Τρίτη 16 Ιουνίου 2009

LAHZA - ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ


Έκθεση φωτογραφίας, με τίτλο «500 Παιδιά και 500 Κάμερες» εγκαινιάζεται απόψε στις 19:30 στην οδό Λεωνίδου 15 στο Μεταξουργείο. Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες από τη ζωή των προσφυγικών καταυλισμών των Παλαιστινίων στο Λίβανο, μέσα από τα μάτια των παιδιών.
Τα παιδιά που ζουν στους προσφυγικούς καταυλισμούς Παλαιστινίων του Λιβάνου έρχονται καθημερινά αντιμέτωπα με σημαντικές δυσκολίες και είναι αναγκασμένα να επιβιώνουν σε ένα περιβάλλον το οποίο είναι κοινωνικά, ψυχολογικά και σωματικά ανθυγιεινό.

Το 2007, με την πρωτοβουλία του φωτορεπόρτερ Ραμζί Χαϊντάρ, ξεκίνησε στον καταυλισμό Μπαντάουι το εγχείρημα “Lahza” που σημαίνει “μία στιγμή” στα Αραβικά. Στόχος του ήταν να μυήσει τα παιδιά των προσφυγικών καταυλισμών του Λιβάνου στην τέχνη της φωτογραφίας. Μία ομάδα από φωτογράφους, καλλιτέχνες και εθελοντές έκαναν μαθήματα και μοίρασαν 500 κάμερες μίας χρήσεως σε 500 παιδιά. Μέσα από τις φωτογραφίες τους, τα παιδιά έδειξαν στον κόσμο την καθημερινή τους ζωή στους προσφυγικούς καταυλισμούς.
Επιλεγμένες φωτογραφίες των παιδιών έχουν παρουσιαστεί στα πλαίσια εκθέσεων στη Βηρυτό, στο Παρίσι και τώρα έρχονται στην Αθήνα.
Το εγχείρημα “Lahza” είναι αφιερωμένο στο να προσφέρει σε αυτά τα παιδιά τη δυνατότητα της έκφρασης σε σχέση με τα δικαιώματά τους, την υγεία, την εκπαίδευση και τις ευκαιρίες για το μέλλον και ταυτόχρονα να φέρει στο φώς στιγμιότυπα από τη ζωή τους.

Η έκθεση διοργανώνεται στην Αθήνα από την Γιολάντα Μαρκοπούλου, ταλαντούχα νέα σκηνοθέτη που μας χάρισε κατά την θεατρική σεζόν που πέρασε τους Νεκρούς Ταξιδιώτες, και τις Σάμαρ Σουχάιμπαρ, Κάρλα Τάνας και Ελένη Βαρβιτσιώτη σε συνεργασία με το Λιβανέζικο Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Zakira. Ο Μ.Κ.Ο. Zakira (“μνήμη” στα Αραβικά) είναι μία εθελοντική οργάνωση που προωθεί τη διάδοση της φωτογραφίας στο Λίβανο ως μια μορφή τέχνης, ένα εργαλείο αποτύπωσης της πραγματικότητας και μιας μορφής επαγγελματικής δεξιότητας.

Τα έσοδα από την έκθεση θα διατεθούν για την ενίσχυση του Μ.Κ.Ο. Zakira.
Διάρκεια Έκθεσης: από 16/06/09 έως 26/07/09 & από 02/09/09 έως 04/10/09
Ώρες Λειτουργίας: από Τετάρτη έως Κυριακή, 17:00 – 21:00

1 σχόλιο:

Ρ.Σ. είπε...

εντυπωσιακή η ιδέα να πάνε κάποιοι να πλησιάσουν αυτά τα ταλαίπωρα παιδιά που δεν τους έφτασε να τους κλέψουν την πατρώα γη αλλά τους στέρησαν και το διακαίωμα έκφρασης... με το τρόπο αυτό μακάρι να ακουστεί η φωνή της διαμαρυρίας τους για την αδικία που βιώνουν κάτω από την αιγίδα του πολιτισμένου κόσμου.

Related Posts with Thumbnails