Δευτέρα, 22 Απριλίου 2013

ΕΝΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ Κ.Π. ΚΑΒΑΦΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΕΧΝΗΣ Μονόδρομος


Χθες βράδυ στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Μεταμόρφωσης για ένα αφιέρωμα στον Κ.Π. Καβάφη, μιας και είναι έτος Καβάφη, με αφορμή τη συμπλήρωση 150 χρόνων από τη γέννησή του και 80 από το θάνατό του. 
Το αφιέρωμα ετοίμασε η Ομάδα Τέχνης Μονόδρομος, που έχει ασχοληθεί με τον μεγάλο Αλεξανδρινό και άλλες φορές στο παρελθόν, και μάλιστα με εκδηλώσεις στο σπίτι του ποιητή σε συνεργασία με την Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας και το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού. 
Την γενική επιμέλεια είχε ο καθηγητής του Μουσικού Σχολείου του Ιλίου Θοδωρής Σφυρής. Ακούστηκαν μελοποιημένα ποιήματα του Καβάφη από τους συνθέτες Αργύρη Κουνάδη, Μάνο Χατζιδάκι, Λεωνίδα Κανάρη και Ιωσήφ Βαλέτ.
Τραγούδησαν οι: Δάφνη Πανουργιά, Μαριλένα Χρυσοχοϊδη και Γρηγόρης Κακούρης. Έπαιξαν οι μουσικοί: Νικόλ Καραλή και Φ. Λάμαρης (πιάνο), Νίκος Σολωμός (βιολί) και Σωκράτης Κάνας (βιολοντσέλο).  


Αφήγηση: Κ. Μοσχόπουλος, Δ. Τσίτουρα (η οποία επιμελήθηκε και τα κείμενα) και απαγγελίες ποιημάτων του Καβάφη από μαθητές του Μουσικού Σχολείου Ιλίου. 
Σχεδιασμός Προγράμματος και μουσική επιμέλεια: Σ. Βλασσόπουλος. 
Βίντεο και φωτογραφία: Γ. Μπέσκος. 
Στο φουαγιέ του Συνεδριακού Κέντρου λειτούργησε έκθεση δίσκων, βιβλίων και φωτογραφίας αφιερωμένης στον Καβάφη, σε επιμέλεια Γ. Μπέσκου και Μ. Ξενούλη. 
Παρόντες ήσαν οι συνθέτες Λεωνίδας Κανάρης και Ιωσήφ Βαλέτ, ο σημαντικός γλύπτης Θόδωρος Παπαγιάννης, ο Δήμαρχος Μεταμόρφωσης και άλλοι τοπικοί παράγοντες. 
Ήταν αναμφισβήτητα μια επιμελημένη εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε από τους συντελεστές με αγάπη για την Καβαφική ποίηση.

Ανάμεσα στα μελοποιημένα του Καβάφη που ακούστηκαν, ήταν και το Σαμ Ελ Νεσίμ, από τα "Αποκηρυγμένα" του ποιητή, σε μουσική Λεωνίδα Κανάρη.
Το παραθέτουμε εδώ, όπως έχει ηχογραφηθεί στον προσωπικό δίσκο του συνθέτη "Ένα βράδυ, όταν..".

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αυτό δεν είναι "μελοποιημένο του Καβαφη".
Είναι απαγγελία ποιήματος, με συνοδεία μουσικής υπόκρουσης.

Related Posts with Thumbnails