Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018

Η ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΑΧΑΪΑΣ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ "ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΟΔΟ" ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας απάντησε στο γράμμα που απέστειλα προ καιρού προς την Υπουργό Πολιτισμού κα Μυρσίνη Ζορμπά, σχετικά με τις αυθαιρεσίες στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Πατρών. 
Είχα εντοπίσει τις αυθαιρεσίες, δηλ. επεμβάσεις χωρίς τη νόμιμη άδεια, στα διακοσμητικά στον πρόναο, στην τοιχογραφία του Αναπεσόντος και σε φορητά αντικείμενα που τοποθετήθηκαν κατά το δοκούν. 
Η απάντηση της Εφορείας είναι διεξοδική και υπογράφεται από την Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας κα Αναστασία Κουμούση. 
Παρατίθεται το ιστορικό των μελετών που έχουν εγκριθεί σε σχέση με την συντήρηση και αποκατάσταση των φθορών του ζωγραφικού διακόσμου του ναού, και στην μελέτη της αναπαραγωγής του διακόσμου γίνεται απολύτως σαφές ότι: 
«Στους όρους που έθεσε η Εφορεία μας στην Απόφαση αυτή είναι τόσο η απομάκρυνση της τοιχογραφίας του Αναπεσόντος όσο και των διακοσμητικών στον πρόναο, που έγιναν χωρίς την έγκρισή μας. Η Υπηρεσία μας δεν θα παραλάβει το έργο αν δεν πραγματοποιηθούν όλοι οι όροι της Απόφασης.» 
Και επειδή ο Πρόεδρος και τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της Ευαγγελίστριας δεν φαίνεται να θέλουν να συμμορφωθούν προς τους παραπάνω όρους, μετά την δημόσια παρέμβασή μου – προφανώς – η Εφορεία απέστειλε το με αρ. πρωτ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΕΦΑΑΧΑ/594997/426341/9170/21.11.2018 έγγραφο προς το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Ι. Ν. Ευαγγελίστριας Πατρών, δια του οποίου υπενθυμίζεται ο επιβεβλημένος όρος απαλοιφής της τοιχογραφίας του Αναπεσόντος στον πρόναο. 
Το έγγραφο αυτό εστάλη προς το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο στις 21 Νοεμβρίου 2018, που σημαίνει ότι αυτό πρέπει να ενεργήσει, πλέον, τα δέοντα. 
Αναφορικά με τα αυθαίρετα φορητά αντικείμενα, η απάντηση της Εφορείας έχει ως εξής: 
«Για την απομάκρυνση φορητών αντικειμένων που αναφέρονται στην α΄ σχετική επιστολή σας (προσκυνητάρια, θρόνος κ.ά.), απαραίτητα για τη λειτουργία του ναού σύμφωνα με το λατρευτικό τελετουργικό, θεωρούμε ότι είναι μεγάλο το όφελος όταν εμβληματικά κτήρια, που είναι συνδεδεμένα με τις ιστορικές μνήμες των κατοίκων της Πάτρας, παραμένουν ανοικτά στη λατρεία. Τα φορητά αντικείμενα, με χρηστικό αποκλειστικά χαρακτήρα, δύνανται να αλλάζουν και να αποσύρονται.» 
Αυτό σημαίνει ότι ο χαρακτήρας των φορητών αντικειμένων είναι «χρηστικός» και άρα θα έπρεπε να αποσυρθούν, εφ’ όσον δεν συνδέονται με την ιστορική μνήμη και συνέχεια του ναού. 
Σε κάθε περίπτωση αυτό που προέχει είναι η άμεση απομάκρυνση (απαλοιφή) της τοιχογραφίας του Αναπεσόντος όσο και των διακοσμητικών στον πρόναο, που έγιναν χωρίς την έγκριση της Εφορείας Αρχαιοτήτων. Η μελέτη αναπαραγωγής του διακόσμου εγκρίθηκε το 2012, πράγμα που σημαίνει ότι η αυθαιρεσία υφίσταται για έξι χρόνια. 
Επέστη, πλέον, ο καιρός της αποκατάστασης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails