Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Η ΚΑΠΗΛΕΙΑ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΚΑΛΛΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ


«Βλέπεις την αφίσα Φεστιβάλ μεγάλου Δήμου της Αττικής. Τον μισό χώρο καταλαμβάνει φωτογραφία της Μαρίας Κάλλας. Λες, μπράβο, ας δούμε το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, σίγουρα θα έχει συναυλίες με λυρικούς τραγουδιστές, ίσως και παραγωγή όπερας, μια συμφωνική ορχήστρα, κάτι σχετικό τέλος πάντων. 
Όπως μας πληροφορεί το αρμόδιο αυτοδιοικητικό site www.neasmyrni.gr, οι συναυλίες που περιλαμβάνονται είναι: για τα 50 χρόνια του Χρήστου Νικολόπουλου, Πλιάτσικας - Μηλιώκας, Σπύρος Πολυκανδριώτης, αφιέρωμα στη Σμύρνη, Δημήτρης Ζαφειρέλης, Ελληνική Ανθολογία, Gadjo Dilo, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας - Γιάννης Κότσιρας, ‘Ελλη Πασπαλά-Vassilikos, Δρομαίως άδειν και Παύλος Καρποδίνης. Αυτές είναι ΟΛΕΣ οι συναυλίες από 29/8 μέχρι 5/10! Οι υπόλοιπες εκδηλώσεις είναι οι περιοδεύουσες θεατρικές, Χορός, αφιέρωμα στη γενοκτονία των Αρμενίων, παιδικά, Καραγκιόζης και παραδοσιακά... Έλεος κύριοι υπεύθυνοι!! Τόσο μεγάλη είναι η ανάγκη -και η ένδεια- για έγκυρη πολιτιστική ετικέτα, ώστε να επιλέγεται η Μαρία Κάλλας ως μοναδικό!! μήνυμα εικόνας του Φεστιβάλ, ενώ ταυτόχρονα δεν υπάρχει ούτε ΜΙΑ στις σχεδόν 40 εκδηλώσεις, έστω για ξεκάρφωμα, σχετική;» 
Αυτά έγραψε στην σελίδα του στο fb ο γνωστός πιανίστας Διονύσης Μαλλούχος (Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας και Ραδιοφωνικός παραγωγός του Γ' Προγράμματος), ο οποίος πολύ σωστά εξέφρασε την απορία του και την αγανάκτησή του για την καπηλεία. 
Ως ευαίσθητος δέκτης πάντα, ο συνθέτης Φίλιππος Τσαλαχούρης είδε το σχόλιο και έσπευσε να αποστείλει το παρακάτω e-mail προς τον Πολιτιστικό Οργανισμό Νέας Σμύρνης:

Αξιότιμε κ. Χατζατουριάν, 
Νιώθω υποχρέωσή μου να σας εκφράσω την έκπληξή μου για την αφίσα των πολιτιστικών σας εκδηλώσεων. Για το πρόγραμμα δεν μπορώ να έχω γνώμη διότι το γούστο του καθένα είναι προσωπικό αν και θα μπορούσα να σχολιάσω πολλά. 
Μου προκάλεσε έκπληξη το πρόσωπο της Μαρίας Κάλλας που "προτείνει" τους Χρήστο Νικολόπουλο, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Γιάννη Κότσιρα κ.τ.λ. Μιλώ μόνον για την μουσική. Δεν υπάρχει ούτε μια συναυλία κλασσικής μουσικής. Η Μαρία Κάλλας τι εξυπηρετεί; 
Αλήθεια.. ο πολιτιστικός οργανισμός προσφέρει στο κοινό της Νέας Σμύρνης, και όχι μόνον, ότι θέλει ο κόσμος; ...εμπορικά; ...η κλασσική μουσική δεν είναι υποχρέωση κάθε πολιτιστικού οργανισμού; ...δεν προάγει τον πολιτισμό; ...επαναλαμβάνω πως αυτό είναι θέμα γούστου που κρίνεται και κρίνει. Η χρήση, για να πω με λύπη, η εκμετάλλευση του προσώπου της Κάλλας είναι καταχρηστική. 
Είμαι λυπημένος. Θα μου πείτε τι σας αφορά...ίσως και να έχει κάποια αξία για το μέλλον. 
Φίλιππος Τσαλαχούρης 
Συνθέτης, μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, καθηγητής του Ωδείου Αθηνών, μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη, βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών. 
Ο Φίλιππος Τσαλαχούρης δηλώνει «λυπημένος», αλλά εγώ είμαι εξοργισμένος. Εδώ χρειάζεται «μουσική αστυνομία», όπως θα ‘λεγε κι ο Χατζιδάκις, να επέμβει και να αποσύρει όλες τις σχετικές αφίσες, βάζοντας ταυτόχρονα κι ένα γερό πρόστιμο στους άσχετους του Δήμου της Ν. Σμύρνης που τόλμησαν ελαφρά τη καρδία να χρησιμοποιήσουν – οι ασυνείδητοι! – την Μαρία Κάλλας, για να διαφημίσουν τις εκδηλώσεις τους. 
Η μόνη λυρική τραγουδίστρια που συμμετέχει – σύμφωνα με το πρόγραμμα – είναι η Σόνια Θεοδωρίδου, η οποία έχοντας πάρει προ πολλού διαζύγιο με το κλασικό ρεπερτόριο, θα ερμηνεύσει, λέει, μια «Ελληνική Ανθολογία» τραγουδιών. Δεν είδε η κυρία Θεοδωρίδου την καπηλεία της μνήμης της Μαρίας Κάλλας ώστε να διαμαρτυρηθεί στοιχειωδώς. Αλλά, ξέχασα! Αυτή πρότεινε στον Δήμο Ν. Σμύρνης τον Σάκη Ρουβά για το «Αξιον εστί» του Μ. Θεοδωράκη, στην αλήστου μνήμης συναυλία της 2ας Μαϊου 2015. 
Αν ο Δήμος διέθετε κάποια δράμια σοβαρότητος, θα έπρεπε να είχε εντάξει στις εκδηλώσεις του μία μεγάλη συναυλία – αφιέρωμα στην Μαρία Κάλλας, για τις 16 Σεπτεμβρίου, δηλ. στην επέτειο του θανάτου της. Αλλά πολλά ζητάω από τον Δήμο Ν. Σμύρνης. Εδώ ολόκληρη Ελλάδα (που λέει ο λόγος «ολόκληρη») και δεν θυμάται την μεγάλη ντίβα την ημέρα της αναχώρησής της. Αν δεν ήταν και το Athenaeum που επί σειρά ετών διοργάνωνε μεγάλη εκδήλωση μνήμης εκείνη την ημέρα, η Κάλλας δεν θα είχε …μοίρα στην χώρα της. Και μετά απορούμε γιατί οι Ιταλοί την πολιτογραφούν ως «Ιταλίδα σοπράνο»! 
Έστω και την υστάτη ώρα: Ο Δήμος Ν. Σμύρνης να αποσύρει την αφίσα, που είναι και εξώφυλλο του προγράμματος των εκδηλώσεων. Άλλωστε η Κάλλας δεν τους ανήκει ούτε κατ’ ελάχιστον. Ας την αφήσουν ήσυχη να αναπαύεται και να παραμυθεί όσους ακόμα την ακούν μαγεμένοι.
Π.Α.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails