ταμπού οι αναφορές σε αυτοκράτορες και γραμματικούς
ξερή φιλολογία κάπου για σένα γράφει.
Προσκυνητής τώρα στη Μονή των Φιλανθρωπηνών
τη λίμνη της Κυρά-Φροσύνης διαπλέω.
Έμπειρος περατάρης με διαπορθμεύει
φαντάζομαι το ξεραμένο αίμα του Αλή
πιο κει την θύρα δρασκελώ αρχαίας εκκλησίας.
Σε θρόνο ο τελειωτής, ο Παλαιός των Ημερών,
περικείμενον νέφος μαρτύρων και αγίων.
Και αντικρίζω ασκεπείς δικά τους λόγια να διαβάζουν
ο Πλάτων, Απολλώνιος ο Τυανεύς, Σόλων ο Αθηναίος
ο Αριστοτέλης, ο Πλούταρχος ο Θουκιδίδης,
Χίλων ο Λακεδαιμόνιος, έσχατος και πρώτος.
Τον Κύριο ασπάζομαι και προχωρώ
δέηση με τα δικά σου λόγια αναπέμπω,
εἴπερ τινός βούλοιο τῶν ἀλλοτρίων
τῆς σῆς ἀπειλῆς ἐξελέσθαι, Χριστέ μου,
Πλάτωνα καί Πλούταρχον ἐξέλοιό μοι,
και πιάνω τους αιώνες στην παλάμη μου
τα ειλητάρια τους σαν αγγίζω.
Ιωάννης Μαυρόπους = Βυζαντινός λόγιος και ποιητής. Η γέννησή του τοποθετείται πέριξ του 1000 μ.Χ. και ο θάνατός του το 1070. Σπούδασε ρητορική, λογική, μεταφυσική, ηθική, μαθηματικά, φυσικά, νομικά και λατινικά. Συνέταξε τη Νεαρά, τη σχετική με τη λειτουργία της νομικής σχολής, επί Κωνσταντίνου Θ’ Μονομάχου (1042-55). Έγραψε μεγάλο αριθμό ιαμβικών ποιημάτων, εκκλησιαστικούς ύμνους καθώς και επιγράμματα.
Ο Νίκος – Γαβριήλ Πεντζίκης, τον αναφέρει στιςΣημειώσεις εκατό ημερών, σελ. 108-109 (Παρατηρητής 1988) όπου μεταξύ των άλλων, λέει και τα εξής: «… Οφείλουμε να πιστέψουμε ότι το πνεύμα του βυζαντινού Ιωάννου Μαυρόποδος, που παρακαλεί τον Χριστό να εξαιρέσει της κολάσεως αρχαίους σοφούς, όπως ο Πλάτων και ο Πλούταρχος, ως προσκείμενους στη διδασκαλία του, είχε σημαντική διάδοση.»
Το επίγραμμα για τον Πλάτωνα και τον Πλούταρχο είναι το εξής:
Καπέλα Σιξτίνα, Βατικανό και "Καπέλα" Φιλανθρωπηνών, Νήσος Ιωαννίνων
Στέλιος Θ. Μαφρέδας
Γεννήθηκε στην Πρέβεζα το 1949, ζει και δραστηριοποιείται στην Πάτρα. Σταδιοδρόμησε ως στέλεχος Τραπεζών και του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού τομέα, και το διάστημα 2000- 2013 χρημάτισε μέλος της διοίκησης της Τράπεζας Κύπρου στην Ελλάδα. Έχει εκδώσει επτά ποιητικές συλλογές και την ανθολογία «Η Πρέβεζα στη νεοελληνική ποίηση» αναδεικνύοντας την δυναμικότητα και την διαχρονική χρήση του ποιητικού συμβόλου που σηματοδοτεί η πόλη. Συνεργάζεται με αρκετά λογοτεχνικά περιοδικά, δημοσιεύοντας κριτικές και δοκίμια, ενώ ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα ιταλικά και στα βουλγαρικά.
Εργογραφία
Η Πρέβεζα στη νεοελληνική ποίηση. (Ανθολογία)
Έκδοση Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πρέβεζας, 2001
β) Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις, Πρέβεζα 2018
Ταριχευτής ημερών (ποίηση). Εκδόσεις Αρμός. Αθήνα 2007
Άξονας περιστροφής (ποίηση). Εκδόσεις Μεταίχμιο. Αθήνα 2009
Υπόκλιση στον αυτουργό (ποίηση). Οι Εκδόσεις των Φίλων. Αθήνα 2012
Επιβάτης πορθμείου (ποίηση. Οι Εκδόσεις των Φίλων. Αθήνα 2014
Νεύμα από απέναντι (ποίηση). Οι Εκδόσεις των Φίλων. Αθήνα 2017
Προνόμιο αιχμαλωσίας (ποίηση). Εκδόσεις Αρμός. Αθήνα 2018
Βήμα πριν (ποίηση). Οι εκδόσεις των Φίλων. Αθήνα 2021
Τον γύρο του διαδικτύου έκανε το βίντεο με το «Ανάθεμα» στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Πατρών την 25η Μαρτίου 2024. Όπως η «Γνώμη» δημοσίευσε, στην Δοξολογία για την εθνική επέτειο χοροστάτησε ο μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος, με τον βοηθό του επίσκοπο Κερνίτσης Χρύσανθο δίπλα του και ενώ αυτή είχε ολοκληρωθεί, ακούστηκε από τον άμβωνα του Μητροπολιτικού Ναού Πατρών η λέξη «ΑΝΑΘΕΜΑ», από το στόμα του κ. Σπυρίδωνος Ζορμπαλά, ο οποίος στο παρελθόν υπήρξε μέλος της Αντιαιρετικής ομάδας της Μητροπόλεως Πατρών. Ο Σπ. Ζορμπαλάς είπε επί λέξει: “Ανάθεμα σε όλους όσους ψήφισαν τον γάμο των ομοφυλοφίλων. Ανάθεμα! Ανάθεμα! Ανάθεμα»!
Το «Ανάθεμα» εξεφωνήθη, μετά το «Δι’ ευχών» ως διαμαρτυρία για την παρουσία πολιτικών που ψήφισαν τον νόμο της Κυβέρνησης Μητσοτάκη για τον πολιτικό γάμο των ομοφυλόφιλων ζευγαριών και παρίσταντο στην Δοξολογία. Εκείνη την στιγμή ήσαν εντός του Ναού τρεις βουλευτές. Ο κ. Τσιρώνης της Νίκης που δεν το είχε ψηφίσει, ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και ο βουλευτής Αχαϊας ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Παναγιωτόπουλος που το είχαν ψηφίσει. Ουσιαστικά το «ανάθεμα» προοριζόταν… για τους δύο τελευταίους! Ο ίδιος ο Σπύρος Ζορμπαλάς ανήρτησε το σχετικό βίντεο – προφανώς είχε μελετήσει καλά την ενέργειά του – στον προσωπικό του λογαριασμό στο youtube.
Σύμφωνα με τον κ. Ζορμπαλά, η Εκκλησία θα έπρεπε όχι μόνο να μην επιτρέψει την είσοδο των συγκεκριμένων πολιτικών στον Ναό, αλλά και να τους αναθεματίσει – αφορίσει.
Ο Πατρών Χρυσόστομος δεν έδωσε σημασία στο γεγονός και απτόητος προέτεινε τον Σταυρό στους πολιτικούς, οι οποίοι και τον ασπάστηκαν. Ο Σεβασμιώτατος είχε μιλήσει στο παρελθόν με επιχειρήματα κατά του νόμου και έχει εκφραστεί δημοσίως! Όμως ορθώς έκρινε ότι εκείνη η χρονική στιγμή, στην γιορτή της ίδιας της πατρίδας, δεν θα έπρεπε να προκαλέσει ρήξη. Σε αντίθεση με τον φανατικό Ζορμπαλά. Όμως αυτό που ίσως δεν περίμενε ο Μητροπολίτης ήταν η δημόσια στήριξη του άνδρα που φώναξε το «ανάθεμα» από τον Αρχιμανδρίτης της Ι.Μ. Πατρών Αμβρόσιο Γκουρβέλο. Στο βίντεο που μετέδωσε η τηλεόραση ΛΥΧΝΟΣ της Ι.Μ. Πατρών, ακούγεται ο κ. Αμβρόσιος να λέει: “Μπράβο, μπράβο, μπράβο”. Ο ιερέας δίπλα του διευκρινίζει: «Είναι ο Σπύρος» και ο αρχιμανδρίτης Αμβρόσιος Γκουρβέλος δικαιώνει την πράξη του αναθέματος λέγοντας: “Καλά κάνει. Ψέματα λέει;”
Δηλαδή ένας προβεβλημένος αρχιμανδρίτης της Ι.Μ. συμφωνούσε με το «ανάθεμα» στον υφυπουργό Υγείας και τον βουλευτή Ανδρέα Παναγιωτόπουλο; Τότε γιατί δεν τους «αναθεματίζει» ο ίδιος δημόσια; Και μάλιστα έδειξε να συμφωνεί με την πράξη του κ. Ζορμπαλά, όταν ο ίδιος ο επικεφαλής της τοπικής μας εκκλησίας Σεβασμιώτατος Χρυσόστομος επέδειξε μία συμπεριφορά που προκάλεσε μόνο θετικά σχόλια ακόμη και από εκείνους που διαφωνούν με το νόμο για τους γάμους των ομόφυλων ζευγαριών.
Να θυμίσουμε ότι ο Σπυρίδων Ζορμπαλάς οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα “για εξακρίβωση στοιχείων” και μετά από λίγο αφέθηκε ελεύθερος.
Και φυσικά χρωστά χάρη στον Πατρών Χρυσόστομο ο οποίος δεν υπέβαλε μήνυση εναντίον του, κατά το νόμο: «Όποιος κακόβουλα προσπαθεί να εμποδίσει ή με πρόθεση διαταράσσει μιαν ανεκτή κατά το πολίτευμα θρησκευτική συνάθροιση για λατρεία ή τελετή, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών. Με την ίδια ποινή τιμωρείται όποιος μέσα σε εκκλησία ή σε τόπο ορισμένο για θρησκευτική συνάθροιση ανεκτή κατά το πολίτευμα, ενεργεί υβριστικά ανάρμοστες πράξεις».
Την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024, στην κατάμεστη από κόσμο Αίθουσα διδασκαλίας της Μουσικής Βιβλιοθήκης, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παρουσιάστηκε ο ψηφιακός δίσκος του συνθέτη Γιώργου Δούση, με τίτλο EXODUS.
Ο δίσκος περιλαμβάνει δύο έργα για σόλο πιάνο και ένα για βιολί και πιάνο.
Πρόκειται για μια σκιαγράφηση της συνθετικής πορείας του συνθέτη όπως αυτή διαμορφώθηκε κατά την δεκαετία 2010-2020.
Τα έργα για πιάνο, Five Moments και Pencil Sketches, έργα υψηλής τεχνικής δυσκολίας, εντάσσονται χρονικά στην αρχή της υπό εξερεύνηση δεκαετίας, ενώ το εξίσου απαιτητικό - τόσο τεχνικά όσο και ερμηνευτικά- Three Portraits- για βιολί και πιάνο αποτελεί το πιο πρόσφατο δείγμα γραφής του συνθέτη.
Το CD κυκλοφόρησε το 2021 από την ΙΡΙΔΑ, αλλά παρουσιάστηκε τώρα λόγω της πανδημίας.
Την εκδήλωση χαιρέτισε η μουσικολόγος Στεφανία Μεράκου, εκ μέρους της Μουσικής Βιβλιοθήκης.
Για το συνθέτη, τα έργα και το δισκογράφημα μίλησαν οι:
Παραθέτουμε στη συνέχεια την ομιλία του Θωμά Ταμβάκου.
Καλησπέρα σε όλες και όλους σας
Σας καλωσορίζω με τη σειρά σου στην παρουσίαση της εξαιρετικής δισκογραφικής έκδοσης του χαρισματικού, πολυπράγμονος και αγαπητού μουσικού δημιουργού Γιώργου Δούση με τίτλο «ΕΞΟΔΟΣ». Ευχαριστώ από καρδιάς τον Γιώργο και τη δισκογραφική εταιρεία ΙΡΙΔΑ για την πρόκλησή τους να είμαι ομιλητής μαζί με τους αγαπητούς και εκλεκτούς φίλους, την Μαγδαληνή που προηγήθηκε και τον Ανδρέα που θ’ ακολουθήσει.
Για λίγα λεπτά θα προσπαθήσω να παρουσιάσω τη χωροχρονική παρουσία και μερικά σημαντικά σημεία της βιωτής του Γιώργου.
Ποιος είναι λοιπόν ο Γιώργος Δούσης; Όλοι όσοι είμαστε απόψε εδώ τον γνωρίζουμε. Ίσως όμως κάποιες πτυχές της τριαντάχρονης λαμπρής καλλιτεχνικής και δημιουργικής πορείας του να μην είναι γνωστές.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η σημερινή παρουσίαση του δισκογραφήματος συμπίπτει με τα επικείμενα, σε πέντε μέρες, τεσσαρακοστά ένατα γενέθλιά του.
Γεννήθηκε λοιπόν την πρώτη Απριλίου του 1975 στην Τρίπολη της Αρκαδίας όπου ο πατέρας του υπηρετούσε ως δημόσιος υπάλληλος.
Έζησε στην αρκαδική πόλη έως τα δεκαοκτώ του. Το 1993 ήρθε στην Αθήνα έχοντας περάσει στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ. Μαζί του έφερε τα πρώτα μουσικά εφόδια ως σπουδαστής πιάνου και θεωρητικών στο Απολλώνιο Ωδείο Τρίπολης. Τα μουσικά μαθήματα ξεκίνησαν το 1982. Μεγάλη συμβολή σε αυτή την κατεύθυνση διαδραμάτισε το ευνοϊκό οικογενειακό περιβάλλον με δύο προικισμένους γονείς και με πιάνο στην οικία του. Τα περισσότερα παιδιά παιδιά της ηλικίας έπαιζαν άλλα παιχνίδια, όμως ο Γιώργος αφιέρωσε αμέτρητες ώρες μελετώντας και αυτοσχεδιάζοντας σε αυτό το πιάνο, πριν καν να ξεκινήσει ωδειακές σπουδές.
Παράλληλα με τις πανεπιστημιακές σπουδές του στην μουσικολογία, συνέχισε τις σπουδές πιάνου και θεωρητικών στο Απολλώνιο Ωδείο της Αθήνας, με την πιανίστα Βιβή Βατικιώτη και τον συνθέτη Βασίλη Δέλλιο, αείμνηστους πλέον. Επιμελής στις μουσικές σπουδές, αλλά και εξ αρχής ταλαντούχος, δεν αργεί να γίνει πτυχιούχος ωδικής το 1993, αρμονίας το 1994 και ενοργάνωσης και διεύθυνσης μπάντας το 1995.
Είναι ήδη είκοσι ετών. Από την εφηβεία του είχε δημιουργήσει δικό του συγκρότημα ροκ μουσικής. Ήρθε επίσης σ’ επαφή με τον υπέροχο κόσμο της τζαζ μουσικής, μέσα από, μετά μανίας, ακούσματα δίσκων της. Αυτό τον επηρέασε και συνεχίζει να τον επηρεάζει στην κατοπινή του μουσική εξέλιξη.
Είναι επίσης, η περίοδος που γνωρίζεται με τον αξέχαστο Θόδωρο Αντωνίου, κορυφαία μουσική προσωπικότητα. Λίγα χρόνια μετά, ενώ έκανε επίσης σπουδές ανωτέρων θεωρητικών με τον συνθέτη Νίκο Ξανθούλη στο Εθνικό Ωδείο, γίνεται δεκτός στην τάξη της σύνθεσης του Αντωνίου την οποία που διατηρούσε στα ωδεία που συνεργαζόταν. Και σκεφτείτε ότι αυτό έγινε, χωρίς ο Γιώργος τυπικά δεν είχε ολοκληρώσει τις σπουδές στην αντίστιξη και τη φούγκα.
Ολοκλήρωσε όμως τις σπουδές στο πιάνο το 1997, παίρνοντας το δίπλωμά του με άριστα και πρώτο βραβείο.
Με την επιμέλεια, την προσήλωση και το πάθος του για τη μουσική τέχνη, το 1998 πήρε το πτυχίο αντίστιξης και το πτυχίο μουσικολογίας από το ΤΜΣ του ΕΚΠΑ.
Το 2000, με υποτροφία από το Ίδρυμα Προποντίς για την συνέχεια των σπουδών του στη σύνθεση, γράφτηκε στο Τμήμα Μουσικής του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ στο Ηνωμένο Βασίλειο για μεταπτυχιακές σπουδές. Νομίζω όλοι το γνωρίζουν ότι είναι ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια στον κόσμο. Με έναν χρόνο εντατικών σπουδών και με την καθοδήγηση του συνθέτη και καθηγητή του Μάρτιν Κίτσκο, το 2001 πήρε πανάξια το “Μaster in Arts” με διάκριση, στο αντικείμενο «σύνθεση για τον κινηματογράφο και το θέατρο».
Με αυτό το δίπλωμα, το 2002 διορίσθηκε στο Μουσικό Σχολείο Τρίπολης ύστερα από γραπτές εξετάσεις του ΑΣΕΠ. Ένα χρόνο αργότερα μετατέθηκε στο Μουσικό Σχολείο Ιλίου και το 2008 στο Μουσικό σχολείο Παλλήνης όπου υπηρετεί έως τις μέρες μας.
Συνέχισε επίσης τα μαθήματα ανωτέρων θεωρητικών με τον Ξανθούλη και σύνθεσης με τον Αντωνίου. Οι σπουδές του περατώνονται με πτυχίο φούγκας στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας το 2004 και με το δίπλωμα σύνθεσης στο Ωδείο Μουσικοί Ορίζοντες της Αθήνας το 2009, με άριστα και πρώτο βραβείο.
Η δεκαετία του 2000 είναι πολύ γόνιμη, με τα πρώτα εκλεκτά έργα στην εργογραφία του, αρχής γενομένης από το 2002 με το Κουαρτέτο Εγχόρδων αριθμός 1 που ήταν παραγγελία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
Έως το τέλος της δεκαετίας συνέθεσε άλλα τριάντα έργα από τα οποία μόνο τα δέκα παραμένουν ανεκτέλεστα. Ενδεικτικό της αξιοσύνης του είναι οι πανάξιες διακρίσεις του. Σας αναφέρω τρείς από αυτές. Το δεύτερο βραβείο καλύτερης οργανικής σύνθεσης για το έργο του Pictures στον πρώτο διαγωνισμό μουσικής σύνθεσης με υπολογιστή, το 2002. Το τρίτο βραβείο για το έργο Χωροχρόνος Σύγχρονος για πιάνο, κλαρινέτο, μαγνητοταινία και προβολείς στον δεύτερο διαγωνισμό σύνθεσης στη μνήμη του Δημήτρη Δραγατάκη το 2005. Τέλος, η τιμητική διάκριση για το Κουαρτέτο εγχόρδων αρ. 2 στο Τρίτο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου, το 2005 επίσης.
Για αυτή τη δεκαετία, μνημονεύω επίσης, τα σεμινάρια σύνθεσης που παρακολούθησε στο εξωτερικό με διαπρεπείς σύγχρονους συνθέτες. Μνημονεύω επίσης την εκπόνηση της διδακτορικής διατριβής του στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με επιβλέποντα καθηγητή τον συνθέτη Μιχάλη Λαπιδάκη. Απόρροια της διατριβής του η οποία ολοκληρώθηκε το 2011, ήταν η σύνθεση της πρώτης και μονόπρακτης όπεράς του με τίτλο Οι δούλες, βασισμένης στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Ζαν Ζενέ.
Πάμε στην επόμενη δεκαετία, αυτή του 2010. Ώριμος πλέον ως συνθέτης, με στέρεες βάσεις και γνώσεις, με διδακτορικό στη σύνθεση, μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών από το 2012, ο Γιώργος χαράζει τον δικό του δρόμο μέσα από την κατακτημένη προσωπική του μουσική γλώσσα και ύφος. Αλλά και με τη γνώση την απόλυτης ελευθερίας να μπορεί ν’ ακολουθήσει όποιο μουσικό ιδίωμα επιθυμούσε, με τιθάσευση του συνθετικού του λόγου. Και βεβαίως με την αποφυγή της πλάνης, όπως ο Γιώργος τονίζει, από τη γλυκιά πρόκληση της αυθαίρετης δημιουργίας.
Ο δημιουργικός του οίστρος για τη δεκαετία του 2010 αποτυπώνεται εύγλωττα σε είκοσι τρία έργα. Ξεχωρίζουν τα ακόλουθα: το Πυκνό χρώμα σε μία λεία επιφάνεια για πιάνο και ορχήστρα, η ραδιοφωνική όπερα That person, το έργο Δανάη και ο Περσέας για συμφωνική ορχήστρα το οποίο επιλέχθηκε από τη Συμφωνική Ορχήστρα Great Falls της Μοντάνα των Η.Π.Α. για να εκτελεσθεί στην περίοδο 2024-2025.
Συνεχίζω με τα υπόλοιπα εκλεκτά έργα του Γιώργου σε αυτή δεκαετία: η μονόπρακτη όπερα Παιχνίδι κοχυλιών, η τετράπρακτη όπερα Έντα Γκάμπλερ, τα Τρία πορτρέτα για βιολί και πιάνο που είναι στο δισκογράφημα το οποίο παρουσιάζουμε απόψε και τέλος, η δίπρακτη όπερα Τα μαγικά μαξιλάρια που ενθουσίασε κοινό και κριτικούς όταν παρουσιάσθηκε το 2021 στην Εθνική Λυρική Σκηνή.
Στην τρέχουσα δεκαετία, η εργογραφία του συμπληρώνεται με δέκα πέντε έργα. Το σύνολο πλέον της μουσικής εργογραφίας περιέχει εξήντα οκτώ έργα. Εύχομαι πολύ σύντομα να ξεπεράσει τα εκατό.
Η αδιαμφισβήτητη πλέον θαυμάσια μουσική δημιουργία του είναι στον μεγαλύτερο βαθμό ευκρινής στις δύο νέες όπερες με τίτλους Η νύχτα της Πλειόνης και Νιζίνσκιη προφητεία της φωτιάς η οποία βασίζεται σε αρχαιοελληνικούς μύθους. Σε αυτά τα δύο αριστουργήματα προσθέτω τα δύο κοντσέρτα του, το Κοντσέρτο για βιολοντσέλο και ορχήστρα και το Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα που γνώρισε την πρώτη εκτέλεση πριν από δύο χρόνια με τον Ανδρέα Τσελίκα ως αρχιμουσικό. Αυτό ο σπουδαίος εργογραφικός κατάλογος κλείνει προσωρινά με Μεγάλο ταξίδι για υψίφωνο, χορωδία και οργανικό σύνολο, ανάθεση του ελληνικού Ελ Σιστέμα και τέλος, με τον 25ο Ανατολικό Μεσημβρινό για ορχήστρα που εκτελέστηκε στη Λισσαβόνα πέρυσι. Εξάλλου αρκετά έργα του γνώρισαν εκτελέσεις σε ευρωπαϊκές χώρες.
Η αγάπη του για την τζαζ ήταν η αιτία να απολαύσουμε τη «Συνομιλία με τον ποταμό», το προηγούμενο από την «Έξοδο» δισκογράφημα, που κυκλοφόρησε επίσης από την ΙΡΙΔΑ. Πρόκειται για μία εξαιρετική επίσης, παραγωγή, με τον Γιώργο στο πιάνο και με κλασικό τζαζ τρίο, με τη σύμπραξη φωνητικών σε οκτώ συνθέσεις του. Πιστοποίησε, για μία ακόμη φορά, την ευστροφία του να κινείται τόσο άνετα μεταξύ τζαζ και λόγιας μουσικής, με θαυμαστά αποτελέσματα. Να τονίσω επίσης, ότι προηγήθηκαν τρία ακόμη δισκογραφήματα τζαζ μουσικής με το «Μόμο Τρίο».
Ο Γιώργος έχει πολλά πεπραγμένα έως τις μέρες μας αλλά και ευφάνταστα σχέδια για το μέλλον. Δεν θέλω όμως να σας κουράσω άλλο με αυτά, γιατί σε λίγο, μετά και την ομιλία του Ανδρέα, ξεκινά το μουσικό πρόγραμμα που σίγουρα θα μας συναρπάσει, όπως και στο δισκογράφημα.
Καλή συνέχεια στα σχέδιά σου αγαπητέ μου Γιώργο.
Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές της δισκογραφικής έκδοσης.
Αν δεν την έχετε ήδη αποκτήσει, πράξτε το σήμερα. Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι ουδέποτε θα το μετανιώσετε.
Την Τρίτη, 9 Απριλίου 2024, ώρα 19:00, στο Σπίτι της Κύπρου (Ξενοφώντος 2Α, Σύνταγμα), θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με τον γενικό τίτλο: «Διάλογοι με τον Κάφκα», που θα αποτελεί παρουσίαση του βιβλίου του Παναγιώτη Θωμά,"Μια ανέφικτη ανάσταση. Σχόλιο στη Μεταμόρφωση του Φραντς Κάφκα", εκδ. Αρμός Αθήνα 2024.
Για το βιβλίο θα μιλήσει ο ποιητής Ρήσος Χαρίσης και ο θεολόγος και μουσικός Παναγιώτης Ανδριόπουλος. Αντιφώνηση από τον συγγραφέα.
Στη συνέχεια θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά μεγάλο μέρος νέου κύκλου τραγουδιών εμπνευσμένων από το έργο του Φρ. Κάφκα, σε στίχους του Παναγιώτη Θωμά και μουσική Χρυσόστομου Σταμούλη και Γιώργου Καλογήρου, τα οποία θα συνοδεύσει αφήγηση σύντομων αποσπασμάτων από κείμενα του Κάφκα.
Την εκδήλωση συντονίζει η δημοσιογράφος και κλασική φιλόλογος Βίκυ Φλέσσα.
Ο Παναγιώτης Θωμά, διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου με κύριο πεδίο έρευνας και συγγραφής τον διάλογο της θεολογίας με τη λογοτεχνία, αλλά και άλλες μορφές τέχνης, όπως ο κινηματογράφος και το τραγούδι, παρουσιάζει την πρώτη του μελέτη (εκτενές δοκίμιο) για τον Φραντς Κάφκα, που καταπιάνεται με την πυρηνική στο έργο του νουβέλα Μεταμόρφωση. Η έκδοση συμπίπτει με τα 100 χρόνια από τον θάνατο του εμβληματικού λογοτέχνη, του γερμανόφωνου Εβραίου της Πράγας. Παρουσιάζει επιπλέον, για πρώτη φορά συνδυαστικά με ένα βιβλίο του, και την άλλη του ιδιότητα, αυτή του στιχουργού, με αυτά τα νέα τραγούδια που αφορμώνται από κείμενα του Κάφκα, αλλά δημιουργούν αυτόνομη αφηγηματική ενότητα με έντεχνα τραγούδια. Συμπράττουν μαζί του στη σύνθεση, γνώριμοι και παλιοί του συνεργάτες, με τους οποίους τους ενώνουν κοινές μουσικές εμπειρίες στη Θεσσαλονίκη: ο καθηγητής του Αριστοτελείου, μαέστρος και μουσικοσυνθέτης Χρυσόστομος Σταμούλης και ο σπουδαίος Κύπριος συνθέτης και ερμηνευτής Γιώργος Καλογήρου.
Η εκδήλωση εντάσσεται στον κύκλο για το "Έτος του Φραντς Κάφκα" (100 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου συγγραφέα), που συνδιοργανώνουν το Τσεχικό Κέντρο Αθήνας και το Τμήμα Γερμανικών Σπουδών του ΕΚΠΑ.
Στη συνέχεια, το πρώτο από μία ενότητα τραγουδιών με τίτλο «Διάλογοι με τον Κάφκα», τα οποία ενέπνευσαν κάποια από τα κείμενα του Φραντς Κάφκα, σε στίχους Παναγιώτη Θωμά και μουσική των Γιώργου Καλογήρου και Χρυσόστομου Σταμούλη. Εκδίδεται με αφορμή τα 100 χρόνια από τον θάνατο του εμβληματικού λογοτέχνη το 1924.
Στίχοι: Παναγιώτης Θωμά, Μουσική και ερμηνεία: Γιώργος Καλογήρου, Ακορντεόν και ενορχήστρωση: Θάνος Σταυρίδης, Βιολοντσέλο: Στέλλα Τέμπρελη.
Aφήγηση: Παναγιώτης Θωμά.
Πατέρα
[…] «“Πρέπει να φύγει”, φώναξε η αδελφή, “αυτό είναι το μόνο μέσο, πατέρα. Πρέπει μονάχα να προσπαθήσεις ν’ απαλλαγείς απ’ τη σκέψη πως αυτό είναι ο Γκρέγκορ. Η πραγματική μας, άλλωστε, δυστυχία είναι ακριβώς ότι το πιστέψαμε τόσον καιρό. Μα πώς μπορεί λοιπόν να ’ναι ο Γκρέγκορ; Αν ήταν ο Γκρέγκορ, θα το καταλάβαινε από καιρό πως είναι αδύνατη η συμβίωση των ανθρώπων με ένα τέτοιο ζώο και θα ’φευγε μόνος του. Δε θα είχαμε τότε αδελφό, μα θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε τη ζωή μας και να τιμούμε τη μνήμη του”» . (Φρ. Κάφκα, Η Μεταμόρφωση).
Τον γύρο του διαδικτύου έκανε το βίντεο με το «Ανάθεμα» στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Πατρών την 25η Μαρτίου 2024.
Στην Δοξολογία για την εθνική επέτειο χοροστάτησε ο μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος, με τον βοηθό του επίσκοπο Κερνίτσης Χρύσανθο δίπλα του.
Ενώ η Δοξολογία, παρουσία επισήμων, έχει ολοκληρωθεί, ακούγεται από τον άμβωνα του Μητροπολιτικού Ναού Πατρών η λέξη «ΑΝΑΘΕΜΑ», από το στόμα του κ. Σπυρίδωνος Ζορμπαλά, ο οποίος στο παρελθόν υπήρξε μέλος της Αντιαιρετικής ομάδας της Μητροπόλεως Πατρών. Ο Σπ. Ζορμπαλάς είπε επί λέξει: "ΑΝΑΘΕΜΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΨΗΦΙΣΑΝ ΤΟΝ ΓΑΜΟ ΤΩΝ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΩΝ. ΑΝΑΘΕΜΑ. ΑΝΑΘΕΜΑ. ΑΝΑΘΕΜΑ".
Το «Ανάθεμα» εξεφωνήθη, μετά το «Δι’ ευχών» ως διαμαρτυρία για την παρουσία πολιτικών που ψήφισαν τον νόμο της Κυβέρνησης Μητσοτάκη για τον πολιτικό γάμο των ομοφυλόφιλων ζευγαριών και παρίσταντο στην Δοξολογία. Ο ίδιος ο Σπύρος Ζορμπαλάς ανήρτησε το σχετικό βίντεο - προφανώς είχε μελετήσει καλά την ενέργειά του - στον προσωπικό του λογαριασμό στο youtube.
Σύμφωνα με την λογική του κ. Ζορμπαλά και των ομοφρόνων του η Διοικούσα Εκκλησία θα έπρεπε όχι μόνο να μην επιτρέψει την είσοδο των συγκεκριμένων πολιτικών στον Ναό, αλλά και να τους αναθεματίσει – αφορίσει.
Ο Πατρών Χρυσόστομος δεν έδωσε σημασία στο γεγονός και απτόητος προέτεινε τον Σταυρό στους πολιτικούς, οι οποίοι και τον ασπάστηκαν κατά το έθος.
Όμως το θέμα δεν είναι τόσο απλό.
Στο βίντεο που παραθέτουμε εδώ – από την απευθείας μετάδοση του Τηλεοπτικού Σταθμού της Μητροπόλεως Πατρών «Λύχνος» - ακούγεται ευκρινώς ο προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού Πατρών, αρχιμ. Αμβρόσιος Γκουρβέλος να λέει: "Μπράβο, μπράβο, μπράβο". Ο ιερέας δίπλα του διευκρινίζει: «Είναι ο Σπύρος» [γνωστός στον κλήρο της Πάτρας ο Ζορμπαλάς] και ο αρχιμ. Αμβρόσιος Γκουρβέλος δικαιώνει την πράξη του αναθέματος λέγοντας: "Καλά κάνει. Ψέματα λέει;"
Άραγε ο Πατρών Χρυσόστομος συμφωνεί με την άποψη του αρχιμανδρίτη του; Πάντως ο ίδιος απέφυγε επιμελώς να πει το παραμικρό για το πρωτοφανές – για τον Μητροπολιτικό Ναό Πατρών – επεισόδιο!
Ο Σπυρίδων Ζορμπαλάς οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα "για εξακρίβωση στοιχείων" και μετά από λίγο αφέθηκε ελεύθερος.
Προφανώς ο Πατρών Χρυσόστομος …μακροθύμησε, ενώ θα μπορούσε να κινήσει τον σχετικό νόμο:
«Όποιος κακόβουλα προσπαθεί να εμποδίσει ή με πρόθεση διαταράσσει μιαν ανεκτή κατά το πολίτευμα θρησκευτική συνάθροιση για λατρεία ή τελετή, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών.
Με την ίδια ποινή τιμωρείται όποιος μέσα σε εκκλησία ή σε τόπο ορισμένο για θρησκευτική συνάθροιση ανεκτή κατά το πολίτευμα, ενεργεί υβριστικά ανάρμοστες πράξεις».
Μήπως ο Πατρών Χρυσόστομος δεν θεώρησε «διατάραξη της λατρείας» το «Ανάθεμα» Ζορμπαλά; Μήπως δεν το θεώρησε καν «ανάρμοστη πράξη;»
Κι ακόμα, το ίδιο «μακρόθυμος» θα ήταν αν την συγκεκριμένη πράξη έκανε κάποιος άλλος;
Κι ακόμα, πώς δεν πήρε κανείς χαμπάρι τον Ζορμπαλά να ανεβαίνει άνετος στον άμβωνα του Μητροπολιτικού Ναού Πατρών; Δεν υπάρχει στην Ευαγγελίστρια η στοιχειώδης φύλαξη και μάλιστα την ημέρα της πανηγύρεως του Ναού και κατά την επίσημη Δοξολογία για την εθνική επέτειο;
Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα θέλει μιαν επίσημη απάντηση: Ο αρχιμ. Αμβρόσιος Γκουρβέλος δικαιώνει πανηγυρικά το «Ανάθεμα» του Ζορμπαλά. Συμφωνεί ο οικείος μητροπολίτης, ο Πατρών Χρυσόστομος, με τον κληρικό του;
Από τις συναυλίες του Θεοδωράκη και τη Λυρική, στις Τελετές Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας
Η ερμηνεύτρια Δάφνη Πανουργιά αφηγείται τη ζωή της. Μιλάει για την πρώτη της επαφή με τη μουσική κατά τα νεανικά της χρόνια, αλλά και για την επαγγελματική πορεία της στον χώρο και τη συνεργασία της με σπουδαίους Έλληνες τραγουδοποιούς και συνθέτες, σκηνοθέτες και ηθοποιούς. Θυμάται, επίσης, την περίοδο που ήταν μέλος της Χορωδία της ΕΡΤ και τη συνεργασία της με την Εθνική Λυρική Σκηνή και το Εθνικό Θέατρο. Σημαντική στιγμή στην πορεία της υπήρξε η συμμετοχή της ως ιέρειας στις Τελετές Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ και της Αθήνας, το 2000 και το 2004 αντίστοιχα, όπου είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με τη σπουδαία χορογράφο Μαρία Χορς.
Ο πρωταγωνιστής της πιο ωραίας στιγμής στο κλειστό της Περιβόλας μιλάει στο Sportal. Ο 16χρονος γκαρντ Λεωνίδας Βαλκανάς [γιος του προπονητή στο μπάσκετ Κώστα Βαλκανά και της Ελένης Ανδριοπούλου] περιγράφει τις μοναδικές στιγμές που έζησε: από το φάουλ του Γιαννούλη Λαρεντζάκη και την στιχομυθία τους, ως την εκτέλεση των δύο βολών.
Το παιχνίδι του Απόλλωνα Πάτρας κόντρα στον Ολυμπιακό έμοιαζε με ένα τυπικό παιχνίδι Stoiximan Basket League. Για τους περισσότερους ίσως να ήταν έτσι, όμως για έναν παίκτη της ομάδας του Γιάννη Χριστόπουλου είναι ένας αγώνας που θα τον θυμάται για πάντα.
Ο 16χρονος γκαρντ, Λεωνίδας Βαλκανάς, είναι μέλος των τμημάτων υποδομής του Απόλλωνα και στο παιχνίδι με την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα ο κόουτς των Πατρινών του έδωσε θέση στην 12άδα. Σαν να μην έφτανε αυτό, τον έριξε στο παρκέ 2:40 για το τέλος, γνωρίζοντας την αποθέωση.
Η βραδιά όμως έγινε ακόμα πιο αξέχαστη για τον νεαρό άσο, με την βοήθεια του Γιαννούλη Λαρεντζάκη. Ο «Λάρυ» του έκανε φάουλ και του έδωσε την ευκαιρία να πετύχει τους πρώτους πόντους του στο πρωτάθλημα. Σε μια κίνηση που ήταν το highlight της αναμέτρησης.
Το Sportal είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τον πρωταγωνιστή της ημέρας, ο οποίος περιέγραψε τα συναισθήματά του, αλλά και όσα εκτυλίχθηκαν στο παρκέ της Περιβόλας. Στιγμές που θα μείνουν αξέχαστες για τον ίδιο.
«Δεν έκανα κάποια συγκεκριμένη προετοιμασία. Έκανα κανονικά τις προπονήσεις μου με την ομάδα και από την αρχή της εβδομάδας ήξερα ότι θα είμαι στην 12άδα», είπε αρχικά ο νεαρός άσος, ο οποίος στη συνέχεια περιέγραψε το συναίσθημά του μόλις πάτησε παρκέ στα τελευταία λεπτά του αγώνα.
«Ένιωσα πάρα πολύ ωραία. Το συναίσθημα ήταν τρομερό. Αγχώθηκα λίγο όταν μου είπε ο προπονητής να μπω στο παρκέ, αλλά πραγματικά ήμουν απίστευτα χαρούμενος».
Η μεγάλη στιγμή για τον νεαρό άσο ήρθε λίγο αργότερα. Σε μια επίθεση του Απόλλωνα ο Πέρκινς του έδωσε την μπάλα, με τον Γιαννούλη Λαρεντζάκη να του κάνει αμέσως φάουλ, το οποίο τον έστειλε στη γραμμή των βολών.
Σε εκείνο το σημείο είχε την ευκαιρία να πετύχει τους πρώτους πόντους του, με τον ίδιο να περιγράφει με γλαφυρό τρόπο τις στιγμές που έζησε. «Ο Λαρεντζάκης μου είπε να πάρω τη μπάλα ώστε να κάνει το φάουλ και να εκτελέσω βολές. Μόλις πήρα τη μπάλα μου έκανε φάουλ.
Εκείνη την ώρα αγχώθηκα λίγο αλλά ένιωθα και χαρούμενος που βρέθηκα στις βολές και έβαλα και τις δύο που εκτέλεσα. Ο Λαρεντζάκης είναι καταπληκτικός άνθρωπος. Μιλήσαμε κιόλας, του είπα ευχαριστώ και βγάλαμε και φωτογραφία στο τέλος. Ήταν πολύ καλός απέναντί μου και τον ευχαριστώ πολύ. Μεγάλο σεβασμό απέναντι σε αυτόν τον άνθρωπο που μου έδωσε την ευκαιρία να σκοράρω για πρώτη φορά».
Η ώρα για να εκτελέσει τις πρώτες του βολές στο πρωτάθλημα της Stoiximan Basket League είχε φτάσει. Άγχος, αλλά και χαρά ήταν τα συναισθήματα που τον κυρίευαν. Από τη γραμμή όμως δεν έκανε λάθος. Απόλυτη ευστοχία από τον νεαρό γκαρντ που παραδέχτηκε πως «ένιωσα πολύ ωραία και η αλήθεια είναι ότι η δεύτερη βολή έφυγε πιο εύκολα από τα χέρια μου».
Όσο για το μέλλον του, ο 16χρονος γκαρντ του Απόλλωνα δεν έθεσε συγκεκριμένο ταβάνι. «Δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο στόχο. Δουλειά, δουλειά και πάλι δουλειά. Μόνο έτσι θα μπορέσεις να καταφέρεις τα πάντα», ανέφερε χαρακτηριστικά, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο τη νοοτροπία του.
Η ενορία του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού παρουσιάζει την διαδικτυακή εκπομπή
«Προς Εκκλησιασμόν», όπου φιλοξενούνται εργάτες του πνεύματος και της τέχνης.
Στην 76η εκπομπή προσκεκλημένος ο συνθέτης Δημήτρης Μηνακάκης.
Επιμελείται και παρουσιάζει ο Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος.
Ο Δημήτρης Μηνακάκης είναι συνθέτης, εκτελεστής, παιδαγωγός και συγγραφέας.
Η συνθετική του πορεία αντικατοπτρίζει έντονες επιρροές από τη Βυζαντινή μουσική, τη λόγια ελληνική παράδοση, και τον ύστερο ευρωπαϊκό μοντερνισμό και έντονες επιδράσεις από το φυσικό περιβάλλον. Οι συνισταμένες αυτές αφομοιώνονται και εξελίσσονται διαρκώς στο προσωπικό του ύφος.
Σημαντική θέση στο συνθετικό του έργο έχει η μελοποίηση σημαντικών Ελλήνων ποιητών, Ρίτσος, Βρεττάκος, Παλαμάς, Χιόνης, κ.λπ. αλλά και ξένων ποιητών όπως ο Χιλιανός ποιητής Χάιμε Σβάρτ.
Ως εκτελεστής, ανέπτυξε πολύπλευρη δραστηριότητα τόσο στο χώρο της Βυζαντινής μουσικής, όσο και σε αυτόν της Ευρωπαϊκής μουσικής, ως διευθυντής χορωδίας και ορχήστρας.
Εξίσου πολυσχιδές είναι το παιδαγωγικό του έργο. Καθηγητής θεωρητικών και σύνθεσης σε εξέχοντα μουσικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα. Πολλοί μαθητές του διακρίνονται σήμερα ως εκτελεστές, συνθέτες, θεωρητικοί και μουσικολόγοι στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το παιδαγωγικό του έργο επεκτείνεται και στο χώρο της διοικητικής οργάνωσης: Ιδρυτής της College Symphony Orchestra, ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής ωδείων, διακρίθηκε για την προώθηση της μουσικής δωματίου και τη δημιουργία μουσικών συνόλων.
Από τις (PanasMusic) έχουν εκδοθεί το «Εγχειρίδιο Ανάπτυξης Ακουστικών Ικανοτήτων» «Η τέχνη της μουσικής και η τεχνική της», η «Βασική θεωρία της μουσικής», τα Χορωδιακά, το Gradus ad Parnassum για υποψήφιους φοιτητές και σπουδαστές ειδικού αρμονίας και δύο κύκλοι έργων μουσικής δωματίου για βιολί - πιάνο ή φλάουτο, ή όμποε, ή βιόλα, ή τσέλο, ή κλαρινέτο, το Manifestations of Love και The unspoken words of Love. Το σύνολο σχεδόν των παιδαγωγικών του έργων διδάσκονται σε πανεπιστημιακά τμήματα μουσικών σπουδών και Ωδεία.
Τα έργα του Δημήτρη Μηνακάκη έχουν ερμηνευθεί στην Ελλάδα, Ευρώπη, Βόρεια και Νότια Αμερική από διαπρεπή μουσικά σύνολα.
Καθηγητής Μουσικής στο Κολλέγιο Αθηνών, 1981 -2013, Συντονιστής Μουσικής στο Κολλέγιο Αθηνών – Κολλέγιο Ψυχικού, 1994-2001 και από το 2001-2013 Διασχολικός Προϊστάμενος Μουσικής.
Υπήρξε καθηγητής Ανωτέρων Θεωρητικών και σύνθεσης, στο Athenaeum, Γενικός Καλλιτεχνικός Διευθυντής στο Δημοτικό Ωδείο Ζωγράφου και Καλλιτεχνικός διευθυντής στο Δημοτικό Ωδείου Αγίου Δημητρίου, και στο Ωδείο Κολλεγίου.
Για το συνθετικό του έργο το Νοέμβριο του 2006 τιμήθηκε με την απονομή του– Santa Cruz do Grau – στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας.
Για το παιδαγωγικό του έργο το Νοέμβριο του 1996 έγινε Απονομή της έδρας του Γ. Φυλακτόπουλου. Τιμήθηκε από τον Πολιτιστικό Οργανισμό και το Ωδείο του Δήμου Αγίου Δημητρίου και το Σύλλογο κυριών Αμυκλών.
Τον Μάρτιο του 2022 ολοκλήρωσε το έργο «Διαδρομές», παραγγελία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών για τα 80χρονά της με το οποίο άνοιξε των εορταστικό κύκλο των συναυλιών της η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών την 21 Οκτωβρίου 2022 σε Α' Παγκόσμια εκτέλεση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Κήρυγμα του Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτου Φιλοθέου Δέδε, Διευθυντού της Υπηρεσίας Ναοδομίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού, την Κυριακή της Ορθοδοξίας (24 Μαρτίου 2024).
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Αθηναίων, ο «Μαραθώνιος Ποίησης», στα Προπύλαια του ΕΚΠΑ, την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024, Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης.
Στην καρδιά της Αθήνας και του Πανεπιστημίου, στα Προπύλαια, αυτή η μαραθώνια απαγγελία ποιημάτων αποτέλεσε μια ανατρεπτική, θα λέγαμε, διείσδυση του ΕΚΠΑ στη ζωή της πόλης, με ένα δωδεκάωρο ποιητικό ποταμό, ένα ποιητικό "Μαραθώνιο", όπου απήγγειλαν ποιήματα όχι μόνο ποιητές, αλλά και πολίτες κάθε ιδιότητας, ηλικίας και εθνικότητας, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Στο πλαίσιο της ίδιας δράσης, πραγματοποιήθηκε, στην κεντρική αίθουσα του ΕΚΠΑ, ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στην ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη: έργα κλασικής μουσικής για πιάνο (συνθέσεις των Mozart, Debussy, Ravel, Bach, Schumann, Chopin, Mendelssohn, Κουρουπού, Παπαστεφάνου), αριστοτεχνικά ερμηνευμένα στο πιάνο από την Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου, διαλέχθηκαν με τον λυρισμό της ποίησης του νομπελίστα ποιητή μας σε απαγγελία της Ιουλίτας Ηλιοπούλου, μπροστά σε πολυπληθές ακροατήριο.
Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος και ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Χάρης Δούκας απηύθυναν χαιρετισμό και απήγγειλαν ποιήματα του Κωστή Παλαμά («Στον Δάσκαλο») και του Γιώργου Σεφέρη («Ένα γέροντας στην ακροποταμιά»).
Την ευθύνη και την οργανωτική μέριμνα διεξαγωγής του «Μαραθώνιου Ποίησης» είχε ομάδα μελών του ΕΚΠΑ (αποτελούμενη από τους Ευριπίδη Γαραντούδη, Μαίρη Δημάκη-Ζώρα, Στέφανο Κακλαμάνη, Γεωργία Καλογήρου, Κίρκη Κεφαλέα, Δώρα Μέντη, Μαρία Παπαδήμα, Κλειώ Φανουράκη, Αχιλλέα Χαλδαιάκη), που υποστηρίχθηκε δυναμικά και από εικοσαμελή όμιλο προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητριών και φοιτητών του Ιδρύματος.
«Δεν αρκεί να ονειροπολούμε με τους στίχους. Είναι λίγο. Δεν αρκεί να πολιτικολογούμε. Είναι πολύ. Κατά βάθος ο υλικός κόσμος είναι απλώς ένας σωρός από υλικά. Θα εξαρτηθεί από το αν είμαστε καλοί ή κακοί αρχιτέκτονες το τελικό αποτέλεσμα. Ο Παράδεισος ή η Κόλαση που θα χτίσουμε. Εάν η Ποίηση παρέχει μια διαβεβαίωση, και δη στους καιρούς τους dürftiger, είναι ακριβώς αυτή: ότι η μοίρα μας παρ’ όλα αυτά βρίσκεται στα χέρια μας.» (Οδυσσέας Ελύτης, Λόγος στην Ακαδημία της Στοκχόλμης)
"ΔΩΡΟ ΑΣΗΜΕΝΙΟ ΠΟΙΗΜΑ"
Π ρ ό γ ρ α μ μ α
▪ -Ακόμα μια φορά («Η συναυλία των γυακίνθων», Χ, Προσανατολισμοί)
♫ -Claude Debussy, Pour célébrer Pan (Six épigraphes antiques)
▪ - Έζησα τ' όνομα το αγαπημένο (Ήλιος ο Πρώτος)
♫ -Hiromi Uehara, Wake up and dream
▪ -Η Μαρίνα των βράχων (Προσανατολισμοί)
♫ -Maurice Ravel, Oiseaux tristes (Miroirs)
♫ -Claude Debussy, L’ Egyptienne (Six épigraphes antiques)
▪ -Το Φωτόδεντρο (Το Φωτόδεντρο και η δέκατη τέταρτη ομορφιά)
♫ - Johann Sebastian Bach, English Suite Αρ 4 (απόσπασμα)
▪ -Ο Φυλλομάντης (Τα Ετεροθαλή)
♫ - Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου, Yacinth Stone
♫ - Blue Celestine (12 Minerals)
▪ -Πάτμος (Μαρία Νεφέλη)
♫ -Béla Bartόk, 4 Dirges (απόσπασμα)
▪ - Έτσι μιλώ για σένα και για μένα (Το Μονόγραμμα)
♫ -Γιώργος Κουρουπός, 13 Όγδοα με αγάπη
▪ -Είναι νωρίς ακόμη μες στον κόσμο αυτόν (Το Μονόγραμμα)
♫ -Robert Schumann, Six Canonic Studies, Αρ.2
▪ - Δώρο ασημένιο ποίημα (Το Φωτόδεντρο και η δέκατη τέταρτη ομορφιά)
♫ -Claude Debussy, Ο μικρός Βοσκός (Childrens’ Corner)
Στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ (Σάββατο 23 Μαρτίου 2024), δημοσιεύεται μια κανούργια ιστορία του Πεπίτο Γκονζάλες, κεντρικού χαρακτήρα του «Μικρού Σερίφη», την οποία εμπνεύστηκε και φιλοτέχνησε ο σκιτσογράφος Βαγγέλης Σαΐτης, παλαιός συνεργάτης των περιοδικών «Μικρός Καουμπόυ» και «Μικρός αρχηγός».
Θέμα της νέας ιστορίας του Πεπίτο είναι «Η αμαρτία του γέλιου».
Με ευφάνταστο τρόπο ο δόκιμος σκιτσογράφος Βαγγέλης Σαΐτης σκαρφίζεται μια ιστορία που παρωδεί την απαγόρευση του γέλιου από τους αυστηρούς – ηθικιστές ιεροκήρυκες, οι οποίοι κραδαίνουν τις απαγορεύσεις για να καλύψουν συχνά δικές τους ανομίες. Όπως ο φιλοχρήματος ιεροκήρυκας του Βαγγέλη Σαΐτη που αποκαλύφθηκε από τον αγνό Πεπίτο μέσω της …απαγόρευσης του γέλιου και του σχετικού «επιτιμίου».
Παραθέτουμε εδώ την σημερινή ιστορία του Πεπίτο προς τέρψιν των αναγνωστών της Ιδιωτικής Οδού.
Ο αρχιτέκτων και σκιτσογράφος Βαγγέλης Σαΐτης αυτοβιογραφείται και μας διαφωτίζει για τη σχέση του με το είδος που ανέδειξε με τη δουλειά του:
Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1960 και ανήκω στην γενιά που μεγάλωσε διαβάζοντας κόμικς. Σε ηλικία 13 χρονών, όταν ήμουν μαθητής του Βαρβακείου, έστειλα μερικές γελοιογραφίες στο περιοδικό Μικρός Καουμπόυ όπως έκαναν και άλλοι νεαροί αναγνώστες. Ενθουσιασμένος όταν τις είδα να δημοσιεύονται επισκέφτηκα τα γραφεία του περιοδικού και γνώρισα τους εκδότες και ζωγράφους Θέμο Ανδρεόπουλο και Κωνσταντίνο Ραμπατζή. Με υποδέχτηκαν με πολύ ευγένεια και μου έδωσαν τεχνικές συμβουλές. Εντυπωσιάστηκα από το φιλότεχνο και βιβλιόφιλο περιβάλλον τους και με την καθοδήγηση τους σύντομα βελτίωσα το σκίτσο μου και έγινα συνεργάτης τους. Μου ανέθεσαν την στήλη ‘’Ολέ Πεπίτο’’ όπου έκανα μια γελοιογραφία κάθε βδομάδα του Πεπίτο Γκονζάλες, ενός ήρωα του περιοδικού.
Επιπλέον έκανα χιουμοριστικές ιστοριούλες κόμικς με τον Πεπίτο στο θυγατρικό περιοδικό τους "Μικρός Αρχηγός". Σε ηλικία 15 χρονών ξεκίνησα να συνεργάζομαι με την εφημερίδα ‘’Τα Νέα’’. Δραστηριοποιήθηκα σαν σκιτσογράφος την περίοδο 1974-1984 δημοσιεύοντας γελοιογραφίες και κόμικς σε πολλές εφημερίδες και περιοδικά της εποχής: Τραστ του Γέλιου, Ταχυδρόμος, Κοσμοπόλιταν, Ποντίκι, Γονείς, Νέα Πορεία, Βραδυνή, ελληνικό Mad, Σκαθάρι, Πράσινη Γάτα κ.α. Έλαβα μέρος στις τρεις παγκόσμιες Εκθέσεις Γελοιογραφίας στην Κηφισιά που πραγματοποιήθηκαν το 1975, 1977, 1980. Σκίτσα μου περιλαμβάνονται στην ’’Ιστορία της ελληνικής γελοιογραφίας’’ του Δημ. Σαπρανίδη, Β΄ τόμος, εκδόσεις Ποταμός, 2006. Σπούδασα αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ και έκανα μεταπτυχιακά στο Kent State University στις ΗΠΑ. Εργάζομαι ως αρχιτέκτων.
Μία ιστορική, πλέον, ηχογράφηση του μακαριστού Μητροπολίτου Πατρών Νικοδήμου Βαλληνδρά.
Παρασκευή 26 Μαρτίου 1999 στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Πατρών.
Ο αείμνηστος Δεσπότης εκφωνεί κατά τρόπο υποδειγματικό την Α' Στάση των Χαιρετισμών, από την Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου. Ψάλλει, επίσης, με ιερό οίστρο, τον ύμνο "Το προσταχθέν μυστικώς..." σε ήχο πλ. δ', καθώς και το τροπάριο "Ανοίξω το στόμα μου..." της Α' Ωδής του Κανόνος του Ακαθίστου.
Την ηχογράφηση έκανε ο Γιώργος Αρβανίτης.
Οι φωτογραφίες του Γιάννη Μαραζιώτη, που δημοσιεύουμε εδώ, είναι από το αρχείο του Γιώργου Μαρόπουλου.
Από την ποιητική συλλογή του Γιάννη Ρίτσου "Παιχνίδια τ' Ουρανού και του Νερού".
Μουσική: Νέστωρ Ταίηλορ - Πέντε τραγούδια σε ποίηση Γ. Ρίτσου (1999).
Δάφνη Πανουργιά, φωνή
Νικόλ Καραλή, πιάνο
(II) Μεγάλος ήταν
Καρέκλα η βάρκα του - ταξίδευε. Πώς κάθονταν
επάνω στ' ανοιχτό νερό χωρίς να τραμπαλίζεται;
Πάνω στο γόνα του έγραφε, και τίποτα δεν κοίταζε.
Γύρω του χτύπαγαν τα κύματα και τα χαρτιά του δε βρεχότανε.
Μεγάλος είταν σαν τη μοναξιά, μόνο δύο μέτρα πιο γαλάζιος.
(ΙΙΙ) ...έτσι που με τριγύρισαν
Έτσι που με τριγύρισαν
οι περιπαιχτικές μηλίτσες,
δε βλέπω κάτου το γιαλό,
δε βλέπω τα καράβια,
μονάχα μεσ' απ' τα κλαδιά,
παίζει ο γιαλός χίλια γυαλιά,
και με ζαλίζει, μάτια μου,
κι η πιο μικρή ξινομηλιά
μου παίρνει μάτια και λαλιά,
με σφίγγει, με πετροβολά
με τα κοκκινοπράσινα,
με τα μαλαματένια της.
(IV) Πίσω απ' τα χρυσά βουνά
Πίσω απ΄τα χρυσά βουνά, λιοκαμένο παλικάρι/ κόκκινο σου αγόρασα πουκάμισο, κόκκινα παπούτσια στο παζάρι./ Το άλογο έφυγε στη θάλασσα, ο ήλιος κόπηκε στη μέση - / τώρα τα χρυσά, τώρα τα κόκκινα, ποιος θα τα φορέσει;
(V) Μαύρη & Γαλάζια Νύχτα
Mίνα Πολυχρόνου, Τραγούδι
Διασκευή για μικρό σύνολο εγχόρδων και πιάνο από τον συνθέτη
Μαύρη και γαλάζια νύχτα, μαύρη και γαλάζια νύχτα | με γραμμές πορτοκαλιές. | Άνθισαν κρυφά οι μηλιές, άνθισαν κρυφά οι μηλιές, | μαύρη και γαλάζια νύχτα. | Κι από πάνω το φεγγάρι, κι από πάνω το φεγγάρι, | το χρυσό μηδενικό. | Στο δικό μου μερτικό, μες στ' αλώνι τ' Αλωνάρη, | κι από πάνω το φεγγάρι, το φεγγάρι…
Στην διαδικτυακή εκπομπή «Προς Εκκλησιασμόν», της Ενορίας του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού, προσκεκλημένος ο συνθέτης Νέστωρ Ταίηλορ.
Επιμελείται και παρουσιάζει ο Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος.
ΜΕΛΟΣ ΜΕΛΙΧΡΟΝ: ΕΝΑ ΡΕΣΙΤΑΛ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
Το Καλλιτεχνικό Σύνολο «Πολύτροπον» (υπεύθυνος: Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος), διοργανώνει ένα ρεσιτάλ του διακεκριμένου τενόρου Γιάννη Χριστόπουλου, την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2024, στις 7 το απόγευμα, στην Αίθουσα Διδασκαλίας Μουσικής Βιβλιοθήκης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Μ' ένα κλικ στην αφίσα όλες οι λεπτομέρειες
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΦΙΛΟΣΟΦΟ ΝΙΚΟΛΑΪ ΜΠΕΡΝΤΙΑΕΦ ΑΠΟ ΤΟ «ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ»
Το Καλλιτεχνικό Σύνολο «Πολύτροπον» (υπεύθυνος: Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος), διοργανώνει ένα αφιέρωμα στον ρώσο θρησκειοφιλόσοφο Νικολάι Μπερντιάεφ (1874-1948), με αφορμή την επέτειο των 150 χρόνων από τη γέννησή του. Μ' ένα κλικ στην αφίσα όλες οι λεπτομέρειες
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΣΚΑΛΚΩΤΑ ΑΠΟ ΤΟ "ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ"
Αφιέρωμα στον μεγάλο έλληνα συνθέτη Νίκο Σκαλκώτα, με αφορμή την επέτειο των 120 χρόνων από τη γέννηση του και τα 75 χρόνια από το θάνατό του. Το αφιέρωμα, που περιλαμβάνει ομιλίες και μουσικό μέρος, θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024, και ώρα 7 μ.μ., στην Αίθουσα Διδασκαλίας Μουσικής Βιβλιοθήκης του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Μ' ένα κλικ στην αφίσα όλες οι λεπτομέρειες
"ΤΑ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΚΑ" ΣΤΙΣ ΚΡΟΚΕΕΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΣΤΙΣ 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Την Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024, στις Κροκεές της Λακωνίας (Γήπεδο μπάσκετ), στις 9 το βράδυ, στο πλαίσιο των φετινών πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Ευρώτα, θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου «ΤΑ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΚΑ», με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από τον θάνατο του μεγάλου συνθέτη. Θα ακολουθήσει μουσική παράσταση, στην οποία θα τραγουδήσουν ο Βασίλης Γισδάκης και η Δάφνη Πανουργιά. Με ένα κλικ στην αφίσα όλες οι λεπτομέρειες
"ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ" ΣΤΟ ΓΕΡΑΚΙ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024 - Χορωδιακή μουσική υπό το σεληνόφως - Με ένα κλικ στην αφίσα όλες οι λεπτομέρειες
Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου: ΤΑ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΚΑ
Κείμενα για τον Μάνο Χατζιδάκι - Μ' ένα κλικ στο εξώφυλλο του βιβλίου όλες οι λεπτομέρειες
30 χρόνια μ.Χ.
Γειά σας Παίδες, γειά σας - Κάνοντας κλικ στην φωτό όλα τα Χατζιδακικά
Ο Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος αφηγείται στο προφορικό αρχείο Istorima / Stavros Niarchos Foundation
Ένα podcast που παρήγαγε ο Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας και το οποίο μπορείτε να διαβάσετε και να ακούσετε με ένα κλικ στην εικόνα
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΛΥΚΟΥΡΓΟ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟ - Δέκα χρόνια μετά...
Τετάρτη 15 Μαΐου 2024 και ώρα 7.30 μ.μ. στην Μουσική Βιβλιοθήκη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Μ' ένα κλικ στην αφίσα όλες οι λεπτομέρειες
ΜΕΛΟΣ ΜΕΛΙΧΡΟΝ - Συναυλία στον Ι. Ναό Αγίας Τριάδος οδού Φιλελλήνων
Κυριακή 10 Μαρτίου 2024, 7 μ.μ. Μ' ένα κλικ στην αφίσα όλες οι λεπτομέρειες
Παρουσίαση του βιβλίου «Νιγηρίας Αλεξάνδρου παρακαταθήκες» του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου
Σάββατο 9 Μαρτίου 2024 και ώρα 18:00 στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού - Με ένα κλικ στην αφίσα όλες οι λεπτομέρειες
Μ' ένα κλικ στο εξώφυλλο του βιβλίου όλες οι λεπτομέρειες.
Αφιέρωμα στην μεγάλη δασκάλα ρυθμικής, χορού και χορογράφο Κούλα Πράτσικα
Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024 και ώρα 7 το απόγευμα στην Αίθουσα Διδασκαλίας Μουσικής Βιβλιοθήκης στο Μέγαρο Μουσικής - Με ένα κλικ στην αφίσα όλες οι λεπτομέρειες
Η ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2023, 19.30 στην Αίθουσα Διδασκαλίας Μουσικής Βιβλιοθήκης του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Μ' ένα κλικ στην αφίσα όλες οι λεπτομέρειες
Διάλεξη του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου στα Χανιά για τον Μίκη Θεοδωράκη
Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 7.30 μ.μ. στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων, ο Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος θα ομιλήσει με θέμα: "Οι εκκλησιαστικές συνθέσεις του Μίκη Θεοδωράκη". Μ' ένα κλικ στην αφίσα οι λεπτομέρειες
"ΕΡΩΣ ΑΘΗΝΩΝ" - ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΜΙΧΑΗΛ ΧΩΝΙΑΤΗ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
Μ΄ ένα κλικ στην αφίσα όλες οι λεπτομέρειες της εκδήλωσης
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟ π. ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΔΑΜΑΚΗ
Πατώντας στην αφίσα της εκδήλωσης όλες οι σχετικές λεπτομέρειες
Για μια Ελληνοαραβική Μουσική Ποιητική
Ελληνοαραβικές συνηχήσεις με το Καλλιτεχνικό Σύνολο "Πολύτροπον" την Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022 στην Μουσική Βιβλιοθήκη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Μ' ένα κλικ στην αφίσα όλες οι λεπτομέρειες
Χαίρ’ ευσχήμων ελαία - Αίνος στην Ελιά
Παραγωγή: Καλλιτεχνικό Σύνολο «Πολύτροπον» - Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022, στις 7 μ.μ. στον Πολυχώρο του Συλλόγου "Οι Φίλοι της Μουσικής" στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Μ' ένα κλικ στην αφίσα οι σχετικές λεπτομέρειες
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΧΟΡΟΓΡΑΦΟ ΜΑΡΙΑ ΧΟΡΣ
Καλλιτεχνικό Σύνολο "Πολύτροπον" - Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022, ώρα 7.30 μ.μ. στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Μουσικής Βιβλιοθήκης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Λεπτομέρειες μ' ένα κλικ στην αφίσα
Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου: ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΑ
Μ΄ ένα κλικ πάνω στο εξώφυλλο του βιβλίου δείτε τον πρόλογο και τα περιεχόμενα του βιβλίου
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΥΑ ΠΑΛΜΕΡ - ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΥ
Το Καλλιτεχνικό Σύνολο «Πολύτροπον» (υπεύθυνος: Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος) παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στην ιέρεια του Ελληνικού πολιτισμού Εύα Πάλμερ – Σικελιανού, με αφορμή τα 70 χρόνια από τον θάνατό της, τη Δευτέρα 23 Μαΐου 2022 στις 7.30 μ.μ. στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Μουσικής Βιβλιοθήκης, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Μ' ένα κλικ στην εικόνα όλες οι λεπτομέρειες
Διάλεξη Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου: Οι Εκκλησιαστικές μουσικές του Μίκη Θεοδωράκη
Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου 2022, 19.00 Αίθουσα Διδασκαλίας Μουσικής Βιβλιοθήκης - Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Μ' ένα κλικ στην εικόνα οι λεπτομέρειες
ΜΕ ΤΗΝ "ΝΟΣΤΑΛΓΟ" ΤΟΥ ΚΥΡ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ
Την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022 στις 8:30μμ στο Ίδρυμα Β&Μ Θεοχαράκη (Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, Αθήνα) παρουσιάζουμε την "Νοσταλγό" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη - Μ' ένα κλικ στην αφίσα όλες οι λεπτομέρειες
ΤΑ ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΕΙΑ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ
Μ' ένα κλικ στην εικόνα όλες οι σχετικές αναρτήσεις "Του Πρωτοκλήτου"
ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ
ΕΝΑ SITE ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ - Υπεύθυνος: Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος - Μ' ένα κλικ στην εικόνα όλες οι αναρτήσεις
200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Μ' ένα κλικ στην εικόνα όλες οι σχετικές αναρτήσεις
ΤΑ ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΕΙΑ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2020 /2021
Μ' ένα κλικ στην εικόνα όλες οι σχετικές αναρτήσεις
Ένα ιστολόγιο για το Οικουμενικό Πατριαρχείο
Μ' ένα κλικ στο λογότυπο δείτε όλες τις αναρτήσεις - Διαχειριστής Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος
Η ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
Η νέα παραγωγή του Καλλιτεχνικού Συνόλου ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ με αφορμή το Έτος Μαρίας Κάλλας (2023) - Με ένα κλικ στην φωτογραφία οι λεπτομέρειες
Το αφιέρωμα του Καλλιτεχνικού Συνόλου "Πολύτροπον" στην Κούλα Πράτσικα στο blod.gr
Δείτε την εκδήλωση με ένα κλικ στην φωτογραφία
Η Μαρία Κάλλας στην Κωνσταντινούπολη
Δείτε την παραγωγή του Καλλιτεχνικού Συνόλου ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ όπως την κάλυψε το blod.gr του Ιδρύματος Μποδοσάκη - Μ' ένα κλικ πάνω στη φωτό
Ελληνοαραβικές συνηχήσεις στη θρησκεία και τον πολιτισμό
Η εκδήλωση "Ελληνοαραβικές συνηχήσεις στη θρησκεία και τον πολιτισμό", με τη συμμετοχή του Καλλιτεχνικό Σύνολο ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ στο blod.gr Δείτε την εκδήλωση με ένα κλικ στην φωτό
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΧΟΡΟΓΡΑΦΟ ΜΑΡΙΑ ΧΟΡΣ ΑΠΟ ΤΟ «ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ»
Η εκδήλωση που διοργάνωσε το Καλλιτεχνικό Σύνολο "ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ" για την Μαρία Χορς στο Μέγαρο Μουσικής - Μ' ένα κλικ στην εικόνα το σχετικό βίντεο
Οι εκκλησιαστικές συνθέσεις του Μίκη Θεοδωράκη
Μ' ένα κλικ πάνω στην εικόνα δείτε την διάλεξη και το μουσικό μέρος που ακολούθησε
Διάλεξη του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου: "ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ ΚΑΙ ΡΩΣΟΙ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΤΟΥ 20ού ΑΙΩΝΑ"
Μ' ένα κλικ στην εικόνα δείτε την διάλεξη στο blod.gr
Η διάλεξη του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου με θέμα: Γιάννης Χρήστου "Πύρινες γλώσσες"
Μ' ένα κλικ στην φωτογραφία μπορείτε να δείτε την διάλεξη
Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος: "Ο Gustav Mahler του Μάνου Χατζιδάκι"
Μ' ένα κλικ στην εικόνα παρακολουθείστε την διάλεξη στο blod.gr
Αμαρτία και Αγιότητα στο Fauxτο-στέφανο «Πόσο ανεκτίμητα αληθινό ή πόσο απογοητευτικά faux μπορεί να αποδειχτεί ένα φωτοστέφανο; Οι ήρωες τ...
Οδυσσέας Ελύτης, Ιδιωτική Οδός
Η ιδιωτική οδός κόβει μεσ’ απ’ τον χρόνο. Πας πιο γρήγορα σπίτι σου από την Κωνσταντινούπολη. Και πάλι, το σπίτι σου δεν είναι ακριβώς εκείνο πού ήξερες. Είναι μια αγροικία μεγάλη με διπλές πέτρινες σκάλες σαν εκείνη του Πούσκιν στην Κριμαία [...] Είναι ανοιχτή για τον καθένα μας η ιδιωτική του οδός. Και όμως· την ακολουθούν ελάχιστοι. Μερικοί, μόνον όταν συμβεί μια ή δυο φορές στη ζωή τους να είναι ερωτευμένοι. Κι οι υπόλοιποι ποτέ. Είναι αυτοί που αποχωρούν μια μέρα από τη ζωή χωρίς να έχουν πάρει καν είδηση τι τους συνέβη. Και είναι κρίμας. Είναι κρίμας αυτός ο ισόβιος εγκλεισμός στην κιβωτό της Ανάγκης, με καθηλωμένες τις αισθήσεις σε υπηρετικό επίπεδο.