Τετάρτη 5 Μαρτίου 2008

ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΜΕ ΤΟ ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ


«Το Τετράδιο του Πατριάρχη» ήταν για μένα ένα στοίχημα με τον εαυτό μου: πώς να δώσω «ζωή» σε μια «άψυχη» ποιητική ανθολογία του μαθητού της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης Δημητρίου Αρχοντώνη, του σημερινού Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, που άρχισε να γράφεται στις 14 Νοεμβρίου 1954.

Η πρώτη μου έρευνα απέδωσε καρπούς, καθώς βρήκα πολλά από τα ανθολογημένα ποιήματα – διάσημα στην εποχή τους – μελοποιημένα, κάποια την εποχή που γράφονταν κιόλας, από σπουδαίους έλληνες συνθέτες: Δημήτρης Μητρόπουλος, Αντίοχος Ευαγγελάτος, Μίκης Θεοδωράκης, Σόλων Μιχαηλίδης και άλλοι πολλοί ακόμα. Θέλησα όμως να έχω και σημερινές συνθέσεις.

Την ιδέα μου συνέδραμαν με προθυμία οι Πατρινοί συνθέτες Βάσω Φιλιππαίου, Σωτήρης Σακελλαρόπουλος, Εσθήρ Λέμη και ο φίλος Δημήτρης Δημακόπουλος από την Αμαλιάδα. Η παρουσίαση του «Τετραδίου» στην Πάτμο, στο Φεστιβάλ που διοργανώνει ο συνθέτης και μαέστρος Άλκης Μπαλτάς, το εμπλούτισε με μελοποιήσεις του Α. Μπαλτά και του Γιώργου Κουρουπού. Επίσης, ήλθαν πολύτιμοι αρωγοί στο εγχείρημά μου, καταθέτοντας, τις δικές τους μουσικές, ο πρωτοψάλτης Λυκούργος Αγγελόπουλος και η πιανίστρια Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου.

Έτσι, μέσα σε τέσσερα χρόνια το «Τετράδιο» ταξίδεψε στην Σύμη, την Κύπρο, την Πάτρα, την Πάτμο (με αφηγητές τον Γιάννη Φέρτη και την Μαρίνα Ψάλτη) την Αμαλιάδα και τώρα θα παρουσιαστεί στα Γιάννενα. Στις 18 Απριλίου – Παρασκευή του Λαζάρου - στην αίθουσα «Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος» της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας, θα παρουσιάσω με το «Πολύτροπον» (το καλλιτεχνικό σύνολο που απαρτίζεται από φίλους ικανούς μουσικούς) «Το Τετράδιο του Πατριάρχη» σε μια νέα εκδοχή. Την εκδήλωση διοργανώνει το ΙΔΡΥΜΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΤΣΑΡΗ που τελεί υπό την Εφοροεπιτροπεία Αγαθοεργών Καταστημάτων της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων. Η χαρά μου είναι μεγάλη γιατί αποδέχθηκαν την πρόσκλησή μου και θα τραγουδήσουν δυο παλιές καλές μου φίλες, διάσημες σήμερα στο χώρο τους: η μέτζο σοπράνο Μαργαρίτα Συγγενιώτου και η σοπράνο Δάφνη Πανουργιά.

7 σχόλια:

None είπε...

Συγχαρητήρια! Καλή επιτυχία!

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΝ ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΑΓΑΠΗΤΕ! ΚΑΙ ΕΙΣ ΟΛΗ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ "ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΥ"!

Μανιτάρι του Βουνού είπε...

Συγχαρητήρια Παναγιώτη. Και μη ξεχνάς: Οι Πατριάρχες θελουν και καλα κρατήματα εκτός από τα γκάζια.
Με εννόησες αδελφέ;

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι και λίγο πράγμα μία σχολική ποιητική ανθολογία που καταρτίσθηκε πριν από μισόν αιώνα να προκαλεί σε πρωτότυπη μουσική δημιουργία ορισμένους από πιο σημαντικούς σύγχρονους Έλληνες συνθέτες. Όσο για τις ερμηνεύτριες, τι να πω, εγγυώνται εκ των προτέρων το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα της εκδήλωσης στα Γιάννενα.

Συγχαρητήρια για την εξαιρετικής έμπνευσης ιδέα σας και για την άοκνη εργασία σας. Καλοτάξιδο το "Τετράδιο του Πατριάρχη" - και σε επόμενους σταθμούς!

Ανώνυμος είπε...

ΕΤΥΧΕ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΩ ΠΡΙΝ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟΝ "ΑΠΟΛΛΩΝΑ" ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ. ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΣΤΗΜΕΝΗ ΣΑΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ, ΑΛΛΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΠΟΛΥ ΖΟΡΙΚΗ. ΠΟΛΥ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ, ΡΕ ΑΔΕΡΦΑΚΙ ΜΟΥ!!!!!! ΔΗΛΑΔΗ, ΤΙ ΝΟΗΜΑ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ, ΟΙ ΠΙΟ "ΨΑΓΜΕΝΟΙ";;;;;

Υ.Γ. ΑΚΟΥΩ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ, ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΣΠΕΥΣΟΥΝ ΝΑ ΜΕ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΟΥΝ ΓΙΑ ΑΚΟΥΛΤΟΥΡΟ...

Ανώνυμος είπε...

και δηλαδη αγαπητε τα παντα να γινοντε για τον οχλο και οι ψαγμενοι που δεν ειναι λιγοι ουτε καν ελαχιστοι απλα συμβιβασμενοι τι να κανουν την επομενη εκδηλωση να τους πουμε να την πλαισιωσουν με επιλογες απο την γιουροβιζιον τελος παντων καλη συνεχεια ψαγμενε παναγιωτη

P. Kapodistrias είπε...

Καλήν επιτυχία να έχετε!!!

Related Posts with Thumbnails