Κυριακή, 23 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΙΝΑΙ Ο Μ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ Ο ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ; ΚΑΙ Ο ΒΟΛΟΚΟΛΑΜΣΚ ΙΛΑΡΙΩΝ "ΕΜΠΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ";Τελικά αυτή η αυριανή μουσική συνύπαρξη Μίκη Θεοδωράκη και Μητροπολίτου Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα (Αλφέγιεφ) στο Ηρώδειο περιέχει - από τη φύση της άραγε; - πολύ βερμπαλισμό!
Από τη μια οι περίφημοι χαρακτηρισμοί για τον Ρώσο Μητροπολίτη συνθέτη που υπάρχουν στο δελτίο τύπου της εκδήλωσης και αναπαράγονται παντού: "ένας εκ των σημαντικότερων σύγχρονων Ρώσων συνθετών" και "ο ευρύτερα παρουσιαζόμενος από όλους τους εν ζωή Ρώσους συνθέτες"!
Από την άλλη τα όσα δήλωσε στο Έθνος ο Μητροπολίτης Ιλαρίων για τον Μίκη Θεοδωράκη:
"Τον θεωρώ ως έναν από τους καλύτερους συνθέτες του 20ού αιώνα και σίγουρα ως τον σημαντικότερο Έλληνα συνθέτη όλων των εποχών"!
Για το ότι ο Μητροπολίτης Ιλαρίων δεν ανήκει στους σπουδαιότερους σύγχρονους συνθέτες κάναμε λόγο σε προηγούμενο σημείωμά μας. Εδώ παραπέμπουμε επιπροσθέτως - για τους φιλόμουσους - στο νέο τεύχος (υπ. αρ. 54) του περιοδικού Πολύτονον (της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών) όπου υπάρχει μια σημαντική συνέντευξη της μεγάλης ρωσίδας συνθέτριας Sofia Gubaidulina. Εκεί βλέπει κανείς τη Ρωσία των σημαντικότερων σύγχρονων Ρώσων συνθετών: Ντενίσοβ, Σνίτκε, Περτ, Τίσενκο, Σιλβέστροβ, Ρασκάτοβ κ.α. Φυσικά ο Σεβ. Ιλαρίων δεν χωρά εκεί...
Τώρα, είναι ο δικός μας Μίκης Θεοδωράκης ένας από τους καλύτερους συνθέτες του 20ού αιώνα ή ο σημαντικότερος Ελληνας συνθέτης όλων των εποχών, όπως δηλώνει με πάθος ο Μητροπολίτης Ιλαρίων;
Θα πει κανείς πως πρόκειται για μια προσωπική άποψη, μια προσωπική εκτίμηση, οπότε γιατί να μπούμε στη λογική μιας, ας πούμε, αντιπαράθεσης.
Δεν μπαίνουμε. Απλώς η δήλωση του Σεβασμιωτάτου μας προκαλεί αυτόματα κάποια ερωτηματικά:
- Μπορεί να είναι άραγε ο Μ. Θεοδωράκης ένας από τους καλύτερους συνθέτες του 20ου αιώνα παγκοσμίως; Όταν μάλιστα η πλευρά του ως συνθέτη συμφωνικής και λόγιας, γενικότερα, μουσικής, δεν είναι ξεκάθαρα καθιερωμένη στο διεθνές μουσικό στερέωμα.
- Όταν τον χαρακτηρίζει ο Σεβ. Ιλαρίων ως τον σημαντικότερο έλληνα συνθέτη όλων των εποχών, θα ήταν χρήσιμο να μας διευκρινίσει το "όλων των εποχών": από την αρχαιότητα ως σήμερα; Συμπεριλαμβάνονται και η βυζαντινή περίοδος και η Τουρκοκρατία στο "όλων των εποχών";
Ανεξιχνίαστοι αι ...εκτιμήσεις του Σεβασμιωτάτου...

 

ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΗΣ
Όπως ανακοινώθηκε ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων αύριο το πρωί στις 10.30 θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης Πάνο Παναγιωτόπουλο. Την είδηση διάβασα και στον σημερινό ΒΗΜΑτοδότη (εφημ. ΤΟ ΒΗΜΑ, σ. Α62), όπου ο Μητροπολίτης Ιλαρίων χαρακτηρίζεται ως ο "εξ απορρήτων του Πατριάρχη Μόσχας κ. Κυρίλλου" και "έμπιστος του κ. Βλαντίμιρ Πούτιν". Ο ΒΗΜΑτοδότης κλείνει το σχετικό σχόλιό του ως εξής για την αυριανή συνάντηση: "Δεν θα απορήσω λοιπόν αν υπενθυμίσει στον Πάνο ότι η Μόσχα θα ήθελε ευχαρίστως μια βάση στο Αιγαίο...".
Όπως και να 'χει, το σίγουρο είναι πως ο ταλαντούχος Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ μόνο απαρατήρητος δεν περνάει στην Αθήνα...
Π.Α. Ανδριόπουλος

Υ.Γ.
1. Το Ηρώδειο αύριο θα είναι κατάμεστο. Τα εισιτήρια εξαντλήθηκαν!
2. Για μια πρόγευση της αυριανής συναυλίας βάζω ένα απόσπασμα πρόβας από το Άξιον εστί.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

"ο Μητροπολίτης Ιλαρίων χαρακτηρίζεται ως ο "εξ απορρήτων του Πατριάρχη Μόσχας κ. Κυρίλλου" και "έμπιστος του κ. Βλαντίμιρ Πούτιν"
......
ΑΡΑΓΕ, ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΦΥΣΕΩΣ Η ΤΟΙΑΥΤΗ ΔΙΠΛΗ ΙΔΙΟΤΗΣ;;;;;;;

Related Posts with Thumbnails