Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

ΤΙ "ΟΥΡΕΣ" ΤΙ "ΑΠΟΝΕΡΑ"...


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Ένας κ. Χρήστος Κ. Λιβανός, «Πρόεδρος Ορθοδόξου Ιεραποστολικής Αδελφότητος «Μ. Αθανάσιος», στο Τορόντο του Καναδά (ανατριχιάζω!), μού έκανε την τιμή να με …εγκαλέσει με κείμενό του γιατί σε πρόσφατο σχόλιό μου, αποκάλεσα «ουρές» του «αποτειχισμένου», πλέον, κληρικού Θεόδωρου Ζήση, τους κληρικούς Αναστάσιο Γκοτσόπουλο (της Μητροπόλεως Πατρών) και Πέτρο Χιρς (της Μητροπόλεως Ιερισσού ακόμα; Γιατί φημολογείται έντονα και ο Πειραιάς). 
Σημειώνει θαυμάσια ο κ. Λιβανός: «Γιὰ τὸν συντάκτη αὐτοῦ τοῦ δημοσιεύματος ταιριάζει ἡ παροιμία «εἶπε ὁ γάιδαρος τὸν πετεινὸ κεφάλα»! (Σημ. Ἐὰν ὁ συντάκτης αὐτὸς θεωρεῖ τὸν λόγο μας προσβλητικὸ καὶ θίγεται ἀπ' αὐτόν, δηλώνουμε ὅτι δὲν θὰ διστάσωμε νὰ τὸν ἀνακαλέσωμε, ὑπὸ τὴν προυπόθεσι ὅμως νὰ ἀνακαλέσῃ πρῶτος αὐτὸς τὸν δικὸ του περὶ «οὐρῶν» λόγο, ὁ ὁποῖος δὲν θίγει καὶ δὲν προσβάλει τέσσαρες μόνον ἀξίους κληρικούς, ἀλλὰ καὶ πολλοὺς ἄλλους κληρικούς, μοναχοὺς καὶ λαϊκούς, οἱ ὁποῖοι διατηροῦν στενὲς πνευματικὲς σχέσεις μαζὶ τους).»
Και αφού απαριθμεί τα προσόντα των δύο κληρικών –που φανερώνουν ότι δεν είναι «ουρές» - ο κ. Λιβανός μου υπενθυμίζει και με διαβεβαιώνει: «Ἀλλὰ καὶ ἂν υποθέσωμε ὅτι οἱ δύο κληρικοὶ εἶναι «οὐρὲς» τῶν π. Θ. Ζήσῃ καὶ π. Ν. Μανώλη (ποὺ δὲν εἶναι), θὰ ὑπενθυμίσωμε στὸν κατήγορό τους μία σημαντικὴ λεπτομέρεια: τὰ ἄλογα, ἀγαπητὲ ἐν Χριστῷ Π.Α., μὲ τὶς οὐρές τους διώχνουν τὶς ἐνοχλητικὲς ἀλογόμυγες. Νὰ εἶσαι δὲ βέβαιος, ὅτι μὲ παρόμοιο τρόπο οἱ κατ' ἐσὲ «οὐρὲς» θὰ ἐκδιώξουν τὶς ἐνοχλητικές, μολυσμένες καὶ ἀκάθαρτες ἀλογόμυγες τοῦ Οἰκουμενισμοῦ ἀπὸ τὸ πανάγιο Σῶμα τοῦ Χριστοῦ.» 
Σκέφτηκα τις παρατηρήσεις του κ. Λιβανού και τις βρήκα μάλλον σωστές. Ο όρος «ουρές» δεν ταιριάζει. Νομίζω ότι προσιδιάζει καλύτερα ο όρος «απόνερα». Και για να μην παρεξηγηθώ, ως ναυτικός όρος, απόνερα είναι η αύλακα νερού, τα κύματα και τα αφρόνερα που σχηματίζονται πίσω από ένα πλοίο που πλέει στα ύδατα. Ο «αποτειχισμένος» Θ. Ζήσης είναι το σκάφος, και οι εν λόγω κληρικοί τα αφρόνερα που σχηματίζονται πίσω του. 
Και για να είμαστε πιο ακριβείς, «απόνερα» του κληρικού Θ. Ζήση είναι και οι κληρικοί της Μητροπόλεως Πειραιώς Άγγελος Αγγελακόπουλος και Ματθαίος Βουλκανέσκου, στους οποίους, όμως, πρέπει να αναγνωρίσουμε το γεγονός ότι συμπαρίστανται στον κυβερνήτη τους (αφού τον ακολούθησαν και στην πρόσφατη «απόβαση» από την ημερίδα που «καταδίκασε την Σύνοδο της Κρήτης»), ενώ οι κληρικοί Γκοτσόπουλος και Χιρς φαίνεται πως έχουν …ξεχάσει τον …πλοηγό τους, μιας και δεν έχουν εκδηλωθεί δημόσια υπέρ του από την ώρα που αποτειχίστηκε. 
Δεν ξέρω αν θα του αρέσει του κ. Λιβανού ο νέος χαρακτηρισμός μου, αλλά αν πάλι τον βρίσκει «προσβλητικό», είμαι πρόθυμος να αναζητήσω άλλον, που να τον εκφράζει, γιατί δεν θέλω να τον δυσαρεστώ. 
Όπως και να ‘χει, οι παραπάνω κληρικοί θα έπρεπε να έχουν καθαιρεθεί προ πολλού. Έχω μια αμυδρά ελπίδα ότι τυφλωμένοι από τον ομολογητισμό τους, θα προκαλέσουν οι ίδιοι την καθαίρεσή τους, αργά ή γρήγορα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails