Επιστημονική ημερίδα διαλόγου για την Παιδεία, την Πρόνοια και την Ψυχική Υγεία, τον Πολιτισμό και το Περιβάλλον, διοργάνωσε και συντόνισε η δημοσιογράφος, κλασική φιλόλογος και υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία Βίκυ Φλέσσα.
Η ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 27 Μαϊου 2024 στο Ωδείο Αθηνών, είχε ως θέμα: "Η Ευρώπη στο μέλλον: Επιστροφή στον Άνθρωπο".
Η ημερίδα αποτέλεσε ένα σημείο συνάντησης και εμβάθυνσης Ακαδημαϊκών Επιστημόνων, καθώς και άλλων εξεχόντων προσώπων τής επιστήμης και της τέχνης, μεταξύ των οποίων οι: Γεώργιος Μπαμπινιώτης, Σταμάτης Κριμιζής, Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, Μαρία Ευθυμίου, Θεόδωρος Παπαγγελής, Δημήτριος Γιατρομανωλάκης, Σοφία Καλανταρίδου, Αντώνης Μακρυγιαννάκης, Δημήτριος Καραγιάννης, Ελένη Αγγελοπούλου-Καραγιάννη, Χρήστος Ζερεφός, Ειρήνη Σταματούδη, Χρυσόστομος Σταμούλης, Παναγιώτης Ροϊλός, Κώστας Βαρώτσος, Γεώργιος Χρούσος, Μητροπολίτης Βελγίου, κ. Αθηναγόρας, Ευγενία Μανωλίδου.
Ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, Χρυσόστομος Σταμούλης, στην δική του παρέμβαση, υπογράμμισε τα παρακάτω σημεία:
Η υποχώρηση του θρησκευτικών κοινοτήτων και του μυστηρίου της πίστης στην Ευρώπη, η υποχώρηση των Εκκλησιών διαβρώνει την κοινωνική ζωή, την ενότητα και στατικότητα των κοινωνιών και αδυνατίζει τα δικαιώματα του ανθρώπου.
Μείζων δε τούτων η αγάπη. Η σημαντικότητα της "Μπλε" ταινίας του Κριστόφ Κισλόφσκι για τον δυτικό πολιτισμό, που κορυφώνεται στον μελοποιημένο από τον Ζμπίκνιεφ Πραισνερ Ύμνο της Αγάπης που βρίσκεται στα θεμέλια του ευρωπαϊκού πολιτισμού.
Να μιλήσουμε ξανά για έναν πολιτισμό της σάρκωσης. Κενωτικό και μαζί προσληπτικό. Έναν πολιτισμό στο κέντρο του οποίου βρίσκεται ο άνθρωπος που αντλεί από τα έσχατα. Να μιλήσουμε, λοιπόν για μια επιστροφή στο μέλλον, όπου περιμένει ο αναστημένος σαρκωμένος Λόγος. Ο Χριστός της ιστορίας και των εσχάτων. Ο πολιτισμός της σαρκώσεως αφορά τους Ορθόδοξους, τους Χριστιανούς εν γένει, αλλά και όλους εκείνους οι οποίοι χωρίς να αποτελούν μέλη της εκκλησιαστικής κοινότητας αντλούν τρόπο υπάρξεως από έναν τρόπο που καταφάσκει τον άνθρωπο, την ελευθερία του και την ετερότητά του.
Παραθέτουμε εδώ το βίντεο της παρουσίασης του Χρυσόστομου Σταμούλη.