Κυριακή 16 Ιουνίου 2024

ΑΞΙΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΗ ΤΙΜΗ ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΚΟΥΡΟΥΠΟ


Την Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024, στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Θεοχαράκη, έλαβε χώρα μια εκδήλωση-αφιέρωμα στον γνωστό συνθέτη Γιώργο Κουρουπό. 
Την εκδήλωση διοργάνωσε το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη, υπό την αιγίδα της πρέσβειρας της Γαλλικής Δημοκρατίας, κυρίας Laurence Auer, η οποία και απηύθυνε χαιρετισμό. Υπενθυμίζεται ότι ο Γιώργος Κουρουπός τιμήθηκε το 2016 με τα διάσημα του Ιππότη του Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής, το οποίο τού απένειμε ο τότε πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα κ. Christophe Chantepy. 
Για τον σημαντικό έλληνα συνθέτη μίλησαν: ο Φώτης Παπαθανασίου, Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Θεοχαράκη και ο βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Ολύμπια – Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας». 
Ευχαριστίες προς τους συντελεστές της εκδήλωσης απηύθυνε συγκινημένος ο τιμώμενος συνθέτης, ενώ ο Φώτης Παπαθανασίου δώρισε στον Γ. Κουρουπό ένα αγαλματίδιο της Νίκης, αφού, όπως είπε, «ο Κουρουπός είναι νικητής στον αγώνα της Μουσικής». 
Επίσης, ο Φώτης Παπαθανασίου ευχαρίστησε την ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου για την συμβολή της στην διοργάνωση εκδηλώσεων του κύκλου "Ποίηση και Μουσική" (όπου έχουν παρουσιαστεί πολλά τραγούδια του Γ. Κουρουπού), αλλά και για την επιμέλεια του κύκλου "Απογεύματα ποίησης στο Cafe Merlin". 


Ακολούθησε συναυλία όπου ο γνωστός βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος ερμήνευσε – για πολλοστή φορά - με περισσή εκφραστικότητα και αισθαντικότητα τραγούδια του Γιώργου Κουρουπού σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη, Federico Garcia Lorca, καθώς και το νέο κύκλο τραγουδιών του συνθέτη με τίτλο «Retour à ma jeunesse», που παρουσιάστηκε σε πρώτη εκτέλεση, και βασίζεται σε ποίηση Paul Éluard. Στο πιάνο συνόδευσε ο Θανάσης Αποστολόπουλος, ένας ξεχωριστός πιανίστας που έχει παίξει επανειλημμένα και ηχογραφήσει τραγούδια του Γιώργου Κουρουπού. 
Το αμφιθέατρο του Ιδρύματος Θεοχαράκη κατακλύστηκε από ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών, συνεργάτες του Γ. Κουρουπού και φιλόμουσους, που πήγαν για να τιμήσουν τον συνθέτη και να ακούσουν τα υπέροχα lieder που έχει γράψει και τα οποία είναι πραγματικά εφάμιλλα ευρωπαίων συνθετών. 


Το πρόγραμμα με τα τραγούδια του Γ. Κουρουπού, που παρουσιάστηκαν, είχε ως εξής: 
Ποίηση: ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ 
1- Όλβια Ντόννα, 
2- Πεντάμορφη στον Κήπο, 
3- Εαρινό απόσπασμα, 
4- Χρυσό κλειδί, 
5- Adolescence du jour –μετ. Robert Levesque 
Ποίηση: PAUL ÉLUARD 
«Retour à ma jeunesse» (πρώτη εκτέλεση) 
1- Certitude 
2- L’ aube je t’aime 
3- Pour vivre ici 
4- La Courbe de tes yeux 
5- Je te l’ai dit pour les nuages 
6- La terre est bleue comme une orange 
7- À perte de vue dans le sens de mon corps 
Ποίηση: FEDERICO GARCIA LORCA - μετ. Ανδρέας Αγγελάκης 
1- Παραλλαγές 
2- Πέθανε την αυγή 
3- Σαλιγγάρι 
4- Αποχαιρετισμός 
5- Μισοφέγγαρο 
6- Σερενάτα 
7- Μαλαγκένια 
8- Κάθε τραγούδι

Ο Σπύρος Σακκάς συγχαίρει τον Τάση Χριστογιαννόπουλο - Φωτό: Ιδιωτική Οδός 

Φωτό: Ιδιωτική Οδός 


Ο σπουδαίος συνθέτης Γιώργος Κουρουπός έχει αφήσει τη σφραγίδα του στη μουσική ζωή της χώρας, τόσο χάρις στο σημαντικό συνθετικό του έργο, όσο και στη συνεισφορά του ως ηγετικό στέλεχος μεγάλων πολιτιστικών Ιδρυμάτων της χώρας. 
Ο Γιώργος Κουρουπός σπούδασε μουσική στο Ωδείο Αθηνών και μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στενός συνεργάτης του Μάνου Χατζιδάκι και του Γιάννη Χρήστου από τα νεανικά του χρόνια, έγραψε μουσική για τον Ρήσο του Ευριπίδη που παρουσίασε στην Επίδαυρο το Εθνικό Θέατρο το καλοκαίρι του 1968 και έφυγε για το Παρίσι με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης για να μελετήσει σύνθεση στο Conservatoire στην τάξη του Olivier Messiaen. Στο Παρίσι όπου έζησε για μία δεκαετία, διαμόρφωσε μία ιδιαίτερα επιτυχή καριέρα παρουσιάζοντας πολλά έργα του, μεταξύ των οποίων και δύο μουσικά θεάματα στο περίφημο φεστιβάλ της Αβινιόν. 
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα επικεντρώνεται σε τρεις θεματικούς άξονες: στο τραγούδι, μελοποιώντας μεγάλους Έλληνες και ξένους ποιητές, στο αρχαίο ελληνικό δράμα και στο λυρικό θέατρο με σημαντικά έργα όπως: η Οδύσσεια, συμφωνικό μπαλέτο σε χορογραφία John Neumeier, (για τη μουσική αυτή τιμήθηκε με το διεθνές βραβείο Benois de la dance 1996), Οι δραπέτες της σκακιέρας σε λιμπρέτο Ευγένιου Τριβιζά, Το Μονόγραμμα σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη, Ιοκάστη σε ποίηση Ιουλίτας Ηλιοπούλου, Η σκηνή των θαυμάτων σε κείμενο Μ. Θερβάντες, Λεπορέλλα σε λιμπρέτο Ιουλίτας Ηλιοπούλου βασισμένο στο έργο του Στέφαν Τσβάιχ κ.ά. 
Διετέλεσε πρόεδρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, 1994-1999, καλλιτεχνικός διευθυντής της Ορχήστρας των Χρωμάτων, 1995-2010 και καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής, 2013-2015, ενώ εργάστηκε και ως αναπληρωτής διευθυντής του 3ου Προγράμματος από το 1977 έως το 1981, επί Μάνου Χατζιδάκι. 
Το σπουδαίο έργο του στη μελοποίηση της ποίησης, κυρίως ελληνικής αλλά και ξένης, ηχογραφήθηκε πρόσφατα αποτελώντας μια μοναδική συμβολή στην ανάδειξη του έργου των Ελλήνων ποιητών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails