Παρασκευή, 25 Δεκεμβρίου 2015

Ο ΙΣΧΥΡΟΣ ΑΝΔΡΑΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ π. VSEVOLOD CHAPLIN ΑΠΗΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΤΟΥ…


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Με αφορμή φωτογραφία που κυκλοφόρησε προ καιρού στο διαδίκτυο, με ένα Ρώσο επίσκοπο να ευλογεί πανηγυρικώς τους ρωσικούς πυραύλους που θα επιχειρούσαν στην Συρία, είχαμε θέσει, σε σχετική ανάρτηση, τον προβληματισμό μας κατά πόσον η Ορθόδοξη Εκκλησία μπορεί να ευλογεί φονικά όπλα, χωρίς την παραμικρή αναστολή ή έστω δεύτερη σκέψη. 
Επειδή το όλο θέμα πήρε διαστάσεις, μία ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πατριαρχείου Αντιοχείας έκανε λόγο για παρερμηνεία των δηλώσεων του εκπροσώπου του Πατριαρχείου της Μόσχας π. Vsevolod Chaplin. Η Ιδιωτική Οδός, όμως, κατέδειξε ότι ο π. Vsevolod Chaplin εννοούσε με όσα είπε «ιερό πόλεμο», αφού – δυστυχώς – αυτό είναι που εκφράζει εν τοις πράγμασι η Ρωσική Εκκλησία. 
Η είδηση που μας δίνει σήμερα ο έγκυρος Guardian, είναι ότι ο π. Vsevolod Chaplin απεπέμφη από την θέση του την παραμονή των Χριστουγέννων! Ήταν, από το 2009, επικεφαλής του Συνοδικού Τμήματος επί των Σχέσεων Εκκλησίας και Κοινωνίας. 
Ο ίδιος ο π. Vsevolod Chaplin δήλωσε στην εφημερίδα RBK: «Όλα ξεκίνησαν πριν από ένα χρόνο, καθώς διαφώνησα για λόγους αρχής με τη στάση της χώρας στο Ουκρανικό ζήτημα. Δεν έπρεπε να περιμένουμε, αλλά να δουλέψουμε ώστε να εξασφαλίσουμε πως οι αρχές θα ακούσουν τις φωνές των ανθρώπων που θεωρούν τους εαυτούς τους ως Ρώσους». 
Στη συνέχεια χαρακτήρισε τους τωρινούς πολιτικούς ηγέτες της χώρας ως μία «αθάνατη ελίτ που εμποδίζουν την ανάπτυξη της χώρας». Επίσης, δεν παρέλειψε να επιτεθεί κατά του Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλου εκφράζοντας την άποψη πως δεν θα αντέξει πολύ καιρό στη θέση του, ωστόσο έμπειροι παρατηρητές υποστηρίζουν πως οι εκκλήσεις του Chaplin για διαφωνία με την ηγεσία της Εκκλησίας της χώρας δεν πρόκειται να βρουν ευρεία υποστήριξη ανάμεσα στους ρώσους ιεράρχες.
Ο π. Vsevolod Chaplin δεν ήταν τυχαία στη θέση αυτή. Εξέφραζε απόλυτα τον υπερσυντηρητισμό της Ρωσικής Εκκλησίας, αλλά και την υποταγή της στην εξουσία του Βλαντιμίρ Πούτιν, κάτι που και ο Guardian επισημαίνει, υπογραμμίζοντας πως ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος είναι παρών σε όλα τα κυβερνητικά συμβούλια που έχουν ως αντικείμενο τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία.
Ακόμα δεν γνωρίζουμε ποια είναι η πραγματική αιτία της απομάκρυνσης του π. Vsevolod Chaplin, αφού ουσιαστικά στοιχιζόταν στη γραμμή του Πατριαρχείου. Πιθανόν προέκυψαν εσωτερικού τύπου διαφωνίες - φαίνεται ότι σε μερικές περιπτώσεις ο κληρικός το παράκανε - και κρίθηκε σκόπιμη η απομάκρυνσή του από μια νευραλγική θέση. 
Μένει να δούμε αν ο διάδοχός του θα είναι πιο …ήπιος, αν και δεν διαφαίνεται κάποια αλλαγή στην σκληρή γραμμή του Πατριαρχείου Μόσχας σε διάφορα ζητήματα. 
Ο Vsevolod Chaplin μάλλον έπρεπε να …θυσιαστεί για να γίνει μια επανεκκίνηση, χωρίς ουσιαστικές αλλαγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails