Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Η ΠΑΤΡΑ ΖΕΙ ΑΥΤΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΙΡΕΤΑΙ!


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
To portal the best μας λέει σε σημερινό δημοσίευμά του ότι «στεναχώρησε τους ανθρώπους της Ιεράς Μητρόπολης Πατρών το χθεσινό ρεπορτάζ του thebest [το υπέγραφε η Γιώτα Κοντογεωργοπούλου] για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η πηγή της Δήμητρας, πλησίον του Αγιάσματος του Αγίου Ανδρέα και αυτό γιατί, όπως πληροφορούμαστε πρόκειται για έναν χώρο για τον οποίο η Μητρόπολη, φέρει από ελάχιστη έως μηδαμινή ευθύνη. Όπως ενημερωθήκαμε, το συγκεκριμένο σημείο δεν έχει σχέση με το Αγίασμα και ανοίγει μόνο κάθε παραμονή της εορτής του Αγίου Ανδρέα, έτσι ώστε να είναι δυνατή η εξυπηρέτηση του μεγάλου όγκου των επισκεπτών που προσκυνούν τον Πολιούχο της Πάτρας, από δύο εισόδους και να αποφεύγεται η ταλαιπωρία. Πρόκειται δηλαδή για έναν χώρο ο οποίος είναι κλειστός 364 μέρες το χρόνο». 
Δεν μας λέει, όμως, η Μητρόπολη Πατρών ποιος ευθύνεται γι’ αυτό το χάλι. Και αφού ο χώρος – για τον οποίο αποδεικνύει η Γιώτα Κοντογεωργοπούλου την ιστορική σχέση του με τον Άγιο Ανδρέα – ανοίγει μια φορά το χρόνο, δεν θα έπρεπε να υπήρχε συνεννόηση, με πρωτοβουλία της Μητρόπολης, για τον καθαρισμό του; 
Αλλά τι αναρωτιέμαι; Ποιος ευθύνεται για το κακό χάλι στο οποίο βρίσκεται, χρόνια τώρα, το άλσος πίσω από τον ναό του Πολιούχου; Ποιος ευθύνεται για το ότι ο ναός του Πολιούχου δεν έχει ούτε τουαλέτες για την εξυπηρέτηση των προσκυνητών; Επειδή η Μητρόπολη θεωρεί ότι δεν έχει ευθύνη – αφού καμία ευθύνη δεν αναλαμβάνει – ας μας πει ποιος έχει την ευθύνη. ΝΤΡΟΠΗ! 
Μίλησα πρόσφατα στην Αθήνα για τον «οικουμενικό Άγιο Ανδρέα», εξηγώντας την ανά την οικουμένη τιμή του Αγίου. Στο τέλος οι ακροατές μου με ρώτησαν με έκπληξη και ενδιαφέρον: «Γιατί η Πάτρα δεν ανοίγεται σε όλες αυτές τις χώρες και τις πόλεις που τιμούν τον Άγιο Ανδρέα; Γιατί δεν αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες για να ενισχυθεί ο θρησκευτικός τουρισμός προς την πόλη μας; Γιατί είμαστε τόσο απομονωμένοι;» 
Τους εξήγησα ότι δεν υπάρχει ελπίς. Η πόλις έχει επιλέξει την απομόνωση και τον αυτισμό. Δεν επιζητεί διορθόδοξες σχέσεις, δεν ενδιαφέρεται καθόλου για διαχριστιανικές σχέσεις. Βέβαια είναι και θέμα ανικανότητας των ταγών της. Οπότε στον 21ο αιώνα η Πάτρα ζει πανηγυρικά την ενδοστρέφειά της και την χαίρεται! Είναι ανίκανη για ο,τιδήποτε άλλο. 
Ο Άγιος βοήθειά μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails