Τρίτη 22 Απριλίου 2008

Μ. ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ - ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ


Τι να σας πω, αγαπητοί φίλοι της Ιδιωτικής Οδού, για την Μεγάλη Εβδομάδα στην Πόλη; Ό,τι κι αν γράψω δεν μπορεί να αποτυπώσει την πραγματικότητα, απτή μα κι ασύλληπτη μαζί!
Ταξίδευσα με τις Τουρκικές αερογραμμές το Σάββατο το απόγευμα, αφού είχα φθάσει στην Αθήνα αεροπορικώς από τα Γιάννενα, όπου παρουσιάσαμε με το Πολύτροπον «Το Τετράδιο του Πατριάρχη».
Στο αεροπλάνο και ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος. Μόλις φθάσαμε στην Πόλη προσφέρθηκα να αλαφρύνω τον σεβαστό Γέροντα, ο οποίος κρατούσε πράγματα και με τα δυο του χέρια. Αρνήθηκε ευγενικά και επίμονα: «Δεν πρέπει να σηκώνω κι εγώ το σταυρό μου;». Φαντασθείτε σκεπτικό! Δεν αρέσκεται στις ευκολίες, δεν κάνει την παραμικρή χρήση του αξιώματός του, συμπεριφέρεται τόσο ανθρώπινα, ώστε διδάσκει με το ήθος του όποιον φυσικά είναι δεκτικός μαθήσεως. Πηγαίνοντας μαζί στο Φανάρι είχα την ευκαιρία να απολαύσω την απλότητα και την σοβαρότητά του. Ίχνος δεσποτισμού. Μεγαλείο ουσιαστικής πνευματικότητος.
Την Κυριακή των Βαΐων το πρωί πήγα για να ψάλω στη Θεία Λειτουργία, στον Ι. Ναό Παναγίας Κουμαριωτίσσης της Κοινότητος Γενήκιοϊ. Το πουλμανάκι του Πατριαρχείου παίρνει δυο κληρικούς και τρεις ψάλτες προς διανομήν σε διάφορες κοινότητες, για να γίνουν όπως πρέπει οι ακολουθίες. Και οι τρεις ψάλτες Πατρινοί! Εκτός από μένα οι δύο νεαροί υιοί του π. Απόστολου Ζαφείρη που διακονεί στην Πάτρα.
Με τον Πατριαρχικό διάκονο π. Βησσαρίωνα, άρτι αφιχθέντα εκ Ρωσίας όπου σπουδάζει, κατεβαίνουμε στο Νιχώρι.
Αρχίζουν οι απίστευτες εκπλήξεις! Ο ναός εξαιρετικός από κάθε άποψη! Αρχιτεκτονική, διάκοσμος, εικόνες, όλα σπουδαία! Έρχεται να λειτουργήσει ο Μητροπολίτης Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίος, επόπτης της περιοχής. Έρχεται όμως κι ένας παλιός Πολίτης, ο νομικός κ. Τσαούσογλου, ο οποίος ψάλλει. Μένει στην Αθήνα 30 χρόνια τώρα, έρχεται σχεδόν κάθε χρόνο στην Πόλη, αλλά πρώτη φορά Πάσχα, αφού ήταν ψάλτης σε μια εκκλησία στην Ηλιούπολη. Κουβαλάει όλη την Κωνσταντινουπολίτικη ψαλτική παράδοση. Ήταν μαθητής του αειμνήστου Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Μ.τ.Χ.Ε. Βασιλείου Νικολαΐδη. Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί ψάλλουμε τα πάντα κατά την τάξιν! Και τους κανόνες του Όρθρου! Πραγματικά διδάσκομαι και συγκινούμαι παράλληλα.


Το εκκλησίασμα, γύρω στα 40 άτομα, στην πλειοψηφία τους Ρωμιοί, αλλά και κάποιοι ορθόδοξοι άλλων εθνικοτήτων. Ανάμεσά τους ένα ζευγάρι Τούρκων που ήσαν μουσουλμάνοι και έγιναν Ορθόδοξοι!!! Αυτό σημαίνει ότι το Πνεύμα του Θεού «όπου θέλει πνει».
Έτσι το «Πιστεύω» και το «Πάτερ ημών» ανεγνώσθησαν σε 4 γλώσσες! Τουρκικά, Ρωσικά, Γεωργιανά και Ελληνικά. Οι άνθρωποι ένιωθες ότι συμμετείχαν. Μου έκανε εντύπωση που παρακολουθούσαν με προσοχή εμάς τους ψάλτες. Μέσα στο ναό απόλυτη ησυχία.
Ο διάκονος Βησσαρίων εκφωνεί εμμελώς κατά τρόπον υποδειγματικό το Ευαγγέλιο. Ο Μητροπολίτης κ. Ειρηναίος κηρύττει απλά και ουσιαστικά, μετά το Ευαγγέλιο, όπως είναι η τάξη.
Στο τέλος οι πιστοί προσέρχονται και παίρνουν τα βάγια από το χέρι του Επισκόπου. Ακολουθεί στην κοινοτική αίθουσα δεξίωσις, ήτοι συνάντηση των ρωμιών και των άλλων χριστιανών. Καφές, συζήτηση, αληθινή επικοινωνία. Μερικοί ρωμιοί με πλησιάζουν για να με γνωρίσουν και μου διηγούνται τα περασμένα μεγαλεία και πως δεν μπορούν να φύγουν από την Πόλη τους. Εκεί θα πεθάνουν.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας κ. Λάκης Βίγκας, είναι ένας νέος άνθρωπος, ο οποίος με πείσμα και αυταπάρνηση εργάζεται για την ιστορική κοινότητά του. Είναι επιχειρηματίας, πολύτεκνος, πρόεδρος, επίσης, του Συνδέσμου Αποφοίτων του Ζωγραφείου, ένας υπερδραστήριος ρωμιός, που πολλοί θα ζήλευαν.
Είχα καιρό να νιώσω τέτοια ζεστασιά σε ναό. Τα πάντα ανυπόκριτα και φυσικά. Και ταυτόχρονα να εκφράζουν τους αιώνες…
Γυρίζοντας στο Φανάρι προλάβαμε την διανομή των βαΐων από τον Πατριάρχη. Κόσμος πολύς και πολλοί Κρητικοί που είχαν έλθει για την χειροθεσία δύο Αρχόντων από τη Μεγαλόνησο. Η ατμόσφαιρα πανηγυρική.

Στις 2.30 το μεσημέρι είμαι στην Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Ζωοδόχου Πηγής στο Βαλουκλή για την ακολουθία του Νυμφίου. Ο ναός ως ουρανός! Και με υπέροχη ακουστική. Εδώ προϋπαντούμε τον Νυμφίο «άσμασιν» τρεις άνθρωποι. Ο αγαθότατος εφημέριος π. Σωφρόνιος, η μοναχή Μαγδαληνή που διακονεί πέντε χρόνια στο ιστορικό μοναστήρι και ο γράφων ως ψάλτης.
Μια ανέκφραστη λειτουργική εμπειρία. Ευτυχώς θα την ξαναζήσω, αφού σχεδόν κάθε μεσημέρι της Μ. Εβδομάδος θα ψάλω στο Βαλουκλή. Κάποιοι προσκυνητές μπαίνουν για ένα κεράκι στο ναό, αλλά δεν διαταράσσουν την …μονήρη ακολουθία.

Και από το Βαλουκλή στο Γενήκιοΐ και πάλι για την Ακολουθία του Νυμφίου. Φθάνω λίγο καθυστερημένος λόγω της υπερβολικής κίνησης στους δρόμους. Η Πόλη σφύζει από ζωή πάντοτε. Αλλά την Κυριακή, που είναι αργία, μέγα πλήθος ξεχύνεται στους δρόμους, με αποτέλεσμα κυκλοφοριακό κομφούζιο.
Ψάλλω τα του όρθρου της Μ. Δευτέρας με τον κ. Τσαούσογλου από την Μεγάλη Εβδομάδα του Κωνσταντίνου Πρίγγου. Μια πραγματική μυσταγωγία! Την ακολουθία τελεί ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Βαρθολομαίος, υπογραμματεύς της Συνόδου του Πατριαρχείου, ο οποίος στο τέλος εξηγεί στο εκκλησίασμα που έχει και νέους και παιδιά, κάποια πράγματα για τη λειτουργική ζωή της Μ. Εβδομάδος. Όλοι τον ακούν με προσοχή. Στο τέλος της ακολουθίας δύο κοπέλες μοιράζουν νηστίσιμα γλυκά που, όπως μας είπαν, έστειλε ο Πατριάρχης για την κοινότητα! Η μια νέα κοπέλα είναι η κόρη του προέδρου της κοινότητας κ. Βίγκα, καθήτρια της Α’ Λυκείου, η οποία ομιλεί έξι γλώσσες παρακαλώ!

Επιστροφή στο Φανάρι, μελέτη και ανάπαυση. Αύριο πρωί θα κατέβει ο Πατριάρχης για την Προηγιασμένη και πρέπει να είμαι εγκαίρως στη θέση μου. Στον αριστερό χορό υπό τον καθηγητή κ. Αντώνη Αλυγιζάκη, ο οποίος είναι κι αυτός εδώ για να βοηθήσει και να μελετήσει το μουσικό αρχείο της Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης.

9 σχόλια:

P. Kapodistrias είπε...

Τι διαπιστώνω!... Πολύ μοναξιά από σχολιαστές έχει αυτή η ανάρτηση, παρότι εκπέμπει άρωμα ποιότητας και ορθοδοξίας!!!
Φαίνεται, ότι "εμωράνθησαν οι δεινοί συζητηταί" κ.κ. Ανώνυμοι των προηγουμένων αναρτήσεων!... Πολύ-πολύ καλύτερα!!! "Ίνα μη μιανθώσι, αλλ' ίνα φάγωσι το Πάσχα"...

Καλό Πάσχα, λοιπόν, Φίλοι!
Παναγιώτη, τα σέβη μας στην Κορυφή!

Κ.Ν. είπε...

ισως αυτο το άρωμα να προκαλει την μοναξιά.
η ελπιδα της ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ κουράγιο στον ΓΟΛΓΟΘΑ μας. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

Ανώνυμος είπε...

Το Οικ.Πατριαρχείο το ζεις μέσα απο τη σιωπή του και στη σιωπή του.Καλό Πάσχα.

Ανώνυμος είπε...

ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ.
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΕ ΖΗΛΕΥΩ...
ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ.
ΘΑ ΚΑΤΣΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ?
ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΒΑΛΕ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ...
ΤΙΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ...
ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ
LENGOLAS"

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ π.κ.

Και συ που έγραψες τι κατάλαβες ; Ωραίες ανοησίες έγραψες. Αν δεν έχεις κάτι να πεις, τότε μη γράφεις. Δεν χρειάζεται υπεράσπιση ο Παναγιώτης. Τα καταφέρνει και μόνος του.

Ανώνυμος είπε...

«Σοι Χριστέ, κόσμου κοίρανος και δεσπότης
Σοι νυν προσηύξα τήνδε σην δούλην πόλιν,
Και σκήπτρα τάδε και το της Ρώμης κράτος
Φύλαττε ταύτην, σώζε τ’ εκ πάσης βλάβης.»

Όσοι σε τακτά χρονικά διαστήματα πηγαίνουμε στην Πόλη δεν πάμε ως ρομαντικοί ταξιδευτές που γυρεύουν το Άλλοτε. Πηγαίνουμε ως προσκυνητές για το τότε αλλά και για τα τωρινά. Περπατώντας στους δρόμους της προσπαθείς να ακούσεις τα όσα Εκείνη σου διηγείται με την απόκοσμη φωνή της, που απλώνεται πάνω από το Βόσπορο, τον Κεράτιο, τη Θάλασσα του Μαρμαρά, τις Εκκλησιές και τα Παλάτια. Και έχει να σου πει πολλά και ατίμητα για τον Άνθρωπο, το Γένος το Πνεύμα και την Πίστη. Αλλά και για σένα τον ίδιο. Στην Πόλη στο όριο της Ευρώπης που στάθηκε για αιώνες προμαχώνας της Ελευθερίας και του Πολιτισμού που σταμάτησε την πλημμύρα των βαρβάρων προσφέρει την οικουμενική παρουσία του το Πατριαρχείο. Στην Πόλη που έδωσε ένα μάθημα ελευθερίας καταργώντας τις φυλετικές διακρίσεις και αναγνωρίζοντας στον άνθρωπο τα δικαιώματα, παίρνεις πολλά μαθήματα για το τώρα. Ναι στην Πόλη ο σφυγμός της πίστης χτυπά στο Φανάρι στην «Αγία του Θεού Σοφία» στις 460 εκκλησιές της στα προσκυνήματα και της μονές της. Σε μερικές από αυτές θα προσφέρεις υπηρεσίες διακονίας στο Αναλόγιο αγαπητέ, μια προσφορά που πολλά θα σου μιλήσουν στην καρδιά και θα σφραγισθούν στο είναι σου διαχρονικά. Βοήθα όσο μπορείς προσφέροντας και συ το «λιθαράκι» να παραμείνουν όρθιοι στην έπαλξη οι Ρωμιοί, στην υπηρεσία της πίστης και της ιδέας. Οι Ρωμιοί της Πόλης παρά της δοκιμασίες τις θυσίες τους διωγμούς αγωνίζονται ως τις μέρες μας. Προσπάθησε να ακούσης και να μας μεταφέρεις τον απόηχο της Μεγάλης Φωνής της Πόλης, να κοινωνήσεις με τα αξεπέραστα μηνύματα της Πόλης και από την Ιστοσελίδα όσα μπορείς να μας μεταφέρεις.
Αριμαθαίος

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΒΙΩΝΕΤΑΙ!!!!!!! ΒΙΩΝΕΤΑΙ ΑΛΗΘΙΝΑ!!!!! ΑΛΛΟΙΜΟΝΟ ΣΕ ΜΑΣ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΚΡΙΑ.....ΚΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΜΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΓΝΩΣΗ -ΥΠΟΨΙΑ ΠΙΟ ΠΟΛΥ-ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΧΡΟΝΙΩΣ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΗ ΚΑΙ ΑΥΘΙΣ ΑΠΑΣΤΡΑΠΤΟΥΣΑ ΤΟ ΑΝΕΣΠΕΡΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΜΩΣ-ΔΥΣΤΥΧΩΣ- ΓΕΝΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΦΕΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΟΨΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ ΑΚΡΑΣ ΤΑΠΕΙΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΝΔΟΞΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ! ΕΙΘΕ ΝΑ ΜΑΣ ΑΞΙΩΣΕΙ ΟΛΟΥΣ Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΒΙΩΣΟΥΜΕ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟΒΔΟΜΑΔΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ! ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!

Ανώνυμος είπε...

κ.Ανδριόπουλε,
λέτε συνεχώς ότι διάφοροι σας έχουν συμπεριφερθεί με τον χειρότερο τρόπο δίχως να σας δίνουν απαντήσεις στα αυτονότητα. Μέχρι και χθες υπήρχε εδώ το ποιμαντικά απαράδεκτο σχόλιο του π.Παναγιώτη Καποδίστρια καθώς και 2 απαντήσεις ανωνύμων οι οποίες προκαλούσαν ή παρακαλούσαν τον εν λόγω ιερέα να ανακαλέσει. Ξαφνικά και τα 3 σχόλια εξαφανίστηκαν από τον διαχειριστή, δηλαδή εσάς, χωρίς καμμιά αιτιολογία.
Σε τι διαφέρετε από αυτούς που κατηγορείτε; Ενώ μιλάτε για ελευθερία λόγου κ.λ.π. επιβάλετε στον δικό σας χώρο (blog) φασιστικά λογοκρισία σε σχόλια τα οποία δεν εμπεριέχουν ύβρεις.

Είστε λίαν επιεικώς ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ.
Αποκαταστήστε τα σχόλια μέχρι να αναιρέσει τα λεγόμενά του ο π.κ.
Του κάνετε ζημιά με αυτές τις μεθοδεύσεις.

Υ.Γ.
Δεν με ενδιαφέρει αν θα λογοκρίνετε το σχόλιο αυτό, φθάνει να το διαβάσετε εσείς και για λίγο να σταθείτε και να κοιτάξετε βαθιά στην ψυχή σας.

panagiotisandriopoulos είπε...

Αγαπητέ ανώνυμε 8:57 μμ

Μου λέτε ότι παραπονούμαι συνεχώς για τις απαντήσεις που δεν μου δίνουν διάφοροι σε ζητήματα αυτονόητα.
Δυστυχώς δεν έχετε καταλάβει. Δεν έχω καμία ανάγκη να παραπονεθώ ή να διαμαρτυρηθώ, απλά καταγράφω την δειλία και την ανανδρία όσων θέλουν να αποσιωπήσουν αυτά που οι ίδιοι έκαναν ή δεν δίνουν τις απαραίτητες εξηγήσεις, όχι σε μένα, αλλά στο ποίμνιό τους ή το κοινό τους.

Καλείτε λοιπόν εσείς οι ανώνυμοι τον επωνυμότατο ιερέα να ανακαλέσει! Ποιοι είστε εσείς κύριοι;

Χαρακτηρίζετε εμένα και τον Π.Κ. απαράδεκτους! Πολύ ωραία! Σεις ποιος είστε; Έχετε ποτέ πληρώσει το τίμημα τη γνώμης σας; Έχετε τολμήσει να εκφραστείτε δημοσίως και να εισπράξετε τον αντίλογο ή και τον διωγμό;

Φτιάξτε ένα μπλογκ εναντίον ημών των επωνύμων εσείς οι ανώνυμοι. Στο δικό μου μπλογκ λειτουργώ κατά την κρίση μου. Υπάρχουν και όρια...
Και πείτε μου, τέλος, ποιος άλλος ιστολόγος ανεβάζει τα εναντίον του σχόλια όπως ο γράφων.

Σταθείτε για λίγο και κοιτάξετε βαθιά την ψυχή σας.

Related Posts with Thumbnails