Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019

ΤΟ ΑΝΑΛΟΓΙΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΙΟ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Με εγκύκλιό της προς τις Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, η Ιερά Σύνοδος, ανανεώνει την απαγόρευση χρήσης του «ηλεκτρονικού ισοκράτη» στους ναούς της επικράτειας και συνιστά την «κατ' οἰκονομίαν λελογισμένη καί μετά φειδοῦς χρῆσι τῶν ἠλεκτρονικῶν μέσων ἐν τοῖς ἱεροῖς ἀναλογίοις κατά τήν Θείαν Λατρείαν». 
Επίσης, στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι «θεωρεῖται ἀπολύτως ἀπαραίτητον, ὅπως αἱ ἐν λόγῳ συσκευαί χρησιμοποιοῦνται ἀποκλειστικῶς διά τήν Θείαν Λατρείαν καί οὐχί διά διαφόρους χρήσεις, αἱ ὁποῖαι μάλιστα ἀπάδουν εἰς τήν λειτουργικήν διακονίαν». 
Η ρητή και κατηγορηματική απαγόρευση του «ηλεκτρονικού ισοκράτη» είναι φυσικά σωστή. Στην σωστή κατεύθυνση είναι και η φειδωλή χρήση των λοιπών ηλεκτρονικών μέσων από τους ψάλτες.
ΟΜΩΣ, φοβούμαι ότι και αυτή η εγκύκλιος δεν θα εφαρμοστεί εάν δεν υπάρχει η βούληση, κυρίως από τους οικείους ποιμενάρχες. 
Η ιστορία του «ηλεκτρονικού ισοκράτη» ή «βυζαντινού (sic) ψηφιακού ισοκράτη» (σε διάφορες «εκδόσεις») καλά κρατεί, εδώ και 27 χρόνια! Γιατί – φυσικά – δεν εφαρμόστηκε, όπως θα έπρεπε, η σχετική Συνοδική εγκύκλιος του 1992. Τώρα είναι μάλλον δύσκολο να αναχαιτιστεί το ρεύμα… 
Η χρήση των ηλεκτρονικών μέσων από τους ψάλτες στη λατρεία συνιστά πλέον ενδημική νόσο. Ποιος θα οριοθετήσει την «λελογισμένη χρήση»; Ο οικείος Επίσκοπος; Οι ίδιοι οι ψάλτες θα πρέπει να έχουν την συνείδηση ότι το αναλόγιο δεν είναι πληκτρολόγιο, ότι το λειτουργικό βιβλίο δεν είναι e-book, ότι δεν μπορεί να χαθεί και όση φυσικότητα απέμεινε στη λατρεία μας με τη χρήση ποικίλων ηλεκτρονικών μέσων. 
Εννοείται πως αυτά θα πρέπει να ισχύουν στο ακέραιο και για τους κληρικούς, πολλοί από τους οποίους εκτρέπονται εντελώς, χρησιμοποιώντας το κινητό τους εν ώρα λατρείας ποικιλοτρόπως. 
Η λατρεία θα πρέπει να μείνει εκτός ψηφιακής εποχής. Κι αυτό δεν θα πρέπει να καθορίζεται με Συνοδικές εγκυκλίους και απαγορεύσεις, αλλά να είναι γραμμένο «εν ταις πλαξί των καρδιών ημών». Πέρα, όμως, κι απ’ τη λατρεία, το θέμα αγγίζει την σοβαρή υπόθεση που λέγεται βυζαντινή μουσική. 
Αίφνης θυμάμαι ένα …αλλιώς ωραίο στιγμιότυπο: 
Στούντιο εκκλησιαστικού τηλεοπτικού σταθμού. 
Δύο κύριοι συζητούν περί βυζαντινής μουσικής. 
Ο προσκεκλημένος, καθήμενος, έχει μπροστά του έναν ισοκράτη, δηλ. το μηχάνημα που παράγει κονσέρβα ισοκράτημα. Στο χέρι κρατάει μικρόφωνο. Χειρίζεται το μηχάνημα και ψάλλει on camera. Λέει φυσικά “νεωτερικά μέλη”, ήτοι ό,τι του κατέβει. Ό,τι πρέπει, δηλαδή, για να αποστραφεί κανείς την εκκλησιαστική μουσική. Θέαμα και ακρόαμα παρακμιακό! Προκαλεί εν ταυτώ θυμηδία και αηδία. Στον 21ο αιώνα τέτοιου είδους “προβολή” της βυζαντινής μουσικής.

3 σχόλια:

Ίππασος είπε...

Μέγα θέμα θίγεις αγαπητέ Παναγιώτη. Θα σου μιλήσω εκ πείρας για το πώς έχω προσωπικά αντιμετωπίσει το ζήτημα του ψηφιακού ισοκράτη. Χρησιμοποιώ τον ισοκράτη στο tablet που παίρνω μαζί μου στο στασίδι και τον ακούω μόνο εγώ. Δεν συνδέω το tablet σε καμία μικροφωνική, σε κανένα ηχείο. Ακούγεται μόνο από μένα, είναι σαν να έχεις έναν έμπειρο ισακράτη χωρίς μικρόφωνο που τον ακούς μόνο εσύ. Αποτέλεσμα: απόλυτη πιστότητα στην απόδοση των διαστημάτων χωρίς να χαλά η ατμόσφαιρα της λατρείας. Αν απομακρυνθείς 2 μέτρα από το στασίδι δεν ακούς καθόλου το μικρό, ενσωματωμένο ηχείο του tablet. Κανείς στο εκκλησίασμα δεν ακούει κάτι άλλο από τη διαυγή φωνή του ψάλτη. Νομίζω ότι είναι μία "μέση" λύση κατά το αριστοτελικόν.
Όσο για την εγκύκλιο της Συνόδου, δεν υπάρχει κανένα σχόλιο. Οι άνθρωποι περί άλλα τυρβάζονται: βρίθει η εκκλησία από ομοφυλοφίλους, από κλέφτες και ηθικά μεμπτούς "επαγγελματίες"-μισθοφόρους ... το ισοκράτημα μάς έφαγε...

ΥΓ
(Ας μη μιλήσω για την ψαλτική κατάρτιση με ... πιάνο και δυτική αρμονία. Μόνο συγκερασμένα διαστήματα ακούς παντού).
Χαίρε!

Ενδότοπος είπε...

«Στου κουφού την πόρτα, όσο θέλεις βρόντα» λέγει ο σοφός λαός μας. Κι αυτή η Εγκύκλιος θα πέσει στο κενό. Που να δείτε σε επαρχιακές πόλεις τι γίνεται, σε πολλούς ναούς, ακόμη και μητροπολιτικούς, στην κυριολεξία τα tablet έχουν αντικαταστήσει τα λειτουργικά βιβλία. Και ουδείς μιλά για αυτήν την κατάντια. Μόνο ελάχιστοι έχουμε το θάρρος, ξανά και ξανά, να θίγουμε αυτήν τη θλιβερή κατάσταση. Δυστυχώς.

Ανώνυμος είπε...

Selfies & Live μεταδόσεις επιτρέπονται;

Related Posts with Thumbnails