Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018

Ο "ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ" ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΣΕ ΣΤΙΧΟΥΣ ΝΙΚΟΥ ΓΚΑΤΣΟΥ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου


Το μοναδικό εντελώς προσωπικό LP του Θόδωρου Αντωνίου είναι η αυθεντική μουσική που έγραψε για την ταινία του Πόλ Αννέτ - παραγωγή Μάνου Νόϊες - Κυριαζή «Το κορίτσι της Μάνης» (CBS 450276 – 1986). Το σενάριο ανήκει στον Νίκο Γκάτσο. 
Στην ταινία, που πρωταγωνίστησε η Άντζελα Γκερέκου, τα τραγούδια ερμήνευσαν: η σοπράνο Δέσποινα Καλαφάτη (σπουδαία δασκάλα τραγουδιού σήμερα), ο τενόρος Κωνσταντίνος Παλιατσάρας, ο Σπύρος Δεναξάς, ο Alex Hyde-White και χορωδία. Συμμετέχουν επίσης κορυφαίοι «χατζιδακικοί» μουσικοί, μεταξύ των οποίων οι: Λάκης Καρνέζης (μπουζούκι), Τάσος Διακογιώργης (σαντούρι), Νίκος Γκίνος (κλαρινέτο), Στέλλα Κυπραίου (κιθάρα), Σπύρος Καζιάνης (φαγκότο), Σωκράτης Άνθης (τρομπέτα) και Ανδρέας Ροδουσάκης (κοντραμπάσο).


Το soundtrack είναι πλούσιο κι απλώνεται σε ποικίλα μουσικά είδη. Θα μπορούσαμε να πούμε πως ανήκει στη χατζιδακική παράδοση τόσο στο μουσικό όσο και στο ενορχηστρωτικό του ύφος. Περιλαμβάνει κυρίως οργανικά θέματα, αλλά και μερικά τραγούδια πάνω σε στίχους του Νίκου Γκάτσου, του Ηλία Τσέχου και του συνθέτη. 
Στην ταινία υπάρχει μία σκηνή όπου οι γυναίκες της Μάνης πηγαίνουν στην εκκλησία για να προσκυνήσουν τον Επιτάφιο. Εκεί ακούγεται το κομμάτι «Μοιρολόι» ή «Επιτάφιος», όπως ονομάστηκε αργότερα, που συνέθεσε ο Θόδωρος Αντωνίου σε στίχους Νίκου Γκάτσου. Στην ταινία μπορείτε να δείτε την συγκεκριμένη σκηνή στο 38:29. 


Παραθέτουμε στη συνέχεια τους στίχους του Νίκου Γκάτσου, όπως δημοσιεύονται στην νέα, αναθεωρημένη έκδοση των Απάντων του, με τίτλο «Όλα τα τραγούδια» (Πατάκης, 2018), που επιμελήθηκε η Αγαθή Δημητρούκα. Εκεί υπάρχει και μια υποσημείωση, για το ποιοι στίχοι - οι τελευταίοι - δεν τραγουδήθηκαν στην ταινία.


Τον «Επιτάφιο» του Θ. Αντωνίου σε στίχους Ν. Γκάτσου επανέφερε στην επιφάνεια, ως αυτόνομο χορωδιακό έργο, η εξαιρετική παιδική χορωδία "Rosarte", η οποία υπό την διεύθυνση της Ρόζης Μαστροσάββα το τραγούδησε σε συναυλίες, αλλά και σε δύο σημαντικές στιγμές του συνθέτη: κατά την αναγόρευσή του σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (3 Μαρτίου 2009) και στην μουσική εκδήλωση την αφιερωμένη στην Ειρήνη, την Ελευθερία και τη Δικαιοσύνη, που πραγματοποιήθηκε στην Ακαδημία Αθηνών (16-2-2016) και η εισαγωγική ομιλία έγινε από τον Ακαδημαϊκό Θεόδωρο Αντωνίου.
Παραθέτουμε τα σχετικά videos, καθώς και ένα ακόμα από συναυλία της Rosarte στον Ι. Ναό Αγίου Παντελεήμονος Αχαρνών. 


Τον περασμένο Ιούλιο (2018), συμμετείχα κι εγώ στο χορωδιακό σύνολο του 2ου Φεστιβάλ Σύγχρονης Ελληνικής Μουσικής Χίου (υπεύθυνος ο συνθέτης Αλέξανδρος Καλογεράς), όπου σε μία μεγάλη συναυλία στο «Ομήρειο», τραγουδήσαμε τον «Επιτάφιο» του Θόδωρου Αντωνίου, υπό τη διεύθυνση της μαέστρου Ελευθερίας Λυκοπάντη.
Στη μνήμη του αγαπημένου μας Δασκάλου Θόδωρου Αντωνίου, ας σιγοψάλλουμε τον "Επιτάφιό" του.
"Των ουρανών αιώνιε Στρατηλάτη
βγάλε φτερά στην πύλη της αβύσσου
κι εμένα, ταπεινό της γης αλάτι,
αγκάλιασέ με, κάνε με παιδί σου, 
το φως να ξαναβρώ του Παραδείσου". 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails