Παρασκευή, 25 Δεκεμβρίου 2015

ΠΟΥ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ Η ΑΓΑΠΗ;


Με αφορμή την ανάρτηση της Ιδιωτικής Οδού Ο Χριστός ξανά πρόσφυγας… φίλη του ιστολογίου μας προώθησε την ευχετήρια κάρτα της εταιρίας ERGOLOGIC με τον πρόσφυγα Χριστό στα νερά του Αιγαίου, έργο του Χρήστου Κούλη της Creative Lab. 
Είναι πολύ παρήγορο το γεγονός ότι μια σύγχρονη εταιρία δίνει ένα τέτοιο θεολογικό μήνυμα με την χριστουγεννιάτικη κάρτα της, την οποία στέλνει στον κόσμο της. 
Πάνω στην ιστορία, διαβάζω το συγκινητικό ρεπορτάζ (22-12-2015) του δημοσιογράφου Στρατή Μπαλάσκα, που ζει στη Μυτιλήνη και καλύπτει το προσφυγικό δράμα και γράφει για τον μικρότερο πρόσφυγα της ημέρας: 
«Γεννήθηκε στον δρόμο, από το Αφγανιστάν στην Ευρώπη. Κάτω από ένα δέντρο... Μόλις πριν από πέντε μέρες. 
Χθες το πρωί ο μικρός πέρασε με τους γονείς του μέσα σε μια φουσκωτή βάρκα από τη μια μεριά της Ασίας, στην άλλη μεριά της Ευρώπης. Μικρό προσφυγάκι, ο μικρότερος της μέρας που έφερε χιλιάδες σαν κι αυτόν σε ό,τι όλοι πίστεψαν για «γη της επαγγελίας». 
Τον είπαν Μοχάμεντ, τι σημασία έχει. Πέντε ημερών μόλις και έχει γλυτώσει από έναν άλλο Ηρώδη. Έναν αόρατο Ηρώδη που πλανιέται πάνω από τα νερά του Αιγαίου. Και παίρνει παιδιά. Όλοι ‘μάθαν κάποτε για τον Αϊλάν. Για τους άλλους που τον ακολούθησαν δεν έμαθαν ποτέ, ούτε καν πώς τους έλεγαν. 
Μα για κοίτα, ο Μοχάμεντ «έτρεξε». Μόλις πέντε ημερών μωρό «έτρεξε» και γλύτωσε. Καβάλα σε μια άλλη καμήλα με άλλους μάγους αυτή τη φορά, άνδρες του Λιμενικού Σώματος της Ελλάδας σε ένα σκάφος που τον μαζέψαν το πρωί της Δευτέρας κι αυτόν και τους γονείς του και τους άλλους συντρόφους τους στο μεγάλο ταξίδι. Γλύτωσε από τον δικό του Ηρώδη, η πλαστικιά βάρκα που βυθιζόταν έμεινε πίσω κι αυτός βρέθηκε στην αγκαλιά της Ζωής. Η Ζωή Λειβαδίτη, διασώστρια, χρόνια πολλά, δεκάδες χρόνια τώρα, έτσι απλά επειδή αγαπά τον άνθρωπο. Αγκάλιασε τον Μοχάμεντ, τον ζέστανε, ρούχα καθαρά και ζεστά για όλους, και για κοίτα ζεστασιά που έχει σε ετούτη την αλλιώτικη φάτνη στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης πια...» 
Σίγουρος ο Μοχάμεντ πως στη «γη της επαγγελίας» αν μη τι άλλο είναι ζεστά... 
Ε... πιτσιρίκο από το Αφγανιστάν. Καλά Χριστούγεννα ρε..."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails