Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Ναι στην εξυγίανση, αλλά με την Ε.Ρ.Τ. ανοικτή


ΣΚΕΨΕΙΣ Μ΄ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ «ΛΟΥΚΕΤΟ» ΣΤΗ ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ 
Του Χάρη Ανδρεόπουλου * 
Είμαι ο τελευταίος που θα υπερασπισθεί τις γνωστές σε όλους μας φαυλότητες στη λειτουργία της δημόσιας επιχειρήσεως που λέγεται «ΕΡΤ Α.Ε», φαυλότητες που έχουν τη σφραγίδα των κυβερνητικών παρατάξεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Εκπρόσωποί τους την διοίκησαν και ποιοί άλλοι απ΄ αυτούς είναι οι υπεύθυνοι για τα – όποια - δεινά μέχρι σήμερα μαστίζουν τη κρατική τηλεόραση (ΝΕΤ, ΕΤ -1, ΕΤ – 3) και το κρατικό ραδιόφωνο (Ε.ΡΑ.); 
Ομολογώ ότι τα συναισθήματα που με κατακλύζουν για τη κυβερνητική απόφαση να μπεί λουκέτο στην ΕΡΤ, ως πολίτη και σαν παλαιό επαγγελματία δημοσιογράφο του ιδιωτικού τομέα, είναι διφορούμενα. Από τη μία δεν μπορώ να παραβλέψω το πανθομολογούμενο πλέον καθεστώς της αδιαφάνειας και τις συνθήκες αναξιοκρατίας με τις οποίες η ΕΡΤ λειτούργησε επί έτη συναπτά, ούτε τις τεράστιες σπατάλες που προκλήθηκαν από τη κακοδιαχείρισή της. Συνεπώς, όχι μόνο δεν είμαι αντίθετος στη διενέργεια διαχειριστικών ελέγχων για να αποκαλυφθούν τα όποια οικονομικά σκάνδαλα, οι συντελεσθείσες παρανομίες σε θέματα προσλήψεων, κ.λ.π,, και να καταλογισθούν στους υπαιτίους οι ευθύνες, αλλά το θεωρώ επιτακτική ανάγκη προσέτι δε απορώ… 
Η απορία: Αφήνοντας κατά μέρος τους προκλητικούς μισθούς – «ρετιρέ» (3.000, 4000, 5.000 ευρώ το μήνα) που απολάμβαναν για δεκαετίες τινές δημοσιογραφικοί και λοιποί - απασών των κομματικών αποχρώσεων - αστέρες της Αγ. Παρασκευής και τον σκανδαλώδη μισθό των 29.000 ευρώ το μήνα που ελάμβανε τη περίοδο 2004 – 2009 ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ ΑΕ, (κι όλα αυτά την ώρα που το κράτος κατέρεε δημοσιονομικά! Φαίνεται για εκεί λεφτά υπήρχαν…), απορώ για την τύχη που είχε η Εκθεση – Πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοικήσεως (ΣΕΕΔΔ), αναφορικά με το «φέσι» που άφησαν τη περασμένη δεκαετία στην ΕΡΤ Α.Ε. τα επιδόματα και οι απολαβές των στελεχών της Εταιρείας. Σύμφωνα με την «Ετήσια Εκθεση 2010» (http://www.seedd.gr) του ΣΕΕΔΔ (2010/ σελ. 81) τα παράνομα bonus που δόθηκαν σε στελέχη της ημετεροκρατίας μόνο για τη τριετία 2006 – 2009 μας στοίχησαν 2.400.000 ευρώ, ενώ οι παράνομες αναθέσεις έργου σε συνεργάτες μόνο για το 2009 μας κόστισαν 25.000.000 ευρώ. Τι έγινε μ΄ αυτή την (ενδεικτική, ανάμεσα σε δεκάδες άλλες σχετικές) υπόθεση; Καταλογίσθηκαν ευθύνες; Οι κυβερνήσεις και οι διορισμένες απ΄ αυτές Διοικήσεις ενήργησαν τα δέοντα προκειμένου το χρήμα που διασπαθίστηκε να επιστρέψει στα ταμεία της ΕΡΤ και ν΄ ανασάνει έτσι η Εταιρεία απ΄ τα χρέη της, να μπεί μια διαχειριστική τάξη, να νοικοκυρευθούν στα οικονομικά της; Είναι πολλές οι αμαρτίες που βαρύνουν την ΕΡΤ Α.Ε., και αυτές δεν βαρύνουν τον αφηρημένο θεσμό που λέγεται «Ραδιοτηλεόραση» αλλά εκείνους που ασκούσαν τη πολιτική και υπηρεσιακή Διοίκηση της Εταιρείας. Συνεπώς, η ανάγκη για τολμηρές αλλαγές και σε βάθος τομές ήταν επείγουσα, κάτι έπρεπε να γίνει, προκειμένου το εθνικό κεφάλαιο που λέγεται «ΕΡΤ» αυτός ο «γίγαντας» της ενημερώσεως να πάψει να στηρίζεται σε γυάλινα πόδια. Στις ευνομούμενες πολιτείες οι διαδικασίες αυτές της εξυγιάνσεως φορέων δημοσίου συμφέροντος συντελούνται μέσω ριζοσπαστικών πολιτικών επιλογών, που μπορεί – και πρέπει - να είναι τολμηρές, χωρίς να χρειάζεται να είναι αυταρχικές. 
Υπό την έννοα αυτή, από την άλλη, δυσκολεύομαι να αποδεχθώ την ακραία συμπεριφορά της κυβερνήσεως, όπως εκδηλώθηκε με το κατέβασμα των διακοπτών λειτουργίας των πομπών της ΕΡΤ. Δεν θέτεις – επειδή απέτυχες να (επι-) βάλεις τάξη - εκτός λειτουργίας το κρατικό κανάλι. Δεν αφήνεις – για λόγους εθνικούς – τους Ελληνες χωρίς υπεύθυνη ενημέρωση – πληροφόρηση, έρμαια σε ημεδαπούς και αλλοδαπούς διαύλους ανυπόληπτης και ανεύθυνης ειδησεογραφίας. Για τους λόγους αυτούς λέω ναι, στη εξυγίανση, αλλά με την ΕΡΤ ανοικτή. Υπερασπίζομαι μετά πάθους την ανάγκη να υπάρχει και να λειτουργεί μια υγιής επιχειρηματικά κρατική τηλεόραση, την οποία φαντάζομαι όχι μόνο ως φορέα ειδησεογραφίας και ψυχαγωγίας, αλλά και ως φορέα Πολιτισμού και Παιδείας. Θεωρώ δε ότι τα τελευταία χρόνια στο επίπεδο αυτό - της ποιοτικής αναβαθμίσεως του προγράμματος λειτουργίας της ΕΡΤ - έγιναν σημαντικά βήματα. 
Χαίρομαι π.χ. να βλέπω τις «Ανιχνεύσεις» του Παντελή Σαββίδη (ΕΤ – 3) και να τον ακούω να διαλέγεται μ΄ ένα Χρήστο Γιανναρά, έναν Γιώργο Γραμματικάκη και το καθηγητικό δυναμικό του ΑΠΘ. Χαίρομαι να παρακολουθώ τα «Ακρα» της Βίκυς Φλέσσα (ΝΕΤ) και να την ακούω να διαλέγεται μ΄ ένα Στέλιο Ράμφο, ένα Θεοδόση Τάσιο, μ΄ έναν Γιώργο Μπαμπινιώτη. Χαίρομαι να βλέπω τις μοναδικές στο είδος τους εκπομπές, όπως τα «Αληθινά Σενάρια» του Νίκου Ασλανίδη (ΕΤ – 3) , «Ο τόπος και το τραγούδι του» του Τάσου Μελίκη (ΕΤ-3) και την «Κυριακή στο χωριό» της Μάρνης Χατζηεμμανούηλ (ΕΤ-3) γιατί παρακολουθώντας τες βιώνω το ελληνικό ήθος αλλοτινών καιρών (που τόσο το΄ χουμε ανάγκη στις μέρες μας), την μαγευτική ελληνική παράδοση και τον πολιτισμό. Χαίρομαι να βλέπω τα «Ταξίδια» της Μάγιας Τσόκλη γιατί με ταξιδεύει στο πλανήτη γη, σε άγνωστους πολιτισμούς, πολλοί απ΄ τους οποίους έχουν χρώμα ελληνικό. Χαίρομαι να βλέπω το κυριακάτικο «Αρχονταρίκι» (ΕΤ -1) του Δημητριάδος Ιγνατίου γιατί το άκουσμα του σύγχρονου, όχι μόνο θεολογικού, αλλά και κοινωνικού λόγου της Εκκλησίας με γαληνεύει. Χαίρομαι διπλά όταν παρακολουθώ (μέσω των αναμεταδόσεων της ΕΤ – 3) τις Θείες Λειτουργίες στον Αϊ – Γιώργη, στο Φανάρι και στη Παναγία Σουμελά, γιατί ακούγοντας τη φωνή του Πατριάρχη θυμάμαι ότι υπάρχει για τον Ελληνισμό ένα μεγαλύτερο της σημερινής κρατικής μας οντότητας μέγεθος που λέγεται Γένος, Ρωμιοσύνη. 
Κάπως έτσι θαρρώ πως νιώθουν – και εντονότερα – οι συμπατριώτες μας της διασποράς, οι Ελληνες όπου γης, βλέποντας μέσω δορυφόρου, στους δέκτες τους τα κανάλια της ΕΡΤ, βάζοντας στο σπίτι τους καθημερινώς, εκεί εις την ξένην όπου διαβιούν, εικόνα και χρώμα Ελλάδας, γλώσσα ελληνική, άρωμα ορθόδοξο. Συντηρώντας μ΄ όλα αυτά στη ψυχή τους μνήμη πατρίδας. 
Η ΕΡΤ πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει γιατί το ποιοτικό της πρόγραμμα (το οποίο αποτελεί όαση απέναντι στην πολιτιστική ερήμωση που παράγουν τα ιδιωτικά - όχι όλα, αλλά τα περισσότερα - κανάλια) το 'χουμε ανάγκη σαν κοινωνία. Να εξυγιανθεί, καμμιά αντίρρηση. Αλλά χωρίς λουκέτο – γιατί στη προκειμένη περίπτωση το λουκέτο δεν αποτελεί λύση, αλλά κόλαφο, όχι μόνο για το ανίκανο πολιτικό μας σύστημα, αλλά – της (τηλε-) αποβλακώσεως καραδοκούσης - για την ίδια τη ελληνική κοινωνία. 
* Ο Χάρης Ανδρεόπουλος είναι καθηγητής (ΠΕ01) Β/θμιας (http://religiousnet.blogspot.com)

19 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μια ψύχραιμη και λελογισμένη άποψη για τα δρώμενα στην Αγία Παρασκευή.

Ανώνυμος είπε...

Δεν χρειάζεται να ανησυχούμε. Η ΕΡΤ θα ανοίξη πάλι, και μάλλον θα προσληφθούν οι ίδιοι, διότι αυτοί οι εργαζόμενοι δεν είναι τυχαίοι !
Ολα θα πάνε καλά !
Οι άνθρωποι των κομμάτων δεν πάνε χαμένοι !

Ανώνυμος είπε...

Θα διαφωνήσω, εν μέρει, θεωρώντας ότι πολύ καλά έπραξε η Κυβέρνηση! Αρκετά πιά με τη διασπάθιση δημοσίου χρήματος στην ΕΡΤ των ημετέρων!

Ανώνυμος είπε...

Kαλά τα λέει ο αρθρογράφος..

Από τούδε τι μας μένει να βλέπουμε πέραν των τρεμοπρετεντέρηδων και τατιανομεγεδάκηδων της ιδωτικής τηλοψίας;...

Μωραϊτης είπε...

Αγαπητοί μου η ΕΡΤ δέν έξκλεισε
επειδή νομίζει ο κ. Χ.Ανδρεόπουλος
ότι όλα ξεχύλισαν τήν τετραετία
που αναφέρει [2οο6-2009], γιατί
έτσι τον βολεύει,κρίνοντάς τα μόνο κομματικά.
Άν δεν τα έβλεπε κομματικά θα
έπρεπε να γράψει και για κάποια
προηγούμενα χρόνια, για τα οποία
όλοι γνωρίζουν τί γινόταν εκεί στήν
" αμαρτωλή ΕΡΤ "[ο χαρακτηρισμός
είναι από τίς εφημερίδες & ΜΜΕ].
ΟΧΙ κροκοδείλια δάκρυα. Εχουμε
χορτάσει από δαύτα.
Εύχομαι η ΝΕΑ ΕΡΤ να στελεχωθεί
ΟΧΙ ΑΠΟ ΜΠΑΖΑ ΤΟΥ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΘΕΝΤΟΣ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ, ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΝΕΑ & ΦΡΕΣΚΑ
ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΦΡΕΣΚΑ ΜΥΑΛΑ.

Ανώνυμος είπε...

Ο ΣΕΣΗΜΑΣΜΕΝΟΣ ΑΡΧΙΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΗΣ ΑΝΔΡΕΟΠΟΥΛΟΣ ΞΑΝΑΧΤΥΠΗΣΕ,ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΜΑΣ ΟΤΙ ΑΝΑΠΑΥΕΤΑΙ ΝΑ ΑΚΟΥΕΙ ΤΟΝ ΝΙΚΟΛΑΙΤΗ ΓΙΑΝΝΑΡΑ, ΤΟΝ ΑΘΕΟ ΡΑΜΦΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΜΟΙΔΕΑΤΗ ΤΟΥ ΙΕΡΑΡΧΗ ΙΓΝΑΤΙΟ!!!!!!!!!!!!!!
ΜΠΡΑΒΟ ΑΝΔΡΕΟΠΟΥΛΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΑΙΡΕΣΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣ ΚΑΙ ΠΙΣΤΑ ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΑΡΑ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ ΤΟΥ ΡΑΜΦΟΥ!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ΕΙΣΤΕ ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ!!!!!!!!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Μωραίτης
Καλά κάνεις και εύχεσαι, αλλά η ευχή σου δεν θα πιάση !
Θα μπουν πάλι οι ίδιοι, διότι αυτοί είναι το Κράτος !!

Ανώνυμος είπε...

Οτι θα έβλεπα ταλιμπάν του νεοφιλελευθερισμού της αγοράς σε αγαστή σύμπνοια απόψεων με ταλιμπάν του σουπερντουπερ ζηλωτισμού της ζητωρθοδοξίας ειλικρινά δεν το περίμενα..

Χ.Κ.

Ανώνυμος είπε...

Μα είναι το πιο φυσικό πράγμα Χ.Κ.! Χριστιανοφασίστες οι κύριοι. Χρυσαυγίτες, επίσημα ή ανεπίσημα. Να τους χαίρεται η διοικούσα Εκκλησία που τους τρέμει!!!

Ανώνυμος είπε...

Οτι θα έβλεπα καλοπερασάκηδες του Δημοσίου που έφαγαν το Κράτος, να σκάνε που θα νηστέψουν, ειλικρινά το περίμενα !

Ανώνυμος είπε...

@11:48
Ατύχησες Τζέιμς Μπόντ του Ζηλωτισμού,η μόνη μου σχέση με το Δημόσιο είναι η εγγραφή μου στα δημοτολόγια του νησιού που κατοικώ και η αστυνομική μου ταυτότητα...

Χ.Κ.

Haris Andreopoulos είπε...

Kύριε Μωραϊτη (@14 Ιουνίου 2013 – 9.04 μ.μ), πόθεν προκύπτει το υμέτερον συμπέρασμα ότι εκ του ημετέρου άρθρου προκύπτει ότι «όλα ξεχύλισαν τη τετραετία 2006 - 2009»;...

Επειδή αναφέρομαι σε πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) που καλύπτει αυτό διάστημα; Αυτό έχω εγώ υπόψη μου αυτό παρέθεσα – μήπως θεωρείτε και το περιεχόμενο του πορίσματος του ΣΕΕΔΔ «κομματικό»;... Tι ακριβώς σας ενόχλησε;...

Λέτε ότι έπρεπε να γράψω για τα προηγούμενα χρόνια... Μα στη προμετωπίδα του άρθρου μου, εκθέτοντας τη σχετική άποψή μου, μ΄ αυτο ακριβώς ξεκινώ:

“Είμαι ο τελευταίος - γράφω - που θα υπερασπισθεί τις γνωστές σε όλους μας φ α υ λ ό τ η τ ε ς στη λειτουργία της δημόσιας επιχειρήσεως που λέγεται «ΕΡΤ Α.Ε», φαυλότητες που έχουν τη σφραγίδα των κυβερνητικών παρατάξεων της Ν Δ και του Π Α Σ Ο Κ . Εκπρόσωποί τους την διοίκησαν και ποιοί άλλοι απ΄ αυτούς είναι οι υπεύθυνοι για τα – όποια - δεινά μέχρι σήμερα μαστίζουν τη κρατική τηλεόραση (ΝΕΤ, ΕΤ -1, ΕΤ – 3) και το κρατικό ραδιόφωνο (Ε.ΡΑ.);»


Αναφορικά με την άποψή σας ότι κρίνω τα πράγματα «κομματικά», ναί έχετε απόλυτο δίκιο!!! Κύριε Μωραϊτη ανήκα, ως δ η μ ο σ ι ο γ ρ ά φ ο ς, σ΄ ένα «κόμμα» που δεν είναι διόλου αρεστό στους νύν και πρώην κρατούντες και αυτό το κόμμα λεγόταν (και λέγεται) αδέσμευτη και ανεξάρτητη δημοσιογραφία...

Στα 12 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων ήσκησα επαγγελματική δημοσιογραφία, δεν «ευτύχησα» να δουλέψω στο «σοβιέτ» που λέγεται ΕΡΤ, στο οποίο ενδεχομένως δούλεψαν πολλοί δικοί σας κομματικοί φίλοι. Δεν το επεδίωξα κάν... Βλέπετε το «κόμμα» στο οποίο ανήκα εγώ είχε άλλες αρχές... Και να διεκδικούσα – λεμε τώρα, ώς υπόθεση εργασίας - τη πρόσληψή μου στην ΕΡΤ θα ματαιοπονούσα, γιατί μπορεί να είχα πτυχία, εστερούμην, όμως, «κομματικών» ενσήμων των άλλων γνωστών παρατάξεων που είχαν καταστήσει την ΕΡΤ τσιφλίκι τους. Συνεπώς, ως επαγγελματίας δημοσιόγραφος δεν επιβάρυνα τη τσέπη κανενός - ούτε σέντσι, γιατί υπήρξα (όπως το υπογραμμίζω στην εισαγωγή του άρθρου μου) δημοσιογράφος του ι δ ι ω τ ι κ ο ύ τομέα (και επιχαίρω τα μάλα γι΄ αυτό).

Να είσθε καλά που μου δώσατε την ευκαιρία να δώσω, μέσω της απαντήσεώς μου προς Εσάς, μια προέκταση στο άρθρο μου.




Ανώνυμος είπε...

Ο κύριος Ανδρεόπουλος, από αυτά που γνωρίζω, ήταν και είναι ένας έντιμος

δημοσιογράφος και πολύ σωστά καταγράφει την κατάσταση!!

Ανώνυμος είπε...

Χ.Κ.
Να χαίρεσαι το νησί σου και να περάσεις καλό καλοκαίρι !
Αν το νησί σου έχει κάτω από 3100 κατοίκους, το Δημόσιο σας παρέχει φορολογική ατέλεια.
Αν είναι ακριτικό, σας παρέχει μειωμένο ΦΠΑ.
Σε κάθε περίπτωση, το Δημόσιο επιδοτεί τις ναυτιλιακές εταιρείες, ώστε να κρατούν χαμηλά το εισιτήριο, για να μετακινείστε οικονομικότερα.
Κάτι κάνει το Δημόσιο και για σας !
Υ.Γ. Δεν μου πολυαρέσει ο Τζειμς Μποντ. Προτιμώ τον Ιντιάνα Τζόουνς και τον Σβαρτσενέγκερ !

Ανώνυμος είπε...

Εξ'όσων προανέφερες μονάχα το μειωμένο ΦΠΑ ισχύει και Κύριος οίδε για πόσο ακόμα(έχουμε αρκετά περισσότερους των 3100 κατοίκων,οπότε εκ των πραγμάτων δε γνωρίζω τι γίνεται σε νησιά με τέτοιο πληθυσμό).Επίσης,κάτι άλλο που κάνει το Δημόσιο και παρέλειψες να αναφέρεις,είναι να καταβαραθρώνει τις συντάξεις των ναυτικών,οι οποίοι αποτελούν τον βασικό οικονομικό αιμοδότη του νησιού και αναμφίβολα δε μπορείς να τους κατατάξεις στους "βολεψάκηδες"..

Χ.Κ.

Ανώνυμος είπε...

Χ.Κ.
Το ΝΑΤ, πριν από μερικές δεκαετίες ήταν πλούσιο Ταμείο, διότι η Ναυτιλία ήταν ανεπτυγμένη, και επί πλέον το Κράτος είχε υποχρεώσει τους εφοπλιστές να πληρώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές των ναυτικών σε δολλάρια, με αποτέλεσμα το Ταμείο να ωφελείται, κάθε φορά που το δολλάριο ανέβαινε, σε σχέση με την δραχμή.
Την δεκαετία του '80, η κυβέρνηση έβαλε στο ΝΑΤ τους "αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης", οι οποίοι πήραν (και παίρνουν ακόμη) συντάξεις, χωρίς να έχουν καταβάλει ούτε μία δραχμή ασφαλιστική εισφορά, με αποτέλεσμα το ΝΑΤ να καταρρεύσει.
Αρα λοιπόν, οι ναυτικοί δεν είναι "βολεψάκηδες".
Οι άλλοι κύριοι όμως ......?

Ανώνυμος είπε...

Το ΣτΕ απεφάνθη ότι η αναδιάρθρωση πρέπει να γίνει, αλλά με την ΕΡΤ ανοικτή...

"Προφητικό" το άρθρο του κ. Χάρη Ανδρεόπουλου...

Ανώνυμος είπε...

Μήπως θα μπορούσε το ΣτΕ να βγάλει καμμιά Προσωρινή Διαταγή, για τα χιλιάδες καταστήματα και βιοτεχνίες, που κλείνουν σε όλη την Ελλάδα ?

Ανώνυμος είπε...

3.15
Τι δουλειά έχει το ΣΤΕ με τα καταστήματα και τις βιοτεχνίες ?
Αυτοί είναι Ιδιώτες !
Ας φρόντιζαν κι αυτοί να διοριστούν, για να τους υποστηρίξει το ΣΤΕ.
Αλληλεγγύη υπάρχει μεταξύ Κρατικών Υπαλλήλων. Οι υπόλοιποι ας τα βγάλουν πέρα μόνοι τους !

Related Posts with Thumbnails