Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2008

ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΓΙΟΓΡΑΦΟΙ ΣΤΗΝ ΚΟΡΕΑ




Στην μακρινή Κορέα η Ορθοδοξία ανθεί και φέρει κι άλλο… Πέρασαν 32 χρόνια από τότε που ο σημερινός Μητροπολίτης Κορέας Σωτήριος Τράμπας (συγγενείς του οποίου μένουν στην Πάτρα) έφθασε στη Σεούλ ως απλός ιερέας και αφιέρωσε τη ζωή του στην ιεραποστολική δράση.
Η ορθόδοξη κοινότητα αριθμεί σήμερα περίπου 3.000 πιστούς κορεάτες, οι οποίοι διακρίνονται για την ευσέβεια και την προσήλωσή τους στην Ορθοδοξία. Πολλοί μάλιστα απ’ αυτούς ταξιδεύουν έως και τέσσερις ώρες για να συμμετάσχουν στην Κυριακάτικη Θ. Λειτουργία, σε κάποιον από τους επτά ναούς που υπάρχουν στη χώρα.
Η ιεραποστολή στην Κορέα στηρίζεται με ποικίλους τρόπους από την Ελλάδα. Δεν είναι λίγοι οι ιδιώτες που προσφέρουν ό,τι μπορούν προκειμένου να αυξηθεί και να λάμψει το φως της Ορθοδοξίας στη χώρα της «Πρωινής Γαλήνης».
Το καλοκαίρι του 2007 μια αποστολή νέων Ελλήνων αγιογράφων, με επικεφαλής τον καθηγητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών κ. Σώζο Γιαννούδη, ταξίδεψαν στην Κορέα για να αγιογραφήσουν αφιλοκερδώς τον τρούλο και την Πλατυτέρα στο ναό του Αγίου Διονυσίου στο Ουλσάν, μια παραθαλάσσια πόλη. Η άφιξη των αγιογράφων ήταν και μια ευχάριστη έκπληξη για τους Έλληνες που εργάζονται στα ναυπηγεία της περιοχής και εκκλησιάζονται στον Άγιο Διονύσιο.
«Μας υποδέχθηκαν πολύ θερμά όλοι και κατά την παραμονή μας εκεί μας φέρθηκαν με τον καλύτερο τρόπο», μου είπε η απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών Αμαλία Πολυγένη, που είναι Πατρινή και συμμετείχε στην ενδεκαμελή αποστολή, μαζί με μία ακόμα απόφοιτη από την Πάτρα, την Αγγελική Γερούκη.
«Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία αυτό το ταξίδι. Αγιογραφήσαμε μια εκκλησία Αιγαιοπελαγίτικου ρυθμού, με κυρίαρχα χρώματα το λευκό και το γαλάζιο, που βρίσκεται σ’ ένα απόλυτα βιομηχανοποιημένο περιβάλλον. Για τους εκεί ορθοδόξους αυτό το έργο μας αποτελεί σημαντική προσφορά για την μαρτυρία και την διάδοση της Ορθοδοξίας στη χώρα», μου λέει η Αμαλία Πολυγένη, εκφράζοντας την χαρά της για τη συμμετοχή της σ’ αυτήν την τόσο ξεχωριστή αποστολή.
Το περασμένο καλοκαίρι η ίδια αποστολή ξαναπήγε στην Κορέα και ολοκλήρωσε το έργο της αγιογράφησης του ναού του Αγίου Διονυσίου.
Ο καθηγητής Σώζος Γιαννούδης πηγαίνει στην Κορέα από το 1994, και με διαφορετικές ομάδες αγιογράφων κάθε φορά, που είναι μαθητές και συνεργάτες του, έχει αγιογραφήσει πέντε ακόμη ναούς στην ασιατική χώρα. Και όπως φαίνεται θα συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο και στο μέλλον να βοηθά έμπρακτα και αποτελεσματικά την Ιεραποστολή στην Κορέα.
Η Μητρόπολις Κορέας ανήκει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος επισκέφθηκε επίσημα την χώρα το 2000, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την πρώτη προσπάθεια διάδοσης της Ορθοδοξίας στη χώρα, που έγινε από Ρώσους ιεραποστόλους. Το ιεραποστολικό έργο συνεχίζεται με αμείωτη ένταση σήμερα, υπό την άγρυπνη καθοδήγηση του Μητροπολίτη Σωτήριου και αποδίδει πολλούς καρπούς, καθώς όλο και περισσότεροι κορεάτες δείχνουν ενδιαφέρον για την ορθόδοξη πίστη και ζωή. Πρέπει να μνημονεύσω εδώ τον μακαριστό Πατρινό αρχιμανδρίτη π. Παγκράτιο Μπρούσαλη, ιεροκήρυκα επί σειρά ετών της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο οποίος είχε επανειλημμένως μεταβεί στην Κορέα και είχε συνδράμει το ιεραποστολικό έργο. Με δεδομένο το γεγονός ότι αρκετοί κορεάτες ιερείς μαθαίνουν ελληνικά και αγαπούν τον ελληνικό πολιτισμό, η Εκκλησία στην Κορέα ευαγγελίζεται Χριστό και Ελληνισμό!

3 σχόλια:

P. Kapodistrias είπε...

Εκεί στη μακρινή Κορέα, πλην του ιεραποστόλου Μητροπολίτου Κορέας Σωτηρίου, δρα εσχάτως κι ένας άλλος σπουδαίος Επίσκοπος (βοηθός του Κορέας), ο Ζήλων Αμβρόσιος (τουπίκλην Ζωγράφος, αδελφός του νυν Μητροπολίτη Ύδρας).
Πολυσπουδασμένος και Δρ Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, παράλληλα με τα πολυποίκιλα ιεραποστολικά του καθήκοντα, διδάσκει ως Καθηγητής στο νεοσύστατο Τμήμα Ελληνικών και Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου HUFS (Hankuk University of Foreign Studies).

Μόλις, λοιπόν, ο Αμβρόσιος ως απλούς ιερεύς έφτασε στην Κορέα (23.12.1998), επικοινώνησε μαζί μου μέσω ενός κοινού γνωστού Αιγινήτου και ανώτατου στελέχους του Φ.Σ. "Παρνασσός", θέτοντάς μου τη μύχια επιθυμία του ν' αποκτήσει μια κάποια πρώτη εικόνα του Αγίου Διονυσίου, ώστε να την θέσει σε κοινή λατρεία, με απώτερο σκοπό (ως γόνος της Αιγίνης και ο ίδιος) να οικοδομήσει ναό εκεί στην αλλοδαπή, μεταλαμπαδεύοντας έτσι την τιμή του αγαπημένου του Αγίου στην Κορέα.
Συνεννοήθηκα με τον ευλαβέστατο Καθηγούμενο του Αγίου Διονυσίου κι εκείνος ευχαρίστως βρήκε μια μετρίου μεγέθους αγιογραφημένη εικόνα του Αγίου μας, την οποία απεστείλαμε αμέσως στον π. Αμβρόσιο με τον διπλωματικό σάκκο.
Υπάρχει και σχετική συγκινητικότατη ευχαριστήρια επιστολή από πλευράς του.

Αυτός λοιπόν ο φέρελπις Επίσκοπος υπήρξε ο πρωτεργάτης του σπουδαίου αυτού έργου.

Ασφαλώς δε η ευαισθησία του περί την αγιογράφηση προέρχεται από την επίδοσή του στην Τέχνη παλαιότερα, ως εργασθέντος στη Βιβλιοθήκη και Πινακοθήκη της Μονής Σινά (1988-1989) και ως κατόχου διπλώματος Th.M. στην Εκκλησιαστική Ιστορία και Ιστορία Τέχνης του Princeton University!!!

Αυτά για του λόγου το αληθές!!!

P. Kapodistrias είπε...

ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΖΗΛΩΝ ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ

Ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Ζήλων κ. Αμβρόσιος (κατά κόσμο Αριστοτέλης) Ζωγράφος γεννήθηκε στην Αίγινα την 15η Μαρτίου 1960, όπου και ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Το 1983 έλαβε το πτυχίο της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διάκονος χειροτονήθηκε το 1985 και Πρεσβύτερος το 1991.

Ως κληρικός υπηρέτησε στην Ιερά Μητρόπολη Νικαίας (υπεύθυνος Γραφείου Νεότητος και του ιδιαιτέρου Γραφείου του αειμνήστου Μητροπολίτου Νικαίας κυρού Γεωργίου Παυλίδου) και στην Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης. Κατά τα έτη 1988-1989 εργάσθηκε στην περιώνυμο βιβλιοθήκη και πινακοθήκη της Ιεράς Μονής του Θεοβαδίστου Όρους Σινά. Το διάστημα 1991-1993 με υποτροφία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής μετεξεπαιδεύθηκε στην Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης, Η.Π.Α., από όπου έλαβε το δίπλωμα Th.M. (Πατρολογίας) και κατά τα έτη 1993-1996, με υποτροφία της Θεολογικής Σχολής του Princeton (PTS), παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στην εν λόγω Σχολή και στο Princeton University, και έλαβε το δίπλωμα Th.M. (Εκκλησιαστικής Ιστορίας και Ιστορίας Τέχνης), εργαζόμενος παραλλήλως για την συγγραφή της διδακτορικής διατριβής του.

Κατά τα έτη των μεταπτυχιακών σπουδών του στην Αμερική (1991-1996), υπηρέτησε αφ' ενός μεν ως περιοδεύων ιεροκήρυξ στις ελληνορθόδοξες Κοινότητες της περιοχής New England, απεσταλμένος υπό της Ιεράς Μητροπόλεως Βοστώνης, αφ' ετέρου δε ως εφημέριος στις Ελληνορθόδοξες Κοινότητες Αγίας Βαρβάρας (Toms River, New Jersey) και Αγίας Τριάδος (Bargaintown, New Jersey).

Την 21ην Δεκεμβρίου 1998 αναγορεύθηκε αριστούχος Διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και την 23ην Δεκεμβρίου του ιδίου έτους μετέβη στην Κορέα για να εργασθή ιεραποστολικώς στην εν Κορέα Ορθόδοξο Εκκλησία, στην οποία υπηρέτησε ως ιερατικός προϊστάμενος του Καθεδρικού Ι. Ναού Αγίου Νικολάου Σεούλ και ως Πρωτοσύγκελλος της νεοϊδρυθείσης Ιεράς Μητροπόλεως Κορέας.

Την 21ην Δεκεμβρίου 2005 εξελέγη υπό της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Βοηθός παρά τω Μητροπολίτη Κορέας Επίσκοπος, υπό τον τίτλον της πάλαι ποτε διαλαμψάσης Επισκοπής Ζήλων.

Εκτός από άρθρα και μελέτες, που έχει δημοσιεύσει σε διάφορα περιοδικά έχει συγγράψει και τις εξής εργασίες: «The Social Teachings of St. Gregory Palamas, Based on his 63 Homilies», «The Contribution of St. Basil the Great to the Formation of the Monastic Ideal», «Iconography in the Liturgical Life of the Medieval Greek Church», και «Ο Γαβριήλ Θεσσαλονίκης και το αποδιδόμενον εις αυτόν ανέκδοτον Ομιλιάριον».

Ο ειρημένος Επίσκοπος συμμετέσχε επίσης ως μέλος της Πατριαρχικής Αντιπροσωπείας στις Συνελεύσεις του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (Conference on World Mission and Evangelism), Σάο Πάολο, Βραζιλία (1997) και στην Αθήνα (2005) και στο Συνέδριο των Ορθοδόξων Θεολογικών Σχολών του «Συνδέσμου» στο Βελιγράδι (1998). Παραλλήλως προς την εκκλησιαστική διακονία του στη Ιερά Μητρόπολι Κορέας υπηρετεί και ως Καθηγητής στο νεοσύστατο Τμήμα Ελληνικών και Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου HUFS (Hankuk University of Foreign Studies).

panagiotisandriopoulos είπε...

Αγαπητέ μου π.κ.
Η συμβολή σου πολύτιμη! Ευχαριστώ θερμά για την επισήμανση και τα σχετικά κείμενα. Πλούτισες την ανάρτησή μου δια μαρτυρίας ζώσης! Ο Άγιος Διονύσιος να πρεσβεύει για όλους μας. Από Ζακύνθου έως Κορέας!

Related Posts with Thumbnails