Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

ΕΚΘΕΣΗ "Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΤΟΥ" ΣΤΟ ΖΩΓΡΑΦΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ


Αγαπητοί Νιχωρίτες και φίλοι,

Το Ζωγράφειο Γυμνάσιο – Λύκειο, ένα από τα τρία ιστορικά Ελληνικά σχολικά ιδρύματα της Πόλης, εμμένοντας πιστά στην απόφασή του να προάγει, εκτός από παιδεία, και πολιτισμό σε όλες του τις εκφάνσεις, εγκαινίασε μια έκθεση θρησκευτικού χαρακτήρα με τίτλο Η Παναγία του Νόστου.
Πιο συγκεκριμένα η έκθεση άνοιξε τις πόρτες της την Τετάρτη 18 Μαρτίου στον τελευταίο όροφο της Σχολής και περιελάμβανε 40 αντίγραφα εικόνων της Παναγίας, που μέσα στο πέρασμα των αιώνων μεταφέρθηκαν από την Κωνσταντινούπολη και άλλες πόλεις της Μικράς Ασίας στην Ελλάδα αλλά και στην Ιταλία, κατά την διάρκεια κυρίως της τέταρτης Σταυροφορίας.

Την έκθεση επιμελήθηκε ο κ. Κοτζαερίδης Γεώργιος, ο οποίος έδωσε το παρόν την ημέρα των εγκαινίων. Ο κ. Κοτζαερίδης στον μικρό λόγο που εκφώνησε τόνισε την σημασία της επιστροφής αυτών των σπουδαίων κειμηλίων της Ρωμηοσύνης στα εδάφη που δημιουργήθηκαν, έστω και με αυτόν τον τρόπο. Μαζί με τον κ. Ιωάννη Δεμιρτζόγλου, διευθυντή του Ζωγραφείου Λυκείου τόνισαν επίσης την σημασία της αρμονικής συνύπαρξης και συνεργασίας της εναπομείνασας Ρωμαίϊκης Κοινότητας με την Τουρκική πλευρά. Μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές ήταν όταν το πλήθος, που μαζεύτηκε για να παρακολουθήσει την έκθεση, σιγοτραγούδησε μαζί με τον κ. Δεμιρτζόγλου και τον κ. Κοτζαερίδη κάποια τραγούδια του Στέλιου Καζαντζίδη.
Ανάμεσα στις εικόνες που παρουσιάστηκαν βρίσκονταν και κάποιες που συνιστούν εξαιρέσεις στα μοτίβα της Αγιογραφίας, όπως μια εικόνα δίπτυχο, εικόνα δηλαδή που βρίσκεται και στις δύο πλευρές της μια αγιογραφία ή αγιογραφία που απεικόνιζε την Παναγία όρθια σε στάση δέησης. Η συγκεκριμένη εικόνα μάλιστα έχει και μία πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία μιας και κάτω από κάθε εικόνα βρίσκονταν κάποια εισαγωγικά στοιχεία.

Η εικόνα της Παναγίας της Γερόντισσας βρίσκεται σήμερα στην Μονή Παντοκράτορος Αγίου Όρους, είναι δώρο του Αλέξιου Α' του Κομνηνού και είναι αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου που βρισκόταν στην Μονή του Παντοκράτορα στην Κωνσταντινούπολη. Ένας γέρος μοναχός διαισθανόμενος τον θάνατό του παρακάλεσε τον ψάλτη να τελειώσει γρήγορα την Θεία Λειτουργία, αλλά αυτός δεν τον άκουσε. Τότε παρουσιάστηκε μπροστά του η Παναγία και τον υποχρέωσε να υπακούσει. Έτσι, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο γέρος μοναχός πέθανε και εξ αιτίας αυτού του γεγονότος ονομάσθηκε η θαυματουργή εικόνα Γερόντισσα.
Η έκθεση θα διαρκέσει για μια ακόμη εβδομάδα, δηλαδή μέχρι την Παρασκευή 3 Απριλίου από τις 9.00 μέχρι τις 17.00, και μετά το πέρας της οι εικόνες θα δωρηθούν από το Ζωγράφειο στις Κοινότητες που έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να αποκτήσουν μία από αυτές.


Κωνσταντίνος Μαρούσης

1 σχόλιο:

Ρ.Σ. είπε...

υπάρχει άμεσση ανάγκη τέτοιων εμφανήσεων της Παναγίας να επισπεύσουν οι ψαλτάδες και οι παπάδες τις ακολουθίες γιατί βαριέται και ο Θεός! άντε!

Related Posts with Thumbnails