Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2010

Η ΤΖΟΑΝ ΚΟΛΟΚΥΘΑ ΚΑΙ ΤΑ ΤΗΣ ΕΞΟΔΙΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑΣ ΤΗΣ


Η φίλη Τζόαν Κολοκυθά εγκατέλειψε τον μάταιο αυτό κόσμο πριν λίγες μέρες. Είχαμε συνεργαστεί στενά στην Ορχήστρα Πατρών (τότε Σολίστ της Πάτρας) κατά τη διετία 1996-1998. Ήταν υπόδειγμα υπευθυνότητας, εργατικότητας και ανθρωπιάς. Πάντα την έβλεπα στις συναυλίες της Ορχήστρας, κι όταν άλλαξε πόστο στο Δήμο Πατρέων, όπου εργαζόταν, κι εγώ είχα πια αποχωρήσει από την επιμέλεια των προγραμμάτων της Ορχήστρας. Ήταν αληθινά φιλόμουσος! Ανυπόκριτη, ευγενέστατη και με πάθος για ζωή. Κάτι που δεν την εγκατέλειψε μέχρι την τελευταία στιγμή...

Δημοσιεύω στη συνέχεια επιστολή μιας φίλης της Τζόαν Κολοκυθά που μεταφέρει στο ιστολόγιό μας την θετική εμπειρία της από την εξόδιο ακολουθία της αείμνηστης Τζόαν.

Εξαιρετικέ μου κύριε

Για λόγους εντελώς προσωπικούς και οικογενειακούς παρακολουθώ εδώ και καιρό την διαμάχη που γίνεται στο blog σας μεταξύ των σοβαρά σκεπτόμενων χριστιανών και των άλλων, των στενόμυαλων, με εχθρικά αισθήματα στην ψυχή. Είμαι Αγγλίδα αλλά έχω παντρευτεί έλληνα άντρα και ζω στην Πάτρα πολλά χρόνια. Συγγνώμη που θα κρατήσω ανωνυμία αλλά το κάνω για κοινωνικούς λόγους και γιατί φοβάμαι το εκδικητικό μίσος των χριστιανών ανθρωποφάγων.

Το πρωί της Τρίτης 9 Φεβρουαρίου έφυγε από κοντά μας η Αγγλίδα φίλη μας Τζόαν, σύζυγος του Πατρινού Μίμη Κολοκυθά.

Η Τζόαν ήταν στο θρήσκευμα «χριστιανή διαμαρτυρόμενη», αλλά είχε παντρευτεί με ορθόδοξο γάμο και είχε βαφτίσει ορθόδοξα το παιδί της στην ορθόδοξη εκκλησία του αγίου Ανδρέα.

Παρά τα εμπόδια που δημιουργήθηκαν αρχικά, παρέμβηκε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών και επέτρεψε να γίνει η κηδεία της κατά το ορθόδοξο δόγμα, επιφέροντας μια-δυό τροποιήσεις στους τύπους, για να είναι σύμφωνος με το γράμμα του νόμου. Δηλαδή είπε να μην γίνει η κηδεία στον ναό του αγίου Ανδρέα, αλλά στον ναό Παναγίας Αλεξιώτισσας, και να μην διαβαστεί μία ευχή που λέγεται «ο θεός των πνευμάτων».

Κατά τα άλλα, χάρη στο ανοιχτό πνεύμα του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη, όλοι οι φίλοι της Τζόαν –Ορθόδοξοι και Διαμαρτυρόμενοι- μαζευτήκαμε, την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010, κάτω από την στέγη του Θεού και ενώσαμε τις προσευχές μας για την φίλη μας που έφυγε. Μαζί με εμάς και ο πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος του Αγίου Ανδρέα, ο οποίος δεήθηκε χωρίς μικρότητες «υπέρ της αναπαύσεως… της δούλης του Θεού Ιωάννας-Τζόαν» καθώς και ο αγγλικανός πάστορας ο οποίος, σε όλη τη διάρκεια της εξόδιας τελετής, ενδυμένος τα δικά του λευκά άμφια, στεκόταν δίπλα στους πονεμένους γονείς της Τζόαν και, συμβουλευόμενος το κόκκινο βιβλίο που κρατούσε στα χέρια του, ψιθύριζε τις προσευχές της δικής μας θρησκείας, χωρίς να ενοχλεί καθόλου την διεξαγωγή της ορθόδοξης ακολουθίας. Στο τέλος δε, ο σεβάσμιος πάστορας συνόδευσε μαζί με τον πατέρα του νεκροταφείου την σoρό της Τζόαν και, αφού ο ορθόδοξος ιερέας ολοκλήρωσε το έργο του, εκφώνησε στην αγγλική γλώσσα τις δικές του ευχές για την κοινή μας φίλη.

Κλείνοντας, θέλω να επαναλάβω το τροπάριο που ακούσαμε όλοι και που, με τη βοήθεια ενός φίλου φιλόλογου, μπόρεσα να εξηγήσω και να καταλάβω:

«το τριλαμπές της μίας θεότητος

ευσεβώς υμνήσωμεν βοώντες

άγιος ει ο πατήρ ο άναρχος, ο συνάναρχος υιός

και το θείον πνεύμα

φώτισον ημάς πίστει σοι λατρεύοντας

και του αιωνίου πυρός εξάρπασον»

Γιατί αυτό που έχει σημασία σήμερα είναι η πίστη στην μία θεότητα. Κι αυτό φαίνεται πως ο έξυπνος Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών το έχει καταλάβει πολύ καλά. Θα μπορούσε να έχει αρνηθεί να δώσει την άδειά του γι’ αυτήν την τελετή. Θα μπορούσε να μας έχει στείλει στην Αγγλικανική εκκλησία της οδού Καρόλου. Και όμως, δεν το έκανε. Τον ευχαριστώ πολύ γι’ αυτό. Και μαζί με εμένα και άλλοι πολλοί.

φωτό: Nαός Παναγίας Αλεξιωτίσσης, από το λεύκωμα H Πάτρα στις αρχές του 20ού αιώνα μέσα από γυάλινες φωτογραφικές πλάκες - Aνέκδοτο υλικό Επιμέλεια, εισαγωγή και σχόλια των Ξενοφώντα Αργ. Παπαευθυμίου και Παναγιώτη Στ. Φωτίου.

13 σχόλια:

Anastasios είπε...

Καλή Σαρακοστή, με πλούσια πνευματική καρποφορία!

Ανώνυμος είπε...

Σαν συμπροσευχή μου ακούγεται αυτό... Τι να πω... Γιατί να μην πάει στην οδό Καρόλου, δεν καταλαβαίνω

Ανώνυμος είπε...

Αφού υπήρχε λειτουργός του δικού της δόγματος γιατί να γίνει Ορθόδοξη κηδεία εφόσον δεν κοινωνούσε με την Εκκλησία;

Ανώνυμος είπε...

Δεν καταλαβαίνω γιατι υπερτονίζετε την αδεια του Μητροπολίτη. Σωστά την εδωσε, το αντίθετο θα ήταν λαθος.
οσο για τα αλλα σχόλια, τι θα πει συμπροσευχή; η γυναίκα ηταν χριστιανη αλλου δόγματος,με οικογένεια ορθόδοξη, δεν εγινε μυστήριο, μία ακολουθία ηταν, ολα οπως περιγράφονται έγιναν σωστά. μήπως υπερβάλλετε οσοι συζητάτε τα γιατι και τα διότι;
Εκείνος που κρίνει ειναι ο Θεός και η κρίση Του ..."δικαία εστι..."

Δ.Γ.

Ανώνυμος είπε...

Εκείνος που κρίνει ειναι ο Θεός και η κρίση Του ..."δικαία εστι..."

Δ.Γ.
====================

Κι΄ εσύ ασφαλώς αγαπητέ, ξέρεις φαίνεται καλά τήν κρίση τού Θεού, ότι είναι σύμφωνη με την δική σου!

Μέ κάτι τέτοια όμως μάς έχει πάρει ο κατήφορος καί τα έχουμε ισοπεδωσει όλα, καί να δούμε πού θα σταματήσουμε...

a

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει νεκρώσιμη ακολουθία για ετεροδόξους; Αν ναι, για ποιό λόγο να ευχαριστεί η επιστολογράφος τον Μητροπολίτη.

Ν.Σ είπε...

Πολύ χαίρομαι που είχα παραβρεθεί και εγώ σε κηδεία (πλήρη!) αγγλικανής απο ορθόδοξο ιερέα και επίσης σε κηδεία ρωμαιοκαθολικού από ρωμαικαθολικό ιερέα σε ναό της Μητροπόλεως Μεσογαίας & Λαυρεωτικής.
Μάλιστα στην τελευταία κηδεία ο λατίνος κληρικός χρησιμοποίησε το θυμιατό της ενορίας (πω, πω ανοσιούργημα!)

Όπως επίσης πολύ χαίρομαι που στην ενορία μου (πριν σχεδόν 15-20 χρόνια) συνέβαινε κάθε καλοκαίρι να εκκλησιάζεται συχνά στο άγιο βήμα λατίνος ιερέας και να παίρνει αντίδωρο... ή μήπως να κοινωνούσε; δεν θυμάμαι ήμουν παπαδάκι τότε καιδεν καταλάβαινα πολλά!!! (πω, πω τώρα που το σκέφτομαι θα αυτοχαστουκιστώ!)

Και που να σας πω το καλύτερο... πρόσφατα έψαλλα σε (σχολική!)θεία λειτουργία στην οποία τα παπαδάκια ήταν ορθόδοξα και καθολικά και όλοι κοινωνήσαμε από το ίδιο ποτήρι! (μπιάχ!!)

Ααααααα και μια και τό έφερε η κουβέντα θυμήθηκα πως όταν εκκλησιαζόμουν στην Ρώσικη Ορθόδοξη Εκκλησία της Φλωρεντίας κοινωνούσαμε Ρώσσοι και Έλληνες Ορθόδοξοι, Ιταλοί Καθολικοί και (ακούστε το κυριώτερο!!!)Καλογριές της Αιθιοπικής Εκκλησίας!!!!

Πω, Πω συμπροσευχές, intercommunio και προδοσία της Ορθοδοξίας!!! Σε τι κόλαση θα καούμε;;;

...Έπρεπε τους πεθαμένους να τους πάνε σαν τα σκυλιά ...τον δε φραγκόπαπα να του διαβάσουμε τα αναθέματα, ασε το φραγκόπαιδο που έπρεπε να φάει ένα βρωμόξυλο για να μάθει τι θα πεί ορθοδοξία!!!


Δόξα τω Θεώ, η Ορθόδοξη Εκκλησία μοιράζει ένα μαγικό χαπάκι στις λειτουργίες της που λέγεται ανεκτικότητα και συγκατάβαση, που άμα το πάρεις μαγεύεσαι τόσο που τους βλέπεις όλους για αδέλφια, που βλέπεις όλους μέσα από τις ατέλειες και τα σφάλματα τους... τον ίδιο το Χριστό.

...υπάρχουν όμως και κάτι άλλοι δύστυχοι που έχουν τέτοια αθεράπευτη ασθένεια που όσα μαγικά χαπάκια κι αν τους δώσει η Εκκλησία, δεν γίνονται με τίποτα καλά.

Είναι για λύπηση!!!

Καλή Σαρακοστή!

Ανώνυμος είπε...

Ανωνυμε 10.47 εγω δεν ειπα οτι η κριση μου ειναι συμφωνη με του...Θεού αλλα οτι Εκείνος θα κρίνει αν ηταν ορθή η οποια ενέργεια. Τωρα τι κατάλαβες εσύ, αγνωστο!...

Δ.Γ.

Ανώνυμος είπε...

Πόσο δικαιώνονται οι κατήγοροί σας κε Ανδριόπουλε!Επαινείτε κατά προκλητικότατο τρόπο την καταπάτηση των ιερών κανόνων,του τε γράμματος και του πνεύματος.Αναφορικά με τον μητροπολίτη Πατρών το γεγονός ότι πήρε τα εύσημα του μπλογκ σας μαρτυρεί ότι μάλλον δεν ορθοτομεί το λόγο της αληθείας στο συγκεκριμένο θέμα.

Ανώνυμος είπε...

Ν.Σ. το ύφος της ανάρτησής σου είναι τουλάχιστον αηδιαστικό και γλοιώδες. Λυπάμαι πραγματικά.
Κ.Κ.

ΔΟΥΛΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ είπε...

λογοκρισια και στην εκφραση... συγχαρητηρια... ρε ΝΣ... ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΟΥ ΔΕΝ ΣΤΕΚΕΙ ΚΑΛΑ... Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΟΥΤΕ ΣΤΙΣ ΚΟΤΣΟΥΔΕΣ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΣΕ ΣΕΝΑ ΠΟΥ ΤΑ ΕΧΕΙΣ ΚΑΝΕΙ ΑΧΤΑΡΜΑ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΟΥ...Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΟΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΕΝ ΟΥΡΑΝΩ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΥΝΟΘΥΛΕΥΜΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΦΟΣ ''ΑΓΑΠΗΣ''

Ανώνυμος είπε...

Όλα αυτά μου θύμησαν κάτι που είχα διαβάσει στον τύπο πριν από χρόνια με αφορμή την άρνηση κάποιου Μητροπολίτη να θάψει μια γυναίκα, επειδή κάποιοι συγγενείς της είχαν κάνει πολιτικό γάμο:
Κάποτε σε ένα παραθαλάσσιο χωριό κάποιου ακριτικού νησιού εκβράσθηκε ένα πτώμα. Αυτοί που το βρήκαν φώναξαν επειγόντως τον παπά του χωριού να τον διαβάσει επειδή ήταν σε προχωρημένη σήψη. Την ώρα που τον διάβαζε ο παπάς, κάποιος παρατήρησε ότι είχε επάνω του ένα τατουάζ με μουσουλμανικά σύμβολά.
-Ρε αυτός είναι μωαμεθανός, λέει.
Ο παπάς χωρίς να σταματήσει συνέχισε λέγοντας:"...Μνήσθητι Κύριε του δούλου Σου του Μωαμεθανού και συγχώρεσον αυτού παν πλημέλημα εκούσιόν τε και ακούσιον...".
Αυτό είναι το μεγαλείο του απλού παπά σε σχέση με τη μιζέρια εκείνου του Μητροπολίτη και όλων εσάς που σας πείραξε επειδή έγινε εξόδιος ακολουθία σε μια ετερόδοξη λες και οι ετερόδοξοι δεν είναι δούλοι του Θεού αλλά μιάσματα.
Σας λυπάμαι πραγματικά.

Ανώνυμος είπε...

ρε φιλε ειναι το ίδιο το τουμπανιασμένο πτώμα και το ίδιο οι κανονικες διαδικασίες; καλα εκανε ο παπας και τελειωσε την ευχη οπως το λές. δεν εκανε όμως και θρησκευτικη κηδεια για να μη προσβάλει εσένα και τα ετερόδοξα και αλλοδοξα πιστεύω σου

Related Posts with Thumbnails