Τρίτη, 24 Απριλίου 2018

ΕΑΡΙΝΕΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΕΞΑΙΣΙΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΘΕΤΩΝ ΓΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΚΑΙ ΦΩΝΗ


Την Κυριακή 22 Απριλίου 2018, στην Αγγλικανική Εκκλησία του Αγίου Παύλου, επί της οδού Φιλελλήνων στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε μία ακόμα Συναυλία του 15ου Ανοιξιάτικου Κύκλου Συναυλιών Οργάνου που επιμελείται με αξιοσύνη η οργανίστα Χριστίνα Αντωνιάδου
Η συναυλία αυτή ήταν ολωσδιόλου ξεχωριστή ως προς τη θεματολογία της και για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε κάτι ανάλογο  στον ελλαδικό χώρο. 
Η Χριστίνα Αντωνιάδου στο εκκλησιαστικό όργανο και ο κόντρα τενόρος Νίκος Σπανάτης, ερμήνευσαν σε πρώτη παγκόσμια ή πανελλήνια εκτέλεση έργα για σόλο εκκλησιαστικό όργανο και έργα για φωνή κόντρα τενόρου και εκκλησιαστικό όργανο που υπογράφονται από Έλληνες και ελληνικής καταγωγής μουσουργούς, στο διάβα 5 αιώνων, από τον 17ο έως και τον 21ο.
Την συναυλία προλόγισε καταλλήλως ο μουσικογράφος και κριτικός Θωμάς Ταμβάκος, ιδρυτής του Αρχείου Ελλήνων Μουσουργών και συνδιοργανωτής της βραδιάς, ο οποίος με συντομία αλλά και με πληρότητα μας εξήγησε το εγχείρημα, το οποίο αποτελεί καρπό πολυχρόνιας έρευνας του ίδιου και των συνεργατών του. Παρών ήταν και ο ακάματος Γιώργος Κωστάντζος από το Αρχείο Ελληνικής Μουσικής, που συνεργάζεται με τον Θ. Ταμβάκο.
Παραθέτουμε στη συνέχεια την κατατοπιστική ομιλία του. Μια θαυμάσια εισαγωγή στον ανεξερεύνητο χώρο της εργογραφίας ελλήνων συνθετών (και της διασποράς) για εκκλησιαστικό όργανο. 
Οι δύο ερμηνευτές, η Χριστίνα Αντωνιάδου και ο Νίκος Σπανάτης, δούλεψαν πολύ και μας καθήλωσαν επί μία και πλέον ώρα, αποκαλύπτοντάς μας ακριβή μουσική ποιητική. 
Παρόντες και δύο από τους συνθέτες που παρουσιάστηκαν έργα τους στη συναυλία: ο Κώστας Νικολαϊδης και ο Παναγιώτης Θεοδοσίου. 
Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ
Δυστυχώς, από μια τέτοια συναυλία δεν μπορούμε να μη σημειώσουμε την ηχηρή - και αδικαιολόγητη - απουσία συνθετών, μουσικολόγων, οργανιστών, καθηγητών ωδείων και γενικότερα ανθρώπων της μουσικής, οι οποίοι θα έπρεπε να είναι εκεί. Για να ακούσουν μια μουσική που μας πρωτοφανερώθηκε ως ελληνική μα και οικουμενική ταυτόχρονα. 
Ας ελπίσουμε οι φιλόπονοι διοργανωτές να μην πτοηθούν και να μας χαρίσουν και πάλι ανάλογες βραδιές μύησης σ' ένα κόσμο μαγικό. όπως αυτόν των ελλήνων συνθετών που έγραψαν για εκκλησιαστικό όργανο. Στον ελλαδικό χώρο και στην οικουμένη. 
Π.Α.Α.ΟΜΙΛΙΑ ΘΩΜΑ ΤΑΜΒΑΚΟΥ ΣΤΗΝ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΕΡΓΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΘΕΤΩΝ ΓΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ by Panagiotis Andriopoulos on Scribd

Η πρώτη σελίδα του "Recitativo, Ostinata and Toccata" για εκκλησιαστικό όργανο
(2016. Ανάθεση του Α.Ε.Μ.Θ.Τ.)  του Παναγιώτη Θεοδοσίου 
το οποίο ερμήνευσε σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση η Χριστίνα Αντωνιάδου
Από αριστερά: Παναγιώτης Θεοδοσίου, Κώστας Νικολαϊδης, Θωμάς Ταμβάκος, Χριστίνα Αντωνιάδου, Νίκος Σπανάτης 
Η πρώτη σελίδα του έργου "Χριστός Ανέστη" (Θέμα, 6 Παραλλαγές, Φινάλε)
για εκκλησιαστικό όργανο  της Γεωργίας Ταγγίρη (Βαλτιμόρη Η.Π.Α., γ.1931) 
το οποίο ερμήνευσε σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση η Χριστίνα Αντωνιάδου
Οι πρώτες σελίδες του αυθεντικού αυτόγραφου του έργου "Tuoni Ecclesiastici" (Εκκλησιαστικοί Τόνοι)
για φωνή και εκκλησιαστικό όργανο του ελληνικής καταγωγής μουσουργού, οργανίστα και τσεμπαλίστα
Gaetano Greco (Νάπολη Ιταλίας, 1657-1728). Το έργο ερμήνευσαν σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση
ο κόντρα τενόρος Νίκος Σπανάτης και η οργανίστα Χριστίνα Αντωνιάδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails