Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

ΜΙΑ ΥΠΟ ΕΚΔΟΣΙΝ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΨΑΛΤΗΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ


Ένα σημαντικό πόνημα βρίσκεται υπό έκδοσιν και πραγματοποιείται, μάλιστα, με την μορφή συνδρομών, την παλιά παράδοση έκδοσης βιβλίων.
Πρόκειται για το βιβλίο του Δρ. Παναγιώτη Χ. Παναγιωτίδη «ΔΑΥΪΤΙΚΗ ΜΕΛΩΔΙΑ, Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΨΑΛΤΗΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ» (350 σελίδες, με σκληρό έγχρωμο εξώφυλλο), το οποίο θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις "Επέκταση", στην σειρά «ΨΑΛΤΙΚΑ ΑΝΑΛΕΚΤΑ» με αριθμό τόμου 3.
Η διαπραγμάτευση του θέματος γίνεται σε τέσσερα κεφάλαια.
Στο 1ο κεφάλαιο εξετάζονται η συγκρότηση του βιβλίου των Ψαλμών, η προχριστιανική περίοδος, η Συναγωγή και η πρωτοχριστιανική περίοδος.
Στο 2ο κεφάλαιο παρουσιάζεται η γένεση και εξέλιξη της ψαλμωδίας, οι πρώτες πηγές, η καθ´ υπακοήν και αντιφωνική ψαλμωδία, οι τρόποι εκτέλεσης του Ψαλτηρίου και οι επιδράσεις των ψαλμών στην διαμόρφωση της υμνογραφίας, καθώς και του ασματικού και του μοναχικού τυπικού.
Στο 3ο κεφάλαιο αναπτύσσονται το θεολογικό περιεχόμενο και η λειτουργική χρήση των ψαλμών, οι θεολογικές βάσεις, οι σχετικές πατερικές θέσεις, η κατανομή τους στις ακολουθίες, καθώς και τα παραθέματα και οι επιδράσεις των ψαλμών στην υπμογραφία.
Στο 4ο κεφάλαιο παρουσιάζεται η μουσική μορφολογία των ψαλμών, τόσο η γενική, που αφορά τις ιστορικολειτουργικές, σημειογραφικές και μουσικοθεωρητικές πηγές, όσο και η ειδική, που αφορά την μουσική ανάλυση. 
Ακολουθεί ο επίλογος, το παράρτημα, όπου παρατίθεται μία επιλογή ύμνων, οι οποίοι περιέχουν ψαλμικά στοιχεία, ένας συνοπτικός πίνακας των ακολουθιών με το ψαλμικό τους περιεχόμενο, η βιβλιογραφία και το ευρετήριο.
Στο τέλος του βιβλίου σε ειδικό "Κατάλογο συνδρομητών" θα συμπεριληφθούν οι συνδρομητές της έκδοσης.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορεί να απευθυνθεί ο κάθε ενδιαφερόμενος στον συγγραφέα  (panagio09@yahoo.gr).
Μια ενδιφέρουσα συνέντευξη του Παναγιώτη Χ. Παναγιωτίδη για το θέμα διαβάστε εδώ

1 σχόλιο:

noname είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Related Posts with Thumbnails