Την ώρα της κρίσης των ελληνορωσικών σχέσεων ο Πατρών Χρυσόστομος βρίσκεται στη Ρωσία (Ιούλιος 2018) |
Ρωσική διείσδυση με αιχμή την Ορθοδοξία
Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου
Προ ολίγων ημερών εορτάστηκε λαμπρά η μνήμη των Αγίων Σεργίου και Γερμανού των θαυματουργών, στην Ιερά Μονή Βαλαάμ στην Αγία Πετρούπολη.
Στο Καθολικό της Ιεράς Μονής τελέστηκε Πατριαρχική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κυρίλλου.
Ο φετινός εορτασμός πραγματοποιήθηκε και με την παρουσία του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος διατηρεί στενές σχέσεις με την Μονή Βαλαάμ.
Ανάμεσα στους ιεράρχες που συλλειτούργησαν με τον Πατριάρχη Μόσχας ήταν και ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος, ο οποίος …βρέθηκε στους εορτασμούς (δεν υπάρχει καμία ανακοίνωση από την Μητρόπολη Πατρών για το θέμα), μαζί με τον Μητροπολίτη Μαντινείας Αλέξανδρο.
Ο Πατριάρχης Μόσχας χαιρέτισε την παρουσία των δύο ελλήνων ιεραρχών.
Την ώρα που στην Ελλάδα επικρατεί διπλωματικός πυρετός, με αφορμή την απέλαση ρώσων διπλωματών, και οι αναφορές για την ρωσική διείσδυση στην Ελλάδα μέσω Ορθοδοξίας είναι πολλές και συγκεκριμένες, ο Μητροπολίτης Πατρών βρίσκεται πολύ …κοντά στον πρόεδρο Πούτιν.
Η ιστορία βέβαια ξεκινάει από το 2013, τουλάχιστον…
Σε σχετικό κείμενό μας γράφαμε τότε, με αφορμή την μεγάλη ρωσική περιοδεία του Σταυρού του μαρτυρίου του Πρωτοκλήτου (Ιούλιος 2013), που φυλάσσεται στο ναό του Πολιούχου των Πατρών και για πρώτη φορά εξήλθε της πόλεως.
«Την μεταφορά του ιερού κειμηλίου έχει αναλάβει το ρωσικό ίδρυμα "Άγιος Ανδρέας" του οποίου ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Γιακούνιν είναι και ο επικεφαλής των Ρωσικών Σιδηροδρόμων. Ο ισχυρός παράγων της οικονομικής ζωής της μεγάλης Ρωσίας μίλησε στην εφημερίδα Το Βήμα για την επιθυμία του να συμμετάσχει στον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, και αποκαλύπτει το ενδιαφέρον της εταιρείας του για επενδύσεις στην Ελλάδα.
Ο τίτλος του σχετικού δημοσιεύματος αφήνει εύγλωττους υπαινιγμούς για την συγκυρία της μεταφοράς του Σταυρού του Αποστόλου Ανδρέα στη Ρωσία, με τη φροντίδα του Βλαντιμίρ Γιακούνιν.
Οι ευσεβείς, όμως, χριστιανοί, ας μην ακολουθήσουν τέτοιους ...ασεβείς συνειρμούς και ας αρκεσθούν στους λόγους του Μητροπολίτου Πατρών Χρυσοστόμου σε σχετικό κείμενό του:
"Ὁμολογῶ ὅτι προβληματιστήκαμε πολύ, ἕως ὅτου ἀποφασίσωμε περί τοῦ πρακτέου. Ὁ προβληματισμός μας ἔγινε προσευχή θερμή καί παράκληση πρός τόν Ἅγιο Ἀνδρέα, ὥστε ἄν εἶναι θέλημα Θεοῦ καί τοῦ ἰδίου τοῦ Ἀποστόλου ἐπιθυμία, νά πραγματοποιηθῇ ἡ ἱερά αὐτή ἀποδημία τοῦ Σταυροῦ τοῦ Πρωτοκλήτου στήν Ρωσία. Ὁ Ἅγιος μᾶς ἔδειξε τό θέλημά του καί ἔδωσε τήν συγκατάθεσή του μέ τόν δικό του τρόπο. Μᾶς ἀπήντησε μέσα ἀπό σημεῖα, διά τά ὁποῖα θά ὁμιλήσωμε, ὅταν εἶναι καιρός".
Αυτά πριν πέντε χρόνια.
Τώρα η όλη εμπλοκή της Πάτρας με την Ρωσία έχει αποσαφηνιστεί πλήρως.
Η Πάτρα είναι στον χάρτη του «ρωσικού δικτύου στην Ελλάδα» που στήθηκε με αιχμή την Ορθοδοξία.
Σε σημερινό (15-7-2018) δημοσίευμα την εφημερίδας Το Βήμα, αναφέρεται ρητά και κατηγορηματικά η Πάτρα:
«Υπάρχουν Μητροπόλεις με φανερή επιρροή από τον ρωσικό παράγοντα, όπως της Πάτρας, όπου δραστηριοποιείται το Ίδρυμα «Άγιος Ανδρέας», επικεφαλής του οποίου είναι ο Βλαντίμιρ Γιακούνιν, προσωπικός φίλος του Πούτιν, πρώην πρόεδρος των Ρωσικών Σιδηροδρόμων».
Αξίζει να σημειωθεί το γεγονός ότι το διορθόδοξο συνέδριο για τον Άγιο Ανδρέα, που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα τον Νοέμβριο του 2017, ήταν, φυσικά, μία υπόθεση του Ρωσικού Ιδρύματος «Άγιος Ανδρέας», που σημαίνει πως δεν ήταν μια …αθώα χορηγία, αλλά μια γενναία διείσδυση και επιρροή.
Εννοείται πως ήταν παρών ο Βλαντίμιρ Γιακούνιν, Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Αγίου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου και διδάκτωρ πολιτικών επιστημών. Αυτός έκανε το συνέδριο. Η Μητρόπολη Πατρών ήταν το …πρόσχημα. Αυτό φυσικά δεν αναιρεί τις ευθύνες της, οι οποίες – όπως εξελίσσονται τα ελληνορωσικά – είναι τεράστιες.
Γράφτηκε ότι πριν από λίγες μέρες, υπήρξε μια πρωτοβουλία του Μητροπολίτου Πατρών Χρυσοστόμου για την άμεση σύσταση και λειτουργία ενός Συλλόγου στην Πάτρα, υπό μορφή Αδελφότητας, που θα έχει ως κύρια αποστολή του να καταστήσει, ενεργά και διαχρονικά, την Πάτρα ως κέντρο παγκόσμιου θρησκευτικού τουρισμού.
Πολύ σωστή η ενέργεια του Σεβασμιωτάτου, αλλά θα πρέπει να μας εξηγήσει τι ρωσική …δόση έχει αυτή η πρωτοβουλία του.
Είναι γνωστό πως ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος δεν θέλει τις διαχριστιανικές σχέσεις – λόγω «καθαρότητας» στην πίστη - οι οποίες κάλλιστα θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στην Πάτρα, λόγω της οικουμενικότητας του Πρωτοκλήτου. Άρα, μοιραία η πρωτοβουλία του περιορίζεται στον ορθόδοξο κόσμο. Μήπως η Ρωσία θα έχει, επίσης …μοιραία, την μερίδα του λέοντος;
Η Πάτρα, πάντως, φαίνεται πως θα είναι στο επίκεντρο των ελληνορωσικών σχέσεων, οι οποίες μπήκαν ήδη σε τροχιά κρίσης…
1 σχόλιο:
Πόσο δίκιο έχεις... Απίστευτα πράγματα. Και η μυστικότητα του Πατρών ύποπτη... Που δεν κάνει βήμα χωρίς κάμερες κλπ
Δημοσίευση σχολίου