Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΑΪΣΙΟΣ: "ΣΟΥΠΕΡ ΠΡΟΣΦΟΡΑ"!


Την ώρα που δε λέει να κοπάσει ο θόρυβος γύρω από την εκμετάλλευση του Γέροντα Παϊσίου, που έγινε και αιτία και για διαδικτυακές παρενέργειες, κάποια πολύ ...γουστόζικα περιοδικά πουλάνε ασυστόλως και πανάκριβα τον Γέροντα. 
Το TiVi ΣΙΡΙΑΛ αυτής της εβδομάδος διαλαλεί την πραμάτεια του: δίπλα στον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή ο Γέροντας Παϊσιος με 4,90 ευρώ "δικός μας"! Σούπερ προσφορά!  Διαλέγετε και παίρνετε: Πώς προφήτεψε την καταστροφή ή Θαύματα εν ζωή και μετά θάνατον; Για να τα αποκτήσετε και τα δύο χρειάζεστε 12 ευρώ παρά είκοσι λεπτά. 
Γι' αυτό παραθέτω στη συνέχεια το κείμενο από το σημερινό φύλλο της εφημερίδας lifo, με τον τίτλο ΠΑΪΣΙΟΣ Α.Ε. 
Ερήμην του Αγιορείτη μοναχού, έχει στηθεί τα τελευταία χρόνια μια μεθοδική βιομηχανία, η οποία κατασκευάζει σωρηδόν «θαύματα» και «βιβλία» του, πλουτίζοντας ασυστόλως. 
Ελεύθερη Ώρα. 
Στη δεκαετία του ’80 η εφημερίδα ήταν γνωστή για τις ακροδεξιές απόψεις της (τότε που η Ακροδεξιά κρυβόταν ντροπαλή στο ημίφως), στη δεκαετία του ’90 για τους τίτλους-λογοπαίγνια που τα έλεγαν έξω απ’ τα δόντια. Την τελευταία δεκαετία, όμως, η «Ελεύθερη Ώρα» μεταλλάχτηκε σε αντι-νεοταξική, αντισιωνιστική, ημι-παρανοϊκή εφημερίδα των πιο απίθανων συνωμοσιών. Στα πρωτοσέλιδα –συνήθως παραθρησκευτικά– θέματά της ο Παΐσιος παίζει συχνά πρωταγωνιστικό ρόλο, προφανώς επειδή πουλάει. Δεν υπάρχει κάτι που, σύμφωνα με την «Ε.Ω.» δεν το είχε πει ο Γέροντας, τόσο που, συχνά-πυκνά, να του γίνονται αφιερώματα, να δωρίζονται αφίσες, βιβλία επί βιβλίων, όπου «παρατίθενται από τις πλέον έγκυρες πηγές αναμφισβήτητες μαρτυρίες συνανθρώπων μας» κ.λπ. Παρ’ όλα αυτά, η εφημερίδα συνεχίζει να πουλάει ελάχιστα αντίτυπα – προσβλέποντας προφανώς σε κάποιο μελλοντικό θαύμα… 
Τηλεοπτικές εκπομπές-τηλεμάρκετινγκ. 
Το όνομα του Παΐσιου έγινε mainstream όταν οι προφητείες του άρχισαν να αναφέρονται ως κράχτης απ’ τους τηλεπωλητές συνωμοσιολογικών και μεταφυσικών βιβλίων. Κάθε φράση που μπορεί να είπε ή να μην είπε προσαρμόστηκε στις εξελίξεις, τραβήχτηκε από εδώ και από εκεί, ώστε να μπει στα εμπορικά καλούπια που θα πουλούσαν βιβλία μηδαμινής επιστημονικής αξίας. 
Ίντερνετ. 
600.000 ιστοσελίδες ασχολούνται με τον Παΐσιο – η πλειονότητά τους εκμεταλλεύεται τις (όποιες) προφητείες του, ισχυριζόμενες πως τις έχουν αποκρυπτογραφήσει. Επίσης, γράφοντας συχνότατα για θαύματα του Παΐσιου, ακόμα κι αν ξέρουν πως πρόκειται για απάτη –όπως απέδειξε και το τρολάρισμα του Παστίτσιου που συνελήφθη– τα σάιτ κάνουν τρελά νούμερα, προσελκύοντας έτσι ασύλληπτο αριθμό (εύ)πιστών στη σελίδα τους.


Εφημερίδα Δημοκρατία
Η σχετικά νέα εφημερίδα της συντηρητικής παράταξης (με χαρακτηριστικά ενημερωτικού τύπου μπλογκ) έχει βασίσει σε μεγάλο βαθμό τη διαφημιστική της καμπάνια, τις προσφορές της αλλά και το branding της στον Γέροντα. Ενδεικτικά, μερικές απ’ τις προσφορές της, που επανακυκλοφορούν σε τακτά χρονικά διαστήματα και που διαφημίζονται δεόντως στην τηλεόραση: Γέρων Παΐσιος, η παιδαγωγική σκέψη του - μια πολυτελής έκδοση 220 σελίδων, Οι φωτισμένες συμβουλές του Αγιορείτη μοναχού για το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς, Για την Κοίμηση του Γέροντα Παΐσιου, «ένα μνημειώδες τρίωρο ντοκιμαντέρ» / Σκεύος Εκλογής, το πολυσυζητημένο βιβλίο με τις προβλέψεις του Γέροντα για τα γεγονότα που βιώνουμε (δύο ξεχωριστοί τόμοι) / Η αυθεντική βιογραφία του Γέροντα (δύο τόμοι) / Η χειρόγραφη επιστολή-αποκάλυψη του Γέροντα Παΐσιου / Γέρων Παΐσιος - Ρήματα Ζωής / και για αλλαγή: «Συγκλονιστικό βιβλίο για τον γέροντα Πορφύριο τον Καυσοκαλυβίτη με αφορμή τα είκοσι χρόνια από την Κοίμησή του». 
Βιομηχανία των Προβλέψεων: 
Οι μάντεις και οι μάντισσες, τα μέντιουμ που μιλούν με τις ψυχές, οι αστρολόγοι που διαβάζουν τα ταρώ και οι κυρίες με τις φθηνές γυάλινες σφαίρες έχουν προσχωρήσει στη νέα, προσοδοφόρα μόδα. Και αυτό το βλέπουμε και αργά το βράδυ και στα κανάλια: εμπλέκοντας το όνομα του Παΐσιου (αλλά και άλλων «παππούληδων», όπως τους λένε) σε όσα μαντεύουν για τους πελάτες τους, δίνουν περισσότερο κύρος στις προφητείες τους. Και, φυσικά, υπονοώντας πως έχουν ανοιχτή γραμμή με τον Παΐσιο στο υπερπέραν, ανεβάζουν και το κασέ τους… 
«Θεραπευτές» 
Ο Παΐσιος φέρεται να έχει εφεύρει τις δικές του θεραπείες για ασθένειες, όπως και αρκετοί άλλοι Γέροντες του Αγίου Όρους. Αυτές κυκλοφορούν στο εμπόριο σε βιβλία, χωρίς φυσικά κανείς να είναι σίγουρος αν είναι δικές του (όπως και όλες οι δηλώσεις ή πράξεις ή θαύματα που του αποδίδονται από «αυτόπτες μάρτυρες») ή αν όντως μπορούν να σε θεραπεύσουν. Κι όμως, υπάρχουν -έστω και λίγοι- γιατροί, ομοιοπαθητικοί, βοτανολόγοι, ρεφλεξολόγοι, δάσκαλοι ρέικι και διαλογισμού που διαφημίζουν στόμα με στόμα τις θεραπείες τους ως εγκεκριμένες απ’ τον Γέροντα, προσελκύοντας ασθενείς-πελάτες κι έχοντας ως κράχτη τον Παΐσιο και τις «θαυματουργές» θεραπείες του. 
Η αρθρογράφος Σόνια Μαυρίδου. 
Η δημοσιογράφος υπερασπίστηκε τη διασκεδαστική εμμονή της «Ελεύθερης Ώρας» με τον Παΐσιο, φανερά εκνευρισμένη, στη στήλη της: «Και ας υπάρχουνε κάποια δίποδα ζωντόβολα, που μου λένε κι εμένα –τάχατες παριστάνοντας τους “φίλους”– ότι... “πρέπει να σταματήσετε, Σόνια, εκεί στην εφημερίδα να βάζετε για τους Γέροντες και τις προφητείες” κ.λπ., κ.λπ. Μπα! Γιατί, παρακαλώ, να σταματήσουμε; Δηλαδή, τι να βάζουμε, ρε παιδιά, για σταθείτε! Πως παίξανε οι ντιντήδες “τραμπάλα” στη Μύκονο ή πως “κοκκίνισε” ο... κώλος της μαϊμούς; Εγώ ένα πράγμα είπα σ’ αυτούς τους ψεύτικους “φίλους”, τους τόσο ζηλιάρηδες και αντίχριστους: “Σας κάνω οριστικά DELETE απ’ τη ζωή μου!!! Εγώ με την Ελλάδα και την Πίστη μου κι εσείς με τον Μπαθομέτη και τον Μωχαμέτη σας”!

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η παιδεία μας είναι ανάγκη να δημιουργεί ανθρώπους με κρίση!
Όλα από εκει πρέπει να ξεκινήσουν! Άλλο πίστη, άλλο αφέλεια! Ο πιστός είναι ανάγκη να κρίνει και να αμφισβητεί, αλλιώς δεν είναι πιστός, δηλαδή ελεύθερος!Και όταν υπάρχει αφελής ''πιστός'' τότε θα υπάρξει και αυτός που θα εκμεταλλευθεί την ''πίστη του''.
Τώρα, η Δικαοσύνη έπρεπε να κινηθεί το ίδιο ταχύτατα όπως με τον 27χρονο, εναντίον αυτών που με βιβλία και οτιδήποτε άλλο μέσα από τα Μ.Μ.Ε. διασύρουν τη μνήμη του Γέροντα Παίσιου λέγοντας ένα σωρό ''προφητείες'' και ''διδαχές'' που δεν ξέρουμε τι από όλα αυτά όντως είπε ο Γέροντας! Φόβος,μισαλλοδοξία,εθνικισμοί,παραμύθια... έχουν την τιμητική τους! Πάντως και ο Γέροντας πέρα από την αγιότητα του Βίου του, είπε και σωστά, είπε και λάθος πράγματα! Άνθρωπος ήταν και όχι Θεός! Ο ίδιος μάλιστα δεν μιλούσε για την τελειότητά του, αλλά μάλλον το αντίθετο! Κάποιοι του αφαίρεσαν λοιπόν, την ταπεινότητα του και την έκαναν παντογνωσία για να κερδίσουν!
Πάντως σε κοινωνία που έχει κρίση-και έτσι θα πρέπει να είναι- όλα αυτά θα πρέπει να αποβάλλονται... Κάποιους χριστιανούς τους ενόχλησε ο 27χρονος-και όχι η βάναυση εκμετάλλευση της πίστης τους εδω και πολλά χρόνια... Συνεπώς και ο 27χρονος αυτούς τους εκμεταλλευτές που λένε αυτά, και τους χριστιανούς που τα πιστεύουν έπρεπε να σατιρίσει κι όχι τον ίδιο το γέροντα Παίσιο, που δε φταίει για την απαράδεκτη εκμετάλλευσή του!

Ανώνυμος είπε...

Έως πότε θα δεχόμαστε σαν χαϊβάνια ό,τι μας σερβίρει κάθε ευφάνταστος; Η κριτική σκέψη πήγε περίπατο; Όταν κυκλοφορήθηκε και αναδημοσιεύθηκε από πολλά ιστολόγια το πλαστό θαύμα του Γέροντος Παϊσίου που επινόησε ο νεαρός δημιουργός της σελίδας «Γέροντας Παστίτσιος», κάποιος ευλογημένος είχε την απλή λογική ιδέα να το διασταυρώσει. Ρώτησε λοιπόν τις μοναχές της Σουρωτής κι έλαβε την απάντηση ότι αυτές δεν γνώριζαν κάτι σχετικό. Η γνώμη των μοναχών δημοσιεύτηκε. Αλλά ποιός ενδιαφέρθηκε; Τις μοναχές θα ακούμε τώρα; Εμείς προτιμούμε τους τηλε-πλασιέ και τα τηλε-μέντιουμ...

Ανώνυμος είπε...

Σε μια εποχή πνευματικής κρίσης σαν τη δική μας, ανθεί η εσχατολογία που προβάλλεται από τα σύγχρονα κόμικς! Ναι,κόμικς γιατί δυστυχώς έτσι προβάλλονται,έτσι είναι-πολλές φορές-,έτσι φαίνονται και από πολλούς χριστιανούς έτσι διαβάζονται!!!

Ανώνυμος είπε...

ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΕΡΜΟ ΜΟΝΑΧΟ ΠΑΪΣΙΟ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΘΑ ΤΟΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΙ ΠΟΤΕ;;;
ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΞΕΦΤΙΛΑ ΤΩΝ "ΦΙΛΩΝ" ΤΟΥ ΚΑΙ ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΞΕΦΤΙΛΑ ΤΩΝ ΕΧΘΡΩΝ ΤΟΥ...

Ανώνυμος είπε...

Πως ειναι ολοι τοσο σιγουροι οτι ο Παισιος δεν ηθελε αυτη την υπερπροβολη του ; Το ιδιο ισχυει και για τους μακαριτες γεροντες Ιωσηφ Βατοπαιδινο και Πορφυριο .Φυσικα κανεις δεν ξερει που βρισκονται τωρα που εχουν πεθανει ολοι αυτοι οι γεροντες .Ανθρωπινα κρινουμε απο τις πραξεις γιατι ανθρωποι ειμαστε την αρμοδιοτητα να κρινει ψυχες εχει μονο ο Θεος . Αυτο που γνωριζουμε λοιπον για τους συγκεκριμενους και ειδικα για τον Παισιο ειναι οτι εν ζωη ενω απο οτι φαινεται δεν ειχαν επιθυμια οπως αλλοι πολλοι ρασοφοροι για υλικες και χρηματικες απολαβες ωστοσο ειχαν την ισχυροτατη φιλοδοξια να ειναι πνευματικοι οδηγοι οχι οπως οι συνηθεις μοναχοι αλλα κατι σαν εν ζωη αγιοι . Εχω διαβασει αποσπασματα απο βιβλιο του Παισιου στην σελιδα του ιντερνετ ΟΟΔΕ και μαλλον οντως το εχει γραψει ο ιδιος οπου αυτα που περιγραφει για τις υπερφυσικες του δυνατοτητες ειναι εξωφρενικα . Οσο για τις προφητειες εθνικιστικου περιεχομενου ο ιδιος τις διεδιδε τι να κανουμε τωρα ; Αλλοι μοναχοι η ιερομοναχοι οπως οι Θεοδωροπουλος Ζερβακος και αλλοι ουδεποτε συμπεριφερθηκαν ως γκουρου και ουδεποτε εκδηλωσαν την ματαιοδοξη επιθυμια να αγιοποιηθουν μετα θανατον και ετσι αυτοι που διατηρουν στην μνημη τους τους ανωτερω εκφραζονται για αυτους σαν καλους πνευματικους ανθρωπους και το αν θα αγιασουν η οχι το αφηνουν στον Θεο . Το ιδιο συνεβη με τον Καντιωτη παρα τις οποιες υπερβολες του ουδεποτε ειπε προφητειες ουδεποτε διαδοθηκαν ψευτοθαυματα για αυτον . Καιεπισης ολοι οι παραπανω στο κυρηγμα τους γραπτο και προφορικο προσεχαν παντοτε να ειναι συμφωνοι με το ευαγγελιο . Αντιθετως ξερουμε παρα πολλες διδασκακιες γερονταδων που οχι εξ αβλεψιας αλλα επιτηδες ναι επιτηδες αντιστρατευονταν ευθεως το ευαγγελιο . Η προσβολη μνημης νεκρου που εκανε ο 27χρονος ειναι καταδικαστεα αλλα το να λεμε οτι οι Παισιος Πορφυριος και αλλοι οπως ο Εφραιμ Αριζονας δεν επιδιωξαν η δεν επιδιωκουν αυτοι που ειναι εν ζωη να τους εχει ο κοσμος σαν διορατικους προορατικους ενα ειδος υπεραγιου και υπερπροφητη να λεμε λοιπον οτι δεν πασχουν απο μεγαλη ματαιοδοξια που εν πολλοις ακυρωνει τον ιδιο τον λογο του Χριστου ειναι ανακριβες . Ελπιζω και ειμαι σιγουρος σε δημοσιευση του σχολιου . Α.Μ

π.Ν.Σ. είπε...

Δεν μπορώ να καταλάβω τι σόι λαός είμαστε ή μάλλον τι χριστιανοί είμαστε όταν εμείς ενδιαφερόμαστε για παπαδο-τηλε-μέντιουμ, για προφήτες και χαρτορίχτες και όταν το εκκλησιαστικό ήθος εκφράζεται από επισκόπους που γράφουν πύρινα άρθρα για το στοματικό και πρωκτικό σεξ!!!

Ευτυχώς όμως ο Θεός στέλνει αγίους όπως ο διασυρθής μακαριστός π. Παΐσιος μήπως και παραδειγματιστούμε, αλλά ...πέρα βρέχει!

ΟΥΑΙ ΥΜΙΝ ή μάλλον ΗΜΙΝ!!!

Ανώνυμος είπε...

ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΖΕΙ Ο ΜΕΓΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΑΠΟΛΟΓΗΤΙΚΗΣ Κ.Ε.ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙ...;;; ΤΑ ΟΣΑ ΜΠΑΙΓΝΙΩΔΗ ΚΑΙ ΦΑΙΔΡΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΛΛΑΔΑ.....". ΓΕΛΟΙΕΣ ΑΠΟΛΟΓΗΤΙΚΕΣ ΑΠΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΑ ΧΕΙΛΗ ΚΑΙ ΑΓΙΟΝΟΡΕΙΤΕΣ ΜΟΝΑΧΟΙ ΣΕ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΤΥΠΟΥ ΧΡΩΜΟΣΑΜΠΟΥΑΝ, ΟΛΑ ΣΕ ΕΝΑ ΤΣΟΥΒΑΛΙ!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Αναγκαίο συμπλήρωμα στο κατά τα άλλα κατατοπιστικότατο άρθρο,θα ήταν μια αναφορά στο ποιόν του αξιότιμου εκδότη της "Ελεύθερης Ώρας" και στις υπόγειες διασυνδέσεις/συναλλαγές του με επιφανή άτομα από τον κύκλο της Ιεραρχίας..

Ανώνυμος είπε...

Αυτός ο νεογεροντισμός θα μας φάει. Σπάνια χρησιμοποιούμε πλέον το Λόγο του Χριστού. Μόνον ο λόγος των γεροντάδων ακούγεται και κάποιες φορές είναι πέρα για πέρα παράλογος.
Όσο για τον π. Παΐσιο ας αφήσουμε να τον κρίνει ο Θεός. Προσωπικώς με προβληματίζει το γεγονός ότι οι λόγοι του, αν βέβαια είναι δικοί του, σε κάποιες περιπτώσεις είναι έντονα κομματικοποιημένοι. Όσον δε αφορά την οσιακή ζωή του κι εκεί αμφιβάλλω, γιατί δεν αποκόπηκε από τον κόσμο και να αφοσιωθεί στην άσκηση αλλά αντιθέτως, άφησε την άσκηση και βγήκε στον κόσμο και επεδίωξε να γίνει "γέροντας" τη στιγμή που δεν είχε ιερωσύνη.

Ανώνυμος είπε...

αφήστε τον Παϊσιο στην ησυχία του,
τον στρέβλωσαν άπαντες, δεν ήταν βαρεμένος...

Ανώνυμος είπε...

Πολλή ''παϊσιολογία'' έχει πέσει που οδηγεί τον κόσμο σε μια απραξία μαγικών λύσεων στα προβλήματά του.

Ανώνυμος είπε...

ΤΟΝ ΓΕΡΟΝΤΑ ΠΑΪΣΙΟ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΓΕΛΟΙΟΠΟΙΉΣΕΙ Ο ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ ΧΡΗΣΤΗΣ ΤΟΥ FACEBOOK ΤΟΝ ΓΕΛΟΙΟΠΟΙΗΣΑΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΙΚΑΝ ΠΡΩΤΙΣΤΟΣ ΟΙ ΑΓΙΟΡΗΤΕΣ ΓΙΑΥΤΟ ΚΑΙ Ο ΓΕΡΑΟΝΤΑΣ ΚΟΙΜΗΘΗΚΕ ΠΙΚΡΑΜΕΝΟΣ ΟΤΑΝ ΑΝΤΙΞΗΦΘΗΚΕ ΤΗΝ ΠΛΑΝΗ ΤΩΝ ΣΥΜΜΟΝΑΣΤΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΡΑΝ ΤΟΥ ΑΓ. ΟΡΟΥΣ ΜΕ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΑΠΟΦΑΣΗ!

Ανώνυμος είπε...

Σα να έχει δίκηο ο 29-9-2012, 2:09 μ.μ.

Ανώνυμος είπε...

O γερων Παισιος ειχε πολλές λανθασμένες θέσεις οπως και πολλοί άγιοι και πατερες της εκκλησιας και οπως πολλοί άνθρωποι. Δυστυχως ζούμε την εποχή των "μοναχοφρόνων", "πατεροφρόνων" κλπ οπαδών στην κυριολεξία του "ορθοδοξου ασκητισμού" (αυτου του "ασκητισμου" που οριζεται ως διαλεκτικο αντιθετο της ηδονικής προαιρεσης του ανθρωπου να απολαυσει την κτιση δημιουργωντας καλώς και ομοιάζοντας στον Θεο, μακρια απο καρδιοαγαπολογικες νευρωτικες θυσιαστικου τυπου αυτομαστιγωσεις/αισθησιοκτονιες) οι οποίοι ψάχνουν ένα πνευματικό στήριγμα ως είδωλο των δικών τους νοσηροτήτων και ως απάντηση/κάλυψη στην ανασφάλεια τους και στην αποτυχία του βιου τους. Ο Παισιος με τα φημολογούμενα θαύματα του, τις προφητείες, τα διορατικά αλλά και την φημολογούμενη αποστροφή από τις υλικές απολάυσεις/ηδονές τους παει γάντι. Και αν δεν υπήρχε θα τον είχαν δημιουργήσει. Δεν ξέρω αν είναι άγιος η οχι, ομως πολλές θέσεις του μπορεί να έχουν προκαλέσει κακό(πχ ενα ζευγαρι μπορει να εχει σταματήσει να κάνει έρωτα αν εχει αποδεχτεί ότι το σεξ συνιστά σαρκικό πάθος οπως ισχυριζεται ο Παισιος στο περι γαμου βιβλίο του και βεβαια οι περισσοτεροι δυστυχως εκκλησιαστικοι πατερες). Αντιθέτως άλλες θέσεις του μπορεί να έχουν ενισχύσει ανθρώπους σε προβλήματα τους. Γεγονός είναι ότι μετά από 2000 χρόνια Παυλιανικής και πατερικής ανθρωπολογιας ο ασκητισμός/ησυχασμός απέκτησε πρωτεύουσα σημασία στον χριστιανισμό χωρίς να ερωτηθούν οι έγγαμοι λαικοι. Ετσι αγιοποιούνται συνεχώς καλόγεροι γιατι εκει ψάχνουν οι ανθρωποι να βρουν αγιους αφού η αποστροφή απο τις κοσμικές απολάυσεις και τις κοσμικές δραστηριότητες θεωρείται εσφαλμένα προυπόθεση αγιότητας(ακομα και οι ευαγγελιστες ειχαν εν μερει ασκητικη νοοτροπια και χρησιμοποιησαν γλωσσα της εποχης και του περιβαλλοντος τους γι αυτο πολλες θεσεις αποδιδομενες στον Χριστο ανευ ερμηνειας και αποσπασματικα εκλαμβανονται ως ακραιες και αυθαιρετες από πλύ κόσμο ) και οι αδύναμοι και ανευ αυτοπεποίθησης άνθρωποι τρέχουν στα μοναστήρια διοτι δυστυχώς μόνο εκεί διασώζεται παρά κάποιες ησυχαστικές/ασκητικές ακρότητες ένα κοινοτικό πνεύμα. Βέβαια πολλοί και δια να πάρουν πνευματικάς συμβουλάς(πχ αν επιτρεπεται ο στοματικός ερωτας, η ποτε ερχεται ο αντιχριστος κλπ) αλλά και εύκολες ετοιμες λύσεις(εν ηδη διορατικών αποκαλύψεων του στυλ πες μου τι να κάνω με το ταδε θέμα και ανάλαβε και την ευθυνη εσυ ως πνευματικός μου για τις τυχον δικές μου μελλοντικές αποτυχίες). Στο μεταξυ χιλιαδες εγγαμοι εξακολουθουν και ανατρεφουν οικογενειες εξακολουθουν και δημιουργουν επιχειρησεις πνευμα πολιτισμο κοινωνικους αγωνες υπερ ειρηνης και δικαιοσυνης εξακολουθουν να κανουν ερωτα και την αλλη μερα να κοινωνουν γιατι δεν εγιναν δουλικα του πηδαλιου, εξακολουθουν να θεωρουν τη σεξουαλικοτητα ως δωρο του θεου (γιατι δοξα τω Θεω δεν ακουσαν Παυλους , Χρυσοστομους κ Δαμασκηνους να μην πω Ιερωνυμους και Αυγουστινους) και βεβαια εξακολουθουν να σωζονται στεφανωμενοι. Αυτοι βεβαια ΔΕΝ ειναι αγιοι, κοσμικοι υλοφρονες ανθρωποι ειναι καλε που απερριψαν την ησυχαστικη θεολογια και τα παραγωγα της. Θα τους τιμησει ομως ο θεος καποτε..Οι υπολοποι αφού εχουν ανάγκη Παισιους και Πορφυριους ας ασχολούνται με αυτούς ελεύθεροι
είναι..και ας γινουν και στυλιτες στην Πολη οταν θα την παρουμε κατα την ευχη του εν λόγω γεροντος. Τετοια κοινωνια οραματιζονται- θελουν ισως αυτο εξηγει γιατι δεν πηραμε την Πολη ακομα..η ισως και γιατι την χασαμε.

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Φίλε "7 Νοεμβρίου 2012 - 3:29 μ.μ." δε θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο!
Είπες όσα ήθελα και μαλλιάζει η γλώσσα μου να λέω... Δυστυχώς, πολλοί μέσα στο χώρο της Εκκλησίας θεοποιούν ανθρώπους, έστω κι αν το αρνούνται! Ειδωλολατρία σε άσχημη έκδοση....

Related Posts with Thumbnails