Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

"ΕΦΥΓΕ" Η ΔΙΑΣΗΜΗ ΜΕΤΖΟ ΣΟΠΡΑΝΟ ΣΤΕΛΛΑ ΝΤΟΥΦΕΞΗ

Η Στέλλα Ντουφεξή υπογράφει στους θαυμαστές της (Μέγαρο Μουσικής 13-12-2008)

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
«Έφυγε» σήμερα η διάσημη μεσόφωνος Στέλλα Ντουφεξή, σε ηλικία μόλις 47 ετών. 
Ήταν μια σπουδαία μουσικός και ερμηνεύτρια, η οποία διέπρεπε διεθνώς, με ορμητήριο την Γερμανία, όπου έμενε. 
Τελευταία φορά την είδα πριν εφτά χρόνια στο Μέγαρο Μουσικής (13 Δεκεμβρίου 2008), σε ένα εξαιρετικό πρόγραμμα με ερωτικά τραγούδια και βαλς για φωνές και πιάνο του Γιοχάνες Μπραμς. Συμμετείχαν: η φανταστική σοπράνο Marlis Petersen, ο τενόρος Werner Gura και ο βαρύτονος Κonrad Jarnot. Από εκείνη την παράσταση και οι φωτογραφίες μας που δημοσιεύουμε εδώ. 


«Δεν μπορώ να αναλύσω αυτή τη μουσική εμπειρία! Ήταν μοναδική! Λυπάμαι μόνο που η αίθουσα δεν ήταν υπερπλήρης. Τέτοια ρεσιτάλ δεν είναι απλώς μια τεράστια μουσική απόλαυση. Ακονίζουν την ευαισθησία μας, οξύνουν την αισθητική μας, δοκιμάζουν την παιδεία μας, αποτελούν μέτρο και κανόνα για το ποια και πως πρέπει να είναι η παρουσίαση της μουσικής σήμερα. Μιλάμε για επίπεδο δυσθεώρητο με τα τρέχοντα, και δη εν Ελλάδι, συμβαίνοντα. Ευτυχώς, σκέφτηκα, που υπάρχει το Μέγαρο και έχουμε τη δυνατότητα τέτοιων εμπειριών.» 
Την Στέλλα Ντουφεξή την άκουγα συνεχώς από τους ψηφιακούς δίσκους της. Και μου άρεσε ιδιαίτερα η δουλειά της Sketches of Greece, όπου – μεταξύ άλλων κομματιών σχετικών με την Ελλάδα – ερμηνεύει και την περίφημη «Κασσιανή» του Δημήτρη Μητρόπουλου (μελοποίηση της απόδοσης του τροπαρίου στη νεοελληνική από τον Κωστή Παλαμά). 
Επίσης, την ακούω να τραγουδάει Ρεσπίγκι με το θρυλικό Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο του Γιώργου Δεμερτζή, καθώς τον Ιούλιο του 2006 η BIS κυκλοφόρησε τα Κουαρτέτα Εγχόρδων του Respighi με το Ν.Ε.Κ. και τη μέτζο-σοπράνο Στέλλα Ντουφεξή. Επιλογή της σουηδικής εταιρείας BIS ήταν να ηχογραφήσει ένα αρκετά γνωστό έργο του συνθέτη, το Il Tramontο (1918) για μέτζο σοπράνο και κουαρτέτο εγχόρδων, σε ποίηση του άγγλου συγγραφέα Percy Bysshe Shelley (1792 – 1822), και το μέρος της μέτζο σοπράνο αποδίδει η Στέλλα Ντουφεξή.
Κι ακόμα τα θαυμάσια Folk Songs του Luciano Berio με το Ensemble opus21musikplus της μαέστρου Κωνσταντίας Γουρζή, και την Στέλλα Ντουφεξή να δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας. Παραθέτουμε στη συνέχεια το Azerbaijan love song.
Αιωνία της η μνήμη!
Η αγάπη μας τη συνοδεύει. 

Related Posts with Thumbnails