Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Η ΘΡΑΚΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΕ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ ΚΑΙ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ


Η καρδιά της Θράκης χτυπάει δυνατά... στην Αθήνα, σ΄ ένα φεστιβάλ πολιτισμού με τίτλο «Η Θράκη πατάει... Γκάζι» που συνδιοργανώνουν οι Νομαρχίες Έβρου και Ξάνθης και η «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων (αίθουσα Κωστής Παλαμάς) από σήμερα 10 έως και την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου.
Πρόκειται για ένα τριήμερο φεστιβάλ κατά τη διάρκεια του οποίου το κοινό έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τη θρακιώτικη ιστορία, τα ήθη και τα έθιμά της και τον πολιτισμό της.

Το πρόγραμμα του τριημέρου περιλαμβάνει εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας, κοσμημάτων, καθώς και συγγραμμάτων, μουσική, χορό και αφιερώματα σε σημαντικές προσωπικότητες από την περιοχή, όπως στην οικογένεια Καραθεοδωρή και τον Μάνο Χατζιδάκι. Την εκδήλωση παρουσιάζει ο ηθοποιός Ρένος Χαραλαμπίδης.
Το φεστιβάλ ξεκινάει απόψε το βράδυ στις 8.30.
Αύριο το βράδυ, από τις 9 και μετά, μουσική παράσταση με ρυθμούς tango, latin, λαϊκούς, βαλκανικούς και παραδοσιακούς με την ακορντεονίστα και μουσικοσυνθέτη Ζωή Τηγανούρια.
Από 22:30-00:00: Συναυλία του κορυφαίου Θρακιώτη ερμηνευτή παραδοσιακής μουσικής Καριοφύλλη Δοϊτσίδη.


Αύριο το απόγευμα στις 6 θα πραγματοποιηθεί ημερίδα για τον μεγάλο έλληνα και παγκόσμιο επιστήμονα Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή, σε δύο ενότητες: α. "Οι γενάρχες της οικογένειας" και β. τρεις εισηγήσεις για τον Καραθεοδωρή.
Ξεχωρίζω, για να αντιληφθούμε το μεγαλείο και το εύρος του ανδρός, την εισήγηση της Μάρως Παπαθανασίου (αν. Καθηγήτρια Παν/μίου Αθηνών-Μαθηματικός): "Οι περί Βυζαντινής Μουσικής επιστολές του Κ. Καραθεοδωρή προς τον Κωνσταντίνο Ψάχο". Ξεχωρίζω, επίσης, την Κυριακή το βράδυ (22:00-23:30): «Οι μάγισσες της Θράκης», η Ελένη και η Σουζάνα Βουγιουκλή (με καταγωγή από την Θράκη) τραγουδούν Μάνο Χατζιδάκι, ο οποίος ως γνωστόν γεννήθηκε στην Ξάνθη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails