Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΟΥ ΧΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ



Το Πολεμικό Ναυτικό τίμησε την μνήμη του Μακαριστού Μητροπολίτου Χίου κυρού Διονυσίου, τελώντας το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο από την κοίμησή του, την Κυριακή 28 Αυγούστου, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Πόρου, αποτίοντας φόρο τιμής στον Ιεράρχη που επί σχεδόν εικοσαετία υπηρέτησε στις τάξεις του ως στρατιωτικός Ιερεύς μέχρι και της θέσεως του Διευθυντού Θρησκευτικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο Ναός και ο χώρος γνώριμος στον Μακαριστό Ιεράρχη, καθώς και τα πρόσωπα από της εποχής που ο τότε νεοαφιχθείς στον Πόρο πατήρ Διονύσιος διεδέχθη τον αποχωρούντα Αρχιμανδρίτη του Στόλου Προκόπιο Μενούτη, μετέπειτα Μητροπολίτη Κεφαλληνίας.

Την λειτουργία ετέλεσε ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Ηλίας Δροσινός, πνευματικό ανάστημα και χειροτονία του Χίου Διονυσίου, που κατάγεται από τον Πόρο και στο αναλόγιο έψαλε ο βυζαντινολόγος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Διονύσιος Καλαμάκης.

Παρόντες ο Διοικητής του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Πλοίαρχος Δημήτριος Λεμονής ΠΝ, ο τέως Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Γεώργιος Καλός, ο Σπύρος Σπυρίδων, Σύμβουλος Περιφέρειας Αττικής (Νήσων), τ. Γ. Γραμματέας Περιφέρειας Δ. Ελλάδος και τ. Δήμαρχος Πόρου, οι Ναύαρχοι εν αποστρατεία Νικόλαος Ακύλας και Ιωάννης Μανιάτης, οι Αρχιπλοίαρχοι εν αποστρατεία Γεώργιος Αλιφέρης και Παναγιώτης Γκύζης, καθώς και πλήθος κόσμου από την Αθήνα, τον Πειραιά και τον Πόρο, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να παραστούν στην εξόδιο ακολουθία στην Χίο.

Για την προσωπικότητα και το έργο του εκλιπόντος Ιεράρχου ωμίλησαν ο π. Ηλίας Δροσινός και ο Άγγελος Δενδρινός, Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Εθελοντισμού Άγιος Αιμιλιανός, τα κείμενα των οποίων παραθέτουμε:


Ομιλία π. Ηλία Δροσινού

Το πρωϊ της Κυριακής 17ης Ιουλίου εξεδήμησεν προς Κύριον ο Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών Διονύσιος ο Μπαϊρακτάρης. Της νεκρωσίμου ακολουθίας γενομένης εις τον Μητροπολιτικόν Ναόν Χίου προέστη ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος πλαισιούμενος υπό Αρχιερέων και σύμπαντος του τοπικού κλήρου. Τον Οικουμενικόν Πατριάρχην εξεπροσώπησεν ο Μητροπολίτης Μηθύμνης ο και Τοποτηρητής κ. Χρυσόστομος. Μνημειώδη επικήδειον λόγον εξεφώνησεν ο Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου και πνευματικόν τέκνον του εκλιπόντος, Αρχιμανδρίτης Μάρκος Βασιλάκης, Χίος την καταγωγήν.

Ο Μακαριστός Ιεράρχης υπήρξε σεμνός και πράος, ευγενής και αριστοκράτης, ιεροπρεπής κατά την εμφάνισιν, σοβαρός και λιτός εις την ιδίαν αυτού ζωήν, πρότυπον πολυμερούς πλήν αθορύβου φιλανθρωπίας, φιλεργίας και ευγενείας ψυχής.

Αξίζει τα τονισθεί το γεγονός ότι κατά την διάρκεια της διακονίας του εξελέγη υπό του κλήρου Γενικός Γραμματεύς του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος, όταν ανεσυστήθη μετά την Κατοχή, γεγονός άκρως τιμητικόν, λόγω του νεαρού –τότε- της ηλικίας του, οφειλόμενον εις το ήθος και την οξυδέρκειάν του.

Με την κοίμησίν του έσβησε το ευπροσήγορον φως των οφθαλμών του που εσκόρπα την χαράν και την καλωσύνην της καρδίας του, ενώ τα γλυκύφωνα χείλη του έκλεισαν διά να συνεχίσουν τον ύμνον των Αγίων και των Αγγέλων του Θεού.

Ο Χίου Διονύσιος απεδείχθη εις τον βίον του δόκιμος εν πάσι και ευρισκόμενος ενώπιον του θρόνου του δικαιοκρίτου Θεού δύναται να λάβη κατά τον Απόστολον Ιάκωβον «τον στέφανον της ζωής, Ον ευηγγελίσθη Κύριος τοις αγαπώσιν Αυτόν» (Ιακ. Α’ 12).


Ομιλία Άγγελου Δενδρινού

Η είδηση του θανάτου του Μητροπολίτου Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, Υπερτίμου και Εξάρχου πάσης Ιωνίας κυρού Διονυσίου Μπαϊρακτάρη στις 17 Ιουλίου 2011, μετά σύντομη νοσηλεία του, ήρθε να κλείσει το κεφάλαιο της διακονίας του στην Εκκλησία και την κοινωνία, την πορεία του οποίου διήνυσε εφοδιασμένος με θεολογικές και νομικές πανεπιστημιακές γνώσεις, πηγαία δικαιοσύνη, αξιοπρέπεια, εντιμότητα και αγάπη προς τον Θεό, την Πατρίδα και τον συνάνθρωπο.

Μια διακονία που ξεκίνησε προ πενηνταεννέα ετών, το 1952, με την χειροτονία του ως Διακόνου, την οκτάχρονη υπηρεσία του ως Αρχιδιακόνου στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, την χειροτονία του ως Πρεσβυτέρου το 1960, την δεκαοκτάχρονη υπηρεσία του στις Τάξεις του Πολεμικού Ναυτικού (1960-1978), οπου δίδαξε στις Παραγωγικές Σχολές Υπαξιωματικών Πόρου και Ναυστάθμου Σαλαμίνος, για να λάβει στην συνέχεια τη θέση του Γενικού Διευθυντή Θρησκευτικού των Ενόπλων Δυνάμεων το 1979.

Η Εκκλησία, εκτιμώσα το έργο και την προσωπικότητά του τον εξέλεξε Μητροπολίτη Χίου, όπου κλήρος και λαός της θεοσώστου λαχούσης επαρχίας του, της μυροβόλου ναυτομάνας του Αιγαίου, τον υπεδέχθη ανήμερα των Ελευθερίων της Νήσου και ενθρονίστηκε στις 16 Νοεμβρίου 1979.

Κατά την 32 χρονη Αρχιερατεία του προσέφερε πολλές και ποικίλες υπηρεσίες στην Εκκλησία, μετέχων σε πολλές Εκκλησιαστικές Αποστολές τόσο του Εξωτερικού όσο και του Εσωτερικού και ως Τοποτηρητής Επίσκοπος των Ιερών Μητροπόλεων Σάμου & Ικαρίας και Μυτιλήνης.

Ο ευσεβής λαός της Χίου και οι απανταχού Γης απόδοιμοι Χιώτες, Ψαριανοί και Αιγνουσιώτες θα θυμούνται με αγάπη και ευγνωμοσύνη τον πολίο Ιεράρχη τους σαν σεβαστό πατέρα και Ποιμενάρχη, θα προσεύχονται πάντα για την ανάπαυση της ψυχής του και θα διατηρούν την μνήμη του άληστο.

Χαρά εκφράζουμε σήμερα για την τέλεση του τεσσαρακονθημέρου μνημοσύνου από της κοιμήσεως του αλησμόνητου Χίου Διονυσίου από το ένδοξο Πολεμικό Ναυτικό, που ο κυρός Ιεράρχης υπηρέτησε και διηκόνησε επί σχεδόν εικοσαετία. Πολλά έχουν να θυμηθούν γι' αυτόν τόσο οι υπηρετήσαντες Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί και Ναυτοδίοποι των παραγωγικών Σχολών Πόρου και Σαλαμίνος, καθώς και οι κάτοικοι των περιοχών αυτών.

Παράλληλα, συγχαίρουμε τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο πατέρα Ηλία Δροσινό, Διευθυντή του Κινήματος Αγάπης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και ιερατικώς προϊσταμένου του Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής οδού Ακαδημίας στην Αθήνα, πνευματικό ανάστημα και χειροτονία του μακαριστού Ιεράρχου, τόσο για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας και του Μνημοσύνου, όσο και για την εν γένει φροντίδα και περιποιήσεις που προσέφερε ανελλιπώς στον πνευματικό του πατέρα, ο οποίος τον περιέβαλε με την αγάπη του και την εμπιστοσύνη του.

Ο Χίου Διονύσιος θα παραμένει στην μνήμη μας για πολλούς και διάφορους λόγους. Λόγους προσωπικούς και ιδιαίτερους. Η μελωδική αξέχαστη φωνή της ψαλμωδίας του αντηχεί ακόμη στ΄ αυτιά μας και οι προτροπές του για αγάπη άνευ όρων προς τον Θεό, την Πατρίδα και τον συνάνθρωπο θα είναι οι κοινές παρακαθήκες που αφήνει σε όλους μας.

Μακαριστέ Γέροντα η Χία γη σε αγκαλίαζει πλέον για πάντα. Τα λόγια αυτά καταθέτω εδώ στον Πόρο, τόπο που εξ ίσου αγάπησες, μεταφέροντας την θλίψη του καπετάν Νικόλα Φράγκου, Προέδρου του Συνδέσμου των απανταχού Γης Καρδαμυλιτών, της εριτίμου κυρίας Καλλιόπης Σαμωνά-Σκηνίτη, Προέδρου της Ορθοδόξου Πολιτιστικής Ενώσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των μελών της Διεθνούς Εταιρείας Εθελοντισμού, του Διοικητικού Συμβουλίου της οποίας έχω την τιμή να προεδρεύω, οργανώσεις που περιέβαλλες με την φροντίδα και τις συμβουλές σου.
Διονυσίου του αειμνήστου Μητροπολίτου Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, Υπερτίμου και Εξάρχου πάσης Ιωνίας αιωνία η μνήμη.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αιωνία είη η μνήμη του μακαριστού Ιεράρχου-Μητροπολίτου μιάς εκ των εν Αιγαίω Μητροπόλεων του Οικ.Θρόνου(Νέαι Χώραι..). Ευελπιστούμεν ότι η καθ'Ελλάδα Σύνοδος θα πράξει-εάν ήδη δεν έπραξε- τα δέοντα, παρά τω Οικ.Πατριαρχείω Κωνσταντινουπόλεως, ώστε να καταστεί δυνατή η κανονική, εκ νέου, πλήρωσις της Μητροπόλεως Χίου κατά τα συμπεφωνημένα, απ'αιώνος σχεδόν, μεταξύ των δύο Εκκλησιών(Κων/λεως & Ελλάδος)ώστε να αποφευχθεί τυχόν εκ νέου διάπραξις του εκκλησιαστικού αδικήματος της "εισπηδήσεως εις αλλοτρίαν Εκκλησιαστικήν επαρχίαν" ως συνέβη, δυστυχώς, εν έτει 2004 και δη διττώς.

Related Posts with Thumbnails