Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΚΑΘΑΙΡΕΣΕΩΣ ΤΩΝ "ΑΚΑΘΑΙΡΕΤΩΝ ΠΥΡΓΩΝ"!


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Ένας νέος αστέρας στο στερέωμα του «αντιοικουμενιστικού αγώνα», ο οποίος ανέτειλε με αφορμή την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδοξίας, είναι ο καθηγητής (επ.) του Εκκλησιαστικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Α.Π.Θ. Κυριάκος Κυριαζόπουλος. 
Ο κ. καθηγητής σε ένα πρόσφατο άρθρο του με τίτλο: «Είναι οι λεγόμενες «Πανορθόδοξες ή Ημι-Πανορθόδοξες Σύνοδοι» πραγματικές Σύνοδοι ή απλά συνέδρια εκκλησιών;», μου κάνει την τιμή να αναφέρεται στο κείμενό μου «Καθαίρεση στους κληρικούς που σπείρουν ζιζάνια στο σώμα της Εκκλησίας». 
Γράφει λοιπόν: «Χαρακτηριστική περίπτωση συνιστούν οι προαναγγελθείσες, από τον δημοσιογράφο κ. Παναγιώτη Ανδριόπουλο (Φως Φαναρίου με περαιτέρω ανάρτηση στη Ρουμανική) Α) καθαιρέσεις των κληρικών 1) π. Θεοδώρου Ζήση, ομότιμου καθηγητή Πατρολογίας της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ., 2) π. Αναστασίου Γκοτσόπουλου, εφημερίου της ενορίας Αγίου Νικολάου, της Μητροπόλεως Πατρών, 3) π. Πέτρου Χιρς, εφημερίου της ενορίας Προφήτου Ηλιού, Πετροκέρασων Θεσσαλονίκης, Μητροπόλεως Ιερισσού, 4) του π. Ματθαίου Βουλκανέσκου, εφημερίου της ενορίας Παναγίας Οδηγήτριας Λόφου Βώκου, Μητροπόλεως Πειραιώς, και Β) αφορισμοί 1) του κ. Δημητρίου Τσελεγγίδη, καθηγητή Δογματικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ., και 2) του μοναχού Σεραφείμ Ζήση, από μέλλον να συγκληθεί Συνέδριο Αυτοκέφαλων Εκκλησιών μετονομασμένο ψευδεπίγραφα σε «Πανορθόδοξη Σύνοδο», με βάση ανυπόστατες σε βάρος τους κατηγορίες για δήθεν «αντιεκκλησιαστική δράση, σκανδαλισμό των πιστών, προτροπή αυτών σε απείθεια, και καταφρόνηση της Κανονικής Εκκλησίας και της μέσα σε αυτήν παραδεδομένης τάξεως, και με βάση το άρθρο 22 του εγκριθέντος από τη λεγόμενη ‘Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδοξίας’ (ήτοι των δέκα Αυτοκέφαλων Εκκλησιών που συμμετείχαν σε αυτήν και οι οποίες εκπροσωπούν μόνον το ένα τρίτο των Ορθοδόξων), το οποίο άρθρο απαγορεύει απολύτως – το οποίο άρθρο έρχεται σε ευθεία αντίθεση τόσο προς την, κατά τα ανωτέρω, Ορθόδοξη Εκκλησιολογία και το Ορθόδοξο Κανονικό Δίκαιο, όσο και προς το Σύνταγμα της Χώρας (θρησκευτική ελευθερία, ελευθερίες σκέψεως και εκφράσεως) – οποιαδήποτε κριτική των ψηφισθέντων ‘συνοδικών’ κειμένων». Στώμεν καλώς!» 
Αυτό λέω κι εγώ κ. καθηγητά: Στώμεν καλώς! 
Γιατί καταλαβαίνετε ό,τι θέλετε και γράφετε όπως τα θέλετε.
Θεωρείτε ότι με την πρότασή μου «προανήγγειλα» καθαιρέσεις και αφορισμούς από μία μέλλουσα να συνέλθει Πανορθόδοξη Σύνοδο. Όμως, καλό θα ήταν να μπορούσατε να διακρίνετε πως πρόκειται για μια προσωπική πρόταση, με βάση συγκεκριμένα θεολογικά κριτήρια – που δεν είναι «ανυπόστατες κατηγορίες» - την οποία διατυπώνω ευθαρσώς, χωρίς να υποδεικνύω ποια Εκκλησία ή ποια Σύνοδος θα την υλοποιήσει, όπως εσείς και οι όμοιοι σας αρέσκεστε να κάνετε. Να υποδεικνύετε στους πάντες τα πάντα.
Άλλωστε, έχω πλέριο τέτοιο ...δικαίωμα, αφού εσείς και οι ομόφρονές σας δεν διστάζετε να αποκαλείτε «αιρετικούς» ή «αιρετίζοντες» ή «προδότες της πίστεως» Προκαθημένους των Ορθοδόξων Εκκλησιών ή αποκαλείτε την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο «ψευδοσύνοδο», «συνέδριο», «ληστρική» κ.ο.κ.
Στην περίπτωση των «υπό καθαίρεση» - κατ’ εμέ - δεν πρόκειται για την διατύπωση μιας διαφορετικής άποψης, αλλά για φωτιά στα θεμέλια της Εκκλησίας, με πρόσχημα την καθαρότητα της πίστης, θεωρώντας εαυτούς "ακαθαίρετους πύργους"!
Ελπίζω πάντα πως η Εκκλησία όταν εξαντλήσει την μακροθυμία της, θα επιβάλει τα ανάλογα πνευματικά επιτίμια, τα οποία σκοπό έχουν όχι την «φίμωση», όχι την «τιμωρία», αλλά τον μετριασμό – κατά το δυνατόν – του εωσφορικού εγωϊσμού των συγκεκριμένων κληρικών, ο οποίος προκαλεί σοβαρά προβλήματα στη ζωή της Εκκλησίας.
Η Εκκλησία της Ρουμανίας έκανε μια καλή αρχή με την ακοινωνησία του κληρικού Ματθαίου Βουλκανέσκου. 
Ας ελπίσουμε πως θα υπάρξει και συνέχεια.
Και επιτρέψτε μου και ένα λεπτό ερώτημα Κανονικού Δικαίου: 'Ενας κληρικός που ετέθη σε ακοινωνησία από μία Ορθόδοξη Εκκλησία, όπως ο Ματθαίος Βουλκανέσκου εν προκειμένω, βρίσκεται ακωλύτως εν κοινωνία με τις υπόλοιπες Αυτοκέφαλες Ορθόδοξες Εκκλησίες;
Ο κληρικός Ματθαίος Βουλκανέσκου πόσο "ακοινώνητος" είναι εν τη καθόλου Εκκλησία; 

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

O εν λόγω καθηγητής του Εκκλησιαστικού Δικαίου να απαντήσει πρώτα -ακριβώς επειδή είναι καθηγητής του εκκλησιαστικού (όχι μόνο κανονικού..) δικαίου- στο ερώτημα εάν υπέρκεινται ή όχι οι Ιεροί κανόνες των κοσμικών νομοθετημάτων και μετά να ασχοληθεί με το Συνοδικό θεσμό!

Επαμεινώνδας Μανδηλάς είπε...

Αυτό ακριβώς:Το δυστύχημα σε τούτον τον τόπο είναι πως ο καθείς -εγγράμματος
ή αγράμματος πιστός- δίνει την όποια ερμηνεία επιθυμεί και τον βολεύει και άντε μετά να βγάλεις άκρη στα της Εκκλησίας θέματα!
Ενώ κανείς δεν μιλάει για θέματα ιατρικά, φιλολογικά, στρατιωτικά, τεχνολογικά κ.α., σε θέμα εκκλησιαστικά έγιναν όλοι τους ΘΕΟΛΟΓΟΙ!!!

Μετά, είναι να μην επαναστατείς, όταν σε θέματα θεολογίας έχει άποψη και η "κουτσή Μαρία" !!!

Αφήνω απ΄ έξω τις ΦΟΝΤΑΜΕΝΤΑΛΕΣ,γιατί η περίπτωση τούτη χρήζει ψυχοθεραπείας!!!

ΔΙΟΓΕΝΗΣ -(Ε.Μ.)

Ανώνυμος είπε...

Εγώ θέλω να στρέψω αλλού τη συζήτηση. Γιατί να γίνεται ο καθένας καθηγητής πανεπιστημίου;

Ανώνυμος είπε...

Δάβασε ανώνυμε 21 Σεπτεμβρίου 2016, το βιβλίο του π. Βασ.Θερμού "Έθνος- σκαντζόχοιρος" και θα καταλάβεις πολλά.
Αναρχοχριστιανός

Ανώνυμος είπε...

Η Εκκλησία της Ελλάδος και η Σύνοδος της τώρα σώζουν τα ελληνόπουλα από τα νέα επικίνδυνα όπως είπαν θρησκευτικά και δεν υπάρχει λόγος να ξεκαθαρίσουν στο ποίμνιο τους τι στο καλό ήταν η Σύνοδος της Κρήτης Αγία και Μεγάλη ή ληστρική και ακόμα χειρότερα; Έτσι το έχουν αφήσει στην προαίρεση του καθενός. Δεκτή κάθε τοποθέτηση, αφού δεν αγγίζει το εκκλησιαστικό status quo στη χώρα και δε χαλάει το χουζούρι κανενός. Το πολύ πολύ αν αγριέψει ο φονταμενταλισμός θα ρίξουμε το φταίξιμο στον Πατριάρχη και όλα καλά. Έτσι όσοι έχουν θέμα ας λύσουν τις διαφορές τους σε διαδικτυακούς καυγάδες ή όπου και όπως θέλουν. Ουδείς λόγος συγκίνησης. Σε αντίθεση με αυτά τα δευτερεύοντα ή τριτεύοντα και παντελώς αδιάφορα θέματα για να ασχοληθεί η εν Ελλάδι Εκκλησία τα μη ομολογιακά θρησκευτικά δημιουργούν δεδομένα ... που πρέπει πάσι θυσία να προληφθούν με κάθε τρόπο.

Related Posts with Thumbnails