Τρίτη 28 Απριλίου 2009

Η ΠΑΝΤΟΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΗΣ ΤΡΙΓΛΙΑΣ ΣΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑ







Η Παντοβασίλισσα στην Τρίγλια της Μικράς Ασίας, την γενέτειρα του Χρυσοστόμου Σμύρνης, μένει ορθή ακόμα! Αιώνες τώρα!
Σαν ξεπρόβαλε μπροστά μου η Παντάνασσα σάστισα... Εκεί στα ξαφνικά, ανάμεσα σε σημερινά κακοχτισμένα σπίτια, προβάλει ξάφνου η ιστορία ολοζώντανη. Η μνήμη ολόφωτη! Η εγκατάλειψη πλέρια, η ερήμωση σπαραχτική... Μα στέκει η Παντοβασίλισσα. Στήλη έμψυχος!
Σκέφτομαι και ριγώ πως αν ήταν στην Ελλάδα μπορεί να την είχαν κατεδαφίσει για να φτιάξουν μια τσιμεντένια εκκλησία στη θέση της ή ακόμα μια ...παράγκα που να την βαφτίσουν "Παντάνασσα"! Τουλάχιστον εδώ στην Τουρκία κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί. Ευτυχώς!
Έτσι, σε πείσμα των καιρών, των σεισμών, των επιδρομών και των εχθρών της, η Παντοβασίλισσα είναι εκεί, σ΄ένα σοκάκι της σημερινής Τρίγλιας, και περιμένει το βλέμμα μας, την προσοχή μας, τον στεναγμό μας.

Ησυχία ολόγυρα. Μεσημέρι... Η Παντοβασίλισσα γυμνή, χορταριασμένη, μη έχουσα είδος ουδέ κάλλος... Μα πάσα η δόξα της θυγατρός του βασιλέως έσωθεν...
Κάθε πέτρα και μαρτυρία και αρμός μνήμης αιωνίας.
Και καθώς απομακρύνομαι συνειδητοποιώ πόσο αντέχει η Παντοβασίλισσα. Στους πόνους και τους οδυρμούς του χρόνου και της φθοράς.
Όσο απομακρύνομαι τόσο θεριεύει! Η πάντων άνασσα!
Και πώς να μην θυμηθώ τον ποιητή (Π.Κ.): "Ανάσες άνασσες"! Παντοβασίλισσα!

3 σχόλια:

Ρ.Σ. είπε...

τι να κάνουμε αν μια Παντάνασσα δεν μπορέσαμε να συντηρήσουμε; τόσο κοροϊδεύαμε τους τούρκους που τώρα γίναμε χειρότεροι!

Ανώνυμος είπε...

Εκπληκτικός στοχασμός, εξαίσιες φωτογραφίες! Σαν να πήγαμε μαζί...
γ.μ.

Όλγα Νικολαϊδου είπε...

Στη Ραφήνα είναι η ενορία της Παντοβασίλισσας η οποία φέρει την ονομασία της από την πάνσεπτη εικόνα της Παναγίας της Παντοβασίλισσας η οποία μετεφέρθη με άλλα κειμήλια από τους πρόσφυγες και πρώτους κατοίκους της Pαφήνας από την Tρίγλια της Bιθυνίας Mικράς Aσίας.

Related Posts with Thumbnails