Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017

ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΚΟΥΡΗ ΣΤΗ ΓΕΝΝΑΔΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ


Tην Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017 στο Αμφιθέατρο Cotsen Hall της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, απολαύσαμε για άλλη μια φορά την αγαπημένη της Ιδιωτικής Οδού και γνωστή συγγραφέα κυρία Αθηνά Κακούρη, η οποία ανέπτυξε το θέμα: «Oἱ ἀκατανόητες ἐπιδιώξεις τῆς Ἀντάντ στήν Ἐλλάδα, 1915-1917». 
Την ομιλία διοργάνωσε ο Σύλλογος Φίλων Γενναδείου Βιβλιοθήκης και την κ. Κακούρη προσφώνησε ο πρόεδρος του Συλλόγου. Μετά την ομιλία ακολούθησε ένας σύντομος, μα ουσιαστικός, διάλογος με το κοινό. 
Η ιστορική περίοδος – ιδιαίτερη κρίσιμη για την χώρα - στην οποία αναφέρθηκε η Αθηνά Κακούρη είναι μία περίοδος που την απασχόλησε στο τελευταίο της βιβλίο «Τα δύο Βήτα» και με την οποία καταπιάνεται και στο υπό έκδοσιν νέο βιβλίο της, απ’ ό,τι μαθαίνουμε. 
Η συμβολή της δεν είναι ίσως μια ερμηνεία των γεγονότων, τα οποία μπορεί κανείς να τα δει από διάφορες οπτικές, αλλά το γεγονός ότι θέτει ερωτήματα ως σκεπτόμενος άνθρωπος, για θέματα που μέχρι πρότινος θεωρούνταν «λυμένα». Είχε δηλ. επικρατήσει μια συγκεκριμένη – εν πολλοίς – άποψη, και τώρα η Αθηνά Κακούρη έρχεται με ματιά αμφισβητία εφήβου να θέσει εκ νέου τα πράγματα. 
Αυτό κατέδειξε και στην ομιλία της. Πόσο ακατανόητες ήσαν οι επιδιώξεις της Αντάντ σε σχέση με την Ελλάδα, την περίοδο 1915-1917. Πόσο αδιευκρίνιστες ήσαν αρκετές φορές οι προθέσεις ή οι στόχοι αυτής της Ευρωπαϊκής συμμαχίας, σε σχέση με την Ελλάδα εκείνης της εποχής και τι έμεινε στο τέλος… 
Αναμένουμε με ενδιαφέρον και το νέο βιβλίο της κυρίας Αθηνάς Κακούρη για περαιτέρω προβληματισμό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails