Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

ΜΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΜΙΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΡΥΠΤΟΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ

φωτογραφίες: Ιδιωτική Οδός
Απόψε στο Πνευματικό Κέντρο Κωνσταντινουπολιτών στην Αθήνα, για μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού ο Νέος Κύκλος Κωνσταντινουπολιτών και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ποντίων Εκπαιδευτικών.
Ήταν μια ουσιαστική και συγκινητική εκδήλωση με θέμα: «Kρυπτοχριστιανικό ζήτημα και ανθρώπινα δικαιώματα».
Ο Χαλκίτης  θεολόγος Χρήστος Τσούβαλης, Άρχων Οστιάριος του Οικουμενικού Πατριαρχείου
Το πρώτο μέρος περιλάμαβανε δύο ομιλίες. Ο Αντώνης Παυλίδης, Δρ. Ιστορίας, μίλησε με θέμα: «Οι Εξισλαμισμοί της Μ Ασίας και το Κρυπτοχριστιανικό ζήτημα». Στη συνέχεια ο θεολόγος Χρήστος Τσούβαλης, απόφοιτος της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και οφφικιάλος της Μ.τ.Χ.Ε. ανέπτυξε το θέμα: «Οι Κρυπτοχριστιανοί. Μια σημαντική και σχεδόν άγνωστη πτυχή της Εκκλησιαστικής Ιστορίας του Γένους μας».
Οι ομιλητές της εκδήλωσης: Χρήστος Τσούβαλης και Αντώνης Παυλίδης
Το Β΄ Μέρος περιλάμβανε την προβολή της ταινίας «Ρώτα την Καρδιά σου (Yüreğine Sor)» του σκηνοθέτη Γιουσούφ Κουρτσενλί, ο οποίος που παρέστη στην εκδήλωση, όπως και η παραγωγός της ταινίας κ. Νταβούντογλου. Η παραγωγός απηύθυνε χαιρετισμό ειρήνης και φιλίας στο κοινό (μετέφραζε ο Νικόλαος Ουζούνογλου) που είχε κατακλύσει την αίθουσα και τόνισε τη στενή σχέση του σκηνοθέτη με την περιοχή του Πόντου, απ' όπου κατάγεται και όπου γύρισε την ταινία. Πάντως, πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι δεν είναι καθόλου λίγο ένας Τούρκος να κάνει μια ταινία για τους Κρυπτοχριστιανούς της Τουρκίας, την οποία είδαν μέχρι στιγμής πάνω από 150.000 άνθρωποι. Ας ελπίσουμε ότι θα προβληθεί και στην Ελλάδα σύντομα.
Στην εκδήλωση παρέστη και ο Μητροπολίτης Πισιδίας Σωτήριος, ο οποίος πρόσφατα εγκαινίασε το ναό των Αγίων Απ. Παύλου και Αλυπίου στην Αττάλεια της Μικράς Ασίας. 
Η παραγωγός της ταινίας με τον καθηγητή Νικόλαο Ουζούνογλου, Άρχοντα Προστάτη των Γραμμάτων της Μ.τ.Χ.Ε.
Ο σκηνοθέτης της ταινίας για τους Κρυπτοχριστιανούς Γιουσούφ Κουρτσενλί με τον ιστορικό Αντώνη Παυλίδη

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

APARADEKTH H PAROYSIA TON 3 EPISKOPON- SXISMATIKON META TOY PISIDIAS ISOPEDOSIS

Ανώνυμος είπε...

Ποιοι ειναι αυτοί;

Related Posts with Thumbnails