Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

Prayer of the heart / Η Προσευχή της καρδιάς του John Tavener με την Björk


Η Προσευχή της καρδιάς (Prayer of the heart, 1999) είναι ένα έργο του σπουδαίου άγγλου, ορθόδοξου συνθέτη Τζων Τάβενερ, και θέμα του είναι η ευχή του Ιησού, το "Κύριε Ιησού Χριστέ Υιέ του Θεού, ελέησόν με". Το έργο είναι γραμμένο για την γνωστή τραγουδίστρια Björk και το Κουαρτέτο String Brodsky, που το ερμήνευσαν. Η Björk τραγουδάει την καρδιακή ή νοερά προσευχή του Ιησού στα ελληνικά, κοπτικά και αγγλικά (“Lord Jesus Christ, Son of God, have mercy on me, the sinner.”). 
Το έργο εκδόθηκε σε CD και ενσωματώθηκε ως μουσική κάλυψη στην εγκατάσταση του Τζέικ Λέβερ Centre + Circumference (2008, Wallspace, All Hallows on the Wall, City of London).
Το μουσικό πλαίσιο του έργου δεν θα μπορούσε να είναι απλούστερο. Ένας αργός καρδιακός παλμός δίνει στο κομμάτι τον ήσυχο και αδιάκοπο ρυθμό του. Το κουαρτέτο με σπείρες περιπλανιέται σε συνεχείς μετατροπίες, κλείνοντας  τον κύκλο μετά από 15 λεπτά, ενώ ο τραγουδιστής απαγγέλλει την προσευχή σε κάθε χορδή, θα λέγαμε. Αυτό θα μπορούσε να επαναληφθεί ατέλειωτα. Η ιδέα της αδιάλειπτης προσευχής ίσως δεν μπορούσε να απεικονιστεί πιο όμορφα!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails