«Πόσο ανεκτίμητα αληθινό ή πόσο απογοητευτικά faux μπορεί να αποδειχτεί ένα φωτοστέφανο; Οι ήρωες των οκτώ διηγημάτων της συλλογής, σαν άλλοι “άγιοι” και “αμαρτωλοί” των παραβολών, ξεδιπλώνουν τις ιστορίες τους αποκαλύπτοντας τις πιο βαθιές σκέψεις, τα πάθη, τις αδυναμίες τους. Παιδιά που στερήθηκαν τους γονείς τους, ζευγάρια που βρίσκονται σε κρίση, αγαπημένοι φίλοι και άσπονδοι εχθροί, άνθρωποι φοβισμένοι ή και ματαιόδοξοι αναμετριούνται με το “καλό” και το “κακό”, την πίστη και τη ματαίωση, την προδοσία και τη συγχώρεση... Τι ανήκει στην “αγιότητα”, τι στην “αμαρτία”; Τελικά, πόσο λεπτή είναι η γραμμή που τις χωρίζει;».
(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)
Η παρουσίαση των διηγημάτων του βιβλίου «Το Fauxτο-στέφανο» της συγγραφέως Χρυσής Μαρούση πραγματοποιήθηκε στον ΙΑΝΟ της Θεσσαλονίκης, την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2024, από την Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και τις Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική.
Για το βιβλίο μίλησαν:
Κυριακή Φράγκου, Πρόεδρος της Εθελοντικής Διακονίας Αστέγων – Συγγραφέας,
Κλεονίκη Δρούγκα, Διδάσκουσα στο Τμήμα Κινηματογράφου Α.Π.Θ. – Συγγραφέας,
ενώ αποσπάσματα διάβασε η αξιόλογη ηθοποιός κ. Αλεξάνδρα Παλαιολόγου.
Η συγγραφέας ευχαρίστησε τις ομιλήτριες, τον εκδότη κ. Διονύση Βαλεριάνο για την εμπιστοσύνη και τη στήριξη και ιδιαίτερα τη σπουδαία ηθοποιό κ. Αλεξάνδρα Παλαιολόγου: «για την απλότητα, την καλοσύνη και την καταδεκτικότητά της», εκφράζοντας πόσο μεγάλη χαρά και τιμή είναι η παρουσία της και η ανάγνωση των διηγημάτων με τον δικό της μοναδικό τρόπο.
Παράλληλα, στην παρούσα σειρά διηγημάτων συμπεριλαμβάνονται οι Σημερινές Παραβολές, ένας μικρός κύκλος πέντε τραγουδιών σε στίχους της Χρυσής Μαρούση: Άσωτος Υιός σε μουσική και ερμηνεία Χαρίκλειας, Φαρισαίος και Τελώνης σε μουσική και ερμηνεία Κυριάκου Μιχαηλίδη, Άφρων Πλούσιος σε μουσική και ερμηνεία Σωκράτη Παπαϊωάννου, Σπορέας σε μουσική Σωκράτη Παπαϊωάννου και ερμηνεία Εύης Κουτσαυτάκη και Ο Καλός Σαμαρείτης σε μουσική και ερμηνεία Έβελυν Τσάβαλου.
Ακολουθεί το κείμενο της Δρος Μαρίας Χατζηαποστόλου για το βιβλίο.
Εκτός από καταξιωμένος δασκάλος της ψαλτικής και διακεκριμένος χοράρχης, ο Λυκούργος Αγγελόπουλος υπήρξε και πρωτοπόρος στο χώρο του ραδιοφώνου.
Με πάνω από 30 χρόνια παρουσίας ο Λυκούργος κατάφερε να κάνει οικείο και εν τέλει να εμπεδώσει στα αυτιά των ακροατών το άκουσμα της εκκλησιαστικής μουσικής. Με σπάνιες αρχειακές ηχογραφήσεις, με επί τούτου καταγραφές παραδοσιακών ψαλτών της εποχής του αλλά και με συχνή χρήση ακουσμάτων με αναφορά σε ξενόγλωσσους ύμνους, έδωσε μία συνολική εικόνα. Δημιούργησε παράλληλα μία πεπατημένη, μία σχολή θα λέγαμε για το πώς μπορείς να προσεγγίσεις ένα μέσο ενημέρωσης και να το καταστήσεις γνώριμο σε χιλιάδες ακροατές.
Έτσι οι δύο τελευταίες εκπομπές του έτους θα είναι αφιερωμένες στον ραδιοφωνικό Λυκούργο Αγγελόπουλο. Σε αυτό μας το ταξίδι θα έχουμε συνοδοιπόρο τον Παναγιώτη Ανδριόπουλο,θεολόγο, μουσικό και οφφικίαλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου,ο οποίος υπήρξε επί σειρά ετών μαθητής αλλά και στενός συνεργάτης του αείμνηστου Λυκούργου.
Σάββατο 21 και Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024, 7-8 το πρωί.
Παραθέτουμε στη συνέχεια, ενδεικτικώς,περιεχόμενα εκπομπών του Λυκούργου Αγγελόπουλου στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας (Αρχείο Παναγιώτη Ανδριόπουλου).
Στην χριστουγεννιάτικη εκπομπή του 1990 (μεταδόθηκε ανήμερα τα Χριστούγεννα), συμμετείχαν οι αείμνηστοι πρωτοψάλτες Κωνσταντίνος Μαφίδης και Λεωνίδας Σφήκας. Έψαλαν και διηγήθηκαν στον Λυκούργο Αγγελόπουλο τις χριστουγεννιάτικες αναμνήσεις τους από τους τόπους καταγωγής τους, την Πόλη και την Χίο.
Η ενορία του Ι. Ναού Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού παρουσιάζει την διαδικτυακή εκπομπή «Προς Εκκλησιασμόν», όπου φιλοξενούνται εργάτες του πνεύματος και της τέχνης.
Στην 82η εκπομπή προσκεκλημένος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Επιμελείται και παρουσιάζει ο Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος στην συνέντευξή του αναφέρεται στην μικρασιατική καταγωγή του, στις σπουδές του στην Ελλάδα και το εξωτερικό, στην διδακτορική διατριβή του, στην ένταξή του στον κλήρο, στην μακρά θητεία και εμπειρία του στους διαχριστιανικούς διαλόγους, στις διορθόδοξες σχέσεις, αλλά και για το θέμα του πρωτείου και της συνοδικότητας στην Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Επίσης, στην εκπομπή γίνεται εκτενής αναφορά στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο, από την οποία το 2025 συμπληρώνονται 1700 χρόνια, με αφορμή και το πρόσφατο πόνημα του Σεβ. κ. Χρυσοστόμου “Α’ Οικουμενική Σύνοδος – Νίκαια της Βιθυνίας – 325 μ.Χ. Ιστορικοδογματική θεώρηση” (Εκδόσεις Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος).
Στο βιβλίο, για το οποίο γίνεται λόγος στην εκπομπή, παρουσιάζεται το ιστορικοδογματικό έργο και η προσφορά της τόσο σε θεολογικό επίπεδο, όσο και σε γενικότερα θέματα του εκκλησιαστικού βίου. Κορυφαίο έργο της Συνόδου υπήρξε αναμφιβόλως η αποτυπωθείσα στο Σύμβολο της Πίστεως Χριστολογία της, το οποίο αποτελεί επεξεργασία τοπικών βαπτιστηρίων Συμβόλων, καθώς και οι θεσπισθέντες υπ’ αυτής είκοσι ιεροί Κανόνες. Το έργο αποτελείται από Εισαγωγή, το Α΄ Κεφάλαιο στο οποίο παρουσιάζονται οι χριστολογικές διδασκαλίες του Αρείου και η αντιμετώπισή τους, το Β΄ Κεφάλαιο, στο οποίο παρουσιάζεται η προετοιμασία και η σύγκληση της Συνόδου, το Γ΄ Κεφάλαιο, στο οποίο εκτίθεται το θεολογικό της έργο και κυρίως το Σύμβολο της Πίστεως, ενώ στο Δ΄ Κεφάλαιο παρουσιάζονται οι 20 ιεροί Κανόνες της Συνόδου και η θέση της για τον κοινό εορτασμό του Πάσχα. Το έργο κατακλείεται από Επίλογο-Συμπεράσματα, πλούσια βιβλιογραφία και παράρτημα με τα κείμενα του Συμβόλου της Πίστεως και του Κανόνες της Συνόδου.
H εκδήλωση της “ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ” προς τιμή του φιλόσοφου και θεολόγου της Ρωσικής διασποράς Νικολάου Μπερντιάγιεφ έγινε το απόγευμα στις 16 Δεκεμβρίου 2024 στη βιβλιοθήκη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Εισηγητές και εισηγήσεις:
Δημήτρης Μπαλτάς, δ.φ., εκπαιδευτικός: Πρόσωπα και ζητήματα στην αυτοβιογραφία του Ν. Μπερντιάγιεφ
Γεώργιος-Νεκτάριος Παναγιωτίδης, προγραμματιστής υπολογιστών, συγγραφέας: Η στάση του Ν. Μπερντιάγιεφ απέναντι στον Αθεϊσμό και τον Αστικό Χριστιανισμό
Σωτήρης Γουνελάς, συγγραφέας, κριτικός πολιτισμού: Περί δουλείας και ελευθερίας στον Ν. Μπερντιάγιεφ
Γιάννης Ζερβός, νομικός, διευθυντής σύνταξης της “Χ” : Η "πολιτική διαθήκη" του Ν. Μπερντιάγιεφ
Γιώργος Κρανιδιώτης, ιατρός, αρθρογράφος: Η κοινωνική και πολιτική φιλοσοφία του Ν. Μπερντιάγιεφ
Οι Χριστιανοί της Συρίας και η ανεξιχνίαστη απαγωγή του Μητροπολίτη Χαλεπίου Παύλου από τζιχαντιστές.
Ποιοι είναι οι Ελληνορθόδοξοι της Συρίας και ποιος ο ρόλος της Ελλάδας στην προστασία τους; Ποιο είναι το νόημα του τηλεφωνήματος του Έλληνα πρωθυπουργού στον Πατριάρχη Αντιοχείας;
Η Βασιλική Σιούτη, δημoσιογράφος στη Lifo, συζητά με τον καθηγητή Θεολογίας, συγγραφέα και ερευνητή Παναγιώτη Ανδριόπουλο.
Την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2024 στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του διηγήματος Στο Χριστό στο Κάστρο, του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, σε εικονογράφηση του σπουδαίου εικαστικού Ελευθέριου Μύστακα.
Για το βιβλίο μίλησε ο θεολόγος Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος, ενώ η Φένια Παπαδόδημα, ηθοποιός, μουσικός και σκηνοθέτις, πλαισίωσε μουσικά την παρουσίαση.
Παραθέτουμε στη συνέχεια το βίντεο της εκδήλωσης.
Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου
Αγαπητοί φίλοι,
Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης υπήρξε μυθιστοριογράφος, ποιητής, υμνογράφος, μα πάνω απ’ όλα διηγηματογράφος.
Τα δεκάδες διηγήματά του όχι απλώς επιβιώνουν μέχρι σήμερα, αλλά ανθούν και φέρουν κι άλλο, αφού παρουσιάζονται στο θέατρο, ως θεατρικά αναλόγια ή μονόλογοι, με ρυθμό καταιγιστικό τα τελευταία χρόνια. Ίσως δεν υπάρχει καλλιτεχνική σεζόν που να μην περιλαμβάνει Παπαδιαμάντη και μάλιστα όχι μια παραγωγή, αλλά και περισσότερες. Αυτός που δεν ήταν θεατρικός συγγραφέας, αποτελεί πλέον τροφή του θεάτρου.
Δεν είναι, πλέον, λίγες και οι κινηματογραφικές μεταφορές και αποδώσεις διηγημάτων του Παπαδιαμάντη.
Παράλληλα, πολλοί σύγχρονοι τραγουδοποιοί αποδύονται σ’ έναν αγώνα – θα μπορούσαμε να πούμε – μελοποίησής του. Έτσι έχουμε δεκάδες πια τραγούδια σε στίχους Παπαδιαμάντη, κι αυτοί οι στίχοι που είναι είτε ποιήματά του είτε συρραφή φράσεων από διηγήματά του είτε στίχοι εμπνευσμένοι από αυτόν.
Όμως, Ο κυρ Αλέξανδρος ενέπνευσε σύγχρονους έλληνες δημιουργούς για τη σύνθεση συμφωνικών έργων ή ακόμα και όπερας!
Ο σημαντικός έλληνας συνθέτης Νίκος Αστρινίδης αποτελεί εξόχως ενδιαφέρουσα μορφή της Ελληνικής Διασποράς στα Βαλκάνια. Γεννήθηκε το 1921 στη Βεσσαραβία, μέρος τότε της Ρουμανίας, από Έλληνα πατέρα και Ρουμανορωσσίδα μητέρα. Σπούδασε μουσική και Χημεία στο Βουκουρέστι έως ότου η Σοβιετική εισβολή του 1940 διέλυσε την οικογένειά του και τον οδήγησε στη Μέση Ανατολή. Εκεί ο Αστρινίδης κατατάχτηκε στην Ελληνική Βασιλική αεροπορία και έπειτα από δύο έτη στο μέτωπο της Λιβύης, μετατέθηκε στο Κάιρο όπου συνέχισε τη μουσική του εκπαίδευση και άρχισε την καριέρα του. Το 1945 διηύθυνε στην Όπερα του Καΐρου το πρώτο μεγάλο συμφωνικό του έργο, τη σκηνική μουσική για την τραγωδία «Οιδίπους Τύραννος». Με το πέρας του πολέμου μετανάστευσε στο Παρίσι τελειώνοντας τη Schola Cantorum και αρχίζοντας διεθνείς περιοδείες ως πιανίστας και συνοδός μεγάλων ονομάτων της Παρισινής σκηνής. Το 1965 εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Θεσσαλονίκη συμβάλλοντας έκτοτε στην αναβάθμιση της μουσικής ζωής της πόλης ως διευθυντής της Φιλαρμονικής του Δήμου και άλλων συγκροτημάτων, συνθέτης ορατορίων και συμφωνικών έργων, πιανίστας, και παιδαγωγός.
Απεβίωσε στη Θεσσαλονίκη στις 10 Δεκεμβρίου 2010, μερικούς μήνες πριν τη συμπλήρωση των ενενηκοστών γενεθλίων του και πριν προλάβει να υλοποιήσει το μεγαλεπήβολο σχέδιό του για τη σύνθεση όπερας με θέμα την Ολυμπιάδα, τη μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Το 1991 ο Αστρινίδης συνέθεσε το έργο του «Στο Χριστό, στο κάστρο», βασισμένο στο ομώνυμο, δημοφιλές Χριστουγεννιάτικο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και σε λιμπρέτο Νίκου Γρηγοριάδη.
Πρόκειται για ένα συμφωνικό διήγημα για αφηγητή, χορωδία και ορχήστρα, με συνθετική συνοχή, υποδειγματική ενορχήστρωση και μεγάλη εκφραστικότητα.
Το έργο αυτό είναι το πρώτο μεγάλης κλίμακας ορχηστρικό έργο βασισμένο στη λογοτεχνία του Παπαδιαμάντη. Ως εκ τούτου, εγείρει ερωτήματα για τη συμβατότητα ενός λογοτεχνικού είδους όπως το διήγημα με το συμφωνικό ιδίωμα και για την καταλληλότητα του ύφους του Παπαδιαμάντη για συμφωνική επεξεργασία. Το έργο περιλαμβάνει – ως χριστουγεννιάτικο διήγημα – και κάλαντα και ύμνους.
Ο Παπαδιαμάντης όμως είναι θησαυρός αδαπάνητος κι έτσι εμπνέει παράλληλα και τους εικαστικούς. Πάμπολλες οι εργασίες ζωγράφων πάνω στο έργο του. Δεκάδες τα εικονογραφημένα διηγήματά του. Άπειρες πια οι προσωπογραφίες του. Ο Παπαδιαμάντης δημιουργεί – άθελα του – μετά την μουσική ποιητική και μία εικαστική ποιητική.
Σήμερα παρουσιάζουμε το διήγημα «Στο Χριστό στο Κάστρο» με τον χρωστήρα του Ελευθέριου Μύστακα. Ένας μύστης της ζωγραφικής δημιουργεί μια εικαστική παρτιτούρα, ένα «συμφωνικό» εικαστικό ποίημα.
Ο Ελευθέριος Μύστακας σπούδασε ζωγραφική στην Α.Σ.Κ.Τ. Φοίτησε στο εργαστήριο του μεγάλου Γιάννη Μόραλη και εντρύφησε στην Νωπογραφία , στην Φορητή Εικόνα, καθώς και στην Σκηνογραφία.
Έχει Master of Arts Ζωγραφικής, (Royal College of Art, Λονδίνο) και είναι Διδάκτωρ Ιστορίας Τέχνης του Τμήματος Ιστορίας - Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ.
Έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις του σε διεθνή συνέδρια: Βουκουρέστι, Λίλλη, Κάιρο, Μονπελιέ, Ρίγα.
Βιβλία του: "Θεωρία Διακοσμητικών Εφαρμογών, Ψηφιδωτό - Υαλογραφία" (Τ.Ε.Ι. Αθηνών), "Σχέδιο Ψηφιδωτού - Υαλογραφίας" (Παιδαγωγικό Ινστιτούτο), "Οδηγός Αγιογραφίας" (2005). "Εργασίες για τη ζωγραφική: Γράμματα και Τέχνες, Αφιέρωμα Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου".
Εκθέσεις: Πανελλήνια Καλλιτεχνική Έκθεση 1987, Πάτρα - Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης 2006, Καλλιτεχνικό Επιμελητήριο (Σόφια, Αθήνα), Α΄/Β΄ διεθνής έκθεση Αγιογραφίας, κ.ά.
Από το 1988 διδάσκει στη Διακοσμητική Σχολή (Τ.Ε.Ι. Αθηνών), όπου από το 2006 είναι καθηγητής. Από το 1999 διδάσκει Βυζαντινή Ζωγραφική και Υαλογραφία στην Α.Σ.Κ.Τ.
Ο Ελευθέριος Μύστακας πρεσβεύει πως η τέχνη της ελληνικής εκκλησιαστικής ζωγραφικής είναι η συνέχεια της μεγάλης εικαστικής παράδοσης της αρχαίας Ελλάδας. Για τον ζωγράφο μας οι αναπαραστατικές μέθοδοι της αρχαίας ελληνικής ζωγραφικής, όπως εμφανίζονται στις αγγειογραφίες και τις τοιχογραφίες, αλλά και η εξέλιξή τους ως τα ελληνιστικά χρόνια, προσδιορίζουν σε μεγάλο βαθμό τον αναπαραστατικό δρόμο της ελληνικής εκκλησιαστικής τέχνης.
Στο Χριστό στο Κάστρο, ο Ελευθέριος Μύστακας εικονογραφεί την λαϊκή θρησκευτικότητα -ας την πούμε έτσι - του Παπαδιαμάντη. Εικονογραφεί λεπτομερώς το διήγημα. Δεν το υπομνηματίζει απλώς. Αναδεικνύει τα πρόσωπα του Σκιαθίτη. Τα πρόσωπα ανδρών, γυναικών και παιδίων. Τα πρόσωπα του παπα Φραγκούλη, του Αλεξανδρή του ψάλτη, του μπαρμπα Στεφανή. Τα πρόσωπα αυτών των λαϊκών αγίων. Τα πρόσωπα πλέοντα, οδοιπορούντα (ως οι μάγοι), ψάλλοντα, κοιμώμενα στα στασίδια. Τα πρόσωπα που υμνούν τον ενανθρωπήσαντα.
Τα πρόσωπα του Μύστακα είναι βυζαντινότροπα – πώς αλλιώς; - γι’ αυτό και αυστηρά. Ανθρώπινα μα κι απόκοσμα, όπως ακριβώς οι ήρωες του Παπαδιαμάντη. Με το ένα πόδι στη γη και με το άλλο στον ουρανό. Καστροπολίτες και ουρανοπολίτες.
Όμως, ο ζωγράφος μας παρακολουθεί λέξη – λέξη τον κυρ Αλέξανδρο και αναλόγως ανταποκρίνεται. Έτσι, όταν ο Παπαδιαμάντης περιγράφει τον κυρίως ναό, ο Μύστακας εκδιπλώνει την τέχνη του στην αγιογραφία και μας δίνει μορφές και σκηνές που «ίστανται επί των τοίχων ηρεμούντες, απαθείς, οποίοι εν τω Παραδείσω, ευθύ και κατά πρόσωπον βλέποντες, ως βλέπουσι καθαρώς την Αγίαν Τριάδα».
Μας δίνει λοιπόν, ο ζωγράφος μας τις εξαίσιες αγιογραφίες: ο Παντοκράτωρ με την μεγάλην και επιβλητικήν μορφήν, η Παναγία με τον μικρό Χριστό στο σπήλαιο της Βηθλεέμ, ο άγιος Μερκούριος που «διατρυπά με το δόρυ του τον επί θρόνου καθήμενον ωχρόν Παραβάτην (τον Ιουλιανό), τον Άγιο Κήρυκο «τριετίζον παιδίον, κρατούμενον εκ της χειρός υπό της μητρός του, της Αγίας Ιουλίτης», την Πλατυτέρα «εις την χιβάδα του ιερού βήματος», τους Τρεις Ιεράρχες, Βασίλειο, Γρηγόριο και Χρυσόστομο, οι οποίοι «εφαίνοντο ως να έχαιρον, διότι έμελλον ν’ ακούσωσι και πάλιν τας ευχάς και τους ύμνους της Ευχαριστίας, ους αυτοί εν Πνεύματι συνέθεσαν».
Κι ακόμα δύο Άγγελοι της Γέννησης, τους οποίους ο Μύστακας ιστορεί με έγχορδα παραδοσιακά όργανα ανά χείρας.
Τα τελευταία είκοσι χρόνια έχουν κυκλοφορήσει κάμποσες εκδόσεις του διηγήματος, τέσσερις, τουλάχιστον, σε απόδοση στα νέα ελληνικά, με στόχο το νεανικό κοινό και κάποιες με εικονογράφηση.
Όμως, το βιβλίο των εκδόσεων «Ακρίτας» που παρουσιάζουμε σήμερα, είναι μάλλον το μοναδικό, το οποίο έχει το πρωτότυπο κείμενο και μια εικονογράφηση απολύτως ταιριαστή με το πνεύμα του διηγήματος και σε τέτοια έκταση ώστε να μιλάμε για ένα εικονοβιβλίο.
Τελευταία συναντάμε και τη μεταφορά λογοτεχνικών κειμένων σε κόμικς ή γραφιστικά μυθιστορήματα, αν προτιμάτε. Εχουμε ήδη τη «Φόνισσα» και το διήγημα «Υπό την βασιλικήν δρυν», που έχουν μεταγραφεί σε κόμικς.
Το διήγημα «Στο Χριστό στο κάστρο» από τη φύση του, θα λέγαμε, αποτελείται από παραδοσιακά, αγνά υλικά, με μια απαλή αλλά και δυνατή μονοχρωμία χρώματα που είναι φέγγος μελιχρόν, όπως θα έλεγε κι ο μέγας Σκιαθίτης.
Ο Ελευθέριος Μύστακας ιστορεί τον Παπαδιαμάντη με τον χρωστήρα του και ταυτόχρονα ιστορεί το θαύμα της Γέννησης. Βλέποντας τις θαλασσινές σκηνές του Μύστακα, αμέσως – κάποιες από αυτές – με παρέπεμψαν σε εικόνες του Αγίου Νικολάου στη θάλασσα, μέσα σε πλοίο, που σώζει τους ναυτικούς. Το πλοιάριο των προσκυνητών στο Χριστό στο Κάστρο, εικονίζεται από τον Μύστακα ως ναυς της Εκκλησίας.
Αίφνης, θυμάμαι ότι ο Ελευθέριος Μύστακας, μαζί με τη σύζυγό του, φιλόλογο Αλίκη Τσοτσορού, έχει κάνει ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια, για το νησί και τη θάλασσα στην ποίηση και τη ζωγραφική των αρχών του 20ού αιώνα. Άρα ξέρει καλά τον ζωτικό χώρο του Παπαδιαμάντη. Βλέποντας τις απεικονίσεις του Μύστακα με τους προσκυνητές να θαλασσοδέρνονται, καθώς «ο άνεμος, αντί να πέση, εδυνάμωνε και αγρίευε και εθέριευε», θυμόμαστε το Ελυτικόν: «οι σημάντορες άνεμοι που ιερουργούνε…».
Αλλά και το χριστουγεννιάτικο τραπέζι των πανηγυριστών αναδύει Ευχαριστία! Τα υλικά αγαθά κι αυτά σε μιαν άλλη προοπτική: πνευματική και ευχαριστιακή. Τα Χριστούγεννα της Ευχαριστίας!
Στη μελέτη του «Η μαγεία του Παπαδιαμάντη» ο Οδυσσέας Ελύτης μας προειδοποιεί: «Μια μέρα, το παρελθόν θα μας αιφνιδιάσει με τη δύναμη της επικαιρότητάς του. Δεν θα ‘χει αλλάξει εκείνο αλλά το μυαλό μας».
Σ’ αυτή την αλλαγή του νοός συμβάλλει, νομίζω, αυτή η εξαιρετική έκδοση, από τις εκδόσεις "Ακρίτας", που παρουσιάζουμε σήμερα, δια χειρός Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη και Ελευθερίου Μύστακα.
Το Έτος Γ.
Σκαρίμπα τίμησε Νίκο Σκαλκώτα και Μίκη Θεοδωράκη.
Το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2024, στις 7 μ.μ., στην Αίθουσα Τελετών του Μεγάρου Κότσικα στην Χαλκίδα, πραγματοποιήθηκε μια ξεχωριστή εκδήλωση την οποία διοργάνωσαν ο Σύλλογος Φίλων Γιάννη Σκαρίμπα και πολλοί τοπικοί φορείς που συμμετείχαν στο έτος Σκαρίμπα, με αφορμή τα 40 χρόνια από τον θάνατο του σπουδαίου λογοτέχνη.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης είχε ως εξής:
- Χαιρετισμός από το Σύλλογο Φίλων Γ. Σκαρίμπα.
- «Σκαλκώτας και Σκαρίμπας, δυο μεγάλοι αντισυμβατικοί ως σημαίνοντα της
πνευματικής ζωής της Χαλκίδας». Ομιλία Κωστή Δεμερτζή. Ο ίδιος και η Βάνα
Παπαϊωάννου απέδωσαν πιανιστικά κομμάτια του Ν. Σκαλκώτα.
- «Κλασικές και έντεχνες μελοποιήσεις Γ. Σκαρίμπα». Ομιλία Παναγιώτη Ανδριόπουλου,
μουσικού, συγγραφέα και θεολόγου.
- «Το Μπαλκόνι». Τραγούδι του Κωστή Δεμερτζή σε στίχους Γ. Σκαρίμπα από τη Δάφνη Πανουργιά, υψίφωνο. Στο πιάνο ο συνθέτης.
- Μελοποιημένα ποιήματα Γ. Σκαρίμπα από καλλιτέχνες του Πανελλήνιου Μουσικού
Συλλόγου-Παράρτημα Εύβοιας και από την Πολιτιστική Ομάδα της ΕΛΜΕ Εύβοιας.
- «Ο λόγος των μουσικών για το απερχόμενο Έτος Γ. Σκαρίμπα και το επερχόμενο Έτος Μ.
Θεοδωράκη». Ομιλία Δημήτρη Λιάσκου, προέδρου του Παραρτήματος Εύβοιας του
Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου.
- Μουσική-τραγούδια Μίκη Θεοδωράκη από μέλη του Πανελλήνιου Μουσικού
Συλλόγου-Παράρτημα Εύβοιας και την Πολιτιστική Ομάδα της ΕΛΜΕ Εύβοιας.
Tους προ του νόμου ηχ πλ β'. Δόξα Eσπερινού Kυριακής Aγ. Προπατόρων. Δοξαστάριο, τόμ. A', σ. 135-37. Διάρκεια 11'.35''.
Το μέλος περιλαμβάνεται στην σειρά Μνημεία Εκκλησιαστικής Μουσικής, και στο Σώμα Δοξαστικά Ιακώβου Πρωτοψάλτου, που εκδίδει ο Μανόλης Χατζηγιακουμής και το Κέντρο Ερευνών και Εκδόσεων.
Στο cd7 που τιτλοφορείται ΔΟΞΑΣΤΙΚΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ (ΙΙΙ), πρώτο μέλος είναι το Δοξαστικό του Εσπερινού της Κυριακής των Προπατόρων, το οποίο ερμηνεύει εξαίσια ο μακαριστός διακο - Διονύσης Φιρφιρής.
Ο Χατζηγιακουμής παρατηρεί πώς "σε όλα τα εκτελούμενα Δοξαστικά του Ιακώβου επισημαίνονται επιπλέον και πολλά στοιχεία της παλαιάς και της νεώτερης Αγιορειτικής ερμηνευτικής παράδοσης: κλασικές αναλύσεις θέσεων, ιδιότυπα ποικίλματα, πρότυπες επιμέρους υφολογικές και ηθολογικές εκφράσεις. Ακόμη, αναδεικνύονται και όλες οι ουσιώδεις ιδιότητες της προσωπικής ερμηνευτικής τέχνης του πατρός Διονυσίου: η απαράμιλλη εκφραστική δύναμη, η οικείωση και και η βαθειά γνώση του παραδοσιακού μουσικού υλικού, η έντονη και αυθεντική αποτύπωση του πνευματικού και λειτουργικού βιώματος."
Δοξαστικόν Αίνων Κυριακής των Προπατόρων, Γεωργίου Βινάκη, ήχος βαρύς διατονικός.
Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος η νέα συλλογή διηγημάτων του Παναγιώτη Ρίζου με τίτλο «Tàrtaros Ltd».
Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου διαβάζουμε:
"Ολόκληρη η ζωή μας μετριέται σε περίπου 3.363.840.000 χτύπους της καρδιάς μας, κάν' τη να ηχήσει δυνατά και ζήσε την κάθε στιγμή, τον κάθε χτύπο ξεχωριστά! Το διαφημιστικό μότο μιας ασφαλιστικής εταιρείας ωθεί τον αφηγητή της ιστορίας, ή μάλλον των ιστοριών του βιβλίου, να επιδοθεί στην αναζήτηση ενός τρόπου μέτρησης των χτύπων της καρδιάς, άρα της επίγνωσης, κάθε στιγμή, του χρόνου ζωής που του απομένει. Κάτι που δεν φαίνεται απίθανο, στην εποχή της υπερανεπτυγμένης ψηφιακής τεχνολογίας και της τέχνη της νοημοσύνης. Ωστόσο, για να είναι τα αποτελέσματα των μετρήσεων ακριβή, πρέπει να κατασκευαστεί από την εταιρεία υψηλής τεχνολογίας με την επωνυμία TARTAROS Ltd ο σχετικός προσωπικός του αλγόριθμος, που περιλαμβάνει, εκτός από τα βιολογικά και βιογραφικά του στοιχεία, και στοιχεία από τον «σκληρό δίσκο» του, το υποσυνείδητό του, τα βάθη της «ψυχής» του. Η διαδικασία αυτή τον οδηγεί πολύ μακρύτερα, στη διερεύνηση των δυνατοτήτων και των επιπτώσεων ενός είδους αθανασίας, μέσω της τεχνολογίας.
Στον καμβά μιας πολύ ευρηματικής, ευφάνταστης αλλά καθόλου παρατραβηγμένης κεντρικής αφήγησης, ο Παναγιώτης Ρίζος, με ζουμερή και διαχρονική γλώσσα, κεντά μικρότερες, γοητευτικές ιστορίες που διατρέχουν αντιπροσωπευτικά το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον".
Το βιβλίο θα παρουσιαστεί την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου στις 19:00 στον πολυχώρο Polis (Μαρίνου Αντύπα 62-66 & Φιλοθέης 69Β 14121, Ηράκλειο Αττικής).
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Έλενα Μαρούτσου, Συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας
Δημήτρης Βέργαδος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς, κάτοχος της έδρας Unesco: Creative cities in motion
Μανώλης Σφακιανάκης, Σκηνοθέτης
Δρ. Ντάρια Χαΐτογλου, Ψυχολόγος και ιδρύτρια της Enrich Global
Ο Παναγιώτης Ρίζος γεννήθηκε το 1964 στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται ως δικηγόρος. Έχουν ήδη δημοσιευθεί από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ δύο συλλογές μικρών ιστοριών του, οι «Τηγανητές Γοργόνες» (2014) και η «ΙΚΕΤΗΡίΑ» (2016) οι οποίες έτυχαν θερμής αποδοχής και αγαπήθηκαν από το αναγνωστικό κοινό. Η ΙΚΕΤΗΡίΑ συμπεριλήφθηκε στη βραχεία λίστα των βραβείων διηγήματος της Ακαδημίας Αθηνών για το έτος 2016. Ανέβηκε ως θεατρική παράσταση από το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης το 2017 με εξαιρετική επιτυχία. Πολλές φορές έχει παρουσιαστεί σε σχολεία όταν διδάσκεται το κεφάλαιο «μετανάστευση». Διηγήματα και κείμενα του έχουν δημοσιευθεί σε ποικίλα λογοτεχνικά περιοδικά (έντυπα και ηλεκτρονικά).
Εκδηλώσεις του Καλλιτεχνικού Συνόλου «Πολύτροπον» (υπεύθυνος: Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος), για τους Χριστιανούς της Μέσης Ανατολής.
Την 1η Ιουλίου 2015 στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: «Οι Χριστιανοί της Μέσης Ανατολής: Ιστορία – Πνευματικότητα – Μνημεία».
Μέρες του 2014 στο intv.gr: Συνέντευξη με τον Λιβανέζο θεολόγο, φιλόλογο και μεταφραστή Roni Bou Saba για τους χριστιανούς της Μέσης Ανατολής.
Την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015 στο Πνευματικό Κέντρο της Ευαγγελίστριας του Πειραιά, στο πλαίσιο του ΕΝΟΡΙΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ 2015, το Καλλιτεχνικό Σύνολο "Πολύτροπον" παρουσίασε ένα πρωτότυπο πρόγραμμα με Μουσικές των Χριστιανών της Μέσης Ανατολής.
Την Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019, στην Μουσική Βιβλιοθήκη, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, εκδήλωση μνήμης για τους δύο απαχθέντες Μητροπολίτες Χαλεπίου της Συρίας, τον Ελληνορθόδοξο Μητροπολίτη Παύλο Yazιji και τον Συροϊακωβίτη Ιωάννη Ibrahim.
Την Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019, στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Μουσικής Βιβλιοθήκης του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής», την εκδήλωση με τίτλο: «Ο ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ ΔΥΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΩΝ».
Με αφορμή την επέτειο των 160 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου ποιητή Κωστή Παλαμά, παρουσιάσαμε τις Παλαμικές ανθολογίες δύο Πατριαρχών της Ορθόδοξης Εκκλησίας: Του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου και του μακαριστού Πατριάρχου Αντιοχείας Ηλία Δ΄.
5 Μαρτίου 2009: Παρουσίαση του βιβλίου "Η φύση του Ισλάμ"
του Μητροπολίτου Βίβλου, Βότριδος και Όρους Λιβάνου κ. Γεωργίου. Συνέντευξη με τον μεταφραστή του βιβλίου Roni Bou Saba.
Στο Χριστό στο Κάστρο, του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη
Παρουσίαση στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού.
Το πολυδιαβασμένο χριστουγεννιάτικο διήγημα του Παπαδιαμάντη σε εικόνες του Ελευθέριου Μύστακα.
Κυριακή 15 Δεκεμβρίου, 11:00 π.μ στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού (Χρυσ. Σμύρνης 22 & Αγίου Γεωργίου).
Η συνάντηση δύο μεγάλων δημιουργών σε μία φρέσκια έκδοσή του. Ο Ελευθέριος Μύστακας με καθαρότητα βλέμματος και άφατο σεβασμό προσεγγίζει το πρωτότυπο έργο του μεγάλου διηγηματογράφου και το εικονογραφεί.
- Φένια Παπαδόδημα, Ηθοποιός, Μουσικός και Σκηνοθέτις.
Συντονίζει η Εκδότρια Μαρία Κοκκίνου.
Μουσικό αναλόγιο σε επιμέλεια Φένιας Παπαδόδημα.
Το συχνά δυσνόητο για τον σημερινό αναγνώστη κείμενο ανασταίνεται μέσα από την σεπτή εικονογράφηση, αναπνέει τον αέρα του σήμερα και μας μεταφέρει στον κρύο νησιωτικό χειμώνα του προηγούμενου αιώνα, ανάμεσα σε μία παρέα ανθρώπων που τολμά την έξοδο από τον κύκλο της ασφάλειας και επιτυγχάνει το ποθούμενο για κάθε άνθρωπο, για κάθε εποχή: τη συνάντηση με τον άγνωστο, αλλά αγαπημένο «άλλο».
Ο κίνδυνος δεν αντιμετωπίζεται απερίσκεπτα, αλλά ταυτόχρονα δεν λειτουργεί ως τροχοπέδη. Ο κίνδυνος «Στο Χριστό στο Κάστρο» αποτελεί μία ισχυρή αφορμή για σχεδιασμό, για ένωση, για ομαδική έξοδο από την καθεστηκυία τάξη, από το βόλεμα.
Ο Παπαδιαμάντης και ο Μύστακας ενώνουν τις δυνάμεις τους και μας προσκαλούν σε ένα δυναμικό σήμερα. Το διήγημα Στο Χριστό στο Κάστρο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο περιοδικό Εστία το 1892 και είναι ένα από τα πιο γνωστά στα Χριστουγεννιάτικα διηγήματα του.
Σε βιβλίο εκδόθηκε πρώτη φορά το 1912, ως μέρος της συλλογής διηγημάτων του «Η νοσταλγός».
Ο Ελευθέριος Μύστακας γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπουδές: Ζωγραφική (Α.Σ.Κ.Τ. εργαστήριο Γ. Μόραλη, αποφοίτηση με έπαινο). Νωπογραφία και Φορητή Εικόνα (Α.Σ.Κ.Τ. - έπαινος). Σκηνογραφία (Α.Σ.Κ.Τ. - βραβείο). Master of Arts Ζωγραφικής, (Royal College of Art, Λονδίνο). ΜΔΕ Ιστορίας Τέχνης (Τμήμα Ιστορίας - Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών). Διδάκτωρ Ιστορίας Τέχνης του ίδιου τμήματος. Ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια: Βουκουρέστι, Λίλλη, Κάιρο, Μονπελιέ, Ρίγα. Βιβλία: "Θεωρία Διακοσμητικών Εφαρμογών, Ψηφιδωτό - Υαλογραφία" (Τ.Ε.Ι. Αθηνών), "Σχέδιο Ψηφιδωτού - Υαλογραφίας" (Παιδαγωγικό Ινστιτούτο), "Οδηγός Αγιογραφίας" (2005). "Εργασίες για τη ζωγραφική: Γράμματα και Τέχνες, Αφιέρωμα Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου". Εκθέσεις: Πανελλήνια Καλλιτεχνική Έκθεση 1987, Πάτρα - Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης 2006, Καλλιτεχνικό Επιμελητήριο (Σόφια, Αθήνα), Α΄/Β΄ διεθνής έκθεση Αγιογραφίας, κ.ά. Από το 1988 δίδαξε στη Διακοσμητική Σχολή (Τ.Ε.Ι. Αθηνών), όπου από το 2006 είναι επίκουρος καθηγητής. Από το 1999 δίδαξε Βυζαντινή Ζωγραφική και Υαλογραφία στην Α.Σ.Κ.Τ. Έχει διδάξει Ζωγραφική στο ΜΔΕ της ίδιας σχολής. Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας.
"Το Έτος Γ.
Σκαρίμπα τιμά Ν. Σκαλκώτα και Μ. Θεοδωράκη".
Το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2024, στις 7 μ.μ., στην Αίθουσα Τελετών του Μεγάρου Κότσικα στην Χαλκίδα.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:
- Χαιρετισμός από το Σύλλογο Φίλων Γ. Σκαρίμπα.
- «Σκαλκώτας και Σκαρίμπας, δυο μεγάλοι αντισυμβατικοί ως σημαίνοντα της
πνευματικής ζωής της Χαλκίδας». Ομιλία Κωστή Δεμερτζή. Ο ίδιος και η Βάνα
Παπαϊωάννου σε πιανιστικά κομμάτια Σκαλκώτα.
- «Το Μπαλκόνι». Τραγούδι του Κωστή Δεμερτζή σε στίχους Γ. Σκαρίμπα από τη Δάφνη
Πανουργιά, υψίφωνο. Στο πιάνο ο συνθέτης.
- «Κλασικές και έντεχνες μελοποιήσεις Γ. Σκαρίμπα». Ομιλία Παναγιώτη Ανδριόπουλου,
μουσικού, συγγραφέα και θεολόγου.
- Μελοποιημένα ποιήματα Γ. Σκαρίμπα από καλλιτέχνες του Πανελλήνιου Μουσικού
Συλλόγου-Παράρτημα Εύβοιας και από την Πολιτιστική Ομάδα της ΕΛΜΕ Εύβοιας.
- «Ο λόγος των μουσικών για το απερχόμενο Έτος Γ. Σκαρίμπα και το επερχόμενο Έτος Μ.
Θεοδωράκη». Ομιλία Δημήτρη Λιάσκου, προέδρου του Παραρτήματος Εύβοιας του
Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου.
- Μουσική-τραγούδια Μίκη Θεοδωράκη από μέλη του Πανελλήνιου Μουσικού
Συλλόγου-Παράρτημα Εύβοιας και την Πολιτιστική Ομάδα της ΕΛΜΕ Εύβοιας.
ΜΕΛΟΣ ΜΕΛΙΧΡΟΝ: ΕΝΑ ΡΕΣΙΤΑΛ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
Το Καλλιτεχνικό Σύνολο «Πολύτροπον» (υπεύθυνος: Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος), διοργανώνει ένα ρεσιτάλ του διακεκριμένου τενόρου Γιάννη Χριστόπουλου, την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2024, στις 7 το απόγευμα, στην Αίθουσα Διδασκαλίας Μουσικής Βιβλιοθήκης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Μ' ένα κλικ στην αφίσα όλες οι λεπτομέρειες
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΦΙΛΟΣΟΦΟ ΝΙΚΟΛΑΪ ΜΠΕΡΝΤΙΑΕΦ ΑΠΟ ΤΟ «ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ»
Το Καλλιτεχνικό Σύνολο «Πολύτροπον» (υπεύθυνος: Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος), διοργανώνει ένα αφιέρωμα στον ρώσο θρησκειοφιλόσοφο Νικολάι Μπερντιάεφ (1874-1948), με αφορμή την επέτειο των 150 χρόνων από τη γέννησή του. Μ' ένα κλικ στην αφίσα όλες οι λεπτομέρειες
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΣΚΑΛΚΩΤΑ ΑΠΟ ΤΟ "ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ"
Αφιέρωμα στον μεγάλο έλληνα συνθέτη Νίκο Σκαλκώτα, με αφορμή την επέτειο των 120 χρόνων από τη γέννηση του και τα 75 χρόνια από το θάνατό του. Το αφιέρωμα, που περιλαμβάνει ομιλίες και μουσικό μέρος, θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024, και ώρα 7 μ.μ., στην Αίθουσα Διδασκαλίας Μουσικής Βιβλιοθήκης του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Μ' ένα κλικ στην αφίσα όλες οι λεπτομέρειες
"ΤΑ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΚΑ" ΣΤΙΣ ΚΡΟΚΕΕΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΣΤΙΣ 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Την Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024, στις Κροκεές της Λακωνίας (Γήπεδο μπάσκετ), στις 9 το βράδυ, στο πλαίσιο των φετινών πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Ευρώτα, θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου «ΤΑ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΚΑ», με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από τον θάνατο του μεγάλου συνθέτη. Θα ακολουθήσει μουσική παράσταση, στην οποία θα τραγουδήσουν ο Βασίλης Γισδάκης και η Δάφνη Πανουργιά. Με ένα κλικ στην αφίσα όλες οι λεπτομέρειες
"ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ" ΣΤΟ ΓΕΡΑΚΙ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024 - Χορωδιακή μουσική υπό το σεληνόφως - Με ένα κλικ στην αφίσα όλες οι λεπτομέρειες
Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου: ΤΑ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΚΑ
Κείμενα για τον Μάνο Χατζιδάκι - Μ' ένα κλικ στο εξώφυλλο του βιβλίου όλες οι λεπτομέρειες
30 χρόνια μ.Χ.
Γειά σας Παίδες, γειά σας - Κάνοντας κλικ στην φωτό όλα τα Χατζιδακικά
Ο Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος αφηγείται στο προφορικό αρχείο Istorima / Stavros Niarchos Foundation
Ένα podcast που παρήγαγε ο Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας και το οποίο μπορείτε να διαβάσετε και να ακούσετε με ένα κλικ στην εικόνα
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΛΥΚΟΥΡΓΟ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟ - Δέκα χρόνια μετά...
Τετάρτη 15 Μαΐου 2024 και ώρα 7.30 μ.μ. στην Μουσική Βιβλιοθήκη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Μ' ένα κλικ στην αφίσα όλες οι λεπτομέρειες
ΜΕΛΟΣ ΜΕΛΙΧΡΟΝ - Συναυλία στον Ι. Ναό Αγίας Τριάδος οδού Φιλελλήνων
Κυριακή 10 Μαρτίου 2024, 7 μ.μ. Μ' ένα κλικ στην αφίσα όλες οι λεπτομέρειες
Παρουσίαση του βιβλίου «Νιγηρίας Αλεξάνδρου παρακαταθήκες» του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου
Σάββατο 9 Μαρτίου 2024 και ώρα 18:00 στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού - Με ένα κλικ στην αφίσα όλες οι λεπτομέρειες
Μ' ένα κλικ στο εξώφυλλο του βιβλίου όλες οι λεπτομέρειες.
Αφιέρωμα στην μεγάλη δασκάλα ρυθμικής, χορού και χορογράφο Κούλα Πράτσικα
Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024 και ώρα 7 το απόγευμα στην Αίθουσα Διδασκαλίας Μουσικής Βιβλιοθήκης στο Μέγαρο Μουσικής - Με ένα κλικ στην αφίσα όλες οι λεπτομέρειες
Η ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2023, 19.30 στην Αίθουσα Διδασκαλίας Μουσικής Βιβλιοθήκης του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Μ' ένα κλικ στην αφίσα όλες οι λεπτομέρειες
Διάλεξη του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου στα Χανιά για τον Μίκη Θεοδωράκη
Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 7.30 μ.μ. στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων, ο Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος θα ομιλήσει με θέμα: "Οι εκκλησιαστικές συνθέσεις του Μίκη Θεοδωράκη". Μ' ένα κλικ στην αφίσα οι λεπτομέρειες
"ΕΡΩΣ ΑΘΗΝΩΝ" - ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΜΙΧΑΗΛ ΧΩΝΙΑΤΗ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
Μ΄ ένα κλικ στην αφίσα όλες οι λεπτομέρειες της εκδήλωσης
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟ π. ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΔΑΜΑΚΗ
Πατώντας στην αφίσα της εκδήλωσης όλες οι σχετικές λεπτομέρειες
Για μια Ελληνοαραβική Μουσική Ποιητική
Ελληνοαραβικές συνηχήσεις με το Καλλιτεχνικό Σύνολο "Πολύτροπον" την Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022 στην Μουσική Βιβλιοθήκη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Μ' ένα κλικ στην αφίσα όλες οι λεπτομέρειες
Χαίρ’ ευσχήμων ελαία - Αίνος στην Ελιά
Παραγωγή: Καλλιτεχνικό Σύνολο «Πολύτροπον» - Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022, στις 7 μ.μ. στον Πολυχώρο του Συλλόγου "Οι Φίλοι της Μουσικής" στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Μ' ένα κλικ στην αφίσα οι σχετικές λεπτομέρειες
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΧΟΡΟΓΡΑΦΟ ΜΑΡΙΑ ΧΟΡΣ
Καλλιτεχνικό Σύνολο "Πολύτροπον" - Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022, ώρα 7.30 μ.μ. στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Μουσικής Βιβλιοθήκης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Λεπτομέρειες μ' ένα κλικ στην αφίσα
Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου: ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΑ
Μ΄ ένα κλικ πάνω στο εξώφυλλο του βιβλίου δείτε τον πρόλογο και τα περιεχόμενα του βιβλίου
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΥΑ ΠΑΛΜΕΡ - ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΥ
Το Καλλιτεχνικό Σύνολο «Πολύτροπον» (υπεύθυνος: Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος) παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στην ιέρεια του Ελληνικού πολιτισμού Εύα Πάλμερ – Σικελιανού, με αφορμή τα 70 χρόνια από τον θάνατό της, τη Δευτέρα 23 Μαΐου 2022 στις 7.30 μ.μ. στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Μουσικής Βιβλιοθήκης, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Μ' ένα κλικ στην εικόνα όλες οι λεπτομέρειες
Διάλεξη Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου: Οι Εκκλησιαστικές μουσικές του Μίκη Θεοδωράκη
Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου 2022, 19.00 Αίθουσα Διδασκαλίας Μουσικής Βιβλιοθήκης - Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Μ' ένα κλικ στην εικόνα οι λεπτομέρειες
ΜΕ ΤΗΝ "ΝΟΣΤΑΛΓΟ" ΤΟΥ ΚΥΡ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ
Την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022 στις 8:30μμ στο Ίδρυμα Β&Μ Θεοχαράκη (Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, Αθήνα) παρουσιάζουμε την "Νοσταλγό" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη - Μ' ένα κλικ στην αφίσα όλες οι λεπτομέρειες
ΤΑ ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΕΙΑ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ
Μ' ένα κλικ στην εικόνα όλες οι σχετικές αναρτήσεις "Του Πρωτοκλήτου"
ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ
ΕΝΑ SITE ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ - Υπεύθυνος: Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος - Μ' ένα κλικ στην εικόνα όλες οι αναρτήσεις
200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Μ' ένα κλικ στην εικόνα όλες οι σχετικές αναρτήσεις
ΤΑ ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΕΙΑ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2020 /2021
Μ' ένα κλικ στην εικόνα όλες οι σχετικές αναρτήσεις
Ένα ιστολόγιο για το Οικουμενικό Πατριαρχείο
Μ' ένα κλικ στο λογότυπο δείτε όλες τις αναρτήσεις - Διαχειριστής Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος
Η ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
Η νέα παραγωγή του Καλλιτεχνικού Συνόλου ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ με αφορμή το Έτος Μαρίας Κάλλας (2023) - Με ένα κλικ στην φωτογραφία οι λεπτομέρειες
Το αφιέρωμα του Καλλιτεχνικού Συνόλου "Πολύτροπον" στην Κούλα Πράτσικα στο blod.gr
Δείτε την εκδήλωση με ένα κλικ στην φωτογραφία
Η Μαρία Κάλλας στην Κωνσταντινούπολη
Δείτε την παραγωγή του Καλλιτεχνικού Συνόλου ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ όπως την κάλυψε το blod.gr του Ιδρύματος Μποδοσάκη - Μ' ένα κλικ πάνω στη φωτό
Ελληνοαραβικές συνηχήσεις στη θρησκεία και τον πολιτισμό
Η εκδήλωση "Ελληνοαραβικές συνηχήσεις στη θρησκεία και τον πολιτισμό", με τη συμμετοχή του Καλλιτεχνικό Σύνολο ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ στο blod.gr Δείτε την εκδήλωση με ένα κλικ στην φωτό
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΧΟΡΟΓΡΑΦΟ ΜΑΡΙΑ ΧΟΡΣ ΑΠΟ ΤΟ «ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ»
Η εκδήλωση που διοργάνωσε το Καλλιτεχνικό Σύνολο "ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ" για την Μαρία Χορς στο Μέγαρο Μουσικής - Μ' ένα κλικ στην εικόνα το σχετικό βίντεο
Οι εκκλησιαστικές συνθέσεις του Μίκη Θεοδωράκη
Μ' ένα κλικ πάνω στην εικόνα δείτε την διάλεξη και το μουσικό μέρος που ακολούθησε
Διάλεξη του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου: "ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ ΚΑΙ ΡΩΣΟΙ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΤΟΥ 20ού ΑΙΩΝΑ"
Μ' ένα κλικ στην εικόνα δείτε την διάλεξη στο blod.gr
Η διάλεξη του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου με θέμα: Γιάννης Χρήστου "Πύρινες γλώσσες"
Μ' ένα κλικ στην φωτογραφία μπορείτε να δείτε την διάλεξη
Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος: "Ο Gustav Mahler του Μάνου Χατζιδάκι"
Μ' ένα κλικ στην εικόνα παρακολουθείστε την διάλεξη στο blod.gr
Αμαρτία και Αγιότητα στο Fauxτο-στέφανο «Πόσο ανεκτίμητα αληθινό ή πόσο απογοητευτικά faux μπορεί να αποδειχτεί ένα φωτοστέφανο; Οι ήρωες τ...
Οδυσσέας Ελύτης, Ιδιωτική Οδός
Η ιδιωτική οδός κόβει μεσ’ απ’ τον χρόνο. Πας πιο γρήγορα σπίτι σου από την Κωνσταντινούπολη. Και πάλι, το σπίτι σου δεν είναι ακριβώς εκείνο πού ήξερες. Είναι μια αγροικία μεγάλη με διπλές πέτρινες σκάλες σαν εκείνη του Πούσκιν στην Κριμαία [...] Είναι ανοιχτή για τον καθένα μας η ιδιωτική του οδός. Και όμως· την ακολουθούν ελάχιστοι. Μερικοί, μόνον όταν συμβεί μια ή δυο φορές στη ζωή τους να είναι ερωτευμένοι. Κι οι υπόλοιποι ποτέ. Είναι αυτοί που αποχωρούν μια μέρα από τη ζωή χωρίς να έχουν πάρει καν είδηση τι τους συνέβη. Και είναι κρίμας. Είναι κρίμας αυτός ο ισόβιος εγκλεισμός στην κιβωτό της Ανάγκης, με καθηλωμένες τις αισθήσεις σε υπηρετικό επίπεδο.