Δευτέρα, 1 Ιανουαρίου 2018

ΤΟ ΝΕΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΛΟΓΑΡΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ (ΒΙΝΤΕΟ)


Το νέο μυθιστόρημα του αγαπημένου της Ιδιωτικής Οδού Κώστα Λογαρά,  «Τα πουλιά με το μαύρο κολάρο» (εκδ. Καστανιώτη), ήδη έχει κερδίσει το αναγνωστικό κοινό και τους κριτικούς. 
Βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, το νέο κοινωνικό μυθιστόρημα του Κώστα Λογαρά μας υπενθυμίζει ότι ο συγγραφέας (πρέπει να) ζει με ένταση το παρόν, εμπνέεται από αυτό και αποτελεί το υλικό της τέχνης του, άρα ο συγγραφέας παίρνει θέση και δεν είναι ...αποστασιοποιημένος από το γίγνεσθαι. 
Και βέβαια το παρόν υπάρχει σε άμεση συνάρτηση με το μέλλον, γι' αυτό έγραψε προσφυώς ο Θανάσης Νιάρχος: "...γραμμένο το μυθιστόρημα «Τα πουλιά με το μαύρο κολάρο» περισσότερο για να διαβαστεί στο μέλλον παρά στο παρόν, αφού παραμένει ολοφάνερος ο χαρακτήρας του, αν και μυθιστόρημα, ως μιας τελεσίδικης μαρτυρίας, επιμένει στη χωροταξική διαστρωμάτωση μιας πόλης - της Πάτρας - επειδή ακριβώς τη λογαριάζει ως αθωωτική για κάθε περιθωριακό ή αποσυνάγωγο στοιχείο της, όποιο παράπτωμα και αν το βαραίνει."
Η υπόθεση με λίγα λόγια έχει ως εξής: 
Ο Μαρίνος Τριάντης ζει μόνος στην Πάτρα, σ’ έναν απόμερο δρόμο του λιμανιού της – πέρασμα μεταναστών προς την κοντινή Ιταλία. Μοναδική του συντροφιά το σκυλί του, ο Ραμόν. Είναι Οκτώβρης του 2011 κι έχει μόλις αποφυλακιστεί, ύστερα από τριάντα χρόνια κάθειρξης για τη δολοφονία του δεκαεξάχρονου «φίλου» του. Με το στίγμα του ισοβίτη να τον ακολουθεί, σε μια πόλη ρημαγμένη από την κρίση και αλλαγμένη από το χρόνο, προσπαθεί να επιβιώσει ζώντας με τα ψίχουλα από την ήδη πενιχρή σύνταξη της γριάς μάνας του. Παλεύει να προσαρμοστεί στη νέα του ζωή. Αλλά είναι αμφίβολο αν θα καταφέρει να σταθεί όρθιος σε έναν τόπο που μοιάζει να καταρρέει. Εμπνευσμένο από αληθινά γεγονότα, το μυθιστόρημα παρακολουθεί τη δραματική ιστορία ενός ανθρώπου παράλληλα με την πτωτική πορεία μιας χώρας. Σε πρώτο πλάνο το άτομο ως όργανο του ανεξέλεγκτου κακού. Στο φόντο η αυθαιρεσία της εξουσίας, που συντελεί στη διάβρωση της κοινωνίας και στη διάχυση του κακού πάνω στο σώμα της. 
Με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του νέου βιβλίου του Κώστα Λογαρά, θυμίζουμε εδώ μια κουβέντα που κάναμε μαζί του στο intv.gr για την ποίηση, την λογοτεχνία, το θέατρο, τον έρωτα και τον Παπαδιαμάντη, την παιδεία και τον πολιτισμό, την ανυποληψία της πολιτικής, την Πάτρα και τον μύθο της, την σημασία της ιστορικής συνέχειας, την αξία του διακριτικού στην... αδιάκριτη εποχή μας.
Π.Α.Α.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails