Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2008

ΟΙ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΘΥΝΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΑΠΟΣΥΝΘΕΣΗΣ

Στις 6 Μαρτίου 2007 απέστειλα προς την πρόεδρο της ΔΕΠΑΠ κ. Ελένη Δάσιου την ακόλουθη επιστολή:

Κυρία Πρόεδρε,
Αξιότιμα μέλη του Δ.Σ. της ΔΕΠΑΠ,
Δια της παρούσης σας γνωστοποιώ, εξουσιοδοτημένος και από το ΝΕΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ, το μείζον θέμα του ψηφιακού δίσκου (cd) με κουαρτέτα εγχόρδων Πατρινών συνθετών, του οποίου η παραγωγή παραγγέλθηκε και πληρώθηκε από τον φορέα «Πάτρα – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2006», αλλά τελικά, για λόγους που ποτέ δεν μάθαμε, δεν κυκλοφορήθηκε.
Σας επισυνάπτω την επιστολή – έκκληση που απευθύναμε προς τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Γιώργο Βουλγαράκη για το θέμα, και η οποία – δυστυχώς – δεν έτυχε απαντήσεως.
Ο ψηφιακός δίσκος βρίσκεται στην τελική φάση του. Μένει, δηλαδή, η αναπαραγωγή, της οποίας το κόστος είναι μικρό και νομίζουμε ότι αυτή η εργασία πρέπει να εκδοθεί από τον Δήμο Πατρέων.
Ας μη ξεχνάμε πως πρόκειται για έργα Πατρινών συνθετών (Δημήτρη Λιάλιου, Ανδρέα Νεζερίτη, Θεόφιλου Κάββουρα) σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση.
Ευελπιστώντας ότι θα ανταποκριθείτε θετικά στο αίτημά μας, το οποίο αφορά στην ανάδειξη του πολιτισμού της πόλης μας, αναμένουμε την απάντησή σας.


Παρήλθαν επτά μήνες και απάντηση δεν πήραμε. Για το θέμα ενημερώθηκε και ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Αλέξης Σκαρμέας, αλλά ούτε εκείνος, καθώς φαίνεται, έδειξε ενδιαφέρον.
Πολύ σωστά! Γιατί η κ. Δάσιου και ο κ. Σκαρμέας να ενδιαφερθούν για Πατρινούς συνθέτες λόγιας μουσικής; Υπάρχει κανένας λόγος να γνωρίζουν τι σημαίνει «Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο»; Υποπτεύονται μήπως την αξία έργων σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση; Τους απασχολεί ο πραγματικός – κι όχι ο πλασματικός – πολιτισμός αυτής της πόλης; Σκέφθηκαν έστω και για μια στιγμή ότι θα πρέπει να ασχοληθούν με τα καίρια και σοβαρά κι όχι με τα ασήμαντα και τα κίβδηλα;
Ευτυχώς ο Λιάλιος, ο Νεζερίτης, ο Κάββουρας και οι άλλοι Πατρινοί συνθέτες θα υπάρχουν εσαεί! Όταν τους «ιθύνοντες» του πολιτισμού θα τους έχει σκεπάσει οριστικά το πέπλο της λήθης… Σα να μην υπήρξαν… Ενώ οι διαχρονικοί συνθέτες μας θα στηρίζουν τον οίκο της ψυχής μας, επιβεβαιώνοντας το Γραφικόν: «Λίθον όν απεδοκίμασαν οι οικοδομούντες, ούτος εγενήθη εις κεφαλήν γωνίας…».

Mετά την ανωτέρω επιστολή μου προς τον τοπικό τύπο (25-9-07) εκλήθην υπό των «αρμοδίων» σε «σύσκεψη». 25 Οκτωβρίου 2007, στα γραφεία της ΔΕΠΑΠ. Μου είπαν κάποιες αοριστίες του τύπου «θα το ερευνήσουμε το θέμα». Περιμένω… Σε λίγες μέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος (!) από την αποστολή της ως άνω επιστολής. Μέχρι τη λήξη της τετραετίας της παρούσης Δημοτικής αρχής θα έχουν καταλήξει… Εκτός και περιμένουν να τους ...φωτίσει ο επί του πολιτισμού και των εκκλησιαστικών ελέω Θεού σύμβουλος που ετοιμάζονται να προσλάβουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails