Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Το facebook βλάπτει σοβαρά την υγεία του εκκλησιαστικού σώματος


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου
Σε παλαιότερη ανάρτησή μας είχαμε θέσει το ζήτημα της σχέσης των κληρικών με το facebook (και όποια άλλα μέσα "κοινωνικής δικτύωσης" στο διαδίκτυο), με αφορμή και την εγκύκλιο-προτροπή του Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ειρηναίου προς τους ιερείς της δικαιοδοσίας του να αποφεύγουν το facebook.
Είχε δηλώσει τότε ο κ. Ειρηναίος: «Ζητούμε να είναι προσεκτικοί. Υπάρχει πάντα ο φόβος να παρασυρθούν και να εμπλακεί η Εκκλησία σε διάφορες καταστάσεις».
Εμείς είχαμε τότε σχολιάσει: "Επειδή, όμως, φίλοι μου, η Εκκλησία δεν έχει βρει ακόμη τον λόγο της στο διαδίκτυο - και όχι μόνο - οι παρενέργειες του Facebook για τους κληρικούς πλεονάζουν σε σχέση με τα θετικά μιας τέτοιας παρουσίας: μέσο προβολής και επιρροής, ξόδεμα χρόνου σε μια ρηχή επικοινωνία, κουτσομπολιό που δεν τιθασσεύεται, άγρα οπαδών - κι ό,τι να 'ναι -, κυριαρχία της λογικής των αριθμών (ο π. Παύλος μετράει πάνω από 1500 φίλους, η τάδε Μονή ξεπέρασε τους 5000, ο δείνα κληρικός έχει τόσους και άλλα τέτοια φαιδρά), και βέβαια, εν ονόματι της επικοινωνίας, και δη με τους νέους, έχουμε και ...ηλεκτρονική εξομολόγηση!!! Για να μη σκεφούμε άλλα τινά...".
Και τώρα προσθέτουμε: Διασπορά ψευδών ειδήσεων, εικασιών που γίνονται ή κατασκευάζονται ως "ειδήσεις" και δύσκολα μετά μπορείς να τις "μαζέψεις" - αφού πρόκειται για ανακρίβειες ή αναλήθειες - όταν έχουν στο λεπτό διαδοθεί, μιλάμε δηλ. για μια ανεξέλεγκτη πια κατάσταση.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται πανηγυρικά - δυστυχώς - από το άρθρο που διάβασα προ ημερών στην ομογενειακή εφημερίδα Νέος Κόσμος της Αυστραλίας με τίτλο: Ο γητευτής αρχιμανδρίτης του Facebook.
Γράφει ο δημοσιογράφος Κώστας Νικολόπουλος:
"Θέλω ν’ αγιάσω, αλλά δεν μ’ αφήνουν οι δραστηριότητες στο Facebook του Αρχιμανδρίτη της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας Αυστραλίας κ. Προκοπίου Καννάβα (Εκκλησιαστικής Αρχής της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Αυστραλίας)...
Όσοι σερφάρουν στο διαδίκτυο και μπαινοβγαίνουν στο Facebook ίσως έχουν επισημάνει την απέλπιδα προσπάθεια του κ. Προκοπίου να αποδώσει την καθαίρεσή του στο «φθόνο» αδελφών του κληρικών για την «αφοσίωσή του» στον εκθρονισμένο, πρώην Πατριάρχη Ιεροσολύμων, κ. Ειρηναίο, και να προβληθεί με ένα εντυπωσιακό βιογραφικό σημείωμα. 
...Βολεύει τον κ. Προκόπιο ο μύθος της «άδικης» απομάκρυνσης του κ. Ειρηναίου από τον πατριαρχικό θρόνο, διότι τον βοηθά να συντηρεί τον άλλον, προσωπικό μύθο, ότι δήθεν καθαιρέθηκε από τη Σύνοδο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων (23/06/2008), διότι ανήκε στην ομάδα των υποστηρικτών του έκπτωτου Ειρηναίου.
Όμως, επίσημα έγγραφα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων που έχουμε στην κατοχή μας, αποδίδουν την καθαίρεσή του από τη σύνοδο του πρεσβυγενούς πατριαρχείου σε άλλες αιτίες.
...Δυστυχώς, για τον κ. Προκόπιο, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων με επιστολή του προς τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Δορυλαίου κ. Νίκανδρο (αντίγραφο της οποίας δημοσιεύουμε ανωτέρω), χαρακτηρίζει «αβάσιμα», «ψευδή» και «ανυπόστατα» όσα «…..υπέρ αυτού ψευδώς επικαλείται (σ..σ στο βιογραφικό σημείωμά του) ως τίτλους σπουδών, ενασχόλησιν με τη νεολαίαν του Πατριαρχείου, επισκευήν της Εκκλησίας Αγίου Νικολάου και εκπροσώπησιν του Πατριαρχείου εις Συνέδρια…». Με απλά λόγια, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων δηλώνει, ότι το πλανώμενο στον κυβερνοχώρο βιογραφικό σημείωμα του κ. Προκοπίου είναι ψευδές κατασκεύασμα".

Και ο δημοσιογράφος προτρέπει στο τέλος του άρθρου του τον "Αρχιμανδρίτη" Προκόπιο "να σταματήσει τις πονηρές αναρτήσεις στο Facebook, διότι διχάζουν τους φίλους του και εκθέτουν την Ελληνική Κοινότητα Νότιας Αυστραλίας που τον εργοδοτεί".
Από τα παραπάνω αντιλαμβάνεται ο καθείς ότι το facebook μπορεί να καταστεί ένα πολύ επικίνδυνο μέσο που βλάπτει σοβαρά την ...υγεία του εκκλησιαστικού σώματος, δημιουργώντας απίθανες παρενέργειες.
Θα πρέπει άμεσα να υπάρξει μια θεολογική προσέγγιση του μέσου και να παρθούν μέτρα, διότι σε λίγο θα είναι πολύ αργά για την Διοικούσα Εκκλησία, η οποία θα παρακολουθεί παθητικά από το facebook την εξέλιξη της "εκκλησιαστικής" ζωής, αντί να την καθορίζει η ίδια όπως οφείλει. Εκτός και θέλουμε και οι Ορθόδοξοι να φτιάξουμε την "Εκκλησία του facebook", όπως κάποιοι προτεστάντες.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ο δηθεν κληρικος κ, προκοπιος εχει απασχ ολεισει πολυ την ομογενεια εχει καθαιρεθει το 2008 απο τα ιεροσολυμα διοτι ηταν μπλεχμενος σε επικινδυνεσ καταστασεισ απειληθηκε η ζωη του και εντρομος εγκατελειψε τα ιεροσολυμα και επεστρεψε στην ελλαδα. προ δυο ετων εφανιστηκε στην αδελαιδα ως γνησιος αρχιμανδριτης απεσταλμενος του αυξεντιου μαρινη που οναμαζεται αρχιεπισκοποςΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ καιεργαζεται στην σχισματικη κοινοτητα αδελαιδας με πλουσια πνευματικη δραση,,, τον μαιο του 2011 τον καθαιρει και ο ΑΥΞΕΝΤΙΟΣ ΚΑΙ ΕΠΕΤΑΙ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ,,,,,, ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ GOX,MIGA GR

π Παντελεήμων Kρούσκος είπε...

Δεν βαριέστε και το Fb χρηστικό εργαλείο επικοινωνίας είναι, το οποίο ο καθείς μεταχειρίζεται σύμφωνα με την ποιότητα ή τα απωθημένα του. Βέβαια, δεν είναι κολάσιμη η πράξη του διαδικτυακού ...αμβωνίζειν, όσο οι φωτογραφίες αδελφών και πατέρων(ίσαμε 100 πόζες ανά λειτουργία) εντός του μυστηρίου της Θείας Λειτουργίας εν είδει πασαρέλας(;) και τα σχετικά σχόλια για το πόσο "ωραία είναι η τάδε ή η δείνα στολή" ή πόσο "ποιοτικός και βαρύτιμος είναι ο τάδε σταυρός".Την ώρα της λειτουργίας φωτογραφίζονται και χαριεντίζονται... Πολλοί πατέρες είναι φίλοι και γνωστοί μου. Τους το επεσήμανα και ας γίνω κακός και βλέπω πώς προβάλουν μια ποιότητα πού πολλές φορες δεν ανταποκρίνεται στο πραγματικό τους ήθος, όπως έχω την χαρά να το γνωρίζω.

Μ'αρέσει το Fb ,το χρησιμοποιώ για Microblogging ή για επικοινωνία (συγχωρείστε μου την διαδικτυακή "ανευλάβεια" της αυτοπροβολής), αλλά ορισμένα πράγματα με αποσυντονίζουν...

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω ότι γίνονται πολλά σχόλια για το τίποτα. Και συγκεκριμένα ο Προκόπιος είανι ακόμη στην θέση του, χωρίς να θέλω να τον δικαιολογήσω αλλά παρατηρώ ότι κανένας και τίποτε δεν τον κούνησε από την θέση του. Είναι θλιβερά τα όσα γίνονται για τον απλό λόγο ότι η εποχή μας αυτή θα μείνη στην μελλοντική ιστορία και θα αισθάνονται ντροπή όσοι ζούν ακόμη. Τα τελευτάι 5 χρια ε΄χει διαδραματισθή το μεγαλύτερο κακόγουστο θέατρο στην πόλη της Αδελαίδος και προσωπικά εγώ ντρέπομαι από τώρα. Και για χάρη αυτού του θεάτρου έχω να πάρω κοινωνία για πάρα πολύν καιρό διότι δεν υπάρχει το ανάλογο άτομο να μου τη δώση.

Ανώνυμος είπε...

Είμαι σιγουρώτατος ότι το τέλος αυτού του ατόμου που αυτοονομάζεται Προκόπιος, θα είναι οικτρό. Και μάλσιτα πολύ σύντομα. Για να σάς δώσω να καταλάβετε ο Ρασπούτιν έχει περισσότερες πιθανώτητες να δή τον Κύριο ενώ ο αυτοονομαζόμενος Προκόπιος <> δυστυχώς!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Η Αδελαίδα υπέφερε και υποφέρει από την στιγμή κατά την οποία ήρθε ο αυτοονομαζόμενος κληρικός Προκόπης / Παναγιώτης. Όσο παραμένει στην πόλη τόσο επιβαρύνεται η θέση του έναντι του Κυρίου. Διατυμπανίζοντας εν μέσω εκκλησιάσματος ΄τι <> υποδεικνύει καιο ίδιος ότι δεν πιστεύει στην Εκκλησία. Αλλά και μαζύ με τον αυτοονομαζόμενο κληρικό θα δώσουν λόγο και όσοι εξακολουθούν να τον υποστηρίζουν.

Ανώνυμος είπε...

Η εμφάνηση του Προκοπίου και ακόμη η παραμονή του στην πόλη της Αδελαίδος, επέφερε πολλά δυσσάρεστα γεγονότα. Τα άτομα τα οποία τον ακολουθούν είναι άτομα δουλοπρεπή ή άτομα πρωσοπολατρείας κάτι που δεν τιμά τον άνθιρωπο ώς άνθρωπο.

Related Posts with Thumbnails