή συναυλία. Το αποτέλεσμα το δημοσιεύω εδώ.
Το ενδιαφέρον είναι ότι οι εκ Λιβάνου φίλοι και μεταγραφείς Roni Bou Saba και Peter Saliba συμβουλεύτηκαν για την μετάφραση στα αραβικά το πρωτότυπο του Προμηθέα Δεσμώτη και όχι τόσο την νεοελληνική απόδοση του Ι.Ν. Γρυπάρη.
Μαζί μας αύριο θα είναι η Γιώτα Ανδρεοπούλου στο φλάουτο και την κιθάρα και η Θεοδώρα Ζήκου στο τραγούδι.
Το πλήρες πρόγραμμα δείτε εδώ.

2 σχόλια:

P. Kapodistrias είπε...

Μακάρι να μπορούσα να ήμουν εκεί!!!

Peter Saliba είπε...

Μιά καινούργια εμπειρία και μια ευκαιρία μας έδωσε ο κ. Αντριόπουλος να συμβάλλουμε και εμείς στο ελληνικό πολιτισμό και να γευτούμε το πλούτο του θυσαυρού αυτού. Θα είναι χαρά μου μεγάλη να τραγουδήσω ποιήματα των αρχαίων ελλήνως όπως του Αισχύλου και άλλων ανωνύμων χωρίς να παραλείψω τα πρωτοχριστιανικά κομμάτια που φέρουν έντονα την επιρροή της αρχαίας ελληνικής μουσικής και η οποία κάποτε εξελίχτηκε σαυτή που καλούμε βυζαντινή που άλλοι ορθώς την ονομάζουν απλώς την καθ'ημάς ελληνικήν μουσικήν και πάντα έχω στον νου μου τον Σίμωνα Καρά. Καλή επιτυχεία για όλουσ εμάς στην αυριανή εκδήλωση και προσδοκούμε και άλλα παρόμοια στο μέλλον.

Related Posts with Thumbnails