Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2008

Ο... ΑΘΕΟΣ ΠΑΤΡΙΣ ΣΕΡΟ

Στις 3 και 4 Μαρτίου στο θέατρο "Ολύμπια" ο γνωστός Γάλλος σκηνοθέτης Πατρίς Σερό θα διαβάσει και πάλι Ντοστογέφσκι. Πριν δύο χρόνια ήλθε και διάβασε το "Υπόγειο". Τώρα θα διαβάσει 41 σελίδες από το κύκνειο άσμα του Ντοστογέφσκι "Αδελφοί Καραμαζόφ" και συγκεκριμένα το συγκλονιστικό εκείνο απόσπασμα που ο Ιβάν Καραμαζόφ αφηγείται στον αδερφό του, Αλιόσα, την επιστροφή του Χριστού στη γη. Ο κόσμος τον υποδέχεται εκστασιασμένος, μέχρι τη στιγμή που τον συλλαμβάνει ο Μέγας Ιεροξεταστής και τον κατηγορεί ότι η απρόσμενη επιστροφή του ενοχλεί την Εκκλησία.
Ο Πατρίς Σερό σε σημερινή συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία δηλώνει άθεος! Τώρα τι άθεος είναι αυτός που επιλέγει να παρουσιάσει αυτό το κομμάτι του ορθόδοξου Ντοστογέφσκι, που υπάρχει μάλιστα ως κείμενο στα Θρησκευτικά της Β' Λυκείου, είναι ένα θέμα. Παραθέτω ένα απόσπασμα της συνέντευξής του στη Χρυσούλα Παπαϊωάννου. Και βγάλτε, φίλοι μου, τα δικά σας συμπεράσματα για την αθεϊα του Πατρίς Σερό:
- Πώς προέκυψε η ιδέα να ασχοληθείτε με τον Ντοστογέφσκι;

«Είναι καταπληκτικό κείμενο και θίγει το ζήτημα της θρησκείας και της ελευθερίας. Είναι απίστευτα σύγχρονο. Ήθελα να ασχοληθώ με τους Αδερφούς Καραμαζόφ, και τελικά με το συγκεκριμένο απόσπασμα, γιατί ίσως δεν το γνωρίζουν πολλοί, ενώ θα έπρεπε».

- Τι το κάνει τόσο σύγχρονο;

«Το απόσπασμα που θα παρουσιάσω έχει στον πυρήνα του το «αξίωμα» του Ιεροεξεταστή σύμφωνα με το οποίο οι άνθρωποι μπορούν να απαρνηθούν την ελευθερία ή ακόμα και την τροφή επειδή αφήνουν κάποιον άλλο να διαχωρίζει γι αυτούς το καλό από το κακό. Αυτό συμβαίνει πάντα και φυσικά είναι τραγικό. Οι άνθρωποι πάνε κόντρα στην συνείδηση τους από τη στιγμή που υπακούουν σε κάποιον άλλον. Ετσι όμως αναιρείται η ελευθερία τους».

- Το απόσπασμα που θα παρουσιάσετε θίγει την ανάγκη μας να πιστεύουμε στον Θεό.
Πιστεύετε ότι ο σύγχρονος άνθρωπος χρειάζεται τη θρησκεία;


«Η προσωπική μου άποψη είναι πως όχι. Μπορώ να καταλάβω το θρησκευτικό αίσθημα. Από την άλλη, όμως, η θρησκεία έχει και πολλά κακά. Οι πρακτικές των Εκκλησιών ήταν πάντα φρικτές και ακόμη είναι. Στην ουσία πρόκειται για πολιτική και όχι θρησκευτική εξουσία. Είναι μια πολύ σύνθετη ιστορία».

- Εσείς πιστεύετε στον Θεό;

«Όχι. Όμως κατανοώ ότι ο άνθρωπος έχει αυτή την ανάγκη γιατί φοβάται το θάνατο και δεν μπορεί να αντέξει την ιδέα ότι δεν υπάρχει τίποτα έπειτα από αυτόν».

Καταλαβαίνετε, νομίζω, φίλοι μου ότι το πρόβλημα του Σερό είναι η εξουσιαστική και όχι θυσιαστική Εκκλησία, η θρησκεία ως συναίσθημα και όχι ως τρόπος ύπαρξης, ο φόβος του άγνωστου και του θανάτου ως πηγή θρησκευτικότητος αντί της αγάπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails