Κυκλοφόρησε δίγλωσση ανθολογία ποιημάτων του Παλαιστίνιου ποιητή Μαχμούντ Νταρουίς (αραβικά- ελληνικά, εκδόσεις Μασάρ, Αθήνα 2025), με τίτλο «Όταν έρθει το αύριο», σε μετάφραση της Τζένης Καραβίτη, επιμέλεια Ρόνι Μπου Σάμπα και διορθώσεις της Δέσποινας Ζηλφίδου.
Το εξώφυλλο κοσμείται από πρωτότυπο χαρακτικό της εικαστικού Παρασκευής Ζέρβα.
Της ανθολογίας προτάσσεται ένα κατατοπιστικό εισαγωγικό σημείωμα της μεταφράστριας Τζένης Καραβίτη, για τον βίο και την ποιητική του Μαχμούντ Νταρουίς (1942-2008), ο οποίος θεωρείται ο εθνικός ποιητής της Παλαιστίνης και ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Άραβες ποιητές.
Στο τέλος της έκδοσης υπάρχει ένα επίμετρο συλλογών και ποιημάτων με χρονολογική σειρά (από το 1966 ως το 2005).
Ο Μαχμούντ Νταρουίς γεννήθηκε στο χωριό Αλ Μπέρουιχ της Άνω Γαλιλαίας και πέθανε σε νοσοκομείο του Τέξας μετά από εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς. Σε όλη του τη ζωή αγωνίστηκε για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της πατρίδας του, υπήρξε στέλεχος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), φυλακίστηκε και έζησε 26 χρόνια εξόριστος. Συνήθιζε να απαγγέλλει ο ίδιος ποιήματά του σε πολυπληθές κοινό. Ποιήματά του έχουν μελοποιηθεί από Άραβες συνθέτες. Έχει γράψει τριάντα ποιητικές συλλογές, οι οποίες έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από σαράντα γλώσσες και έχει τιμηθεί με πολλά διεθνή βραβεία.
Η μεταφράστρια Τζένη Καραβίτη σημειώνει, μεταξύ άλλων, για την ποίηση του Νταρουίς: «Εκτοπισμός, απώλεια, εξορία, αντίσταση, έρωτας, ζωή, θάνατος, απουσία, μνήμη, γη, πατρίδα, φύση. Με αυτά και με πολύ περισσότερα μας φέρνει σε επαφή η ποίηση του εμβληματικού Άραβα ποιητή, ο οποίος, για να κατασκευάσει το συγγραφικό του σύμπαν, εκτός από το προσωπικό του βίωμα, αντλεί από τη βαθιά του γνώση των Γραφών, της κλασικής αραβικής λογοτεχνίας, της αραβικής ισλαμικής ιστορίας, της ελληνικής και ρωμαϊκής μυθολογίας».
Ο θεολόγος, φιλόλογος, μεταφραστής και υποψήφιος Δρ ΕΚΠΑ Ρόνι Μπου Σάμπα, ο οποίος έχει ασχοληθεί και μεταφραστικά με το έργο του Νταρουίς, έχει γράψει για την ξεχωριστή αυτή μορφή: «Ο Νταρουίς ως Παλαιστίνιος κουβαλάει ένα βαρύ σταυρό εξ αιτίας της Ιστορίας του τόπου. Αυτή η Ιστορία που έχει επιβαρυνθεί με τόσες θρησκείες να διεκδικούν ένα κομμάτι γης, και με την πολιτική που πρακτικά σημαίνει διεκδίκηση και προφύλαξη κεκτημένης εξουσίας».
Οι εκδόσεις Μασάρ μας προτείνουν μια πολύτιμη δίγλωσση ανθολογία του μεγάλου Μαχμούντ Νταρουίς, κι εμείς ανταποκρινόμαστε και βυθιζόμαστε σε μια ποίηση υπαρξιακή, σημερινή και διαχρονική.
Π.Α.Α.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου