Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

ΕΝΑ ΑΓΝΩΣΤΟ ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΠΙΑΝΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ


«Στην αγαπητή Κυρία 
Πάολα Ζαμπιέρι-Μαρσίκ 
ένα Λυπημένο Ποίημα» 
Και συνεχίζει στην επόμενη σελίδα· 
«στην αγαπητή κυρία 
Πάολα Μαρσίκ εμπνευσμένο 
από μια αληθινή συγκίνηση για τη 
μεγάλη απώλεια του πατέρα της 
και θέλοντας να την παρηγορήσω 
αισθανόμενος μιαν ανιδιοτελή αγάπη για κείνη. 
Δημήτρης Μητρόπουλος» 
«Το γράφω αυτό για να εκφράσω τη θλίψη μου». 
Έτσι γράφει στις δύο πρώτες του σελίδες ο νεαρός συνθέτης Δημήτρης Μητρόπουλος στο συνολικής έκτασης έξι σελίδων άγνωστό μας μουσικό τεμάχιο για σόλο πιάνο με τίτλο στα γαλλικά Un poème triste (ένα λυπημένο ποίημα) το οποίο ανακάλυψα προ διετίας στη βιβλιοθήκη του καθηγητού του Αρμάνδου Μαρσίκ (1877-1959), η οποία βρίσκεται στην κατοχή του εγγονού του Ζακ Μαρσίκ. 
Πάνε δύο και κάτι χρόνια που απέκτησα επαφές με τον εγγονό του Αρμάνδου Μαρσίκ, μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας. Μετά από τις πρώτες ημέρες της γνωριμίας μας, στις 16.11.2011 τον ρώτησα εάν υπάρχει στη βιβλιοθήκη του παππού του κάποιο ελληνικό έργο. Έξι μέρες μετά (22.11) μου απάντησε πως έχει πρόχειρα –δηλ. σε κάποιο σημείο που δε χρειάζεται να κουραστεί πολύ για να το βρει- ένα μικρό πρωτότυπο έργο για πιάνο του Μητρόπουλου που έγραψε για την κηδεία του προπάππου του Φραντζέσκο Ζαμπιέρι (δηλ. πεθερού του Αρμάνδου Μαρσίκ) και μια παρτιτούρα του Αητού του Γεωργίου Σκλάβου. Κατόπιν σύντομης στιχομυθίας με πραρέπεμψε στη διαδικτυακή βιογραφία του Αρμάνδου Μαρσίκ, την οποία προηγουμένως μου είχε χαρίσει, και πιο συγκεκριμένα στις σελίδες 142-143 για να πάρω μια ιδέα. Όντως μου ήταν εντελώς άγνωστο το εν λόγω έργο και κατόπιν ψαξίματος σε ανάλογη βιβλιογραφία δεν το συνήντησα πουθενά. Μετά από έξι ημέρες (28.11), ο Ζακ Μαρσίκ μου έστειλε τρία αποσπάσματα των πρώτων δύο σελίδων και της τελευταίας, όπου φαίνονται ο τίτλος, η αφιέρωση και τα πρώτα μέτρα, καθώς και η υπογραφή του Μητρόπουλου με τα λοιπά στοιχεία και τα τελευταία μέτρα του έργου. Τα εν λόγω τμήματα σας παρουσιάζω στη σύντομή μου αυτή παρουσίαση. Σύντομα το έργο, μετά την πρώτη του εκτέλεση θα εκδοθεί από το «Κέντρο Ελληνικής Μουσικής». Τέλος, στις 27.3.2012 έλαβα σκαναρισμένο όλο το κομμάτι και φυσικά η χαρά μας ήταν και παραμένει πολύ μεγάλη. 
Πρόκειται για αυτόγραφο έργο άκρως νεανικό του Μητρόπουλου. Αριθμεί πενήντα οχτώ (58) μέτρα, η ηχοχρωματική του γκάμμα κινείται από το πιανίσσιμο (pp) έως το φορτισσισσίσσιμο (ffff) και μαζί με άλλα στοιχεία τα οποία θα σας δώσω εν καιρώ, το παρόν κομμάτι μας δίνει ακριβώς το στίγμα του λόγου για τον οποίον γράφτηκε και ορισμένα στοιχεία του νεαρού μας ταλαντούχου συνθέτη, ο οποίος θα απασχολήσει το παγκόσμιο μουσικό στερέωμα με τις προόδους του στη μουσική για τα επόμενα πενήντα (50) περίπου χρόνια. Ο Μητρόπουλος υπογράφει το έργο του στη γαλλική και εδώ σας το δίνω στα ελληνικά ως εξής: 
«στη Ρώμη την 12η/25η Ιουλίου Πέμπτη 1912 / με σεβασμό σε Σας / Δημήτρης Μητρόπουλος / (16-17 ετών)». 
Χρήστος Ηλ. Κολοβός, Μόντρεαλ Καναδά – 15.3.2014 
Διευθυντής Ορχήστρας – Βιολονίστας - Ερευνητής 
Υπότροφος υποψήφιος διδάκτωρ του Παν/μίου του Μόντρεαλ
Σημ. Ιδιωτικής Οδού: Η παραπάνω ανακοίνωση έγινε στον "Μουσικό Ελληνομνήμονα", περιοδική έκδοση του Εργαστηρίου Ελληνικής Μουσικής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Παν/μίου, τ.16, Σεπτ.-Δεκ.2013, σσ.23-24. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails