Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2008

Η ΣΥΝΘΕΤΡΙΑ ΕΥΑ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΥ


Συζητώντας με τον φίλο καθηγητή μουσικολόγο Γιάννη Πλεμμένο, ο οποίος έχει ασχοληθεί ερευνητικά με το μουσικό έργο της Εύας Πάλμερ, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι δεν έχει γίνει γνωστή στο ευρύ κοινό η συνθετική πλευρά της σπουδαίας αυτής γυναίκας, μιας αμερικανίδας που λάτρεψε τον ελληνικό πολιτισμό. Θεωρώ την Εύα Ελληνίδα! Άλλωστε είναι, μάλλον, η πρώτη γυναίκα στον 20ο αιώνα που έμαθε βυζαντινή μουσική και την θεωρούσε, μάλιστα, ισάξια της δυτικής. Και την χρησιμοποίησε τόσο στις Δελφικές Γιορτές, που οργάνωσε με τον Άγγελο Σικελιανό, όσο και στην μελοποίηση – κι αυτό είναι μοναδικό – ξένων ποιητών. Η Εύα Πάλμερ είναι πρωτοπόρος διότι «έντυσε» με το βυζαντινό μέλος ποιήματα στα αγγλικά! Υποστηρίζοντας και με αυτό τον τρόπο την παγκοσμιότητα της ελληνικής μουσικής. Έπρεπε, λοιπόν, αυτό το ξεχωριστό μουσικό υλικό να έρθει στο φως, κι έτσι σε πρώτη εκτέλεση παρουσιάσαμε στις Γιορτές Λόγου και Τέχνης της Λευκάδας τον περασμένο Αύγουστο, αποσπάσματα από το πλούσιο συνθετικό έργο της Εύας Πάλμερ – Σικελιανού.
Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας μας κάλεσε να παρουσιάσουμε την συνθέτρια Εύα Πάλμερ. Γιατί η Εύα ύμνησε τη Λευκάδα και νομίζω ότι ήταν ένα οφειλόμενο χρέος του νησιού προς αυτήν. Ανεξάρτητα από τις όποιες απόψεις μπορεί να διατυπώσει κάποιος για το μουσικό της έργο, αυτό που θα πρέπει να γίνει, πρωτίστως για καθαρά επιστημονικούς λόγους, είναι η καταγραφή, η έκδοση και η συναυλιακή παρουσίαση του έργου της. Πρέπει να γνωρίσουμε το έργο της και κατόπιν ειδικοί και κοινό θα αποτιμήσουν την αξία του. Πιστεύω, όμως, ότι οι συνθέσεις της Εύας έχουν ρίζα και διάρκεια. Γι’ αυτό άλλωστε νέοι μουσικοί και ερευνητές δείχνουν σήμερα μεγάλο ενδιαφέρον για την συνθέτρια Εύα Σικελιανού.
Θέλουμε πολύ να διαδοθεί το έργο της Εύας. Αρκετοί άνθρωποι που ασχολούνται με τη φιλολογία ή τη μουσική, δεν ήξεραν την Εύα – μουσικό. Φιλοδοξία μας είναι να μυήσουμε όσους θελήσουν στον μουσικό – μυστικό κόσμο της, που είναι, πραγματικά, γνησίως ελληνικός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails