Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2022

"Η ΝΟΣΤΑΛΓΟΣ" ΤΟΥ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑΘΟ (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)


Ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Σκιάθου διοργάνωσε χθες, Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2022, μια ξεχωριστή Παπαδιαμαντική βραδιά. 
Στο ανοιχτό θέατρο Μπούρτζι παρουσιάστηκε το σπουδαίο αφήγημα του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη ‘‘Η Νοσταλγός’’, συνδυασμένο με έναν νέο κύκλο τραγουδιών του Γιώργου Κουρουπού σε στίχους Ιουλίτας Ηλιοπούλου. 
Αφηγήθηκε, με την μοναδική αισθαντικότητα που την χαρακτηρίζει, η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου, τραγούδησε με λυρικότητα η μέτζο σοπράνο Άρτεμις Μπόγρη και τη συνόδευσε στο πιάνο ο Γιάννης Τσανακαλιώτης, ο οποίος ερμήνευσε εντέχνως και τρία κομμάτια για πιάνο του Γιώργου Κουρουπού, ‘‘μετ᾽ ἐλαφροῦ ὡς ὁ κρότος τοῦ φιλήματος φλοίσβου’’. Ένα μελοποιημένο ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη, τιμητική αναφορά στον Αλεξάνδρο Παπαδιαμάντη, ολοκλήρωσε το ονειρεμένο ταξίδι του Μαθιού και της Λαλιώς. 
Άλλωστε ο Ελύτης είναι που έγραψε πως οι ήρωες του Παπαδιαμάντη είναι ‘‘μορφὲς λαξευμένες ἀπὸ τοὺς ἀνέμους κι ἀκατάλυτες ὅπως οἱ βράχοι’’. 
Η παράσταση στη Σκιάθο ήταν μια εξαιρετική ερμηνευτική πρόταση του Γιώργου Κουρουπού και της Ιουλίτας Ηλιοπούλου στο διήγημα του Παπαδιαμάντη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails